„…аз съм в една война, по-тежка от тази в ивицата Газа, с адвокатурата“. Тези думи на съдия, изречени преди заседание по дело, са документирани в аудиозаписа от него, който самият магистрат изпраща на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) и на софийската колегия. За тях съобщават сега от столичния адвокатски съвет, тъй като са подали сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет, министъра на правосъдието Атанас Славов и председателя на Софийския районен съд (СРС) Александър Ангелов с искане за дисциплинарна проверка срещу магистрата.

От адвокатурата „спестяват“ името на съдията, но става ясно, че той е от Наказателното отделение на СРС. Думите, заради които адвокатите настояват той да бъде проверен, са изречени на 14 ноември 2023 г., когато е имало открито заседание по НОХД №7797/2023 г.

Самият съдия изпраща записа от това заседание на столичната колегия и на ВАдС, като в протокола от заседанието посочва, че това се прави „за запознаване, за вземане на отношение по компетентност, за което съдът да бъде уведомен за следващото съдебно заседание“, с очакване да се вземе отношение по поведение на „адвокат Веселинова“.

Коя е адвокат Веселинова не става ясно нито от записа, нито от протокола. От софийската колегия обясняват, че тя не е индивидуализирана с първо име, личен номер или по друг начин, а в регистрите на адвокатите и младши адвокатите от САК са вписани общо 28 адвокатки и две младши адвокатки, чието презиме или фамилно име е Веселинова. Освен това сочат, че нито от протокола, нито от придружителното писмо, с което им е изпратен записът, е посочено за кои действия на адвокатката и какво отношение се очаква да бъде взето.

При изслушването на въпросния запис обаче от колегията установяват, че на 14 ноември 2023 г. преди да започне разглеждането на насрочените за деня дела, съдията прави следното изявление в съдебната зала: „Сега, винаги правиме запис, нали … пускаме записа, свършва заседанието, изключваме. За следващото пак. На всяко правим запис не заради заповедта, а защото аз съм в една война, по-тежка от тази в ивицата Газа, със адвокатурата“.

„При прослушването на звукозаписа се установи също, че в хода на съдебното заседание при поставяне на въпроси от страна на адвокат Веселинова към един от свидетелите съдът не допуска част от поставяните въпросите, след което възпроизведените в протокола изявления до края на съдебното заседание не отразяват на всички извършени действия и направените процесуални искания от адвокат Веселинова, опитите ѝ да постави въпроси, да аргументира становищата и исканията си и да упражни правото на защита на подзащитния си. Не е отразено и настояването ѝ нейните изявления също да бъдат записвани в протокола в цялост, а не само изявленията на съдията, както и да бъде проявено уважително отношение към нея от страна на съдията. Направеното в съдебното заседание искане за отвод на състава на съда по съображения за липса на безпристрастност също е оставено без уважение“, преразказват от САК какво още се чува на записа от заседанието.

От съвета на колегията определят като „изключително тревожно“, че български магистрат публично, в съдебна зала, започва извършването на запис на заседанията по насрочените за деня дела с изявлението, че той се прави не за да се осигури възможност за точно възпроизвеждане на процесуалните действия в протокола, а защото конкретният съдия се намира „в една война, по-тежка от тази в ивицата Газа, с адвокатурата“.

„Само по себе си изразеното в съдебна зала становище, че съдията е в тежка война с адвокатурата, при това заявено публично и по начин да бъде възпроизведено в звукозаписа, е несъвместимо със залегналото в Кодекса за етично поведение на българските магистрати изискване към всеки участник в съдебното производства да се подхожда с вежливост и толерантност, с безпристрастност и непредубеденост, и е достатъчно основание за извършване проверка за евентуално дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 2, т. 3 от Закона за съдебната власт от страна на магистрата“, заявяват от ръководството на столичната колегия.

В сигнала си до ИВСС от съвета посочват, че ако български магистрат влиза в съдебни заседания с усещането, че всеки ден участва в „тежка война“ с адвокатурата – обединяваща всички адвокати, които в рамките на упражняваната от тях професия подпомагат ежедневно гражданите, юридическите лица и държавата при защита пред съда на техните права и законни интереси и заявява това публично, то няма как в съдебните производства да бъдат спазени принципите на състезателност и равенство на страните  – съдията не е във война с прокуратурата, на безпристрастност  – няма как да си безпристрастен към този, с когото си във война, и независимост.

„Всеки конфликт със страна или участник в съдебното производство компрометира изискването за независимост и безпристрастност, поради което е и основание за отвод, а когато конфликтът е толкова тежък, че магистратът сам и публично го определя като „война, по-тежка от тази в ивицата Газа“, се касае за дисциплинарно нарушение, не само тежко уронващо престижа на съдебната власт, но поставящо под въпрос въобще годността да се изпълняват функцията на магистрат“, заявяват от САК и настояват съдебният инспекторат да провери случая.

44
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:19
Гост

­­­Г­­о­р­­­е­­щ­и­­­ ­­м­­о­­­м­и­­­ч­е­т­а­­ ­­в­­­и­ ­­о­­­ч­а­к­­в­­­а­т ­­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?93603

Анонимен
Анонимен
28 януари 2024 19:31
Гост

Няма ли други въпроси, че сега Лекс ще реши този, а дори контекста на изказването е друг, а не война на съдията с адвокатурата. Освен това самият материал доказва, че действително адвокатурата води война със съдията, щом от такова незначително нещо се надава вой. Ако колегата Веселинова нещо се е засегнала от думи или изрази на съдията е друго, то си има ред и начин, но такава абстракция като изказване преди заседание, малко преувеличено идва. А като прочетох пък, че САК не могли да разберат коя е адв. Веселинова се смаях. Затова пък така се засегнали от изказването, че подали… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 януари 2024 17:59
Гост

Дали е законосъобразно да се цитира съдържанието за звукозапис в сайта на Лекс, без съгласието на записаните? Въпрос към Лекс и възмутените адвокати. Не е тайна за никого, че в СРС някой адвокати си позволяват истъпления, липса на възпитание, откровена дори злоупотреба с право, каквито не можеш видя в СГС или САС, а камо ли във ВКС, само защото искат демонстрация на влияние над магистратите. Някой адвокати дори именно с всевъзможни искания за отвод, например за недопускане на въпрос към свидетел или недай Боже да се прекъсне, защото губи проц.време с размишления и анализи върху личността на съдията, вместо да… Покажи целия коментар »

111
111
28 януари 2024 17:37
Гост

Дано не сте съдия с тези правописни грешки. Не мога да си представя как биха изглеждали или изглеждат решенията Ви

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 18:13
Гост

По същата логика няма проблем да се представи на всеослушание запис на адвокат с клиент преди заседание, там пък какво ще се чуе по отношение на съда, бедна ми фантазията! Освен да вземем повсеместно да записваме… Как се разпространява такъв запис, взет ли е със съгласието на записаните и разпространява ли се с тяхно съгласие и въобще запис извън заседание как пък точно се прави и що се прави и използва! Питам само!

Ad nauseam
Ad nauseam
26 януари 2024 14:52
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Биби Нитаняху
Биби Нитаняху
26 януари 2024 14:30
Гост

Те, много от тях водят война с адвокатурата и закона, докато на скрито в тунелите на „Газа“ им се свеждат корупционните поръчки. Системата е пълна вече с безскрупулни откачалки, които ненавиждат всеки, който им покаже че вижда какви ги вършат. Кипи организирана престъпна дейност, която никой не разследва.

Абе
Абе
26 януари 2024 11:54
Гост

Защото не се знаете какви профани адвокатстват

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 12:29
Гост

Ти пък, ако знаеше, какви правораздават….

Шизо Абе
Шизо Абе
26 януари 2024 14:17
Гост

Бе и адвамата сте прави…

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 11:19
Гост

Не е коректно – името на съдията е посочено (е добре, индиректно като е посочен номера на делото и в сайта на СРС веднага се вижда кой е), а името на адвоката не е посочено. Че не може да се види от протокола или от книжата по делото (адв. пълномощно и т.н.). Така не се ли получава едната старна в момента да е в по-изгодна „анонимна“ позиция.

Шизо Абе
Шизо Абе
26 януари 2024 14:23
Гост

Името на съдията е Емануела Куртева.
Името на адвокатката е Виолета Веселинова.

Любител
Любител
26 януари 2024 15:39
Гост

В САК явно не знаят как да работят с ЕПЕП , информацията дори и без достъп е напълно достатъчна да разберат коя е колежката, а не да твърдят че са 28. Ама като си знам, че ще ги изберем пак същите……….

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 11:11
Гост

Не знам каква война си мисли, че води този „съдия“, но ВАдС със сигурност извършва някаква специална военна операция срещу СРС, след като запис отпреди 3 месеца се вади на следващия ден след решението на СЕС за Наредба No 1 по преюдициалното запитване на СРС.

Хаахах
Хаахах
26 януари 2024 13:26
Гост

Каква военна операция, колега ? Куртева е скандална и това го знаем всички, които сме се явявали при нея по дела.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 14:16
Гост

Времето също има значение, колега.

аре пак,
аре пак,
26 януари 2024 11:03
Гост

поредната простотия… Нормално е и съдиите, както и адвокатите, понякога да се шегуват в съдебната зала, а в случая – дори и преди съдебното заседание. Все пак са хора, а не роботи. Така че е нормално и да се изнервят понякога. Надявам се случаят да е инцидентен и да няма други подобни либерастки номера от страна на ръководството на адвокатурата…

Любител
Любител
26 януари 2024 11:02
Гост

По това дело, което сте посочили, за секунди се установява , че съдия докладчик е Емануела Куртева, тъй че можеше да не си спестявате името и.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 13:36
Гост

а тя е готина

Липсва
Липсва
26 януари 2024 10:16
Гост

Липсва надзаглавие ШОК, БОМБА за този изключително полезен материал

Кукуригу
Кукуригу
26 януари 2024 13:07
Гост

Ами полезен си е, thumb up. 😎

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 15:54
Гост

ИСТИНАТА ЛЪСНА. ВИЖТЕ КАК

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 10:13
Гост

Доста неравностойна война бих казал… Масово съдиите не вписват чинно в протокола изказвания, въпроси и искания на адвокатите. Това не е от днес, а да не говорим, че протоколи от заседания се обявяват след няколко дни и са пълни с изненади. Нищо ново под слънцето.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 10:11
Гост

Просто съдията е казал на глас това, което си мислят повечето съдии. Адвокатите са им трън в очите и за тях по-добре да ги няма.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 10:02
Гост

Само не разбрах по какви причини наказателен съдия в СРС ще воюва с адвокатурата като цяло? Дори и да е имало недобросъвестни адвокати, на които е попадал съдията в заседанията си, не значи че трябва да маскариш и да воюваш с гилдията като цяло. Мърши и сган има навсякъде. А ако е шега, е твърде тъпа и неуместна

Стефан
Стефан
26 януари 2024 9:16
Гост

екс и САК, с какви глупости се занимавате???

Въпрос
Въпрос
26 януари 2024 9:14
Гост

Lex да не става интернет издание на „Съдебен спор“, че отделя такова място на тази епистоларна драма?

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 9:13
Гост

Ако си има лична война, то това си е негов проблем. И е добре да се замисли защо е на тази позиция. Той не е прокурор. Ако иска да осъжда всеки със съмнения, че е извършил престъпление, защото това са му убежденията, то не е добре.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 9:12
Гост

Това наистина вреди на принципите за състезателност, равнопоставеност и безпристрастност

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 9:11
Гост

Абе тия алабализми, като почнат да ги изричат хора на позиции и ти става смешно и тъжно

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 януари 2024 9:11
Гост

Имам усещането, че с практическата отмяна на Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения, увеличаването на правомощията на съда да сезира КС и тежестта в рамките на съдебната власт, инциденти като този ще зачестяват, затова не трябва(ше) да се допуска нарушаването на установения баланс.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 януари 2024 9:14
Гост

Защо е направила аналогия с въоръжените действия в Ивицата Газа, а не с конфликта в Украйна, или може би въпросният съдия не счита, че руската инвазия следва да се квалифицира като война, а само специална операция?!

Тагарев няма да остане доволен.

#чегъртанетопредстои

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 9:11
Гост

Така си мисли той. Но едва ли е точно така.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 9:10
Гост

Позорно изказване.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 9:10
Гост

Ще има да се извинява на израелския народ

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 9:10
Гост

Глупаво е да се сравняват страданията в ивицата Газа и на двете страни с това

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 9:09
Гост

Високопарни и кухи думи

Advokat
Advokat
26 януари 2024 8:59
Гост

Забележителна професионална защита на правата на адвокатите от страна на Софийския съвет. Браво, така трябва!

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 8:58
Гост

Хахаха чак така ли

Курти
Курти
26 януари 2024 8:56
Гост

Съдия докладчик – Емануела Куртева

Стефан
Стефан
26 януари 2024 9:08
Гост

Дали?

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 8:56
Гост

Няма нужда да се правят на толкова обидчиви колегите адвокати. Пошегувала се е колежката, не е станало нищо нередно. Все пак и адвокатите трябва да се с ъобразяват, че съдебните заседания не са да се правиш на велик, а да свършиш работа на клиента си. Когато самоцелно изнервяш съдията, няма полза за никой.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 9:35
Гост

Абе той и съдията не е в зала за да се изнервя, дори и някай самоцелно да се стреми към това. Иначе съм съгласен, че по-скоро съдията се е опитала да се пошегува, макар и неуместно по този начин.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2024 9:41
Гост

Дано в работата си е по-добра, от колкото в шегите си!