Единодушно Общото събрание на адвокатите от страната прие декларация, в която настоява за ясен, прозрачен и предвидим законодателен процес и поставя остро актуални въпроси. Тя беше приета със 169 гласа „за“ и нито един „против“ и „въздържал се“.

„Дела трябват, а не думи, но има случаи, в които думите са нужни, за да започнем с делата“, каза адвокат Стефан Марчев, който изчете декларацията пред събранието.

„Лекс“ публикува пълния текст на декларацията без редакторска намеса:

Ние, българските адвокати, чрез Общото събрание на адвокатите от страната, изразяваме голямата си тревога от случващото се в държавата през последните месеци в законодателната, изпълнителната и съдебната власт, което поставя в опасност законността и върховенството на правото.

Обръщаме се към представителите на трите власти с призив за отговорно и конститцуионосъобразно поведение при упражняване на правомощията им като:

  • Настояваме за ясен, прозрачен и предвидим законодателен процес, който да е плод на дългосрочна държавна политика, а не резултат на моментна необходимост, защото без предвидим законодателен процес правовата държава е невъзможна. Установената парламентарна практика законодателният процес да протича преимуществено без обществено обсъждане, да се променят множество закони чрез преходни и заключителни разпоредби на несвързан с тях друг закон, създава предпоставки за законодателен произвол и усещане за правна несигурност;
  • Призоваваме изпълнителната власт да бъде активна при упражняване на всички свои правомощия, но да зачита правата на гражданите и независимостта на съдебната власт, като упражнява правомощията си в условия на прозрачност, добросъвестност, своевременност и широк обществен дебат;
  • Вярваме, че магистратите ще имат силата и смелостта да не позволяват недопустимо вмешателство в своята работа и ще опазят независимостта на съдебната власт, включително от намесата чужди държави, и ще действат единствено съобразно закона и вътрешното си убеждение.
  • С притеснение следим засиленото медийно отразяване на безпрецедентната активност на прокуратурата, което създава обществени очаквания, несъвместими с фундаменталните принципи на правото и поставя с особена острота нуждата от спешен професионален дебат относно начина и средствата за контрол върху дейността на Прокуратурата и Главния прокурор.

Днес повече от всякога е нужно високо и ясно да заявим, че случващото се у нас поставя в опасност законността и върховенството на правото.

Като конституционен гарант за правата и законните интереси на всички граждани и юридически лица, Адвокатурата чрез своите органи ще се бори за да се осигури правната сигурност в обществото и гарантираното на всеки български гражданин право на справедлив процес.

И ще напомняме при всеки повод, че там където свършва правото, започва произволът!

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Оставка!
Оставка!
24 февруари 2020 14:22
Гост

Ето как заместник на Ралица Негенцова , адв, Людмил Рангелов заместник-председател на Висшия адвокатски съвет, коментира 27-те изказващи се по време на ОС. frognews.bg и др. :
Имаше напрежение по време Общото събрание на Висшия адвокатски съвет. През последните години има тенденция да се политизира адвокатурата. Оттам произтича напрежението. Адвокатурата не е политическа организация.
Оставка!Оставка!Оставка!Оставка!Оставка!Оставка!

Колега
Колега
23 февруари 2020 13:41
Гост

Дрън дрън ярина му викаха на това навремето. Прочели и приели декларация без никаква правна стойност. Нищо няма да се промени, а още по-малко вероятно е адвокатите да променят нещо в тази държава, дърляйки се за парче хляб.

адвокат
адвокат
24 февруари 2020 6:27
Гост

С такъв овчи нихилизъм като твоя нищо няма да се промени, но за радост не всички сме добитък.

адвокат
адвокат
25 февруари 2020 0:23
Гост

Това,което ме интересува като адвокат е: работа,семинари и обучения.
Останалото са мечти и идеали.

Адвокат
Адвокат
23 февруари 2020 12:20
Гост

Браво на колеите, които умиха срама от лицето на българската адвокатура и показаха сила и смелост да отстояват ценностите на правовата държава за разлика от страхливото си и бездарно ръководство!

lawyer
lawyer
22 февруари 2020 20:26
Гост

Жалко, че нямаме професионалисти – всичко е едно мъртвило. Просто ми е скучно – може ли средно посредствен юрист, като мен – да нямам реални опоненти и да печеля с лекота.
Много ни спадна нивото. Къде е проф. Петканов, къде е по облигационно право – Попов, много са дупките.

Какво да се направи – кодекси. Трябва да се консолидира нормативно всичко и да се вакуумира – да се свие на молекулярно равнище, това в момента е разгул – 4 закона уреждат едно и също.

внимание, внимание
внимание, внимание
22 февруари 2020 19:31
Гост

Четох – Гигова нямало да се кандидатира за съвета догодина. Колеги, внимавайте да не се подхлъзнете и да изберете Данов, че ще ви хвръкне резко международната дейност 😉

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2020 19:31
Гост

да, сигурно доволно потрива ръце, но мачът съвсем не е свирен, дори още не е започнал

Адвокат
Адвокат
23 февруари 2020 12:37
Гост

Че какво му има на Данов?Чат-пат покрай него и простосмъртния адвокат намазва по някое международно семинарче!

leader
leader
22 февруари 2020 19:29
Гост

Лидери няма. Това е проблемът

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2020 19:28
Гост

Във Франция адвокатите хвърлиха тогите, скачаха пяха. Стачкуваха! Напред колеги! Да покажем, че още сме живи! След като казахме думите, сега да почнем и с делата!

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2020 19:27
Гост

Tам където свършва правото, започва произволът! Кога ще започне правото в България питам аз

за един колега питам
за един колега питам
22 февруари 2020 19:26
Гост

т. нар. вътрешна опозиция се е активизирала. в декларацията обаче са казани само истини и дори разни казионни подлизурковци, я подкрепиха. един колега, който много обича да коментира в кафяви сайтове, за когото на събранието се каза, че хората си мислели, че той е председател на ВАдвС, си тръгна преди гласуването й. интересно дали щеше да е за или против

какво стана, дами и господа
какво стана, дами и господа
22 февруари 2020 19:22
Гост

От Освобождението адвокатите винаги са били най-светлите, най-прогресивните, най-държавнически мислещи общественици. Социализмът не успя да унищожи това. Какво стана, че 30 години след Демокрацията се докарахме до тук?

делегат
делегат
22 февруари 2020 19:23
Гост

Какви дами и господа? На събранието се говори на другарки и другари 😉

наблюдател
наблюдател
24 февруари 2020 6:31
Гост

Не виждам нищо лошо да сме другарки и другари в първичния смисъл на тези думи, а не непременно в политически смисъл.

Адвокат
Адвокат
23 февруари 2020 12:38
Гост

Масовият прием!Който поиска той не е станал адвокат.

друг адвокат
друг адвокат
24 февруари 2020 6:33
Гост

Адвокатурата е приют за безработни, които вписвайки се като служебни адвокати се превръщат в полуработещи.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2020 19:21
Гост

Браво всичко е казано – парламентарното, полицейско и прокурорско беззаконие, поставянето на съдиите в зависимост чрез чужди намеси, съзирам тук ясно случая с посочения с пръст от САЩ съдия. Щях да гласувам с две ръце, ако бях на събранието

прокурорски времена
прокурорски времена
22 февруари 2020 19:19
Гост

Адвокатите са натикани в трета глуха. Настанаха прокурорски времена, а те в българския контекст на безгранична власт са по-страшни от полицейските времена.

ак-пловдив
ак-пловдив
22 февруари 2020 19:18
Гост

Поздравления за колегите делегати! Достойно ни представяте!