Върховният административен съд (ВАС) спря няколко дела, свързани с конкурс за повишаване, заради образуваното в Конституционния съд дело за измененията в основния закон.

Става дума за конкурса за повишаване на пет места във Върховната административна прокуратура (ВАП), обявен през септември 2022 г. В началото на декември миналата година Прокурорската колегия назначи класираните магистрати.

На 26 декември 2023 г. влязоха в сила промените в Конституцията, според които вече ВАП и Върховната касационна прокуратура вече не съществуват, има само Върховна прокуратура (ВП).

Измененията бяха атакувани пред КС от президента Румен Радев и 48 депутати от „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Конституционният съд допусна делото за разглеждане и се чака произнасянето по него.

Междувременно обаче шестима прокурори, участници в конкурса за ВАП, подадоха заявления в Прокурорската колегия да бъдат повишени във Върховната прокуратура по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). Въпросната разпоредба дава право на класираните под чертата магистрати да бъдат повишени при освобождаване на места. А такива имало налични.

На 6 март т.г. Прокурорската колегия остави без уважение молбите на Биляна Дукова от АП-София, на Искра Билярска от ОП-София и на прокурорите от СГП Иван Кучиев, Албена Тараланска, Радослав Стоев и Куман Куманов.

Тогава Огнян Дамянов напомня, че с влизането в сила на промените в Конституцията, от 26 декември 2023 г. ВАП не съществува. „Няма вливане на тази прокуратура във Върховната прокуратура. Тя не е и правоприемник на тази прокуратура. Прокурорите във ВАП бяха преназначени на практика с оглед процедурата по чл. 194 от ЗСВ във Върховната прокуратура, защото няма друга равна по степен прокуратура на ВАП, но това е друга процедура, която не води до себе си автоматичния извод, че това е правоприемник. Още по-малко можем да приемем, че щатове, които са съществували във Върховната прокуратура, могат да бъдат усвоени, така да се каже, ако използваме този термин по реда на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ, поради което предлагам да оставим без уважение заявленията на колегите“, посочи председателят на Комисията за атестирането и конкурсите.

Петима от прокурорите (без Дукова) обжалват отказа на ПК да ги повиши пред Върховния административен съд.

Съдът обаче спира делата заради атакуваните пред КС изменения в Конституцията в частта относно чл. 126, който предвижда, че структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата, които разглеждат наказателни дела и главният прокурор представлява прокуратурата и ръководи Върховната прокуратура. С оглед действащата понастоящем разпоредба на чл. 126, ал. 1 от Конституцията, в структурата на прокуратурата вече съществува единствено Върховна прокуратура, като считано от 26 декември 2023 г. не съществува Върховна административна прокуратура, посочва ВАС.

Доколкото жалбоподателите са участвали в конкурс за повишаване на прокурор във Върховна административна прокуратура и претендират незаконосъобразност на актове на ПК на ВСС, с които по същество е отказано назначаването на длъжност „прокурор“ във Върховна прокуратура по тяхно заявление по чл. 193, ал.6 от ЗСВ, то и решението на Конституционния съд е от значение за решаването на спора по делото. Налице са предпоставките на чл. 229, ал. 1, т. 6 ГПК вр. чл. 144 АПК с оглед определението на Конституционния съд за допустимост на производството от 8 март 2024 г., поради което и настоящото производство следва да се спре до постановяването на решение от Конституционния съд по конституционно дело № 1/2024 г. и присъединеното към него конституционно дело № 2/2024 г.“, заключава ВАС.

 

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 юли 2024 5:52
Гост

През 2021 г сайтът афера публикува резултатите от конкурса за първоначално инсталиране на административни съдии, седмици преди провеждане на конкурса. Как е възможно този мерзавски конкурс да не е анулиран?

REGARDS
REGARDS
05 юли 2024 19:25
Гост

Най-яко e положението с Кучията! Прокурор е от 2016г., от външен конкурс, а сега кандидатства да мине под чертата на върховно ниво след 8 години стаж в прокуратурата! Важното е милиционерството да върви, а вие драги колеги си стойте по районните, окръжните, че и апелативните звена! За вас няма кой да мисли! Важното е да живеем в Раят на милиционерите!

REGAS
REGAS
05 юли 2024 20:34
Гост

Ето за това тази система е за резил. 8 години и на върха, а има десетки качествени прокурори в страната, които копаят дупка и не могат да излядат от нея. Трябва РЕФОРМА, СЕРИОЗНА РЕФОРМА. Прокуратурата се е превърнала в семейна фирма и социална служба за цели семейства

Анонимен
Анонимен
05 юли 2024 22:39
Гост

Че кой свестен от РП и ОП ходи по конкурси, било за повишаване, било за началник.От 10+ години почти всичко е ясно преди да го обявят.

незапознат
незапознат
06 юли 2024 5:58
Гост

А кой свестен изобщо може да стане прокурор, като се има предвид, как става инсталирането. През 2006 г-казусите се продаваха на съвсем разумна цена, и от вестник Монитор си ги купиха, а през 2015 бяха директно раздадени , и дори хванаха преписвачът с предварително разпечатани казуси.

Същият въпрос и за съда-през 2021г на резултатите от конкурса за административни съдии-за първоначално инсталиране бяха публикувани в сайта Афера, седмици , преди провеждането на конкурса.

Аман от милиционери
Аман от милиционери
06 юли 2024 0:17
Гост

В СГП е пълно с милиционери, постъпили от външни конкурси.
Трябва да се забрани на „другари“ от народната милиция да участват за конкурси в такива важни прокуратури.

Зулус
Зулус
06 юли 2024 10:41
Гост

ИФ-то също е милиционер и действа по милиционерски от времето на социализма. Цялата прокуратура слугува на главния и това трябва да се промени. Главния е абсолютен феодал

ЗАКРИВАЙ! УВОЛНЯВАЙ! АРЕСТУВАЙ! ЛУСТРИРАЙ!
ЗАКРИВАЙ! УВОЛНЯВАЙ! АРЕСТУВАЙ! ЛУСТРИРАЙ!
06 юли 2024 5:55
Гост

Първи елемент от реформата-ПЪЛНО ЗАКРИВАНЕ, лустрация на инсталираните, а стажът да се фингира за неположен, поради срастване на прокуратурата с престъпността и превръщането на прокуратурата в бандитска клубна корпоративна организация от мафиотски тип.

Подвъпрос-защо няма масови арести на прокурори, свързаните с двата клуба-на джуджетата и на нотариуса?

Боко
Боко
06 юли 2024 10:46
Гост

Защото трябва да се почне от главата . Първият е той, а да не се прави на невинен. Е няма как сам да отстрани себе си. Мафиотите продължават да вилнеят в прокуратурата, правят схеми, обграждат се с нови подкрепления, обещават постове и пари. Трият ръчички за нови далавери.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2024 23:25
Гост

Дали сте прочели един негов акт? И влизали ли сте с него в зала? Ако половината от прокурорите имаха знанията и топките му, стигаме нямаше да има държавното обвинение…

Анонимен
Анонимен
05 юли 2024 23:25
Гост

И този милиционер е от СУ..

Д-р Ох Боли
Д-р Ох Боли
05 юли 2024 17:34
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 юли 2024 16:04
Гост

Дали се цели нещо конкретно с тази брадва за кандидатите под чертата, предстои да се разбере, но ако организирането на конкурса и първите назначения са реализирани изцяло по стария ред за ВАП, изглежда основателно да се спре делото до произнасянето на КС, за да няма излишни разправии после, а и да не забравяме, че проблем с приемствеността имаше и при самите колегии на ВСС, заради което трябваше да променят и натаманяват закони с разни измислени кръпки, ала така става като не се спазват стриктно сроковете за приемане на нормативната уредба за прилагане на реформата – колкото по-голямо е забавянето, толкова… Покажи целия коментар »

Мики
Мики
05 юли 2024 16:03
Гост

Голяма каша всеки случай.

Филип
Филип
05 юли 2024 16:00
Гост

И сега ще чакаме КС?

Лазар
Лазар
05 юли 2024 16:01
Гост

Няма друг вариант.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2024 15:50
Гост

Тия обжалвания не са на добре

Анонимен
Анонимен
05 юли 2024 15:50
Гост

Каквото каже Пеевски ще стане в Конституционния

Анонимен
Анонимен
05 юли 2024 15:49
Гост

ИМа си хас. То нищо не е в ред

Анонимен
Анонимен
05 юли 2024 15:49
Гост

Няма да става по-добре

Фики
Фики
05 юли 2024 15:57
Гост

За съжаление е точно така.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2024 15:49
Гост

Потресаващо

Анонимен
Анонимен
05 юли 2024 15:48
Гост

Много хубаво.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2024 15:48
Гост

Еми каша ще е

Анонимен
Анонимен
05 юли 2024 15:48
Гост

Глупости