Градският прокурор на София Илиана Кирилова е наказала със „забележка“ обвинителя Иван Първанов, в чиято работа бяха установени нарушения при проверката на дела срещу магистрати и политици, извършена миналото лято.

Заповедта на Кирилова ще бъде разгледана на заседанието на Прокурорската колегия в сряда, която може да потвърди наказанието или да го отмени.

През юли 2023 г. по разпореждане на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов беше извършена проверка на 83 неприключили или спрени дела срещу магистрати, политици и за престъпления срещу републиката.

Ревизията установи пропуски в работата на четирима прокурори, като един от тях беше именно Иван Първанов, за когото беше констатирана забава по четири дела.

Първото беше разследване за шпионаж срещу агент на ДАНС, който през пролетта на миналата година беше обвинен, че е шпионирал в полза на Русия. Поверяващите установиха, че за 10 месеца Първанов е изготвил само постановление, с което е оставил без уважение молба за изменение на мярка за неотклонение и писмо до адвокат.

Второто разследване е срещу Михаил Михайлов, който е подсъдим за гавра с националния флаг. Проверката констатира, че Михайлов се е укрил, след като мярката му за неотклонение е била изменена и още е в неизвестност. Освен това повече от година не е била назначена експертиза, която да установи психиатричното състояние на Михайлов, за да се разбере дали той изобщо може да носи наказателна отговорност.

Третото дело с нарушения е за тероризъм и по него е бил извършен само един разпит на свидетел – роднина на заподозрян, който пък живеел в чужбина и разследването било спряно в края на 2020 г.

Четвъртото също беше за тероризъм. То било с много пропуски в диспозитива за образуване, където неясно било посочено какво е престъпното деяние, кое е изпълнителното деяние и не ставало ясно коя хипотеза на чл. 108а от НК е предмет на разследване. По него над 5 месеца Иван Първанов не е работил, а срокът за разследване бил многократно удължаван със задна дата.

Заради това в СГП беше образувано дисциплинарно производство срещу прокурора като беше назначена и тричленна комисия, която да провери цялостната работа по досъдебните производства, натовареността в периодите, в които делата са били във фаза на разследване, ползваните болнични дни и отпуски и участия в съдебни заседания.

Не е ясно дали наказанието „забележка“ е именно за тези нарушения.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseum
Ad nauseum
23 април 2024 12:11
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Янка
Янка
23 април 2024 1:17
Гост

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Цивилист
Цивилист
22 април 2024 21:41
Гост

Ако съм на мястото на прокурора ще обжалвам наказанието до дупка!
Сигурен съм,че има допуснати немалко процесуални нарушения. А колегата от СГП да провери и практиката на Административния съд по сходни казуси,ще му е от полза!
Лошото е,че когато това наказание бъде отменено,дъртия бабугер Кирилова вече няма да е градски прокурор,за да й се натрие носа!

Пеналист
Пеналист
22 април 2024 19:17
Гост

Старата чанта пак изпълнява поръчки само след заплаха и под натиск както винаги!

Hari
Hari
22 април 2024 19:16
Гост

Отново прах в очите на хората.

Simo
Simo
22 април 2024 19:15
Гост

Надали ще се трогне от това наказание.

Смехурко
Смехурко
22 април 2024 16:53
Гост

Абе, ЛЕКС, тая прокуратура на пъпа ви покълна…

„Елена Йончева окончателно загуби данъчно дело за 58 000 лв.“

Заслугата е на административните.

Кушев
Кушев
22 април 2024 15:51
Гост

Глупости. Тоя градски прокурор е пълно леке

Динчев
Динчев
22 април 2024 15:51
Гост

Обществото търпи изедниците управлявали до 2022 година страната. Те си назначават прокурори и съдии. Никой за нищо няма да разследва. Само с младите в София и Пловдив не става. Те гласуват против статуквото ма са малко. Като общество ние не сме Полша или Румъния. С лустрация и всички ченгета от комунизма да бъдат осветени, да бъде забранено да участват в политика. А „бизнесмените“ с натрупани земи, имоти и предприятия с партийни куфарчета да си предадат бизнеса на държавата, която на честен търг да продаде всичко на реално предприемчиви хора, не да се предават земите в Добруджа на родтсвен принцип. Придобити… Покажи целия коментар »

Харколина
Харколина
22 април 2024 15:47
Гост

Пародия на правосъдие.

Анонимен
Анонимен
22 април 2024 15:47
Гост

Кои политици са разследвани? Дайте имената им. Да видим.

Анонимен
Анонимен
22 април 2024 15:46
Гост

Естествено ще се каже, че няма намерени доказателства за престъпления. Глупости.

Анонимен
Анонимен
22 април 2024 15:46
Гост

Занимавате ни с цирка на прокуратурата и МВР водени от марионетки на Борисов и ГЕРБ

Анонимен
Анонимен
22 април 2024 15:45
Гост

Всичко е пунта мара. Докато Пеевски и Борисов са на власт няма да има справедливи разследвания и процеси

Анонимен
Анонимен
22 април 2024 15:45
Гост

Е да. Опира пешкира незначителен прокурор, вероятно свършил си съвестно работата

Bobi
Bobi
22 април 2024 19:19
Гост

Нали трябва да дадат на хората зрелища…или пасти. Като няма хляб.

Тошков
Тошков
22 април 2024 15:45
Гост

Толкова е нелепо. Сарафов избран от ГЕРБ даразследва политици за престъпления срещу държавата. И ест. нищо няма да излезе. Освен за дребни риби, колкото да отчетат работа. Дребни маркетингови трикчета

Арнаудов
Арнаудов
22 април 2024 15:44
Гост

Хаха Сарафов е назначил „проверка“ на тия дето му хвърлят хляба и очакват услуги.