Обвиняемият за пране на пари адвокат Лазар Карадалиев обвини прокуратурата, че при претърсването в кантората му е била иззета кореспонденцията с клиента му Емилиян Гебрев, който е собственик на „Дунарит“ и е обвиняем от две години.

Както „Лекс“ писа, в края на миналата година претърсване е имало в адвокатското дружество „Карадалиев и партньори“, както и в домовете на съдружници в кантората. Заместник-главният прокурор Иван Гешев обясни преди два дни, че става дума за разследване на организирана престъпна група за пране на пари, по което Лазар Карадалиев е обвиняем, а за претърсването има разрешение от Специализирания наказателен съд. Това е трето дело, по което адвокатът е обвиняем, като едно от тях е свързано с делото за източването на КТБ, тъй като Карадалиев защитава и Цветан Василев, а е обвинен, че е опитал да влияе на свидетел.

За последното дело прокуратурата твърди, че е намерен договор, от който милиони евро са „тръгнали“ към руски олигарх. Парите минавали през адвокатското дружество, през фирми на шофьори и затова имало над 10 обвиняеми.

Според адвокат Карадалиев обаче цялата активност на държавното обвинение цели само достъп до кореспонденцията му със собственика на „Дунарит“ Емилиян Гебрев. Пред бТВ днес защитникът цитира определението на спецсъда за разрешенията за претърсване, в което прокуратурата сама е описала какво ще търси. Карадалиев прочете, че интерес представлявали акционерна книга на „Дунарит“, протоколи от заседание на съвета на директорите и временни удостоверения за собственост.

„Това е абсолютно свързано с нашата работа и представлява кореспонденция между адвокат и клиент. Нямат право да изземват кореспонденция“, каза Карадалиев. Той отрече да има собствен шофьор, но такъв имала кантората.

„Шофьор имаме в дружеството и доколкото знам няма фирма. Нормално е обаче всеки гражданин да има право да има фирма. Аз твърдя, че такива преводи през фирми на шофьори няма“, каза още Карадалиев. По думите му и трите обвинения срещу него са без доказателства, а в дома и офиса му прокуратурата не открила нищо.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ина
Ина
18 март 2020 13:44
Гост

Да бе ,напълно невинен като всеки адвокат ,който защитава клиента си ,независимо от истината. Без mричина нЕма да те закопчеят ,колкото и да квичиш.

Човек
Човек
09 януари 2019 12:24
Гост

Адвокатът и клиентът му не са много чисти, но и прокуратурата е прекалила. Не може да се посяга на адвокатската тайна винаги когато прокурорите не могат да намерят доказателства, това е произвол.

Спец
Спец
09 януари 2019 12:26
Гост

Затова сред адвокатите са толкова популярни криптираните приложения за съобщения. Обаче, колеги, имайте предвид, че и те се четат най-малкото от разработчиците им и собствениците на платформите и затова най-сигурният начин си остава разговор очи в очи на шумно място.

Анчо
Анчо
09 януари 2019 12:23
Гост

Естествено е, че документите на „Дунарит“ ще представляват интерес за прокуратурата. Нали трябва да подготвят обвинение.

Анонимен
Анонимен
09 януари 2019 12:19
Гост

Крадецът вика:“ Дръжтe крадеца!“.

Анонимен
Анонимен
09 януари 2019 12:15
Гост

Лазар Карадалиев вместо да се оплаква, да се отказва от тази професия докато е време, че явно не е за нея.