Националната агенция за приходите (НАП) е на път да се спаси от плащането на глобата от 5,1 млн. лева, която ѝ беше наложена след големия теч на лични данни от 15 юли 2019 г.

Агенцията поиска от Административния съд София-град (АССГ) да прекрати делото за имуществената санкция, защото вече е изтекла абсолютната давност за наказване на нарушенията, довели до изтичането на данните на хиляди граждани. Съдът обяви, че ще се произнесе за давността с решението си.

Глобата беше наложена от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) още през август 2019 г., но НАП я обжалва пред Софийския районен съд (СРС), който обаче едва в края на миналата година реши изцяло да потвърди наказателното постановление.

В решението на СРС се казваше, че едно от основните нарушения на сигурността на данните в НАП е, че е използван HTTP протокол за връзка, вместо сигурен HTTPS протокол. Съдът е изслушал и заключение на експертиза по тези въпроси. Останалите констатирани уязвимости са свързани с използване на неактуални версии на сървърите за приложения и бази данни и персонални компютри, при положение че имало публикувани уязвимости на съответния софтуер в по-новите му версии, където те вече били отстранени. Имало е възможност за публикуване в интернет на вътрешни адреси, наличие на пароли в явен вид в базите данни, липса на криптиране на връзките за достъп и обмен във вътрешния сайт на НАП.

Съдът прие, че не може да бъде направен несъмнен извод за причинно-следствена връзка между констатираните слабости в дейността на НАП и нерегламентирания достъп до данни, какъвто иначе е направила комисията, когато е санкционирала агенцията. Но в решението изрично беше отбелязвано, че такава връзка не е нужно да бъде направена, тъй като НАП е била длъжна да защитава данните, независимо дали е настъпило увреждане

Относно размера на глобата съдът написа, че тя е минимална, като отбеляза, че би я завишил, но няма това право и подчерта, че няма и никакви основания да я намали, а още по-малко да приеме случая за маловажен и да не наложи такава.

НАП обжалва решението пред АССГ, който на 26 януари обяви делото за решаване, но според агенцията абсолютната давност е изтекла още на 15 януари тази година и то трябва да бъде прекратено.

От НАП се позовават на тълкувателното постановление на Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд и на Втора колегия на Върховния административен съд (ВАС), с което през 2015 г. беше прието, че чл. 11 от ЗАНН препраща към уредбата за погасяване на наказателното преследване по давност в Наказателния кодекс (пълния текст на тълкувателното постановление виж тук). Т.е. за обстоятелствата, изключващи отговорността, в производството по ЗАНН се прилагат разпоредбите на НК.

Това означава, че в случая ще се приложи чл. 81, ал. 3 от НК, според който независимо от спирането или прекъсването на давността наказателното преследване се изключва, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора този по чл. 80 НК, а имено три години. Така давността, която изключва налагането на имуществена санкция по ЗАНН, е 4 години и половина, което означава, че е изтекла на 15 януари 2024 г.

От протокола от заседанието става ясно, че представителят на КЗЛД твърди, че давността изтича на 15 юли 2024 г. Т.е. че давността е 5 години, а не 4 години и половина, но в него не са посочени аргументите на комисията за това. Както е известно, в задължителната си практика (пълния текст на тълкувателното решение виж тук) ВАС приема, че за имуществените санкции т. нар. изпълнителна давност не е като за глобите, а е 5 години, тъй като се прилага разпоредбата на чл. 171, ал. 1 от ДОПК. Въпросът за нея обаче може да бъде поставен едва когато е налице влязло в сила наказателно постановление, каквото в случая със санкцията на НАП не е налице.

За колосалното изтичане на данни в НАП се разбра на 16 юли 2019 г., когато до медии бяха изпратени имейли от „анонимен руски хакер“, който се самообявяваше за автор на атаката в приходната агенция. В последствие за атаката обвинение в тероризъм и образуване и ръководене на престъпна група с користна цел получиха собственикът на „Тад груп“ Иван Тодоров, служителят във фирмата Кристиян Бойков и търговският директор Георги Янков, който пък е сочен за подбудител, заедно с Тодоров. Според разследващите двамата са подбудили Бойков да извърши кибератаката. Те бяха обвинени в тероризъм, тъй като целта им била да се създаде смут и страх в населението. След това от прокуратурата обясниха, че действията им били насочени срещу действащата политическа система и форма на управление. В тази връзка прокуратурата публикува множество чатове между обвиняемите, в които Тодоров казва, че ще сваля тогавашното правителство на ГЕРБ, а друг аргумент в тази насока беше, че обвиняемите са хакнали и пръскачките край парламента.

Собственикът на „Тад Груп“ остана в ареста повече от 6 месеца и беше освободен едва в началото на 2020 г. срещу гаранция от 100 000 лева. Делото беше внесено в градския съд в началото на миналата година, но два пъти вече беше връщано на прокуратурата и още не е започнало по същество.

Пред ВАС пък е висящо производството, по което НАП оспорва акта за установяване на административно нарушение с констатациите на КЗЛД, въз основа на които беше наложена рекордната глоба и бяха издадени 20 разпореждания. По това дело в началото на миналата година АССГ потвърди почти всички разпореждания на КЗЛД и прие, че НАП е можела да предотврати изтичането на данните за над 6 млн. граждани и юридически лица. Делото беше обявено за решаване в края на миналата година.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 февруари 2024 19:18
Гост

И да падне по давност глобата, какво от това? НАП пълни държавния бюджет. Какво се получава- осъждат НАП да плати едни милиони на държавата, тоест ококорения аферист да ги извади от единия си джоб и да ги пъхне в другия. Даже е по-добре, ако няма глоба- няма да се платят банковите такси за превода на глобата от една държавна сметка към друга. А защо прокуратурата не си върши работата, това е друг въпрос.

Филип
Филип
01 февруари 2024 13:08
Гост

Пълен парадокс!

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2024 5:42
Гост

А може ли да дадеш пример за празен парадокс?

Смехурко
Смехурко
01 февруари 2024 10:47
Гост

0 до 0 е моралът на ТАД груп. Откраднали нещо, дето не се пази, поне сериозно. А кражбата си е кражба, независимо дали са получили облага.

Тук крадците май са на почит. Като NEXO, които си платиха гяволъка в щатите, ама искат да го избият от нас. И ни плашат колкото шум да вдигат. Също като коленичилите под юмрука на Радев.

Име
Име
02 февруари 2024 19:21
Гост

С Нексо работата е друга, там агентите на Посолството Кирчо и Кокорчо се заиграха, а Мравояда се опита да се присламчи, та така.

Пршо
Пршо
01 февруари 2024 10:32
Гост

А иначе за длъжниците към НАП няма никва давност.

Име
Име
02 февруари 2024 19:22
Гост

Има, на първи януари в годината, следваща десетата от възникването на задължението.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 10:04
Гост

51 милиона не са малко пари. Пределно ясно, че няма да ги раздават или да се лишат от тях. Но дали ще идат за нещо смислено. Ей сега да излезе Василев или Денков или Пеевски и да кажат тия 50 милиона за какво точно ще идат. За детска болница примерно. Или за магистрала София – Варна. Или за нещо друго?

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 11:57
Гост

Добре е да видите запетайката между 5 и 1.
Пет милиона и сто хиляде не е като петдесет и един милиона.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 10:04
Гост

Мислехте ли, че няма да ги спасят?

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 10:03
Гост

Трагедия

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 10:02
Гост

Добра работа

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 10:01
Гост

Да де, каквото и да стане – виновни няма.

Стаматков
Стаматков
01 февруари 2024 10:01
Гост

Измислили са го значи.

Ненков
Ненков
01 февруари 2024 10:00
Гост

Не сме богата икономика. Не сме богата, зщаото сме малко хора. Нямаме покупателна способност. А сме малко заради куп недомислици в държавата, като дете, което пускаш на 2 и нещо на ясла, уж родителите да ходят на работа, а трябва някой да е вързан до седмата му година да го гледа у дома, защото боледуват малките през 3 дни. Това спира млади хора да правят деца. И това, но не само. Ниски доходи също. Ако сме повече хора, както са Румъния, Англия, Германия, и получаваме добри пари, то ще сме по покупателно способни. От там и повече пари ще въртим… Покажи целия коментар »

Маринова
Маринова
01 февруари 2024 9:58
Гост

Бе ще измислят как да ги спасят. Не го мислете.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 9:16
Гост

Ако НАП се спасява с такива трикове и мотаене на делата, то както остава за редовите граждани и данъкоплатци? Какъв пример дават?

Маринова
Маринова
01 февруари 2024 9:58
Гост

НАП да дава пример?

Пишев
Пишев
01 февруари 2024 9:58
Гост

Реално те оперират с нашите пари.