Следователят от отдела към окръжната прокуратура във Варна Атанас Илчев беше уволнен, след като беше осъден за това, че е пречил на полицаи да го проверят след катастрофа. В тази връзка Прокурорската колегия го освободи днес дисциплинарно заради нарушение на етичния кодекс.

Случаят е от лятото на 2021 г. Илчев се връщал със семейството си от Шумен към Варна, след като присъствали на тържество на техни близки. Около 18,15 ч. се движел в лявата лента на магистрала „Хемус“, когато загубил управление и се ударил в мантинелата. По това време вдясно от него се движел друг автомобил, който бил ударен от колата на Илчев и се завъртял.

Свидетел е станал шофьор на трета кола, който спрял в аварийната лента и отишъл да попита дали някой от участниците в катастрофата има нужда от помощ. По-късно той разказа пред съда, Илчев започнал на висок глас да го пита кой е, защо е спрял, като третият шофьор пояснил, че следователят лъха на алкохол. На мястото пристигнала и кола на Пътна помощ, шофьорът на която също свидетелствал, че Илчев мирише на алкохол и затова опитал да вземе ключовете на колата му. Според показанията следователят опитал да го удари, но вместо това шофьорът на Пътната помощ го ударил, а после извикал и полиция.

В това време Илчев предложил на шофьора, чиято кола ударил, да му плати щетите, но той отказал и искал да изчакат да дойде полицията. Тогава подсъдимият се ядосал и го ударил зад врата.

Пристигналите на мястото полицаи станали свидетели на тази сцена и поискали документите на двамата участници в произшествието, като Илчев казал, че документите не са у него, след което дръпнал жилетката на единия униформен, като полицаите също твърдели, че лъхал на алкохол. След като казали на следователя, че ще го тестват за алкохол, той казал, че няма да даде проба, докато не ги снима с телефона си. Приближил се до единия полицай, който му казал да се дръпне, а Илчев го питал дали ще го удари. След това казал на полицая, че името му се помни лесно и ще прати поздрави на полицаите и семействата им. След още няколко опита да снима полицаите, Илчев склонил да даде проба, но издишал малко въздух в теста и той отчел невалидна проба. Следователят отказал да даде повторна проба.

След известно време пристигнал друг екип полицаи, които също опитали да тестват Илчев, който също отказал, но впоследствие все пак се съгласил. През това време съпругата му допуснала, че дрегерът не работи и полицаите тествали другия шофьор, при който апаратът отчел валидна проба и нула промила алкохол.

При последния опит Илчев да даде проба, той издишал рязко, въпреки че му обяснили, че трябва да поеме дълбоко въздух и да издиша в продължение на 4-5 секунди. След като дрегерът отчел недостатъчен обем, Илчев се обърнал към полицая с думите: „Искате да ме уморите ли?“, отказал да дава повече проби и се отдалечил. Полицаят му казал да спре и след като следователят отказал, униформеният го задържал и му сложил белезници.

„Аз вас тримата ще ви запомня. Да сте живи и здрави вие и вашите семейства. Ще разбера къде живеете, ще ви пратя честитки и ще дойда да ви почерпя“, говорел Илчев на полицаите в патрулката, докато го водели към Провадия. Там бил отведен в болница за медицинско изследване, където отказал да даде кръвна проба, защото се страхувал, а фелдшерката свидетелствала, че миришел на алкохол и залитал.

На Илчев бил съставен акт, била му наложена глоба от 2000 лева и книжката му била отнета за 2 години. Съдът в Провадия обаче отменил наказателното постановление, защото срещу Илчев вече било образувано наказателно дело за същото деяние.

Илчев беше пратен на съд за противозаконно пречене на орган на властта по чл. 270, ал. 1 от НК, за което законът предвижда до 3 години затвор или глоба от 500 до 2000 лева.

В края на миналата година ВКС остави в сила решението на Софийския апелативен съд, с което Илчев е признат за виновен и осъден на 1000 лева глоба (виж още тук).

Същевременно със случая се занима и Прокурорската колегия, която през 2021 г. образува дисциплинарно производство срещу следователя, което обаче беше спряно до приключване на наказателното дело.

След окончателното произнасяне на съда, дисциплинарката беше възобновена и днес Атанас Илчев беше уволнен от съдебната система за нарушения на етичния кодекс.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
dyanex
dyanex
27 септември 2024 11:18
Гост

Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може:– https://come.ac/manx

Скоро
Скоро
26 септември 2024 3:02
Гост

не писаха ли, че и един военен прокурор ли, следовател ли, също отказал по този начин проба и му взели книжката за две години. Май беше кандидат за шеф на някаква важна прокуратура? Сарафов да го провери.

Колега
Колега
25 септември 2024 20:14
Гост

Оооо известен герой, на тати момчето от Павликени. Чак сега ли го уволниха?

Лаик
Лаик
26 септември 2024 9:38
Гост

За такива случаи без правна сложност е достатъчен един месец да е осъден но от 12 съдебни заседатели и никой следващ съд не може да отмени присъдата, ако няма процесуални нарушения или нови данни от които да зависи присъдата.

ЗАПОЗНАТ МАЛКО !!!
ЗАПОЗНАТ МАЛКО !!!
25 септември 2024 19:57
Гост

ДОКОЛКОТО СЕ ОРИЕНТИРАМ ОТ ФАКТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА ТУК СЕ КАСАЕ ПОНЕ ЗА 2 ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И СЛЕДОВАТЕЛНО Е НЕПРИЛОЖИМ ЧЛ.78А ОТ НК , НО В СГП И СГС СА КОРИФЕИ ПО ПРАВО И СИГУРНО СА ПРАВИ !!!

Geleto
Geleto
26 септември 2024 8:57
Гост

СГС не може да го признае за виновен за 2 престъпления, ако е повдигнато обвинение за 1.

Стоил
Стоил
25 септември 2024 18:56
Гост

Хич да не се връща.

Симо
Симо
25 септември 2024 18:54
Гост

Самозабравил се е този.

Виктор
Виктор
25 септември 2024 18:55
Гост

Да, ама не му е минал номера този път

Geleto
Geleto
25 септември 2024 17:47
Гост

Въпрос за дискусия- има ли едро хулиганство?

Анонимен
Анонимен
25 септември 2024 17:55
Гост

Има, но СГП са го спестили. От написаното, поне според мен, си е точно чл. 325 ал.2 от НК.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2024 16:20
Гост

Боклук.

Хари
Хари
25 септември 2024 15:18
Гост

Чак пък плаши да прати поздрави на полицаите и семействата им.

Лозан
Лозан
25 септември 2024 15:19
Гост

Напълно възможно е. Като извади връзки.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2024 17:01
Гост

Такива връзки е извадил, че са го уволнили.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2024 17:03
Гост

Явно шефът му не е разбрал за връките му или не се е впечатлил, за да го предложи на ПК на ВСС за образуване на дисциплинарно производство и за уволнението му.

Заки
Заки
25 септември 2024 15:16
Гост

И кара пиян на всичкото отгоре.

Пиян
Пиян
25 септември 2024 15:15
Гост

Тук ми е малко странно за 270 НК, щото не духал хубаво..
Ами ако духа, нали ще уличи себе си.
Иначе си е било цирк.

Стоил
Стоил
25 септември 2024 15:14
Гост

Този как може така да си превишава правата?

Стоимен
Стоимен
25 септември 2024 15:14
Гост

Ти пък! Да не е първият.