Софийският градски съд (СГС) не успя да даде ход на делото срещу Васил Божков и още деветима души, свързано с хазартния му бизнес, с който прокуратурата твърди, че са нанесени щети за близо 560 млн. лева на държавния бюджет. По това дело Божков е обвинен, че е ръководил престъпна група за изнудвания, длъжностни и корупционни престъпления.

Прокурор Ангел Кънев поиска да не бъде даван ход на разпоредителното заседание, защото съдът не беше призовал пострадалите братя Боян и Цветомир Найденови и затова и то беше отложено за 5 юли.

Прокурор Ангел Кънев

След заседанието Божков каза, че ще поиска делото да се гледа по съкратена процедура, при която да бъдат разпитани само 15-16 свидетели, а не всички 300. По думите му сред свидетелите имало чистачки, камериерки и негови служители отреди 10 години и показанията им били незначителни. Божков добави, че иска процесът да приключи бързо и да не се точи 10 години.

Подсъдими с него са съпругата му Елена, Тодор Марков, Пламен Георгиев, Огнемир Митев, Йоана Чолакова, Борис Бекяров, Александър Тумпаров, Георги Попов и Александър Георгиев.

Според обвинението Божков е подбудител в съучастие с длъжностни лица от бившата комисия по хазарта, които са извършили нарушение на служебните си задължения –  допуснали са да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта и от това са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева.

В началото на 2020 г. срещу Божков бяха повдигнати 19 обвинения – за това, че от януари 2014 г. ръководи престъпна група, създадена за да извършва принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи, подбудителство към убийство и пране на пари.

Спорът, от който тръгна разследването срещу него е как е трябвало да бъде облагана лотарията след 2015 г. – с 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра или с 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони. Божков е плащал такса върху комисионните, а разследващите изчислиха, че е трябвало да плати такса върху залозите и така са калкулирани загубите за бюджета.

От своя страна Божков твърди, че е бил изнудван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да плаща 20% от печалбата на лотарията, като обясняваше, че е дал директно на Борисов и на бившия финансов министър Владислав Горанов над 60 млн. лева. По неговите твърдения беше образувано и досъдебно производство, но прокуратурата го прекрати в края на миналата година.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
vocation
vocation
14 юни 2024 15:40
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Иван Иванов
Иван Иванов
14 юни 2024 14:34
Гост

Божков е неприятен човек, нека не го оневиняваме, но пък е съмнително – да е давал по този начин парите. Няма доказателства, поне да беше си сложил някаква „джаджа“ да се записва.

От друга страна – Владислав Горанов е много „надут“, със самомнение. Както и Борисов – живял толкова време и никакво развитие.

Нито един от участниците в драмата не е симпатичен.

По принцип – трябва да се борим – срещу това – Прокуратурата да се намесва в частният бизнес, това са бизнеси, няма работа там.

Михаил
Михаил
14 юни 2024 13:49
Гост

Изключителна наглост!

Юлиян
Юлиян
14 юни 2024 13:45
Гост

Как се потулиха нещата с Боко обаче.

Кики
Кики
14 юни 2024 13:47
Гост

E, нали за изборите трябваше да му изперат имиджа.

Иван Иванов
Иван Иванов
14 юни 2024 14:35
Гост

Той е нагъл човек и това е положението. Но ГЕРБ загуби София, Президентството – полека-лека си отиват, няма да са вечни.

Горан
Горан
14 юни 2024 13:37
Гост

Че защо да не могат да свидетелстват и тези чистачки, камериерки и негови служители отреди 10 години?

Щерев
Щерев
14 юни 2024 13:38
Гост

Защото и те могат да свидетелстват против него.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2024 13:58
Гост

Могат. И без да свидетелстват, ще се приемат показанията им като свидетели. Просто В. Божков иска бърз процес, а не безкрайно държан, като обвиняем. Целта е да се приемат показанията на тези свидетели за да не се бави процеса.

Пеналист
Пеналист
14 юни 2024 11:40
Гост

Той много неща може да иска, но каквото великодушният съд даде.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2024 11:09
Гост

Въпроса е какво е положението на Коев.Според моркова ли ще скача или според тоягата.

Вичев
Вичев
14 юни 2024 10:31
Гост

Слабо ме интересува. Би било логично Божков да влезе в затвора, но да помъкне с него и Горанов и Борисов, които са му смукали безотчетни пари за да пазаруват избори и да си правят далавери.

Николов
Николов
14 юни 2024 10:31
Гост

Жалкото е само това, че го спряха да направи музей в бившата Телефонна палата.

Полчева
Полчева
14 юни 2024 10:30
Гост

Страшни тъпотии

Момчилова
Момчилова
14 юни 2024 10:30
Гост

Божков не е невинен. Но е добре да се слуша и той какво казва. А в едно дело той ще каже някакви неща, които ще излязат в медийното пространство и няма да са приятни за гласящия се да управлява само с първия мандат Борисов. Та затова и дело няма. Иначе – познавам хора, които се дразнеха, че са работили цял живот и няма да получат подаянието от 100 лв на Главчев по Великден към пенсията, но някой, дето не е работил толкова ще получи. Казвам им, че Василев увеличи на всички пенсиите, без да обвързва това с подаяние по 100… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 юни 2024 16:55
Гост

Всеки е невинен до доказване на противното. Омръзнаха ми тикварските номера. Пресата бълва помия и всички са съгласни. На всеки, който вярва на пресата да му се случи същото -осъден от прокуратурата и журналята. Докато сте си заврели главите дето слънце не огрява, все ще се намери кой да ви язди. Тъпо племе брзмозъчно.

Стоименова
Стоименова
14 юни 2024 10:28
Гост

Да не се сърдите, ама ги гледам в провинцията – Тополовград, гласуват или за Възраждане или за ИТН. Чакат социализма да се върне и да им даде работа. Няма как да стане. И да се върне няма да ви намери работа на всички веднага. По други места не слушат какво им се говори за Борисов и пак си го избират. Това дето казва Божков, че е носил пачки с пари си е истина и трябва да се разрови. Ама няма независима съдебна система

Анонимен
Анонимен
14 юни 2024 10:27
Гост

И да почне подобно дело вие очавкате ли да има нормалност? Аз не. Какво ще се докаже след влачене на делото 10-15 години? Нищо. Борисов ще си тръгне с чисти ръчички, а простия и неук народ ще смята, че той е бил един от великите ни лидери. А той е един чист престъпник!

Анонимен
Анонимен
14 юни 2024 10:26
Гост

Плаката с академик Денков до прасето и пишман премиера Борисов си бяха скандални, но бяха и в десетката. Не искам мутра – пожарникар да ми е министър председател. Не искам и негово аватар да е.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2024 10:25
Гост

В нормална държава вече Божков да е приключил за бизнеса, за всичко, а Борисов да няма повече шанс да печели избори. Но понеже в България никой не показа и не научи хората как да мислят демократично вече 35 години – ставаме свидетели на едно изказване тип „това са глупости, никога не съм искал пари от Божков“ и няма проблеми. Пак преизбираме и преизбираме тоталитарния режим на ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2024 11:30
Гост

В нормална държава Боко тиквата никога нямаше да бъде премиер, а Божков щеше да си развива бизнеса. Извратено мислене имате за нормалност

Анонимен
Анонимен
14 юни 2024 10:24
Гост

хахах не че го защитавам, ама дали Божков е водил група за корупционни престъпления или са му искани пари от финансовия министър и Борисов в сакове за да си траят. Ако ти искат пари и ти им даваш ти ли си водач на група или Горанов и Борисов?

Арматурист
Арматурист
14 юни 2024 12:42
Гост

От самолет се вижда, че това е дело-бухалка. Както и делата срещу олигарсите-бобокови и другите не ги помня