Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно отхвърли искането на Андрей Гюров да бъде спряно предварителното изпълнение на решението на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ), че са налице основания за освобождаването му като ръководител на управление „Емисионно“ (пълния текст на определението виж тук).

Върховните съдии Мирослав Мирчев (председател на състава), Еманоил Митев, Павлина Найденова, Мария Тодорова и Ива Кечева (докладчик) потвърдиха отказа на тричленния състав за спиране на допуснатото по силата на закона предварително изпълнение.

То е на основание на чл. 14, ал. 2 от Закона за БНБ, който предвижда, че членът на управителния съвет на банката, чието освобождаване се предлага, спира да изпълнява правомощията си от деня на решението на управителния съвет, с което са установени основанията за това. Т.е. докато съдът реши дали действително има основания за освобождаването му, той не може да е на поста си в Управителния съвет.

Андрей Гюров настоя това предварително изпълнение да бъде спряно. От определението на ВАС става ясно, че част от мотивите на искането му са „ограничаването на съществен оперативен риск за функционирането на управление „Емисионно“ на БНБ и управителния съвет на БНБ“ и „обществен интерес, който се обосновава със значимите правомощия на подуправителя – ръководител на управление „Емисионно“, както и вероятната основателност на жалбата му срещу решението на УС.

В определението си петчленният състав напомня, че спирането на допуснато по силата на закона предварително изпълнение на административен акт от съда цели да предотврати осъществяването на разпоредените с него правни последици до разрешаването на спора относно законосъобразността му, ако бъде доказано от адресата му евентуалното настъпване на значителни или трудно поправими вреди.

„Правилно е прието в обжалваното определение, че с разпоредбата на чл. 14, ал. 2, изр. 2-ро ЗБНБ – 1997 законодателят защитава обществения, респективно държавния интерес, при изпълнение на правомощията си членовете на управителния съвет да отговарят на изискванията за заемане на длъжността и в този контекст предотвратява настъпването на вреди при прието от органа несъответствие с изискванията по ал. 1 на чл. 14 от закона“, заявява ВАС.

И допълва, че Гюров не е представил доказателства, че разпореденото от закона спиране на изпълнението на правомощията му като член на управителния съвет от деня на решението на УС на БНБ, би могло да му причини значителна или трудно поправима вреда, която да е конкретно и ясно дефинирана.

„Съответно, при липсата на такива доказателства, а и твърдения за засягане на интерес на лицето, равен по значимост на държавния и обществен интерес, който специалният закон защитава, спирането на изпълнението на решението би довело до засягане на така охраняваните държавен и обществен интерес. Това е така, тъй като членът на УС на БНБ, за когото административният орган е приел, че не отговаря на изискванията, които са необходими за изпълнението на неговите задължения, би продължил да изпълнява правомощията си. Същевременно, твърденията за настъпили вреди или евентуалното им настъпване в бъдеще, свързани с невъзможността за определен период от време жалбоподателят да упражнява професионална дейност, са пряка последица от оспореното решение на управителния съвет на БНБ и не са противопоставими на защитения от закона обществен интерес“, пише съдът.

ВАС отхвърля доводите на Андрей Гюров за надделяващ обществен интерес от спиране на предварителното изпълнение.

„Спирането на изпълнението на правомощията в хипотезата на установено с решение основание за предсрочно освобождаване на подуправител или на друг член на УС е изрично предвидено от законодателя, от което следва, че не може да бъде квалифицирано като основание за спиране на предварителното изпълнение. Съответно, така твърдяното засягане е непротивопоставимо на охранявания с посочената норма държавен и обществен интерес. Още повече, както е посочено в обжалваното определение, с чл. 19, ал. 4 ЗБНБ – 1997 изрично е предвидено, че управителният съвет на БНБ определя заместник на подуправител, който да изпълнява правомощията му при негово отсъствие“, пишат върховните съдии.

Както е известно, делото във ВАС срещу решението на БНБ беше отложено за 13 септември 2024 г. А за 16 септември 2024 г. в АССГ е насрочено делото срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, което постави началото на цялата процедура срещу Гюров.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кики
Кики
02 септември 2024 17:06
Гост

Поредният му жалък опит.

Самуил
Самуил
02 септември 2024 17:07
Гост

Някой да е очаквал да успее?

ПП - кармата ви застигна
ПП - кармата ви застигна
02 септември 2024 16:34
Гост

Тази партийна калинка на ПП докога ще ни занимава със себе си и жалките си опити да остане на сладка служба на наш гръб? Мина всякакви граници на наглостта.

умник Гюро
умник Гюро
02 септември 2024 16:28
Гост

Голем корифей излезе и този. Той се замотал и омотал, тръгнал да става на такъв пост и не предприел необходимите действия и сега друг му виновен- в случая съда. Добре, че не е прокуратурата, че ми писна от тая прокуратура вечния виновен на всеки. Естествтено, че няма как да спрат действието в този конкретен случай, защото ако се окаже виновен ще стане още по- голяма каша. Къде са си взимали дипломите тия хора не знам? Сега тия неговите още се чудят имаше ли глава умник Гюро, нямаше ли . И Доньо Донев отдаван ги е нарисувал и увековечил , тия… Покажи целия коментар »

Аман
Аман
02 септември 2024 16:28
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Дичо
Дичо
02 септември 2024 15:09
Гост

Айде и тизи започва със значителна или трудно поправима вреда.

Калоян
Калоян
02 септември 2024 15:10
Гост

Не ми се вписва в ролята на жертва.

Стоил
Стоил
02 септември 2024 17:09
Гост

Kато помислиш реално, самият той е вреден за себе си.

Стоил
Стоил
02 септември 2024 15:03
Гост

Малко нагло от негова страна.

Димо
Димо
02 септември 2024 15:04
Гост

За тази сладка службица….

Юлиян
Юлиян
02 септември 2024 15:02
Гост

Е, трябва първо да се установи дали действително има основания за освобождаването му.

Юрист
Юрист
02 септември 2024 14:56
Гост

По-глупави и жалки от Гюров в случая са само юристчетата на ПП, които го съветват какво да прави и какво да казва пред съда и пред публиката. Съчувствам му донякъде, че поради липса на каквито и да било правни познания е склонен да им се доверява и да вярва, че в слуячая е прав, а държавата в лицето на УС на БНБ го мачка без никакво основание.

Ласло
Ласло
02 септември 2024 14:50
Гост

Не смятам, че има надделяващ обществен интерес от спиране на предварителното изпълнение.

Тихомир
Тихомир
02 септември 2024 14:45
Гост

Напълно очаквано.

Лозан
Лозан
02 септември 2024 14:47
Гост

E, той сигурно се е надявал на друго тешение.