Върховният административен съд (ВАС) отмени решението, с което бяха отнети четири лиценза за частна охранителна дейност на фирмата „Делта гард“. За нея се заговори усилено покрай скандала с „Осемте джуджета“, когато Илия Златанов обяви, че бизнесът му е бил отнет от бившия следовател Петьо Петров, с помощта на МВР и на „Делта гард“, тъй като служители на фирмата са ограничили достъпа му до една от фабриките на компанията му „Изамет“.

На 4 ноември 2021 г. шефът на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) издаде заповед за отнемане на лицензите на „Делта гард“, като основанието беше, че един от собствениците – Димитър Спасов, още през май 2019 г. е бил привлечен като обвиняем за безстопанственост и самоуправство във връзка с охраната на фотоволтаичен парк. Според Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД) издаването на лиценз се отказва, когато собственик или съдружник в дружеството е привлечен като обвиняем (чл. 47, т.5, б „б“), а издаденият лиценз се отнема, ако в 30-дневен срок от привличането като обвиняем, този съдружник или собственик не прекрати участието си в дружеството (чл. 49, ал.1 т. 2).

„Делта гард“ обжалва заповедта, но в началото на 2022 г. Административния съд София-град (АССГ) отхвърли жалбата. Така казусът стигна до ВАС, който пък миналата година спря делото и се обърна до Конституционния съд (КС).

Правният спор е заради това, че постановлението за привличането на Спасов като обвиняем му е предявено през ноември 2021 г. Няколко дни преди това той прехвърлил дяловете си в „Делта гард“ на съдружника си. АССГ прие, че тъй като постановлението за привличане е съставено на 14 май 2019 г., оттогава е започнал да тече 30-дневният срок той да напусне фирмата, а Спасов го е направил повече от две години по-късно. Затова първата инстанция потвърди заповедта за отнемане на лиценза.

Съставът на ВАС, пред който беше оспорено отнемането на лицензите на „Делта гард“ (Даниела Мавродиева – председател, Калина Арнаудова – докладчик и Весела Андонова), сезира КС, тъй като според него това основание за отнемане на лиценз на охранителна фирма противоречи на гарантираните от основания закон свободна стопанска инициатива, неприкосновеност на частната собственост, презумпция за невиновност и право на труд (подробно за мотивите на ВАС виж тук).

В края на миналата година КС отхвърли искането (решението виж тук), след като осем от конституционните съдии приеха, че то не противоречи на Конституцията, а Соня Янкулова и Янаки Стоилов подписаха решението с особено мнение. Тогава КС изясни обаче, че 30-дневният срок, в който собственик или съдружник, привлечен като обвиняем, трябва да напусне фирмата за частна охрана, започва да тече от уведомяването му по предвидения в НПК ред, а не от датата на привличането му.

Този извод на практика предопредели и изхода на делото във ВАС, тъй като същата теза застъпваше и „Делта гард“, според която АССГ не е изложил никакви мотиви за това как Спасов би могъл да изпълни задължението си да излезе от фирмата, ако не е знаел, че трябва да го направи, защото не е бил уведомен, че е привлечен като обвиняем. От прокуратурата също са заявили пред ВАС, че жалбата на фирмата е основателна.

В окончателното си решение (виж тук), с което отменят решението на АССГ и заповедта за отнемането на лицензите на „Делта гард“ върховните съдии се позовават изрично на конституционното решение от миналата година. А в него конституционните съдии заявиха:

„Разпоредбата на чл. 49, ал. 1, т. 2 ЗЧОД, според която е необходимо привлеченото като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер физическо лице да прекрати участието си в търговското дружество като съдружник или член на управителното тяло в 30-дневен срок „от настъпване на обстоятелствата“ по чл. 47, т. 5 ЗЧОД, според Съда означава, че този срок не може да тече, преди привлеченото като обвиняем лице да е узнало за това обстоятелство и за произтичащата от него необходимост да предприеме предвидените в закона правни действия в защита на интересите на дружеството. Когато една конституционна и правова държава въвежда законово изискване, с чието неизпълнение свързва неблагоприятни последици за неговите адресати, тя е длъжна да създаде механизъм за узнаване на съответното обстоятелство… Съобразно изложеното относно съдържанието на оспорената законова разпоредба следва да се приеме, че 30-дневният срок по чл. 49, ал. 1, т. 2 ЗЧОД, в рамките на който привлеченото като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер физическо лице трябва да прекрати участието си в търговското дружество, не започва да тече, ако лицето не е поставено в състояние на известност относно юридическия факт на привличането му като обвиняем, което по правило се извършва с предявяване на постановлението за привличане като обвиняем.“

Затова и ВАС пише, че за да може да бъде отнет лиценза на фирмата заради привличане като обвиняем на собственик или съдружник, той трябва да е узнал за това и от този момент да тече 30-дневният срок, в който трябва да излезе от управлението ѝ.

„Смисълът на 30-дневния срок по чл. 49, ал. 1, т. 2 ЗЧОД е именно лицето да е могло, а не да е било в невъзможност, да се съобрази с правните възможности, които правният ред му дава като реши дали ще прехвърли участието си в дружеството или ще реши да остане в него. Нормата на чл. 49, ал. 1, т. 2 ЗЧОД санкционира единствено бездействието, а такова не би могло да съществува, ако лицето не е узнало за обстоятелството, което го задължава да предприеме определено действие“, мотивира се ВАС и допълва, че в конкретния случай Димитър Спасов е узнал едва на 27 октомври 2021 г., че му е повдигнато обвинение и два дни по-късно е извършено прехвърляне на дружествения му дял, а той е заличен като съдружник в „Делта гард“.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Емо
Емо
23 април 2024 18:19
Гост

Именно герберастката прокутура не си е свършила работата, като две години не го е уведомила, че е обвинен, кой ще бърза да обвини на Боко човека, най-вероятно са искали да утихнат нещата и да го прекратят тихомълком.

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 14:29
Гост

За кой ли пореден път се вижда, че пак Герб и Бойко трябва да се връщат за да оправят положението и да има стабилност някаква. Другите не могат и не могат, това е…..

Ad nauseum
Ad nauseum
23 април 2024 12:12
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 11:37
Гост

Интересно. Ще видим какво ще стане

О-О
О-О
23 април 2024 12:19
Гост

НИЩО

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 11:37
Гост

И Божков може да поиска даму върнете лицензите

Ad nauseum
Ad nauseum
23 април 2024 12:19
Гост

A защо не?

Кънчев
Кънчев
23 април 2024 11:37
Гост

Образуват се мегаломански дела и после истината не може да се установи в съда с години. Накрая всичко приключва по давност и готово

Елисавета
Елисавета
23 април 2024 11:36
Гост

Простотия българска.

Мавродиев
Мавродиев
23 април 2024 11:36
Гост

Каша

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 11:35
Гост

Щом има потенциал Бойко Борисов отново да управлява и почват да компенсират всички охранителни и мафиотски структори в страната. Той сега си управлява посредством служебен кабинет де. Работата е на приливи и отливи. Като не управлява Борисов и мафгиотите и „бизнесмени“ съскат и стискат зъби. Като дойде Борисов и си викат – „Аферим, оправихме се ние, дргите да го ду***“. Ама няма да е така. Искаме нормална държава,не мутренски структори да определят дневния ред в държавата

ЕВАЛАТА на Ицо Торбалан
ЕВАЛАТА на Ицо Торбалан
23 април 2024 12:18
Гост

За служебно-мутренския МУ кабинет!

Машала. Ашколсун!

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 11:34
Гост

А да де,сега ще се жалвате та Бойко да ви оправя бакиите. Нали сте от едно котило с него

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 11:33
Гост

Аз пък не мисля, че собственика на Делта гард е много стока

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 11:33
Гост

С тия осем джуджета стана страшна драма. И въпреки всчко дали има изобщо виновен? Не съмсигурен.

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 11:32
Гост

Ахйде хайде. Бизнеса му бил отнет. Ами вие колко неща сте отнели на хората предполагам…

Димитър
Димитър
23 април 2024 11:31
Гост

Браво,Ами сега протестърите, как ще реват….. Ох , супер, Лекс, оправихте ми деня.

Св. Димитър
Св. Димитър
23 април 2024 12:15
Гост

Хвани едните, удари другите в СглобкаТа им под патронажа на ЦРУ. Това не е държава, това е територия!

Чий са кинтите на измисления Антикорупционен фонд? На ЦРУ.