Адвокатите най-после получиха правото да влизат в съдебните сгради през служебните входове, като това ще е от ключово значение най-вече за столичната Съдебна палата и за сградите на Софийския районен съд. Те от години настояват да не се редят по опашки пред централните входове, тъй като така рискуват да закъснеят за делата.

И Висшият адвокатски съвет (ВАдС), и Софийската адвокатска колегия многократно са поставяли проблема, както пред ръководителите на съдилищата в палатата, така и пред Министерството на правосъдието. Те изтъкваха не само затрудненията, до които води влизането им през входа за граждани, но и фактът, че и те, както съдиите, прокурорите и следователите, идват в палатата по служба и са част от съдебната власт.

Новото развитие идва след като председателят на ВАдС д-р Ивайло Дерменджиев и заместниците му Валя Гигова и Ина Лулчева се срещнаха с предходния служебен министър проф. Янаки Стоилов.

Наследникът му на поста вече е издал заповед (пълния ѝ текст, огласен от ВАдС, виж тук), в която се казва, че при наличие на входове с физическа охрана за съдии, прокурори, следователи и служители, през тях ще бъдат допускани и адвокатите и съдебните заседатели, които удостоверят самоличността си. Тя се отнася за всички съдебни сгради, но най-остър е проблемът със Съдебната палата, както и за сградите на Софийския районен съд.

В заповедта се напомня, че правилата, които уреждат пропускателния режим в съдебните сгради, не предвиждат различен достъп до тях на съдии, прокурори, следователи, съдебни служители, работещи в сградата и адвокати. „Разликата е единствено в документите, които се представят за удостоверяване на самоличността – според чл. 10 съдиите, прокурорите, следователите и служителите се легитимират със служебна карта, а адвокатите – със заверена за годината адвокатска карта“, се разяснява изрично в заповедта.

В нея се напомня, че без проверка в съдебните сгради се допускат само председателят и зам.-председателите на Народното събрание, президентът и вицепрезидентът, премиерът, министърът на правосъдието и заместниците му, председателите на върховните съдилища, главният прокурор, шефът на ВАдС, омбудсманът и председателите на съдилища, които се намират в сградата.

Освен това със заповедта се разпорежда, когато няма входове с охрана за магистратите и има струпване на граждани, които искат да влязат в съдебната сграда, да се насочват допълнителни служители на съдебната охрана, които да ускорят пропускателния режим.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат със сак
Адвокат със сак
14 декември 2021 10:11
Гост

Това ли е приоритет. Има и други въпроси, те ни занимават с „козметика“, какво нещо е това – бюрокрацията, преструват се – че работят. За цялостната годишна дейност, САК и ВАС получават „твърди“ заплати, аз тичам по задачи, значи – така бил устроен животът. Дори и Зошченко или Чудомир не могат да направят описание на наглостта, а Илф и Петров биха хвърлили писалките си, а Марк Твен – щеше да наблюдава отстрани. Взимат ни членски внос и – ни правят на маймуни, има една Даниела Доковска – която има някои относително професионални качества, направи вповече. Всички са длъжни да вникват… Покажи целия коментар »

беззаконие
беззаконие
14 декември 2021 8:07
Гост

Напълно незаконно е да има входове със селектиран достъп на база заемано служебно положение. А още по-незаконно е ,че в служебния вход не се извършва проверка на рентген какво внасяш.
А ако изгледате видеото осемте джуджета има всички основания за проверки, точно на влизащите от служебния вход-човекът поименно и заставяйки с името си е посочил плеяда от престъпления, заемани от инсталирани.

Mmm
Mmm
13 декември 2021 20:25
Гост

Продавам кисело зеле.

ЕКПЧ
ЕКПЧ
13 декември 2021 17:54
Гост

Адвокатската професия е единствената, която е посочена в Конституцията на република България. Адвокатурата е регламентираната с един единствен текст в Конституцията и този текст е в глава „Съдебна власт“.
На адвокат се следва същото уважение, както на съдия, прокурор и следовател. Въпреки, че за да се отложи дело заради отпуск или заболяване на адвокат се искат доказателства и от арменския поп, докато за същото не се искат никакви доказателства от съдия или прокурор.

некои съображения
некои съображения
14 декември 2021 8:20
Гост

На всеки човек се дължи еднакво положение, без оглед професия и обществено положение. Един боклукчия има същите човешки права ,като един съдия, противното би значило,че има срлмна работа, а по дефиниция никое работно място не е срамно . Обществото има нужда от всяка професия-вклч и от работник на поточна линия в завод за тоалетна хартия. Като такъв работник следва да бъде уважаван точно толкова, колкото всеки друг,абсурд е да се твърди,че лице несъдия е достоен за по-малко уважение. А що се отнася до адвокатската професия-80 процента от явилите се адвокати на изпита преди време за съдии по вписванията изкараха двойки,… Покажи целия коментар »

Граучо Маркс
Граучо Маркс
14 декември 2021 9:57
Гост

Самата истина. Аналогичен случай в наше село: Кандидатствал Право в СУ през 90-те години, но не го приел. Записал педагогика в Шумен, след един семестър се прехвърлил педагогика в СУ. Следва ново прехвърляне след още един семестър в мечтаното Право на СУ. Студентства няколко мъчни години, късат го, отлага изпити, изостава с години от съвипускниците си заради невзети изпити. Завършва някак си… И хоп – младши съдия. Без конкурс. После по реда си. В момента в който навърши необходими стаж бива повишен в по-горен съд. Иначе е добро момче. По характер, де… Гледа само наказателни дела. Разправя смешки, вицове. Радва… Покажи целия коментар »

Мунчо Рубладжийски
Мунчо Рубладжийски
14 декември 2021 10:38
Гост

Това да не е един юнак, станал съдия, защото вуйча му беше пръв партиен гаулайтер на един не съвсем малък областен морски град?

Адвокат със сак
Адвокат със сак
14 декември 2021 10:19
Гост

Единственият човек, който е защитил Васил Левски, със съдебен процес е бил неговият адвокат.

Адвокат трябва да бъде всеки, който може да говори, друго не трябва толкова.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 17:16
Гост

Тази заповед е образец на абсурдното ни електронно управление – подписана е с КЕП от две лица /един подпис в заглавната част на едно лица и втори в заключителната на друго лице/, като нито едно от тях не е посочено в какво качество я подписва. Когато се подписва от заместник, това се отбелязва, а в случая подобно отбелязване липсва. Отделно от това, заповедта е от 10.12, но следва да се прилага, считано от 09.12. Не се прави така, уважаеми.

Младши прокурор
Младши прокурор
13 декември 2021 14:32
Гост

Ужас! Както не ви харесвах, сега хептен ще трябва да ви гледам!

Адвокат със сак
Адвокат със сак
14 декември 2021 10:22
Гост

Какво казахте току-що.

Нещо към адвокатите ли.

Младши прокурор
Младши прокурор
14 декември 2021 16:01
Гост

Yes!

Беззаконие
Беззаконие
13 декември 2021 13:44
Гост

А юрисконсултите- защо и за тях не може през служебния вход? А председателите на етажна собственост? А приемни родители, представляващи настанени пр тях деца?
Наличието на спец вход е незаконно, на основание кзд- създава привилегия на основание служебно положение.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
14 декември 2021 10:39
Гост

Също така и юрисконсултите.

Това са едни дребни знаци на уважение.

Крум
Крум
13 декември 2021 12:54
Гост

Разгеле! Доживяхме.

Възмутен
Възмутен
13 декември 2021 12:51
Гост

Така ще е, след като от години вторият вход на Съдебната палата откъм Алабин е затворен.

Крюшо
Крюшо
13 декември 2021 12:53
Гост

Направиха го защото нямат достатъчно служители. И със тези два входа охраната е по цял ден на крак и нямат време за читава почивка.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 13:36
Гост

хахахах – на крак! Ядат баници, мохабетът върви , няма маски, разпасана работа. Само името е охрана.

Aсен
Aсен
13 декември 2021 12:44
Гост

Да чакат, да чакат, колко да чакат? Чак пък да закъснеят за съдебно заседание.

Рики
Рики
13 декември 2021 12:48
Гост

Работя във ВКС не бих казал, че се чака много за да влезнеш в палатата. Дори след края на обедната почивка влизаш много бързо.

адвокат от САК
адвокат от САК
13 декември 2021 11:18
Гост

Подир дъжд качулка- никой не може да ми възмезди онези дълги поредни години, когато ставах в 6.00ч., за да присъствам в с.з. , назначено за 9.30 ч., но… и това е нещо. Да са живи и здрави младите колеги- те ще се ползват от тази новина най- дълго време, само да не забравят, че е имало и друго време, в което нещата са били по коренно различен начин…

Адвокат
Адвокат
13 декември 2021 12:25
Гост

По времето на Тиквата положението беше такова. Да се надяваме, че след тази ще последват и други положителни промени.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 12:32
Гост

Промяната наистина започна с много добри неща, дано така да продължи

адвокат от САК
адвокат от САК
13 декември 2021 12:48
Гост

До “Адвокат 13 декември 2021 12:25“ Стига глупости- И ПРЕДИ управлението на борисов положението беше същото- аз съм адвкат от над 22 години, вече 23 та и през всичкото това време “положението“ беше такова, каквото и по времето на борисов- и при ндсв, и при тройната коалиция и при борисов. СПРЕТЕ С ПОЛИТИКАТА- ДАЙТЕ НЕЩО ЗА ПРАВОТО.

адвоката
адвоката
13 декември 2021 13:12
Гост

Колегата е писал за някаква тиква, Вие как разбрахте, че има предвид точно Борисов?! Това в кръга на шегата, разбира се, всички знаем кой е Тиквата и „благотворното“ му влияние върху съдебната ни система. Едно време също беше кофти положението, но за 12 години на власт можеше да бъде решен този проблем. Както и да е, очевидно е, че нещата тръгнаха по-добре при Янаки и новия министър на правосъдието, дано така да продължат!

Bullshit
Bullshit
13 декември 2021 9:57
Гост

Предпоследният параграф! Добре, че не допускат в служителите на СРС без проверка …

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 9:52
Гост

Ама разбира се, че трябва да имат служебен вход

Авигел
Авигел
13 декември 2021 9:52
Гост

Надявам се да няма повече скупчване и нервничене на входовете

Anonimen
Anonimen
13 декември 2021 12:43
Гост

То си е за изнервяне. Особено когато закъсняваш за дело.

Ben
Ben
13 декември 2021 9:52
Гост

Изгелжда маловажно, но за тях това не е така!

Чун
Чун
13 декември 2021 9:51
Гост

Честито. Да почерпят

Джош
Джош
13 декември 2021 9:51
Гост

Абе да ви кажа – добра новина си е за адвокатите. Да им е честито

Кирилова
Кирилова
13 декември 2021 9:51
Гост

Музикантите на концертите не влизат от там, от където влизат и слушателите

адв. Маринков
адв. Маринков
13 декември 2021 9:50
Гост

На хората може да им се струва, че това е от несъществено значение, но нека си го кажем – това е важно за гилдията, защото който не е бил на мястото ни, няма как да знае колко е важно да не закъснееш за дело, да не се редиш с всеки, който влиза с различни неща в сградата и трябва да бъде проверен. Та пред мен имаше жена с буркани, която влизаше и аз не знам защо с тях. Проверката отнема време на входа.

Росинан
Росинан
13 декември 2021 9:49
Гост

Това жестоко ме притесняваше. Сега ми олекна живота. Днес ще изялза да черпя всички приятели, за дето адвокатите няма да се редят на опашки…

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 9:48
Гост

Еми по Коледа стават чудеса.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 9:48
Гост

Браво

Anonimen
Anonimen
13 декември 2021 12:45
Гост

Поредният им каприз.