Столичната община не носи отговорност за опасни и необозначени изкопи в зелените площи на парковете, тъй като макар преминаването на пешеходците през тях да не е забранено, те не са предназначени за тях.

Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС) (виж тук), който отхвърля иск за близо 90 000 лева, който жена е завела срещу общината. През пролетта на миналата година тя се разхождала с внучето си в парк „Света троица“. Там срещнала приятелка и докато разговаряли детето започнало да бяга в тревните площи на парка. Бабата тръгнала след него, за да го спре, но се спънала в дълбока дупка, паднала и счупила рамото си. След това била откарана в болница, където претърпяла две операции с поставяне на импланти, а възстановяването ѝ отнело повече от 4 месеца. Затова тя е поискала обезщетение от 86 000 лева за болките и страданията от инцидента, както и над 2300 лева за лечението.

Съдът обаче отхвърля изцяло иска на жената, след като приема, че общината няма отговорност за тревните площи в парка, където жената е паднала, а само за пешеходните алеи.

В решението си съдия Свилен Станчев първо установява дали падането е станало в тревна площ в парка. Съдът е разпитал като свидетел приятелката на пострадалата, която разказала, че жената е паднала на няколко крачки от алеята, а след това се поправила, че това е станало непосредствено до алеята. Според показанията на свидетелката дупката била „твърде голяма, колкото два крака да влезнат вътре“ и „доста дълбока“. Така съдът установява, че падането със сигурност е станало извън алеята за пешеходци.

За да освободи общината от отговорност, съдът припомня предназначението и функциите на озеленените площи, съгласно Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО). Според закона това територии и поземлени имоти с ландшафтно-екологична, защитно-мелиоративна, рекреативно-естетическа или друга специфична функция – за гробищни паркове, ботанически градини, атракционни и спортни дейности.

Когато върху тях са изградени пешеходни алеи, те стават част от тези площи, а общината е задължена да ги поддържа.

„Предназначението на пешеходните алеи е да се използват за движение на пешеходци и задължение на общината е да ги поддържа в състояние, в което алеите да бъдат използвани от пешеходците без затруднения и без опасност от нараняване или травма“, посочва съдът.

След това в решението си съдия Станчев посочва, че макар изрично забранени за пешеходци да са само представителните озеленени площи с цветни фигури (чл. 36 ал. 2 т. 4 от Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община), зелените площи не са предназначени за движение на пешеходци.

„От това следва, че общината няма задължение (а според площта на зелените площи, често няма и възможност) да поддържа зелените площи извън пешеходните алеи в състояние, годно за удобно и безопасно преминаване на пешеходци. Когато пешеходец навлезе в озеленена площ извън пешеходна алея, той следва сам да се погрижи за своето удобно и безопасно преминаване, като избира и наблюдава повърхността, по която преминава и избягва препятствията по нея“, се казва в решението.

Според съда, след като е навлязла в затревената част на парка, пострадалата е трябвало внимателно да гледа къде стъпва, за да не пострада. За да аргументира извода си, че жената не е внимавала, съдия Станчев посочва, че според свидетелката, която е била с нея, дупката в парка е била голяма, следователно пострадалата е могла да я избегне, а общината няма вина за това.

„Произшествието, причинило увреждането, е настъпило изцяло вследствие действия на ищцата без проявена от нейна страна грижа за нейната безопасност“, се казва в заключение в решението.

То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 септември 2024 15:06
Гост

Че общината няма задължение да пълни дупките по зелените площи и да ги заравнява е безспорно, но ми се струва, че в случая става въпрос за „изкоп“, т.е. за резултат от човешка дейност, а не за естествена неравност на земния релеф. Това поставя въпроси, на които не виждам отговори в мотивите.

ала бала
ала бала
30 септември 2024 15:05
Гост

тоя е един командирован екземпляр от Шумен, а акъл, далеч от този на Айнщайн

Анонимен
Анонимен
30 септември 2024 16:05
Гост

Не е командирован, титуляр е…..осведомявай се малко повече

Анонимен
Анонимен
30 септември 2024 14:43
Гост

Браво бе. Пълна идиотщина

Анонимен
Анонимен
30 септември 2024 14:42
Гост

Поне съда да ги задължи да заградят зелените площи. И защо има изкопи в тях?

Анонимен
Анонимен
30 септември 2024 14:41
Гост

Много странно решение на съда. Тъпо при това.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2024 14:41
Гост

Глупости са това

Анонимен
Анонимен
30 септември 2024 14:39
Гост

Кой е направил изкопа там?

Манолов
Манолов
30 септември 2024 14:39
Гост

Това е тъпо. Как ще ограничите децата да тичат в тревните площи? Те са деца. А можеше дете да падне да се пребие.

Angelinka
Angelinka
30 септември 2024 14:38
Гост

Ми да ги оградят тогава. Децата могат да тичат в тия пространства

Милчевска
Милчевска
30 септември 2024 14:36
Гост

Че те чия собственост са? Частна ли?

Каменов
Каменов
30 септември 2024 14:36
Гост

А гражданите ли да ги поддържат?

Аман
Аман
30 септември 2024 14:35
Гост

Мале, мале, какви дълбоки мисли в това решение. Съдията обаче не е разбрал с какъв казус е бил сезиран и на какво основание може да се търси деликтна отговорност от страна на Общината. Хубаво е да се прочете малко по облигационно право и да се види дали състават за вреди от вещи е субективен или обективен, а не да се цитират закони, свързани с поддържане . Относно това дали и жената е имала вина, ами тези разсъждения са свързани с въпрос за съпричиняване, пък то като няма деликт според съда, няма как да има и съпричиняване. Извън правото – зелените… Покажи целия коментар »

Скуби Бу
Скуби Бу
30 септември 2024 16:07
Гост

Май някой друг не е разбрал казуса и трябва да чете облигационното право.. Отговорност за вреди по чл.50 от ЗЗД има, когато са настъпили в резултат на СКРИТ НЕДОСТАТЪК на вещта. Ако ДЕФЕКТЪТ е бил ЯВЕН, то отговорността ще е за бездействие – неотстраняването му, по чл.45, ал.1 или чл.49 от ЗЗД. Тук дупката е била ЯВНА, така че това е достатъчно да изключи отговорността по чл.50 от ЗЗД. Оттам насетне следва да се преценява дали има недостатък/дефект на вещта или се касае за естествено нейно свойство /земната повърхност не се слави със заравненост/, който е следвало да бъде отстранен,… Покажи целия коментар »