Варненският окръжен съд отказа да изпълни европейска заповед за арест (ЕЗА) от Германия за предаване на работил в колцентър 28-годишен мъж, който е разследван там за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество.

Става дума за един от десетките случаи в последните две години, в които Германия иска предаване на българи от колцентрове, които са обвиняеми там за подобни измами. Схемата, в която са участвали, включва изпращане на оферти от онлайн платформи до германски граждани за инвестиция на пари в различни финансови инструменти, като след изпращането на парите, вместо да бъдат инвестирани, те са били препращани в различни сметки на организаторите. В повечето случаи българските работници от колцентровете са използвали и други имена. В защитата си по делата по ЕЗА те масово заявяват, че са нямали представа, че става дума за схема за измами.

В конкретния случай съдът във Варна е отказал да предаде 28-годишния Владимир Г. по издадена ЕЗА на 9 септември от Районен съд – Бамберг. В изпратените от Германия документите е посочено че той е работил в колцентър с офиси в София и Варна, който се ръководел от чужденци. Според разследващите, Владимир Г., както и други т.нар. „агенти по задържане“, се представяли с фалшива самоличност по телефон и електронна поща на много германци, подвеждали ги да инвестират значителни суми в различни финансови инструменти с обещания за високи печалби. За целта използвали манипулативен софтуер, за да ги заблудят, че вложените пари се увеличават, а всъщност инвестиции не били правени, а депозираните пари били превеждани по сметки на престъпната група.

Според германската прокуратура Владимир Г. е извършил 32 престъпления, като направените чрез схемата депозити са 432 824 евро, както и три опита за измама в размер на общо 55 000 евро. По германския Наказателен кодекс максималният размер на предвиденото наказание за престъпленията, в които е обвинен мъжът, е 15 години затвор. Той е бил задържан на 25 октомври във Варна, а по изпратената ЕЗА окръжният съд е получил задължителната гаранция, че при осъдителна присъда, българинът ще бъде върнат тук, за да изтърпи наказанието.

От съда във Варна съобщиха, че макар ЕЗА да отговаря на формалните изисквания, съставът е отказал да я изпълни.

„Като основен аргумент за решението си, съдът посочва, че престъплението, за което е обвинен мъжът, е извършено изцяло на територията на България, т.е. извън територията на искащата държава. Този факт се установява от Европейска заповед за арест, където е отразено, че лицето е работило в български кол център, а като място на деянието е посочено „кол център в София или  Варна“. Ето защо за престъпление, извършено на територията на България се прилага българския НК“, посочва в решението си съдебният състав, а Владимир Г. е оставен на свобода срещу „подписка“ до приключване на производството, тъй като решението може да бъда атакувано пред апелативния съд във Варна.

Досега практиката на съдилищата е разнородна, но в повечето производства по ЕЗА за работници от колцентровете, българите бяха изпращани в Германия, като не малко от тях бяха и осъдени. Наскоро обаче „Капитал“ съобщи за няколко случая в Софийския градски съд, в които производствата са забавени, а в някои е отказано изпращането в Германия на израелски граждани, които по свидетелски показания са по-високо в йерархията или дори са сочени за организатори на измамните схеми.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
04 декември 2023 11:55
Гост

Най-накрая нещо НОРМАЛНО от т.нар. съдебна власт у нас!

AnnaBess
AnnaBess
01 декември 2023 13:21
Гост

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България:– http://gg.gg/ketox

Гошо
Гошо
30 ноември 2023 15:15
Гост

Имат късмет, че е към Германия, че един го пратиха към USA и сигурно никога повече няма да го видим ….

Moral of the story – не се подлъгвайте за пари, щото после „аз само изпълнявах заповеди“ не помага….

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2023 13:45
Гост

Доста тъп аргумент, явно правото няма никакво значение във Варна и Пловдив..

???????
???????
30 ноември 2023 13:23
Гост

Колегите, които постановяват тези откази знаят ли разликата между абсолютни и относителни основания за отказ за изпълнение на ЕЗА?

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2023 12:36
Гост

А разследване в България има ли? Защото за тези случаи се знае от доста време и би трябвало по тях да се работи и у нас. Защото все млади, образовани хора се наемат с отлично владеене на езика. Щом престъплението е извършено у нас, питам има ли разследване? Прокуратурата?

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2023 13:25
Гост

Разследване в България няма как да има, защото ако “израелските граждани”, които управляват схемите, решат да ги пренесат на друго по-безопасно място, ще изчезнат 10% от работните места в София, Пловдив и Варна…

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2023 12:32
Гост

Бе хайде стига бе. Отивам да работя някъде за да изкарам мизерно на фона на европейското заплщане. Нямам идея, че се извършва машинация. Какво съм виновен? Да съм се осъмнил, да съм докладвал овреме? Е как, като не знам, че това е схема.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2023 12:31
Гост

Пълна пародия е това разследване, било то и в Германия,ако основната идея е да се заловят само служителите

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2023 12:29
Гост

Но на никой не му минава през акъла, че може немците да искат тези служители уж за да ги съдят, но в действителност да ги заплашат със съд и присъда, но с цел да издадат свойте началници. И чрез тях да се стигне до мозъка зад операцията. В замяна ще им отпаднат всички обвинения в Германия на служителите.

аноним
аноним
30 ноември 2023 16:45
Гост

Много холивудски бози гледате.
Това не е начин да се установяват такива факти.
И организаторите не правят отчет кои са и къде са пред тези най-обикновени служители. Последните дори не ги познават лично. Комуникират с един назначен на заплата управител и това е.

Пашов
Пашов
30 ноември 2023 12:28
Гост

Хайде да ги питам германците, като искат да пресекат тези кражби как точно смятат, че ще стане това посредством служители? Които и не подозират за схемите. Не е ли по-правилно и в план за бъдещето по-редно да се гонят извършителите.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2023 12:30
Гост

Може това да им е идеята. Да вземат от служителите информация. Но за да ги сплашат ще им кажат, че ще ги съдят. Ако съдействат ще им отпаднат всички обвинения. Едва ли Германия държи да си пълни затворите с млади българи, а мозъка зад операцията да продължи да мами европейски граждани чрез нови кухи фирми и чрез нови служители.

аноним
аноним
30 ноември 2023 16:44
Гост

Понеже обикновените служители са наясно кой организира схемата и какъв му е личният адрес.
Голям смях!
Това са просто бушони. Те въобще не са наясно с фактите и с дълбочината на измамите. Най-често не са наясно със самите измами. В този случай откъде- накъде ще им ги поднасяме на тепсия тези наши граждани? Да се гаврят с тях и да си мият ръцете само. Да си търсят организаторите. По каналния ред. Като искат да разпитват като свидетели служителите – да го направят, за това никой не им пречи.

Беловрадов
Беловрадов
30 ноември 2023 12:27
Гост

Затова и тия схеми съществуват и ще продължат да съществуват, въпреки плахите опити на немците да ги спрат. Защото истинския мозък зад операцията остава непоклатим и недокоснат. Отнасят го буквално тия, които са звъняли по телефона. Защото така им е казано з да си вземат заплатата. Що за глупост.

аноним
аноним
30 ноември 2023 16:42
Гост

Схемите не са измислени от българи. Нито ги управляват българи. Да гонят организаторите, не дребните риби, за които дори не могат да установят, че са били наясно с измамите. Хващат момчета и момичета и им дават телефони, на които да се обаждат и да предлагат различни сделки срещу комисионни за сключени такива. Как установихте,че наетите лица знаят, че тези сделки са измамни? Те са до офертите и до сключването на договорите. Самото изпълнение на договорите не минава през тях. Добре е направил българсккият съд този път. Стига сме се подлагали на чужденците, които най-често нямат доказателства за участието на тези… Покажи целия коментар »

ТамамШуш
ТамамШуш
30 ноември 2023 12:26
Гост

Правосъдие по български, нищо, че в случая говоримза германци. Ами истинския поръчител трябва да бъде заловен. А не изпълнителите, които много често дори не знаят, че това е измамна схема.

аноним
аноним
30 ноември 2023 12:21
Гост

„В повечето случаи българските работници от колцентровете са използвали и други имена…В изпратените от Германия документите е посочено че той е работил в колцентър с офиси в София и Варна, който се ръководел от чужденци.“
Това е точно така. Става въпрос за работещи по поръчка най-често на чужденци, които работещи не знаят, че схемата е измама. Да си търсят истинските измамници. Стига са си бърсали ръцете с българите и с България.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2023 12:31
Гост

Така е. И аз така мисля, че си мият ръцете. Лесно е да секаже – Българите са таргаши и цигани – дай да обвиним тях и това е.

Гошо
Гошо
30 ноември 2023 15:13
Гост

Служителите не са знаели че извършват измами, точно толкова, колкото касиерите във фалшивите чейндж бюра по курортите не знаят че са за бой 😉

И в двата случая взимат проценти и бонуси от измамите, а после има – surprised Pikachu face …

аноним
аноним
30 ноември 2023 16:39
Гост

Докажи наличието на знание, Гошо.
Или не си наясно с тежестта на доказване и нямаш нищо общо с правото, или просто тролиш безполезно.
Естествено, че взимат процент – така се плаща винаги в системата на продажбите. Което по никакъв начин не доказва знание за факта на измамата.

корумпета от ОС Варна
корумпета от ОС Варна
30 ноември 2023 12:19
Гост

явно са гушнали някое друго евро! Давайте ги тези измамници в Германия, че там поне ще ги осъдят за престъпленията им, а тук ще се правят на баровци с ограбените от хората пари, а ченгета, прокурори и съдии ще им правят услужливо чадърче…

Любител
Любител
30 ноември 2023 12:05
Гост

Да, предават българските граждани, независимо, че не са стъпвали в Германия. А организатора, израелски гражданин, го оставят у нас. Да питам ли защо ?

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2023 12:28
Гост

След ВСВ Германия да гони евреи? Как го виждаш. Дори да са най-големите престъпници.

нов
нов
04 декември 2023 11:13
Гост

Голяма част от финансовите измами в Европа се извършват от престъпни групи от лица с израелско гражданство (някои от тях едновременно и с гражданство на държави от ЕС). Дори и да стигнат до тях , Израел не сътрудничи по никакъв начин, камо ли пък да предаде за съдене израелски гражданин.