Настоящият състав на Висшия съдебен състав не следва да избира следващите председател на Върховния административен съд (ВАС) и главен прокурор. Това заявява Съюзът на съдиите в становище до кадровия орган.

То идва след като за поста на обвинител №1 беше номиниран Борислав Сарафов и ден преди съветът да открие процедурата за избор на шеф на ВАС.

„Управителният съвет на ССБ счита, че изтеклият мандат на настоящия ВСС изисква членовете му да се въздържат от вземане на решения, които конституционно са обвързани с установените мандати на съответните органи“, заявяват от съсловната организация.

И изтъкват, че смисълът на различната продължителност на мандатите на ВСС – 5 години, и на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор – 7 години, обуславя и недопустимост на ситуации, при които един и същ състав на съвета избира повече от един път последователно някой от тримата големи.

„В разпоредбите на чл. 130а от Конституцията ясно са разграничени правомощията на Пленума на ВСС да прави предложения до президента на републиката за назначаване и освобождаване на председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор от останалите правомощия на съвета и неговите колегии за осигуряване на текущата дейност на органите на съдебната власт. Това произтича и от самостоятелните функции, които също на конституционно ниво са възложени на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор, като последният за срока от своя седемгодишен мандат има решаваща роля за определяне на насоките на дейността на прокуратурата и правомощието да упражнява надзор за законност и методическо ръководство за дейността на всички прокурори“, пишат от ССБ.

Те заявяват, че решението на Конституционния съд за това, че членовете на Инспектората към ВСС трябва да продължат да изпълняват функциите си и след края на мандата им – до избора на нови, няма пряко и непосредствено действие по отношение на ВСС. Като изтъкват, че двата органа имат съвсем различни правомощия и някои от тези на ВСС не следва да се упражняват при изтекъл мандат.

„В противоречие със самата практика на ВСС е позоваването и на установените в ЗСВ срокове за откриване на съответните процедури. В ЗСВ са установени и срокове за ритмично и срочно провеждане на конкурси за назначаване и повишаване на съдии, прокурори и следователи, които системно не са спазвани от този състав на ВСС“, посочват от организацията.

ССБ заявява, че този състав на съвета е с „доказана практика на мнозинството от членовете на настоящия съдебен за несъобразяване с възложената им функция за проверка дали съответните кандидати отговорят на изискванията за заемане на най-висшите професионални длъжности в съдебната власт“ и обосновават това с избора на Иван Гешев за главен прокурор, на който се противопоставиха и последващото му освобождаване. След него от ССБ призоваха членовете на съвета да подадат оставка, но това не се случи.

„Непоемането на отговорност от същото мнозинство от членове на Висшия съдебен съвет за техните действия и бездействия в миналото поставя под въпрос способността им да осигурят прозрачността и законността на процедурите за избор на следващи председател на ВАС и главен прокурор“, заключават от съюза.

Затова призовават членовете на Висшия съдебен съвет до избора на нов състав да не откриват процедура за избор на председател на ВАС, да не избират за главен прокурор Борислав Сарафов и да продължат изпълнението на своите функции по текущо администриране на дейността на съдебната власт, включително и чрез ритмично и срочно приключване конкурсите за назначаване и повишаване.

64
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Предложение до редакцията
Предложение до редакцията
16 октомври 2024 16:12
Гост

Предлагам да кръстите тази рубрика за коментари Тролски форум. Мисля, че няма нужда да се мотивирам защо.

АКФ
АКФ
16 октомври 2024 16:07
Гост

Лека полека и нещата си идват на мястото. Вчера имаше протест срещу избора на Сарафов,миналата седмица адвокатите от Пловдив скочиха срещу него, днес ССБ изразих категоричната си позиция. Президентът Радев също ясно и категорично заяви,че няма да подкрепи кандидатурата му. До избора има много време,което е хубаво. Колко ле още интересни неща ще излязат за личността на Сарафов…??!!

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 15:40
Гост

И кой го интересува мнението на ССБ? Да не би прокурорите от ВСС?

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 14:38
Гост

Предложете Жилова за шеф на ВАС и гледайте как веднага ще се извъртят на 180 градуса и ще заобясняват, че понеже е безспорен професионалист, за нея това не се отнася и трябва незабавно да бъде избрана от който и да е ВВС. Гледали сме го вече с Влахов. Когато става дума за наши хора, забравяме за принципните позиции.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 15:24
Гост

И да я предложат (то няма кой) едва ли ще гласува някой за нея. Обречена.

случайно някой да не знае,
случайно някой да не знае,
16 октомври 2024 14:38
Гост

ВСС не избира, а узаконява назначенията на шишчето
да не е този, ще е следващия, нъль тъй?
Я поименно – кои си имате за разбирачи?

Русата ВлаТка Пазарска
Русата ВлаТка Пазарска
16 октомври 2024 14:07
Гост

Айде стига с тоя съюз една шепа хора сте 10-тина души.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 14:12
Гост

Те са толкова зависими, че не могат и да се измъкнат вече. Според мен осъзнават, колко са жалки, но не могат и да се пуснат от хорото горките.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 октомври 2024 13:42
Гост

„Те заявяват, че решението на Конституционния съд за това, че членовете на Инспектората към ВСС трябва да продължат да изпълняват функциите си и след края на мандата им – до избора на нови, няма пряко и непосредствено действие по отношение на ВСС. Като изтъкват, че двата органа имат съвсем различни правомощия и някои от тези на ВСС не следва да се упражняват при изтекъл мандат.“ Трябва да се отчита дейност пред посолствоТО, няма как, но по-важният въпрос е защо същите тези от ССБ не се възмутиха остро, излагайки аргументи за различния характер на ВСС и ИВСС, вкл. институциите, излъчващи техния… Покажи целия коментар »

Съдия
Съдия
16 октомври 2024 14:33
Гост

Междувпрочем ЕСПЧ е допуснал жалбата на Гешев по всички посочени от него нарушения. Доста бързо, което означава, че ще има и бързо произнасяне.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 15:27
Гост

Сам си отговаряш. Защото са риби. При това рядък, екзотичен и малоброен вид. Само дето окраската им е крещяща. Но не помага.

Съдия
Съдия
16 октомври 2024 12:20
Гост

А кой да го избере, бе. Кухи сесебейски кратуни! Цялото ви вдъхновение се дължи на едни грантаджийски пари, срещу които трябва да демонстрирате, че правите нещо! А когато вземаш пари от чужда държава, се чувстваш морално и финансово задължен да споделяш интересите й. Принципа на поведение е един и същ, независимо дали са прозрачните грантове на Америка за България или мръсни пари в куфарчета от Русия.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 12:32
Гост

Тук въпросът е как тези, които сега плюват да са на някоя от плюваните длъжности. Няма значение, кой ще избира. Това е играта.

Скуби Бу
Скуби Бу
16 октомври 2024 12:45
Гост

Въпросът е ясен, а отговорът – очевиден. Шут и за едните и за другите…

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 12:08
Гост

Слуги на сатана в България = ССБ

Скуби Бу
Скуби Бу
16 октомври 2024 12:47
Гост

Висш съвет на свинете = ВСС 🙂 🙂 🙂

Скуби Бу
Скуби Бу
16 октомври 2024 11:45
Гост

Трябва си ВНС и нова Конституция. И всичко отначало, без ССБ и с нов модел на съдебна власт. Този, в момента, доказано не работи.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:52
Гост

Новата Конституция няма да реши проблемите сама по себе си – това изявление е дупка в морето, защото всичко зависи от това, кой ще я прави новата конституция…Иначе ще е все същото…А те пак ще набутат същите лобисти и продажници.

Скуби Бу
Скуби Бу
16 октомври 2024 12:27
Гост

Чети добре какво съм написал – „и всичко отначало, без ССБ и с нов модел на съдебна власт“. Не е тук форматът, в който да го обсъждаме, но все пак накаратко – според мен е по-добре да се мине към вариант с по-голямо участие на обществеността във всички видове дела и с нов начин на конституиране и функциониране на съдебната власт, тип Комън Лоу, с облекчаване на процеса – силно намаляване на формализма и теоретизирането тип дървена философия, завишаване изискванията за заемане на длъжности в съдебната система – възраст – 40+ години, юридически стаж за първа инстация – 10+ години,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 12:42
Гост

Много си зле ха ха ха. По- добре си мълчи.

Скуби Бу
Скуби Бу
16 октомври 2024 13:07
Гост

Виж сега, когато хората дойдат с тояжките под прозорците ти, ще разбереш кой и защо е зле… А това време не е толкова далеч, защото Прасчо излезе твърде наяве и тотално прекали! 🙂 🙂 🙂

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 13:17
Гост

Те хората идваха под прозорците и си отиваха. И народен съд е имало, и тридесет години демокрация, и все нови конституции… И какво? Извинявай, но наистина си зле.

Скуби Бу
Скуби Бу
16 октомври 2024 13:35
Гост

Не извинявай, ама реално ти си тотално зле и не можеш да си свалиш капаците… 🙂 🙂 🙂 Не се ли направи нещо и да се смени този порочен модел, установен в страната – роднина-милиционер-човек на Шиши, държавата и нацията си заминават. Добре е, че все още са останали хора, които ако трябва ще си сложат главата в торбата и няма да го допуснат това… Надявам се скоро и ти да го проумееш. 🙂 🙂 🙂

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 13:42
Гост

Кои са тези ХОРА с главите в торбите? Сигурно визираш лично себе си- ЗАЩОТО АЗ ЗА ДРУГ ЧОВЕК НЕ БИХ ГОВОРИЛ ОТ НЕГОВО ИМЕ, НАЛИ? Защото аз познавам много, за които бях убеден като теб, че няма да се продадат, но излезе друго… Така че Шиши поне е искрен, доката другите или са луди, или са още по- гнусни и лъжат за намеренията си…

Скуби Бу
Скуби Бу
16 октомври 2024 14:00
Гост

Ще видиш след изборите или по-скоро след следващите, които ще са пак съвсем скоро… Но тук не е място за политически дискусии. Просто следи политическите процеси. Факт е, че Шиши изпълзя от дупката си, стана много нагъл, разкриха се всички зависимости и положението вече е нетърпимо, а Сарафчето няма да стане главен прокурор. И то не поради нежеланието на ССБ и ПП/ДБ за това… 🙂 🙂 🙂

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 14:08
Гост

Положението си е съвсем търпимо И ХОРАТА НИКАК НЕ ЖИВЕЯТ ЗЛЕ. Следи ти войните – ВЪТРЕШНА политика в България няма. Ако някой изкара агитките и платените организации да бият (вкл и ССБ, които бият по техния си начин, но пак платено) е друго, но това не е политика, а икономика И ЧУЖДИ НА ДЪРЖАВАТА НИ ИНТЕРЕСИ.

Скуби Бу
Скуби Бу
16 октомври 2024 14:43
Гост

Вярно е, че и войните трябва да се следят, ама Шиши и там не е на правилната страна. 🙂 🙂 🙂 Та сега го играе Ва Банк, в мач, който няма как да спечели – змията хапе най-силно, когато умира. Вероятно скоро ще избяга в Дубай, ако се смилят над него. След това хората му в съдебната система или ще трябва да се кълнат във вярност на съвсем други, защото и БиБитко ще го последва, или ще трябва да бъдат сменени. Разбира се, второто е по-добрият вариант, а той предполага преодоляване на принципа за несменяемост… Как става това, отговори си… Покажи целия коментар »

така не бива
така не бива
16 октомври 2024 11:26
Гост

чудно защо ССБ не призова нито веднъж досега присъдружните си ППДБ,седнали в скута на ББ и ДП да изберат нов ВСС. Само саботират и искат да блокират държавата. И всъщност успешно успяват. То въпросът с легитимността хубаво се поставя, ама до този въпрос се стигна именно заради действията на ССБ и ППДБ,седнали в скута. Ако имаха малко почтенност щяха да призоват и настояват НС да си свърши работата.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:28
Гост

Защото тези петиции се пишат само с цел натиск и лобизъм. Нищо друго не се цели.

Да живей лапачката!
Да живей лапачката!
16 октомври 2024 13:55
Гост

Ами правилно сте го казали! само се плюе, само се сочат кривици, без да се предлага решение. И какво – ходят по едни семинари, спят, ядат и пият без пари и за тия трохички са готови да мътят водата и да бездействат умишлено /чрез своите подлоги ППДБ/ – това е ССБ. А доскорошните им проводници в Парламента – воглаве с правонарушителя Киро с двойното гражданство, онази на парапета, секретарката – министър и т.н. карикатури! Как смеете да се гаврите с тоя народ бе?! Да не мислите, че ще ви се размине. Кармата е мръсна кучка с отлична памет.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:24
Гост

Атанас Атанасов от кой бе гласуван в Софийския апелативен съд? Я ми припомнете? Или кой изплати на Е. Д. всички заплати при напускане и всичките му отпуски трупани през годините докато е бил командировки по ССБ причини за сметка на държавата? И Емил Дечев в момента пак е в системата..Моля, напомнете ми не беше ли същото ССБ? А по сигнали на Ц-ска са компетентни да правят проверки?

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:26
Гост

ССБ да се чете ВСС :))) ама то ВСС-то явно трябва да е ССБ, за да не ни занимават с глупости…

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:35
Гост

Те и Ц-дска я гласуваха в ОС- Плевен и тогава ВСС бяха изрядни.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:21
Гост

ССБ заявява, че този състав на съвета е с „доказана практика на мнозинството от членовете на настоящия съдебен за несъобразяване с възложената им функция за проверка дали съответните кандидати отговорят на изискванията за заемане на най-висшите професионални длъжности в съдебната власт“… A Калпака и всички гласувани ССБ-ри във ВКС? Пак двойни стандарти и лобизъм.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:47
Гост

За разлика от главния прокурор съдиите във ВКС са до живот, но няма проблем да ги гласува същото ВСС?

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:49
Гост

Колко човешки живота прецаква един съдия от ВКС – особено ако е лобист? Или това няма значение в конкретния случай?

Скуби Бу
Скуби Бу
16 октомври 2024 12:44
Гост

„За разлика от главния прокурор съдиите във ВКС са до живот…“ Това е големият проблем – системата е овладяна от външни икономически (престъпни) фактори и се е капсулирала. Няма как да бъде изчистена при действащата нормативна уредба. Затова трябва да има мандатност и периодично обновяване/замяна и на състава на ВКС.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 13:45
Гост

и при мандатност няма да ги купят пак? охххх… и периодичното обновяване няма да доведе до същото?

Скуби Бу
Скуби Бу
16 октомври 2024 15:13
Гост

Може и да ги купят, ако са толкова глупави, но след края на мандата, когато дойдат новите хора, евентуално ще ги чака разследване и затвор. Следващите вече бая ще си помислят. А сега системата е капсулирана – блато, застой, на принципа – гарван гарвану око не вади.

Гаверон ще се изкаже
Гаверон ще се изкаже
16 октомври 2024 11:20
Гост

Еманация на безправовата държава е точно тия кратуни да избират нов главен

Папа
Папа
16 октомври 2024 11:19
Гост

Позорно е този състав на ВСС да избира главен прокурор

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:19
Гост

Смяната на ВСС е само малка част от закъсотината в страната. Как ще я караме не ми е никак ясно.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:18
Гост

Трябва първо ВСС да се смени. Ама лошото е, че няма норнално правителство за да се свърши тази работа.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:18
Гост

Да се надяваме, че няма точно те да избират и да преизберат Сарафов

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:18
Гост

И аз не мисля, че те са качествени за избиране

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:17
Гост

Ако бяха предложили някой съдия от тяхното НПО, след това да предложат и за ВАС, дали щяха да правят такива изявления?! Всичко е с оглед на личността, пример – промените в К за служебното правителство, клоунадата ППДБ, ако беше станал техния човек бившия председател на ВКС, щяха да реват по площадите, че това е груба намеса в разделението на властите, не може без ВНС така да се ограничават права на К органи, но като е друга ситуацията и пропаганда е друга. Много жалко е всичко. И като кажат НПО–тата ние сме гражданско общество, не не сте вие сте грантово, левитиращо… Покажи целия коментар »

Скуби Бу
Скуби Бу
16 октомври 2024 11:36
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:43
Гост

Ами кой е виновен да няма нов ВСС, амбициите на един човек Христо Иванов, има едно интервю на проф. Пенчо Пенев за измененията в Конституцията, там той дава и очертава много варианти за реформи, които наистина ще работят, като се почне от ЗСВ нататък, като е министърът на правосъдието, няма как да има независима прокуратура от политическата власт, ако това е целта да събират гласове за ВНС. Можеха да изберат нов ВСС, а не да се занимават с политиканстване и реформи, изначално противоконституционни!

Скуби Бу
Скуби Бу
16 октомври 2024 13:02
Гост

„Следва да е политически отговорно лице, без процесуални правомощия“ – кое не е ясно в БЕЗ ПРОЦЕСУАЛНИ ПРАВОМОЩИЯ. Прокуратурата отговаря за реализирането на наказателната политика на държавата и затова ръководителят и следва да носи политическа отговорност, ако не се справя с възложената му задача. Т. е., констатира се, че има проблем с даден вид престъпна дейност – указва се най-общо на прокурорите, че следва да насочат повече усилия в тази област, за да се справи държавата, без пряка намеса в дейността им. Правят се анализи, отчети и планове за справяне с престъпността, които се представят в НС. Т. е., най-общо… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:17
Гост

Няма значение. Ако свинчо иска смяна ще се осъществи

Фаталист
Фаталист
16 октомври 2024 14:07
Гост

Стига с тая обреченост, не сте интересни! Защото и да има някакво влияние, то не е безгранично, нито вечно. Но е много удобно да скриеш своята безхарактерност, нерешимост и страх зад паравана на обречеността, нали! Топки нямате, като евнуси сте, после пак имайте претенции…..

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:16
Гост

И аз призовавам за същото

този ВСС да не избира...
този ВСС да не избира...
16 октомври 2024 11:16
Гост

Румен Радев е тартора на тази кампания – https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/national-news/762190-tozi-vissh-sadeben-savet-nyama-legitimnost-da-izbira-glavniya-prokuror-na-balgar

Затънал е до ушите в предизборна агитация. Не знам дали е „Мистър Кеш“, но определено е Мистър президентска партия. Търси аталог на „Единна Русия“. Има се и много подгласници.

Саботажът продължава.

Скуби Бу
Скуби Бу
16 октомври 2024 11:39
Гост

Ако си позволят да изберат главен прокурор, саботажът този път ще приключи с физическото им изхвърляне от сградата на ВСС. Няма да им се размине като с Каскета.

Димитър
Димитър
16 октомври 2024 11:12
Гост

За да можете да си инсталирате калинки ала Пазарска -Цариградска и да си ги изберете вие ли? Или като Ленчето ще ми говорите за демократична легитимност….. Не, мерси, КС ясно постанови, че всички органи с изтекъл срок на мандат остават да изпълняват задълженията си, докато бъдат сменени. Точно вие след като КС ви показа (чрез „рИформата на „ментора“ви Ристю и Кака Надка -шоу) сте последните,които следва да се обаждате…… Късайте ризи,на никой не му пука.

Димитър
Димитър
16 октомври 2024 11:14
Гост

„След като КС ви показа“ да се чете: „след като КС ви показа,закъде сте….“,не знам защо не е излязло….

Скуби Бу
Скуби Бу
16 октомври 2024 11:41
Гост

Като дойдат хората под прозорците ти и ти закъсат твоята риза, ще ти запука, че стой та гледай… Гьонсурат!

Димитър
Димитър
16 октомври 2024 11:59
Гост

Нямам прозорци, летя от щастие,а няма опастност ХОРАТА да дойдат под прозорците ми, защото ПРОТЕСТИТЕ НИКОГА НЕ СА БИЛИ ХОРА. Що се отнася до късане,ще късате и ризи и дупките ле ви късат, ама сте свикнали няма страшно……

Скуби Бу
Скуби Бу
16 октомври 2024 13:18
Гост

Ще ти се наложи и ти да свикнеш, няма страшно… не си се венчал за жалката ти службичка… 🙂 🙂 🙂

Димитър
Димитър
16 октомври 2024 14:56
Гост

Аз съм в частния сектор,умнико…. Отдавна вече не работя за държавата и не ми се налага да свиквам с нищо. Жал (всъщност не ми е жал) ми е за такива като теб, вярващи че могат да определят моралния избор на света….. Да ама не…. 😅😅😅😅😅😅

Скуби Бу
Скуби Бу
16 октомври 2024 15:03
Гост

Ако си от частния сектор на Свинчо и БиБитко, има голяма вероятност да се озовеш в един друг сектор, с повишени мерки за сигурност… 🙂 А древните са казали, че който се смее последен, се смее най-добре, глу… 🙂 🙂 🙂

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:10
Гост

Чебурашка стяга сериозно редиците. При бабата, съвсем се бяха отпуснали тия диванета.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:07
Гост

Да ходят на кръчма и да си пият, ще е по-добре. Доказали са отдавна, че не стават за нищо, подобно на побратимите си от ПП/ДБ. Освен за интриги, слугинаж на донори-дарители отвъд Океана и пробутване на техни хора.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 10:58
Гост

ССБ заявява, че този състав на съвета е с „доказана практика на мнозинството от членовете на настоящия съдебен за несъобразяване с възложената им функция за проверка дали съответните кандидати отговорят на изискванията за заемане на най-висшите професионални длъжности в съдебната власт“ а Калпака и всички гласувани ССБ-ри във ВКС? Пак двойни стандарти и лобизъм.