Съдийка се оказа в абсурдна ситуация – в две съдилища ѝ се разпределят дела на 100% натовареност. Това води не само до невъзможност да довърши обявените за решаване дела, но и да разгледа непрекъснато постъпващите нови производства и от двете съдилища. Намесва се Върховният административен съд (ВАС), който засега слага край на този парадокс.

Случаят е на Ангелина Бисеркова от районния съд в Петрич. През декември 2020 г. тя е командирована в Гражданското отделение на окръжния съд в Благоевград.

На 11 април т.г. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) отменя заповедта за командироване по искане на шефа на РС-Петрич Атанас Кобуров. В мотивите си колегията сочи високата натовареност на гражданските магистрати в Петрич, които, след „изпращането“ на Бисеркова в Благоевград, били двама.

Ангелина Бисеркова обаче обжалва решението пред ВАС, като иска и спиране на предварителното му изпълнение, което е уважено от върховните съдии.

В настоящия случай са доказани значителните вреди, които понася оспорващата при изпълняване на длъжността съдия, които в голямата си степен не са пряка и непосредствена последица от издадения акт, а от продължаващите действия на трети лица, които произтичат от непосредственото действие на оспорения акт и които не са съобразени с факта на неговото издаване. Видно от твърденията в допълнително представената молба, жалбоподателката правораздава в две съдебни институции, разпределят и се дела на 100% по системата за случайно разпределение и следва да изпълнява едновременно длъжността на районен и на окръжен съдия, като съответно изписва дела и участва в съдебни заседания“, посочва в определението си тричленният състав на ВАС с председател Тодор Тодоров и членове Росен Василев и Хайгухи Бодикян (докладчик).

Те уточняват, че разпределянето на дела на 100% натовареност е възникнало след решението на Съдийската колегия и е достатъчно основание да се приеме, че в случая са налице трудно поправими вреди за упражняване на професионалната дейност от страна на Ангелина Бисеркова.

Налице е недопустимо упражняване на правораздавателна дейност в две отделни съдебни институции, което е в противоречие със законовите изисквания на ЗСВ. Отделно от това лицето търпи вреди за осъществяване професионалната си дейност, която е непосредствено свързана и с обществения интерес. Съдията е в обективна невъзможност да приключи и довърши обявените за решаване дела, както и да разгледа непрестанно разпределящите и се такива в две отделни съдилища“, посочва ВАС.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав на съда.

На заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) във вторник обаче стана ясно, че откакто се е върнала в районния съд в Петрич, Ангелина Бисеркова на практика не гледа дела.

Кадровиците трябваше да приемат за сведение определението на ВАС, но покрай това беше обявено, че е постъпило писмо от председателя на РС-Петрич Атанас Кобуров, който иска да бъде изслушан заради проблеми в Благоевградския съдебен район.

От изказване на Даниела Марчева стана ясно, че в писмото Кобуров съобщава, че откакто е в Петрич, Бисеркова си прави отвод по всички дела, които ѝ се разпределят, а мотивът ѝ бил, че това е в интерес на правосъдието.

Марчева изрази възмущението си от действията на съдийката и дори предложи писмото на Кобуров да бъде изпратено на Инспектората към ВСС.

Шефът на ВАС Георги Чолаков обаче възрази като изтъкна, че Кобуров е председател на съд и като такъв сам може да прецени дали да уведоми ИВСС, или да организира дейността на съда така, че да няма проблеми.

Да си влезе в ролята“, присъедини се и Боян Магдалинчев.

СК на ВСС прие за сведение определението на ВАС и реши да покани за изслушване шефа на РС-Петрич Атанас Кобуров.

50
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
мижи да те лажем
мижи да те лажем
03 юни 2022 11:08
Гост

Изслушването на председателя Кобуров вече е влязло в дневния ред на СК за следващия вторник, 7.6.22 г., очакванията са големи, дано се оправдаят, всички ще го гледат и слушат, въздухът ще трепери със страшна сила

Херкулесиус
Херкулесиус
02 юни 2022 18:38
Гост

Кобуров ако има чест трява да каже цялата истина ! Всичко от началото до край! Защо има напрежение с Окръжния съд, защо се саботира решението на Съдийската колегия, вкл. и от ВАС, кои са членовете на състава, постановили акта на ВАС, къде са работили преди това, били са и те командировани и др. подобни ?! Успех, колега дерзайте !

C. S.
C. S.
02 юни 2022 16:40
Гост

Този случай не е изключение.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2022 16:22
Гост

Изключително е прав колегата, който призовава да се спрат безумните и несправедливи атестирания. Стига се до абсурда колеги с прекратени и спрени дела да си тръгват щастливи от атестирането, а колеги с изключително тежки дела, потвърдени от горните съдебни инстанции, да бъдат унизявани. Някои колеги не влагат толкова труд в работата, колкото в контактите и атестиранията им минават леко. Докато на невдигащи от труд глави колеги, които нямат време и желание да създават полезни контакти, атестиранията им минават трудно и неблагоприятно.

мижи да те лажем
мижи да те лажем
02 юни 2022 16:01
Гост

В състава на ВАС, постановил сакралния акт на спирането, съзираме светлото име на лицето Росен Златков Василев, дългогодишен съдия в Окръжен съд – Благоевград и бивш заместник – председател на този съд. Това не е ли смущаващо ?! Има ли конфликт на интереси, предубеденост и пристрастност, или да ?!

Кестена
Кестена
02 юни 2022 15:05
Гост

Едно време имаше пак такава дискусия в правните среди на Благоевградски съдебен район. Колям кеф. Всяка сутрин с кафето си четяхме нощните опуси.

Тццццц
Тццццц
02 юни 2022 13:56
Гост

Защо всяка спорна тема се изражда в личностни нападки и се превръща в поле за анонимна изява на завистливи и злобни хора, които излагат аргументи от типа „а вие защо биетех негрите?“. Силните личности разбираемо предизвикват полярни реакции, но нека все пак се говори по темата. Иначе форума заприличва на махленска сбирка на обидени на живота женици. И като говорим за професионализъм – по каква причина на съдия Бисеркова й се разпределят дела в ОС-Благоевград, след като решението за откомандироването има незабавно действие?! Не са ли нищожни актовете, постановени от Бисеркова след като вече не е командирована в ОС и… Покажи целия коментар »

Оффф
Оффф
02 юни 2022 13:52
Гост

Докато не спре това „командироване“ , с което се заобикалят конкурсите , а се уреждат в последствие, с вече „командирования“, ще има има такива абсурди!Тази съдийка вероятно пътека е направила , за да я командироват, а сега реве! Районен съдия командирован в окръжен съд ?

Бай Иван
Бай Иван
02 юни 2022 13:49
Гост

Сега мишките лудуват, щото котаракът го няма.
Узунов не е Бельова и бързо ще свие сърмите на разни самозабравили се районни председателчета.

Пенкилер
Пенкилер
02 юни 2022 13:40
Гост

Аз мисля, че Марчева в случая, а и Дишева и Керелска са проблемът на тази колегия. Все те знаят вичко- Пенкилер. Просто не млъкват на нито едно заседание и все „умни“ неща казват

Анонимен
Анонимен
02 юни 2022 14:46
Гост

Брей тея Дишева и Керелска, как имаха неблагоразумието да гласуват против онуй тъпоумното с каскетя и оттогава са трън в очите на цялото тролско войнство, което всеки път даже поименно ги споменава

faustin
faustin
02 юни 2022 18:24
Гост

Като се имат предвид „аргументите“ им да гласуват против, споменаването им е напълно нормално, както и факта, че мъжът на Дишева е съучредител и кандидат-депутат от партията на Христо Иванов.

Като цяло, покрай тренда „Гешев е лош“ е хубаво все пак някой, някъде, по някое време, да каже нещо конкретно по въпроса. Ама не че е пратил Конституцията на някое НПО, или че „очевидно“ по негово нареждане са публикувани ВДС-и, които, между другото – изненада – е законно да се публикуват. Дайте нещо ново.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2022 12:32
Гост

Когато съдия е командирован, то за времето от начало на командировката, до прекратяването не трябва да му се разпределят дела в съда, от който е командированият. Съдията се спира от разпределение на нови дела. Не знам, как точно на несъществуващ съдия, каквито са командированите се прави разпределение. Тези съдии са длъжни да догледат само започнатите нак.дела, поради неизменността на състава. Тук въобще не е въпрос на ВСС, а на Правила, които всеки съд има. Май става въпрос са селска чест.

Курти
Курти
02 юни 2022 13:16
Гост

Именно.
Нито е логично, нито законно да разпределят на някого дела паралелно в две магистратури.
Не е крива жената, а този, дето я е командировал, без да е взел предвид, че е нужна в РС или тоя, дето не знае кога на кого да разпределя.
Впрочем разпределението е също голяма каша у нас. И никой не проверява. Вероятно за да не установи купищата нарушения, които се правят там.

Запознат
Запознат
02 юни 2022 13:58
Гост

Зависи системния администратор колко е в час. Тези неща той трябва да ги прави. Ако е като нашия, който само мисли какво да напазарува, пък ние се блъскаме с програмата… Но е под крилото на ръководството!

Бай Иван
Бай Иван
02 юни 2022 11:54
Гост

Това са глупости, интересното е друго, вече мина атестацията на съдия Узунов и до края на юни той вече ще седне на трона в Благоевград и тогава дупе да им е яко на някои хора, ще видят магаре боб яде ли и откъде изгрява слънцето, само още мъничко търпение и ще си го получат с лихвите

Курти
Курти
02 юни 2022 11:44
Гост

Не познавам нито тази жена, нито регионът ми е близък, НО виновен е този, който е създал кашата на един човек да се разпределят дела от две съдилища едновременно и то на 100%. Това е абсолютно недопустимо. Който се е заиграл с командироването е следвало да предвиди и реши предварително тозивъпрос. Много ясно, че ще си правиотвод на едното място. Когато те залее лавина с дела и то в противовес с правилата /един съдия работи на едно място, не на десет и дори не на две/, наистина не е в полза на правосъдието те да се претупват. Понеже когато са… Покажи целия коментар »

Проблема са конкурсите
Проблема са конкурсите
02 юни 2022 13:37
Гост

Изхода е да спрат безумните конкурси и безумни атестации, които не справедливи. Няма как да се опитват да се вкарат в таблички и кутийки и графички такива сложни неща като съдебните актове които са свързани с най- различни житейски и юридически факти се решават човешки съдби. Нека бъдем като в останалия свят без конкурси и без компютърно разпределение на делата и двете функции в белия свят са в ръцете на административните ръководители, а не на анонимници. пробвахме и видяхме, че конкурсите не са добро, нека си признаем грешката. Пътя към ада е послан с добри намерения.

Андреев
Андреев
02 юни 2022 11:44
Гост

Правен Абсурд е че системата за случайно разпределение някак си е успяла да й разпредели нови дела при 100% натовареност, а това е невъзможно. Смешното е, че всички „магистрати“ знаят, че случайно разпределение няма в България и си мълчат, дори когато трябва да обсъждат подобно съдебно извращение.

П.p.
П.p.
02 юни 2022 10:42
Гост

Ама какво да жалим съдия Бисеркова- тя сама се е поставила в условията да правораздава в 2 съдилища едновременно, но както се вижда- на практика тя отказва да правораздава в РС-Петрич.
Бих искала да разбера от съдия Бисеркова, която очевидно пише активно тук под различни имена, дали нейният личен кариерен въпрос е с приоритет пред интереса на правосъдието, защото нейните действия са един срамен отказ от правосъдие. Май нашата несменяемост ни превърна в едни полубогове, за които интереса на гражданите винаги е имагинерен.

Банкянски котарак
Банкянски котарак
03 юни 2022 10:41
Гост

Абсолютно точен коментар!

Полубогове? Не – ОЛИМПИЙСКИ БОГОВЕ, НА ОЛИМП. НАД ТЯХ Е САМО НЕБЕТО … по Татарчев.

Стоил
Стоил
02 юни 2022 10:11
Гост

Марчева вместо да се възмущава, може да се постави на мястото на съдийката.

Лозан
Лозан
02 юни 2022 10:11
Гост

На чужд гръб и сто тояги са малко.

Димо
Димо
02 юни 2022 10:09
Гост

Е, как може и в двете съдилища на 100%! Колегите с такава натовареност и в един съд не издържат.

Груев
Груев
02 юни 2022 10:05
Гост

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отново обърка нещата.

ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
02 юни 2022 9:19
Гост

За жените в правото и науката – ПРОФЕСОР ТАМАРА ХИНОВА (1930 – 2013) – български юрист, учен, професор по Наказателно право в Юридическия факултет на СУ ,,Св. Климент Охридски“ и във Юридическия факултет на ВСУ. Роден през 1930 г. в гр. Варна. През 1953 г. завършва „Право“ в Софийския университет ,,Св. Климент Охридски“. В периода 1954 – 1955 г. специализира Наказателно право при Академията на СССР. В периода 1955 – 1958 г. е редовен аспирант по Наказателно право при БАН. Дисертационният й труд е на тема: „Съучастието в престъпления между пълнолетни и непълнолетни“. От 1957 г. е асистент по Наказателно… Покажи целия коментар »

ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
02 юни 2022 9:23
Гост

Допълнение: Проф. Тамара Хинова е един от основателите на Варненския свободен университет през 1991 г. и създател на Юридическия факултет към него. Чете лекциите по „Наказателно право – обща и особена част“ в ЮФ на СУ в периода 1978 – 1983 г. и в периода 1987 – 1994 г. Наградена е с множество отличия, както и с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ от президента Петър Стоянов. Автор е на множество публикации в Наказателното право, сред които: „Особен режим на непълнолетните“, „Опасният рецидив по българското наказателно право“, „Съсобственически престъпления“ и други. Почива през 2013 г. на 83 – годишна възраст

Стамат
Стамат
02 юни 2022 9:02
Гост

Местните адвокати коментират, че ако председателят Кобуров на изслушването пред СК на ВСС извади на показ през цяла България и само 1/100 от кирливите ризи на окръжните магистрати в Благоевград, 90 % от последните задължително ще трябва да получат еднопосочен билет за пандиза, но ще видим дали ще му достигне кураж да го направи

Михаил
Михаил
02 юни 2022 10:06
Гост

Дано да има тази смелост.

Моравия
Моравия
02 юни 2022 8:59
Гост

Статията не отразява вярно случая и се получават пародийни твърдения. Получил се е пачуърк от някакви факти и накрая нищо не е ясно. В това определение на ВАС се има предвид периода от решението на СК, с което се прекратява командироването на Бисеркова и до момента на постановяването на определението- понеже не е спряно предварителното изпълнение на решението на ВСС, съдията трябва да се върне в РС-Петрич като нито закона, нито друг акт я задължават да продължи да правораздава и в ОС-Благоевград, където е командирована. Но така е като драпаш да отидеш в по-горна инстанция- затова съвсем справедливо е работиш… Покажи целия коментар »

недай боже сляпо да прогледа
недай боже сляпо да прогледа
02 юни 2022 11:40
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 юни 2022 8:59
Гост

Де да беше абсурд…. Някои магистрати обичат да тълкуват правилата, както дявола- Евангелието.

Ad nauseam
Ad nauseam
02 юни 2022 8:34
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Има ли съд в България?
Има ли съд в България?
02 юни 2022 8:31
Гост

И вижте с какво се занимава „съдът“ в BG?

Със собствената си извратенящина! И за това плащаме ние през бюджета.

Не могат да провеждат конкурси, не искат, издигат си свои хора и накрая какафония!

аман от конкурси
аман от конкурси
02 юни 2022 11:45
Гост

Ми да се спре тая драма с конкурсите. Вижда се, че са неефективни и служат само на двете лобита (ССБ и другите). така системата е запушена и капсулирана. Никъде по света ги няма такива конкурси и не са въздигнати, нека си кадрува съвета и да върви работата по- бързо и да не се хаби излишна енергия и очаквания . То се видя и в Европа на какъв е конкурсът на Евровизията все нагласени работи.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2022 8:25
Гост

Или има нужда от нея в Петрич, или няма. Ако е имало, защото е командирована изначално?

защото никой не ги пита
защото никой не ги пита
02 юни 2022 12:48
Гост

Защото никой не ги е питал и защото никой не е съобразил многократните отрицателни становища на целия ПРС срещу това да се помага от много натоварен районен съд на по-малко натоварен окръжен!

Анонимен
Анонимен
02 юни 2022 8:22
Гост

Съдейки от случилото се на колегия, ВАС явно е бил в заблуда. Но петчленката ще поправи нещата

не, баш
не, баш
02 юни 2022 8:24
Гост

Защо да е бил в заблуда? Допустимо ли е да се водиш на 100% в две съдилища? Това, че тя се е отвеждала е незаконосъобразно, а не определението на ВАС.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2022 8:28
Гост

Защото не е знаел, че тя на практика не гледа дела в Петрич

Анонимен
Анонимен
02 юни 2022 8:31
Гост

Отделно от това председателят на съда в Петрич е трябвало да каже на ВАС, да говори с Бельова да не й разпределя дела и да сезира ИВСС. Всъщност ми се струва, че тук по-виновен е Кобуров, който не е успял да организира нещата

М.m
М.m
02 юни 2022 9:52
Гост

Кобуров не е страна в делото пред ВАС, хайде стига глупости вече.

Любо
Любо
02 юни 2022 9:50
Гост

Допустимо е след като това е твое лично решение, тоест, на съдията. Решението на колегията има незабавно действие, тоест, Бисеркова вече не е командирована в ОС-Благоевтград. Това, че тя обжалва спирането на предварителното изпълнение на решението на СК е изцяло нейна отговорност и затова трябва да си носи и тежестите. Така че статията е доста спекулативна и е като кризисен пиар, вероятно заради предстоящия избор на председател на ОС-Благоевград. Но по моему- точно с такива каши, забъркани и с помощта на ВАС, се получават скандалите в съдебната система. Добре е да се мисли стратегически, а не само с оглед частния… Покажи целия коментар »

хаосът всс
хаосът всс
02 юни 2022 8:20
Гост

Командироване, разкомандироване, това безумие трябва да спре. Просто трябва да има краен срок и предвидимост. Да се командирова за една година например и никой да не може да прекратява тази заповед, но и да не може да удължава срока

Анонимен
Анонимен
02 юни 2022 8:25
Гост

Командирован ето от край време създава, основателно, напрежение в системата. Преди години като въведох ограничението, скочиха председателите, и най-вече Георги Колев. И пак върнаха безсрочно то командирован и хаосът се върна с пълна сила. Така че да, трябва да има срок, но и ритмични конкурси

Анонимен
Анонимен
02 юни 2022 8:27
Гост

Да си го кажем направо. Няма никаква обективност в командироването и често се използва за натиск върху съдиите. А какво ще кажете за онези, които от 10 години са командировани в САС. Това е безобразие

да се отвори системата
да се отвори системата
02 юни 2022 11:57
Гост

Има такива и във ВКС и какво от това ??? Ай стига с тоя натиск !!! който не издържа да не се хваща и няма да е натискан айй стига с тия женски приоми , „….ма той ме натисна и не можах да да откажа ….“ така ли ??? Егати магистратите ?!

престъпно
престъпно
02 юни 2022 8:31
Гост

Докато не спре това непрекъснато обезкървяване на РС, системата няма да се оправи! В София е трагедия. Процентът на командировани в някои съдилища, като САС граничи с безумие. Във ВКС също е кошмар и всичко това, за да отмъсти ВСС на Лозан Панов. Дали този човек ставаше за председател на ВКС, е друг въпрос, на който моят отговор е отрицателен, но това грозно наказване чрез проваляне на конкурсите с измислени мотиви – това си беше престъпление срещу правосъдието, ако питате мен.

Проблема са конкурсите
Проблема са конкурсите
02 юни 2022 12:01
Гост

За да спре обезкървяването трябва да спрат и тези безумни конкурси, които нищо не допринасят и никога , никога няма да са обективни. Та те се правят от хора всеки със своя субективизъм как да са обективни тогава???? Трябва да е по- лесно назначаването и преместването и тогва няма да се обезкървяват районните и окръжни съдилища, а така с тези конкурси те правя зависим и те подлагат на натиск . БЕЗ КОНКУРСИТе ще е по- лесно и справедливо.

големите разбирачки на всичко- Пенкилерките
големите разбирачки на всичко- Пенкилерките
02 юни 2022 11:53
Гост

Ами няма как да спре като има нужда и системата е запушена и капсулирана. Трябва да има пълна свобода на ВСС и админ ръководители и да си носят отговорността. Стига с тия правила все по детайлизирани и рестрикции и аман от конкурси. да си носят кръста ВСС и админ ръководители да е ясно кой кой е , а не да се крият зад комисии и конкурси. така както Дишева е без конкурс, така да е за всички. Забравих и Марчева. Писна ми от тези двете и Керелска на всяка манджа мерудия и все разбират и да пробват да се явяват… Покажи целия коментар »