Алекнсадровска болница е спряла да приема трупове за съхранение и за аутопсии и това поставя под въпрос и дори може да блокира работата по множество разследвания. За проблема алармира и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов в писмо до служебния премиер Димитър Главчев и до министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева и настоява за спешно решение.

На 22 юли 2024 г. директорът на болницата проф. д-р Атанас Йонков е уведомил прокуратурата, че се преустановява приемането на трупове за съхранение, за извършване на аутопсии и съдебно-медицински експертизи в Клиниката по съдебна медицина и деонтология на болницата, тъй като капацитетът на трупохранилището в клиниката е изчерпан.

По информация на „Лекс“ то е за 150 тела, а 23 тела вече са извън камерите.

Проблемът със съхранението на труповете е от години, а най-старите, които се пазят в Александровска са от 2006 г. и 2007 г.

Тази критична ситуация и опасността от епидемичен взрив, предвид високите температури, е принудила болницата да спре да приема нови трупове за аутопсии.

„Това не само ще създаде изключителни затруднения в работата по досъдебни производства на територията на София-град и София-област, но дори може да я блокира, ако се стигне до обективна невъзможност да се възлага извършването на съдебно-медицински експертизи по дела за причиняване на смърт и телесни повреди“, обяснява Борислав Сарафов на здравната министърка.

„Подхождайки с разбиране към създалата се критична ситуация в болничното заведение, изказвам силно безпокойство и тревога от взетото решение. Организацията и дейността на лечебните заведения не бива да затруднява разследванията по наказателни дела за престъпления от общ характер, още повече за тежки умишлени престъпления и свързаните с тях съдебно-медицински експертизи“, подчертава и.ф главният прокурор.

Той настоява в спешен порядък да бъдат предприети всички необходими действия за преодоляване на критичната ситуация и за извършване на медицински експертизи в лечебните заведения в София съгласно медицинските стандарти.

Сарафов очаква да бъде уведомен за предприетите действия от компетентността на изпълнителната власт в най-кратък срок, тъй като от това ще зависи по-нататъшната работа на органите на досъдебното производство в столицата и предотвратяването на риска от провал на разследванията.

Преди година след среща с представители на прокуратурата и общината 40 трупа от Александровска болница бяха изнесени за съхранение в хладилните камери на общинското предприятие „Гробищни паркове“.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
NNMong
NNMong
25 юли 2024 17:56
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена – https://bitly.cx/arctik

Ad nauseum
Ad nauseum
25 юли 2024 17:00
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
25 юли 2024 16:58
Гост

Нямаше ли „служебни погребения“ за бедни и непотърсени хора-от Общината и за нейна сметка или тази процедура е неприложима тук?

Анонимен
Анонимен
25 юли 2024 16:41
Гост

Да изсипят труповете пред Народното събрание и МС, току -виж се сетили да направят нещо, като им замирише :)))

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 юли 2024 16:33
Гост

Подходящо време за развива не на частен бизнес за съхраняване на трупове…..

Анонимен
Анонимен
25 юли 2024 16:38
Гост

И кой ще плаща? В ПВУ не договориха пари за това….

Анонимен
Анонимен
25 юли 2024 16:32
Гост

А защо се пазят трупове по 17-18 години?

Анонимен
Анонимен
25 юли 2024 16:36
Гост

Защото никой не се интересува от тях или близките не искат да си ги вземат и да ги погребат, а за последното няма юридически санкции. Загря ли сега?

Анонимен
Анонимен
25 юли 2024 16:26
Гост

Това са тела на покойници, които никой не търси, а държавата не е уредила какво да прави в тези ситуации. За този проблем сигнализираха по НовА ТВ още преди няколко години и нищо. Вината е изцяло в законодателната и изпълнителната власт – НС, МС и МЗ. Всъщност, по отношението ни към тези покойници Се вижда, че Нямаме държава и Държавност.

Николай
Николай
25 юли 2024 16:11
Гост

Само това да бавеше по-нататъшната работа на органите на досъдебното производство!

Фики
Фики
25 юли 2024 16:07
Гост

Е, трябва да се намери спешно изход от това положение.

Моллов
Моллов
25 юли 2024 15:49
Гост

А за тези, които бавят следствията какво ще кажем?

Ali
Ali
25 юли 2024 15:50
Гост

Никой не пита за тях… наказват ги с 10% намаляване на заплатата за 6 месеца (евентуално) и после всичко е по старо му

Ali
Ali
25 юли 2024 15:49
Гост

Сарафов да свърши някоя работа, а не само да очаква. Взе се по-насериозно и от Каскета

Анонимен
Анонимен
25 юли 2024 15:48
Гост

Защо всички труповеходят само в Александровска? За пари ли пак? Защото като гледам не е от гледна точка на това, че патолога (единствения) е най-добрият в цяла София (без да подценявам човека)

Асен
Асен
25 юли 2024 16:08
Гост

По всяка вероятност е за пари.

Kalin
Kalin
25 юли 2024 15:45
Гост

С тези 23 трупа извън камерите, даже са закъснели със спирането от Александровска

Стоил
Стоил
25 юли 2024 16:10
Гост

Като в Пирогов по време на Ковида.

Елена M.
Елена M.
25 юли 2024 15:44
Гост

Защо има трупове от 2006 и 2007 г. на съхранение? За какво се съхраняват по 10+ години?

Съд
Съд
25 юли 2024 15:42
Гост

Някой опита ли да се свърже и с общината или Сарафов прехвърли топката с поредното официално писмо

Александров
Александров
25 юли 2024 15:41
Гост

Защо прокуратурата си няма собствена патология?

Станчев
Станчев
25 юли 2024 15:40
Гост

В нашата държава най-обичат разни официални лица да изискват действия и решения, но да не ги предлагат. Сарафов да пробва да си помисли малко какво може прокуратурата да подобри не само да изисква!

Анонимен
Анонимен
25 юли 2024 15:33
Гост

специално в Александровска болница само един доктор извършва експертизите и е пълна каша, който се е самоубил – Александровска, който е умрял от старост – Александровска, който е умрял от болест – Александровска. Там се пращат сума ти трупове и се чака една експертиза, за да се прекрати досъдебното производство, а прокурорът се е превърнал в погребален агент, само се пишат постановления за освобождаване на трупове, като се хаби и ресурс на МВР да се правят огледи и да се разпитват близки на починалия. Изобщо формализма е налице.

Съд
Съд
25 юли 2024 15:47
Гост

Някой много сериозно трябва да помисли как да се подобрят нещата в това отношение. Нито е редно, нито е честно, нито е ефективно всички трупове да отиват в Александровска