Частният съдебен изпълнител (ЧСИ) Станимира Костова-Данова осъди прокуратурата да ѝ плати обезщетения за над 70 000 лева, след като в продължение на седем години е била обвиняема и подсъдима за престъпление по служба, за което обаче е оправдана на три инстанции, показа проверка на „Лекс“.

Тя заведе иск за 150 000 лева срещу прокуратурата, по който две инстанции решиха (виж тук), че държавното обвинение трябва да ѝ плати 60 000 лева за неимуществени вреди от незаконното обвинение и още 10 000 лева за имуществени вреди заради платения от Данова хонорар на адвоката, който е я защитавал по обвиненията на три инстанции. Делото стигна и до Върховния касационен съд (ВКС) след жалба на прокуратурата, който обаче отказа касационно обжалване (виж тук) и осъди държавното обвинение да плати още 6000 лева за адвокатски хонорар на защитника на Данова.

До производството срещу прокуратурата се стигна заради дело от 2006 г. за присвояване на имущество на търговеца на горива „Газтрейд Блек Сий“, по което през 2009 г. ЧСИ е била привлечена като обвиняема за престъпление по служба и ѝ е била наложена гаранция от 2000 лева. През 2010 г. обвинителният акт срещу нея и още няколко души е внесен в окръжния съд във Варна, който през 2013 г. е оправдал Данова, като е заменил мярката ѝ за неотклонение с „подписка“. Присъдата е потвърдена от апелативния съд в града през 2015 г. и е оставена в сила от Върховния касационен съд през 2016 г.

Обвинението на Данова е било за това, че е нарушила служебните си задължения по изпълнително дело, по което страни били „ВМ Еко“ и „Газтрейд Блей Сий“, от което настъпили имуществени вреди за близо 2 млн. лева. От оправдателната присъда е видно, че ЧСИ е била обвинена, че е образувала изпълнителното дело по молба на управителя на „ВМ Еко“ без извлечение от Централния регистър на особените залози за вписване на Договор за особен залог между двете дружества и не е изпратила призовка за доброволно изпълнение с определен 7-дневен срок на длъжника „Газтрейд Блек Сий“. След това прокуратурата твърди в обвинението, че Данова е описала и предала без правно основание във владение на взискателя по делото движимо и недвижимо имущество на „Газтрейд Блек Сий“ за близо 2 млн. лева.

След като е завела иска срещу прокуратурата, ЧСИ твърди, че годините, през които е била обвиняема и подсъдима, са се отразили зле, както на нея, така и на семейството ѝ. Данова посочва, че с разгласяването на информация за делото в медиите е пострадал имиджът ѝ като юрист и професионалист, нарушен бил нормалният ѝ семеен живот, срамувала се, загубила много от служителите си, както и желание да работи.

Софийските градски и апелативен съд решиха, че справедливото обезщетение за Данова е 60 000 лева за неимуществените вреди, които е търпяла от незаконното обвинение и още 10 000 лева за платения хонорар на адвоката, който я е защитавал, като отхвърлиха иска ѝ над тази сума до желаните 150 000 лева. Въпреки това, прокуратурата настояваше, че и присъденото се явява „свръхобезщетение“ и подаде касационна жалба.

Според върховните съдии обаче, апелативният съд е съобразил съдебната практика, като е присъдил обезщетение за обичайните и установени в хода на делото и доказани вреди. ВКС припомня, че става дума за повдигнато обвинение за тежко престъпление, осъществено от Данова в качеството ѝ на ЧСИ, което е било и широко отразено, а делото е продължило 10 години.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ели
Ели
07 юни 2024 12:27
Гост

Ще се оправим на кукуво лято

Асен
Асен
07 юни 2024 20:13
Гост

За съжаление.

Йорданов
Йорданов
07 юни 2024 12:27
Гост

Бавното правосъдие. Ще си го търпим. защото нали ПП и ДБ са най-големите престъпници в тая държава. Апартаментгейт, къщи в Барселона, крадене на милиони от магистрали, чекмеджета с пари и кюлчета не са проблем, но виж Кирил и Асен са най-големите престъпници. Еми хубаво, халал да ви е новото старо управление и бавното правосъдие с десетилетия.

Хаха
Хаха
07 юни 2024 19:27
Гост

Десет цента от посолството дръннаха ли?

Елепи
Елепи
07 юни 2024 12:25
Гост

Много идиотско. Как 10 години дело бе

Анонимен
Анонимен
07 юни 2024 12:24
Гост

Дай ни да трошим пари. Много обичаме за компенсации и обезщетения

Анонимен
Анонимен
07 юни 2024 12:23
Гост

Простотия

Анонимен
Анонимен
07 юни 2024 12:23
Гост

Те не могат да повдигат обвинения явно. Неспособни са.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2024 12:23
Гост

Класика

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 юни 2024 12:07
Гост

Всичко добре, ама интересно доколко обезщетението за „продължилото 10 години дело“ може да бъде вменено като обективна отговорност изцяло на прокуратурата, защото, ако анализира внимателно всеки един етап от едно наказателно (а и гражданско) ще се установи, че не винаги бързината само от едната страна в процеса, още повече, че насрочването на заседанията дори и при изрядно изпълнение за задълженията обвинението, без излишно протакане, се преценява от съда.Тъпичко е да се компенсира оправдан за извършване на престъпление наедро, понеже било изминало много време.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2024 12:24
Гост

Няма логика, така е. Не е виновна само прокуратурата

иийй
иийй
07 юни 2024 12:03
Гост

С такова обвинение, оправдателна присъда !

Елепи
Елепи
07 юни 2024 12:25
Гост

Има си хас да не е