Откакто действа новият Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) под страх от тежките му санкции банките в България на практика са спрели да откриват сметки на фирми с чуждестранно участие или с капитал изцяло от чужбина. За това алармират от Обединението на свободните адвокати (ОСА) и настояват за среща с Българската агенция за инвестиции, Асоциацията на банките, ДАНС и БНБ, за да бъде решен този проблем, който засяга пряко чуждестранните инвестиции в страната (пълния текст на писмото виж тук).

В писмото си до тези институции адвокатите изтъкват, че новият ЗМИП „съдържа множество условни и метаюридически текстове с неясни хипотези, даващи възможност за разширително и противоречиво тълкуване“. „В съвкупност с наказателните разпоредби, съдържащи непознати за Българското право досега санкции в размер на милиони левове, законът постави Българските банки под огромен натиск. Резултатът е изключително негативен – банките, в частност техните дирекции „сигурност“, преустановиха откриването на сметки на български дружества с чуждестранно участие, респективно на чуждестранни юридически лица. В резултат на това, инвестиционният процес в страната е частично блокиран – невъзможно е да се реализира каквато и да е инвестиция на територията на България, ако инвеститорът не разполага с банкова сметка в българска банка“, пишат от ОСА.

Адвокатите обясняват, че много от банките са променили условията си за откриване на набирателни сметки на новоучредени юридически лица и разплащателни сметки на съществуващи, чиито собственици са чужденци или чуждестранни фирми. Ето как описват ситуацията, в която е поставен всеки чужденец или чуждо дружество, което иска да започне бизнес в България: „Към март 2019 г. на практика всички банки са въвели специални условия за откриване на банкови сметки на ЮЛ със собственици чужденци, които са различни от условията за ЮЛ със собственици български граждани. Някои от банките са въвели такси в размер на стотици евро – само за проучване на документите, без да поемат ангажимент, че банковата сметка ще бъде открита. Други банки приемат документите за преглед, но впоследствие, или отказват откриването на банковата сметка (без каквато и да е обосновка) или изобщо не се произнасят по искането. Има и клонове на банки, в които на чужденците директно бива отказвано откриването на сметка. Почти всички банки поставят като изискване, чужденецът да има статут на пребиваващ в България – условие, което е практически неизпълнимо. В много случаи, банките отказват да откриват сметка дори когато лицата разполагат с разрешение за постоянно пребиваване. Стига се и до парадоксални ситуации: дружества, които имат сметки в евро, и които са реализирали предвидените в закона обороти, не могат да си открият сметки в лева, за да платят дължимия ДДС“.

В писмото се изтъква, че това обезверява потенциалните чуждестранни инвеститори още на старта. Причината – те не могат дори да си регистрират фирма в България, тъй като тя е невъзможна без банкова сметка у нас.

„Много от тези наши клиенти, смятат себе си за коректни данъкоплатци и търсени търговски партньори. Вместо да получат отношение като към желани инвеститори, се налага да им съобщаваме, че българските банки ги разглеждат по различен начин от местните лица и едно действие, което те могат свободно да извършат в техните държави, тук се реализира изключително трудно“, заявяват адвокатите.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Хриси
Хриси
18 юни 2020 16:55
Гост

Е, може ли да въведст такси в размер на стотици евро?

Лозан
Лозан
18 юни 2020 16:56
Гост

При тях всичко е възможно. Големи кожодери са.

Лили
Лили
18 юни 2020 16:47
Гост

Вместо да гледат фирмите с чуждестранно участие да налеят пари, те ги режат.

Симо
Симо
18 юни 2020 16:43
Гост

Айде, офшорките изгоряха.

Филип
Филип
18 юни 2020 16:43
Гост

Ти тях не ги мисли.

Коко
Коко
18 юни 2020 16:38
Гост

Пълни глупости. По- добре ще е в нашите банки да има и чужди инвестиции.

ЪНСириЪс
ЪНСириЪс
18 юни 2020 15:53
Гост

Нормално е да е така

наблюдател
наблюдател
18 юни 2020 15:57
Гост

Особено в ненормалните територии, чието население претендира да бъде народ, но иначе си остава племе.

Лакей
Лакей
18 юни 2020 22:57
Гост

За ненормалните закони-ДА!

Ivica
Ivica
18 юни 2020 15:53
Гост

Дано това не рефлектира върху ликвидноста на банките ни

Белоу
Белоу
18 юни 2020 15:52
Гост

Мисля че трябва да се облекчат нещата за да има в българскуте банки и чуждеатранни капитали

Kalinka
Kalinka
18 юни 2020 15:51
Гост

Това може да ни се отрази за работата в ес

Емилиева
Емилиева
18 юни 2020 15:49
Гост

Какво да се очаква от тъпо правителство

мутролог
мутролог
18 юни 2020 15:59
Гост

Такова отдавна няма ! Вместо него – ОПГ с лидер недодялана мутра.

Nikolov
Nikolov
18 юни 2020 15:48
Гост

Държавите се чудят как да привлекат чужди онвестиции…

Сен Жак
Сен Жак
18 юни 2020 15:48
Гост

Това е глупост от БГ закона

реалист
реалист
18 юни 2020 16:02
Гост

По-точно от глупостта на онези които избирате и които търпите да правят глупави закони. А това означава, че сте не по-малко глупави от тях.

Фильо
Фильо
18 юни 2020 16:45
Гост

Нормотворците ни отново сътвориха недоразумение.

Mavri
Mavri
18 юни 2020 15:47
Гост

Не е ли по добре за бянките да има и чужди пари в тях

Живко
Живко
18 юни 2020 15:46
Гост

Еми капиталите ще са в чужбина. В техни банки

реалист
реалист
18 юни 2020 16:04
Гост

Скоро почти всички ние ще сме там и ще си внасяме там заработените пари в чуждите банки.