Промените в Закона за хазарта (ЗХ), с които се забранява рекламата на хазартните игри в медиите, са обнародвани в „Държавен вестник“ (всички изменения виж тук). Това означава, че забраната ще стане факт след три дни и телевизиите, радиата, вестниците и сайтовете ще трябва да спрат всички реклами на хазарт, с изключение на излъчването на тиражите на Българския спортен тотализатор и анонсите за тях.

Рекламата на хазарт вече ще е забранена и на обществени места, включително на фасади на сгради и върху имущество – държавна и общинска собственост, с изключение на обекти, които имат издаден хазартен лиценз. Тя ще е допустима върху „външни рекламни съоръжения“, но за не повече от 5% от общата рекламна площ на всеки собственик на билбордове. Забранено е да съдържа каквито и да е цифри, за да не се обявяват т. нар. бонуси, които да привличат играчи.

Дали се спазва новата забрана ще следи Съветът електронни медии, който ще сезира Националната агенция за приходите, а тя ще налага санкциите на нарушителите.

С измененията се предвиди, че няма да се допускат до хазартни игри:

  • лица, които получават месечна социална помощ
  • лица с психични разстройства
  • лица, поставени под запрещение.

Друга мярка срещу хазартната зависимост, която ще влезе в сила в края на седмицата, спира практиката играчите да бъдат връщани многократно в казината и залите, за да им бъдат изплатени по-големите печалби. Законът за хазарта вече предвижда: „Организатор на хазартни игри с игрални автомати и игри в игрално казино незабавно изплаща печалба в размер до 10 000 лв. и/или дава предметната печалба на физическото лице, представило му жетони, отрязъци от фишове, талони или други удостоверителни знаци за потвърждаване на печалбата, които те материализират. Когато размерът на паричната печалба е равен или по-голям от 10 000 лв., изплащането се извършва по банков път до края на следващия работен ден.“

Освен това организаторите на онлайн залагания се задължават да предприемат мерки за ограничаване на поведение, което поставя под риск здравето и финансовото благосъстояние на потребителите.

За целта министрите на финансите и на здравеопазването ще определят минималните мерки в наредба. Те ще включват:

  • максимален престой на интернет страници за онлайн залагания;
  • максимална загуба за определени периоди, след която потребителят се вписва временно в регистъра на хазартно зависимите
  • максимален размер на залозите за определени видове хазартни игри и определени часови диапазони.

Собствениците на казина и игрални зала в градове с под 10 000 души население пък ще имат три години, за да закрият обектите си. Ще ги запазят само тези в курортите и до границите.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Не на хазарта
Не на хазарта
20 май 2024 0:00
Гост

О, йес, бейби! Най-накрая малко разум, макар и много закъснял, в окаяната ни мафиотска държавица! Сега хазартните мутри сигурно газ пикаят. 🙂

МатрицатаМачка
МатрицатаМачка
15 май 2024 20:09
Гост

Ясна е цялата работа. Всичко си е една голяма схема. Тотото можело, че нали държавно. Ама ще оставят ли НОВА да умре? Която ще загуби такива чудовищни приходи или и за тях ще има изменение? В населени места с под 5,000 души население се закриват казината, но не и на черноморието? Моля? Казината имат 3 години срок да преустановят бизнесите си – но онлайн медиите от днес за утре и меко казано ядат дървото. Ще се спре ли да се играе хазарт? – НЕ. Единственото, което ще се промени, е че отново парите, които влизат в държавата ще избягат в… Покажи целия коментар »

Химик
Химик
14 май 2024 14:47
Гост

Те и цигарите не се рекламират, но в България се пафкат яко, особено в игрални зали и казина, които ще си съществуват и нищо няма да се промени, въпреки забранената реклама. Единственият позитив ще е че няма да бъдем подлагани толкова широко на безумни реклами за бонуси и глупости, насочени най-вече към по-ниско грамотната част от обществото.

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 10:54
Гост

Уви, ще трябва да си останем само с вагиналната сухота и бързите кредити.

Не на гадните реклами
Не на гадните реклами
20 май 2024 0:11
Гост

Добре казано (по-точно написано). 🙂 Което подсеща, че отдавна трябваше да има контрол и върху рекламите на лекарства, а не лекарства да се рекламират като бонбони. Освен това, каквото и да се рекламира, трябва да има контрол за поне базова естетика и морал в рекламите, а не на хората да им се гади, докато вечерят и от екрана им пускат реклами с „неволно изпускане на урина“, „вагкнална сухота, миризма и инфекции“, хемороиди, запек, диария, реалисрично предствяне на различни видове рани и кръв, и прочие. Това е недопустимо най-малкото от морална, етична и естетична гледна точка. Недопустимо е, също така, и… Покажи целия коментар »

LSSAH
LSSAH
14 май 2024 10:14
Гост

Най-накрая да излезе в държавен вестник. Писна ми от бонуси-монуси и прочее тъпотии. Ще може да се гледа европейското на спокойствие, че беше някакъв кошмар за световното.

Хазарт
Хазарт
14 май 2024 20:08
Гост

Радвайте се, скоро няма да има футбол и ще гледате само турски сериали, като няма кой да плаща за футболното удоволствие

ENDoE
ENDoE
15 май 2024 11:01
Гост

Глупости, хазартът печели достатъчно пари от шарани, готови да хвърлят всичките си пари, за да спонсорира „великия“ бг спорт. А и никъде не пише, че спортистите не могат да носят тениски на разни онлайн казина или залози – пак ще им правят реклама.

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 9:08
Гост

Не живей в заблуда. Това е тарикатщина от Пеевски и Борисов. Но засега е за доброто на младите, иначе мислите им не са били насочени в тази посока. Има скрита цел този акт.

Малорадов
Малорадов
14 май 2024 9:07
Гост

Сега могат да инвестират хазартните тарикати повече пари в реклама във футболни и спортни клубове, които се излъчват по телевизията. Това им е шанса. А клубовете да дигнат мизата за месечна реклама/

Ървин
Ървин
14 май 2024 9:06
Гост

Ужас. Сега какво ще дават по време на мачовете от европейското?

Къртис
Къртис
14 май 2024 9:06
Гост

Положителна промяна. Наистина.

Огнянов
Огнянов
14 май 2024 9:06
Гост

Ако някой не е разбрал – идеята е да се извиват ръцете на куп хазартн босове преди изборите. Ако не ни изберете да управляваме ще остане тази промяна завинаги. Разбирайте Борисов и Пеевски. Той и затова Борисов ходи по страната сега и плюе по ПП/ДБ. Но не обелва и дума как смята да управлява държавата, някакъв елементарен план и посока за България. Не. Само плювни, че Василев ни бил обрал и бил корумпиран. И това от най-големия престъпник.

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 13:08
Гост

Да не забравяме кой го изпра.

Велимиров
Велимиров
14 май 2024 9:04
Гост

Вероятно боли? Боли телевизиите. Още повече тия, дето са купили правата за Евро 2024 и чакаха тлъсти пачки от 10 минутни рекламни блокове между мачовете, които са 97% запълнени с казина и букмейкъри.

Бояна
Бояна
14 май 2024 9:03
Гост

Нали до 3 дни след приемане в пленарна зала уж?

едноръкият бандит
едноръкият бандит
14 май 2024 8:26
Гост

Големият проблем е онлайн хазартът и докато не се напише тази наредба, предвидена с промените в закона, там реална промяна няма да има. Младежи заобикалят забраната за игра на под 18 години и залагат по цели нощи. Това го няма в белия свят. Да видим там какво ще напишат.

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 8:23
Гост

Вече виждам нов вид реклами – без бонуси и име на фирмата, но с описание колко са добри и иновативни.

Келеш
Келеш
14 май 2024 8:22
Гост

СЕМ няма капацитет да следи за рекламите, те са навсякъде и по много, трябва да се включат още институции.

кака сийка
кака сийка
14 май 2024 8:20
Гост

Скритата цел на ГЕРБ и ДПС ще излезе наяве скоро, но за да я постигнат – направиха едно добро. А това рядко се случва. Край на бонуси, стоичковци и рачковци

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 май 2024 8:01
Гост

От това ще има поне двама недоволни-Божков, чиито бизнеси поразсипаха, и Наско Сираков, който трудно ще преглътне ограничаването на рекламата на хазарта и въвеждането на регистър на зависими комарджии и максимален размер на залозите.
Трагедията е, че благосъстоянието на футболното ни първенство зависи точно от този сектор.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
14 май 2024 8:11
Гост

На Сираков хората не се рекламират отдавна в медиите, ако си забелязал, та едва ли ги бърка особено. Друг е въпросът защо беше направено всичко толкова спешно. Може би коалицията ГЕРБ-ДПС тръгва на на нож срещу недъзите в българския спорт и някой съпредседател ще поеме издръжката на някой клуб.

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 8:23
Гост

Дреме ми за футбола, честно. Но постоянното облъчване с реклами беше достигнало ниво като по времето на божковите билетчета – истинска епидемия. И ако за тях не беше нужно да ходиш по казина, сега, като изключим онлайн хазарта, вкарват лековерните, които се правят на тарикатчета, директно в устата на вълка. Мислят си, че нормално да жулят на ротативките.

Chuck
Chuck
14 май 2024 8:25
Гост

Глупости, на стадионите и по фланелките на спортистите няма забрана, така че точно там спонсорите не са засегнати, смешен плач.

LSSAH
LSSAH
14 май 2024 10:11
Гост

Насо трябва сам да се впише в регистъра, за да спре да губи пари. Иначе не го бърка. Палмите нямат реклами по телевизията от много време. Явно са били предупредени, че нещо се готви.