Съдията от Софийския районен съд Андрей Георгиев видя противоречие с Конституцията в две правила, свързани с дисциплинарното наказване на адвокатите. Първото е, че санкциите на редовите адвокати не се обжалват пред държавен съд, а второто – че глобите, които се налагат като наказание за дисциплинарно нарушение, се събират в полза на адвокатската колегия.

Те са уредени в чл. 130, ал. 2 и чл. 133, ал. 2 от Закона за адвокатурата (ЗА) и Георгиев е поискал Конституционният съд (КС) да обяви двете разпоредби за частично противоконституционни (оспорените от него части виж в почернения текст в карето).

Поводът да сезира КС (пълния текст на искането му виж тук) са две искания на Софийската адвокатска колегия за издаване на заповед за незабавно изпълнение на наложени от дисциплинарния съд на колегията глоби на двама адвокати. И в двата случая санкциите са за неплащане на членски внос. Както е известно, през последните години практиката в София се промени и наказание за неплатени вноски се налага само на тези адвокати, които не са изпълнили задължението си в продължение на повече от три месеца и след напомняне от САК не са внесли дължимите от тях суми. Така броят на дисциплинарните производства срещу адвокати за неплатен членски внос намаля значително.

„Настоящият съдебен състав намира, че правилото на чл. 133, ал. 2, изр, второ ЗАдв относно това, че наложената глоба се заплаща на Адвокатската колегия е противоконституционно, тъй като влияе пряко на безпристрастността на наложилия глобата Дисциплинарен съд при Софийската адвокатска колегия, чиито решения освен това не подлежат на съдебен контрол“, пише съдия Георгиев до КС.

Той сочи, че се налага да се прецени дали органът, наложил наказанието, за което се иска от СРС да допусне изпълнение, отговаря на стандартите за независим и безпристрастен съд. Андрей Георгиев пише в искането си, че наложените глоби се събират от организацията, от която органът, наложил наказанието, е част и която изплаща и определя възнагражденията на членовете на Дисциплинарния съд на адвокатската колегия. И стига до извода, че разпоредбите на чл. 130, ал. 2 и чл. 133, ал. 2 ЗА не отговарят принципа на правовата държава.

Според него дисциплинарният съд на колегията не действа като независим съд, който се ръководи само от закона, тъй като държавните съдилища не контролират решенията му, а глобите се заплащат на организацията, „от която съдиите в дисциплинарните съдилища на адвокатурата получават заплащане за дейността си – съответната адвокатска колегия, като размерът се определя от органите на тази колегия по решение на самите ѝ членове по аргумент от чл. 82, т. 4 ЗАдв“.

Георгиев се позовава в искането си на известното дело „Бонам“, в което е прието, че „орган за управление на дадена професия, създаден със закон, не може да действа като съд за тази професия по всички въпроси, ако наложените от него санкции облагодетелстват членовете на този орган“.

Андрей Георгиев сочи, че стандартът за изискванията за безпристрастност в съдилищата, които правораздават в една правова държава, се установява и от тълкуването на международните актове и допълва, че може да бъдат извлечени и от практиката на Европейския съд за правата на човека. И се позовава на решение на съда в Страсбург (за казус на предявен иск по ЗОДОВ срещу съд, пред който ищецът е подсъдим и по наказателно дело), в което е прието, че „ако бюджетът на органа, действал като съд, пряко зависи от изхода на дело срещу лице, което е страна по решавания спор, то това е основание да се приеме, че е налице основание за липса на безпристрастност на съда от обективна страна“.

„Това решение отразява и общоприетият принцип в цивилизованите държави, че никой не може да бъде съдия по дело, по което има интерес от определено решение“, допълва районният съдия.

И прави следния извод: „В случая глобата, която Дисциплинарният съд на Адвокатската колегия е наложил, се изплаща съгласно чл. 133, ал. 2, изр. второ ЗАдв на самата колегия, а съгласно чл. 114, ал. 1 ЗАдв във връзка с чл. 112, ал. 1 ЗАдв членовете на Висшия дисциплинарен съд се избират също от представители на адвокатите, включително и от колегията, избрала съответния Дисциплинарен съд. Така се получава, че на практика съдиите в дисциплинарните съдилища с присъдените от тях глоби осигуряват основание за допълване на бюджета на адвокатската колегия, която им заплаща за дейността им в дисциплинарните съдилища на адвокатурата, което означава, че е налице сериозно съмнение у обективния наблюдател, че е налице пряк интерес на дисциплинарните съдилища да присъждат повисоки глоби“.

Следва да се отбележи, че глобите, налагани на адвокатите, се събират в полза на юридическото лице – съответната адвокатска колегия, в която са вписани. Колегията има органи с различни правомощия: всички дейности, свързани с управлението на бюджета, се извършват от адвокатския съвет, а дейностите, свързани с налагане на дисциплинарни наказания – от дисциплинарния съд.

Бюджетът на САК за 2024 г., публикуван на сайта на колегията (виж тук), показва, че тя очаква приходи за над 2,4 млн. лв. през годината, от които приходите от разноски по дисциплинарни дела и наложени глоби са 25 000 лв. Т.е. сумата от наложени санкции е по-малка и при всички случаи е представлява под 1% от бюджета на колегията.

Разходната част на бюджета показва, че дисциплинарният съд на колегията има предвиден самостоятелен бюджет от 62 000 лв., който не е зависим и не се формира от сумата от наложените глоби.

Дисциплинарният съд пък няма никакво отношение към разходването на бюджета. А между санкционираните адвокати и колегията няма друг висящ спор, подобно на казуса, в който ЕСПЧ е намерил, че съдиите от един съд не са безпристрастни заради дело по ЗОДОВ срещу същия този съд.

Съдия Георгиев привежда примери от Германия, Швейцария, Франция, Италия и Белгия, като посочва, че когато на адвокатите се налагат глоби, те се обжалват пред държавен съд, а когато наказанията в адвокатурата не подлежат на съдебен контрол, те не включват налагането на имуществени санкции.

„Във връзка с това, доколкото правото на органите на адвокатурата да налагат парични санкции и да искат присъждането им от съда е правомощие от публичен характер, което следва да е уредено в публичноправен акт, и съдът не следва да може да допуска изпълнение на такива решения, следва да се прецени и противоконституционността на приложимия по делото чл. 130, ал. 2 от Закона за адвокатурата, който предвижда необжалваемост на решенията на Дисциплинарните съдилища към адвокатските колегии пред държавен съд“, заявява той. Като се позовава на решението на КС, с което през 2008 г. той прие, че не е противоконститиционно Комисията за защита на конкуренцията да е първа инстанция по споровете за обществени поръчки, след като окончателното решение по спора ще е на съда.

КС образува дело по искането на СРС и за докладчик по него е определен Атанас Семов. Ако то бъде допуснато до разглеждане, това, съгласно правилото на чл. 229, ал. 6 ГПК, ще доведе до спиране на издаването на заповеди за изпълнение в полза на всички колегии в страната за наложените от тях глоби на адвокати, които не изпълняват задълженията си. 

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 15:44
Гост

Великолепно! Силно се надявам, че този съдия ще поиска от КС да обяви за противоконституционен и Закона за земното притегляне.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 октомври 2024 15:31
Гост

Такам, нарочиха ВАдвС, че обслужва интересите на ДП, което се тиражира доста интензивно напоследък по всички канали, подкасти и други средства за масова информация, стоящи от „добрата страна на историята“ и веднага умнокрасивите, напълно заслужили местата си, калинки се активираха, разпериха своите нежни крилца, поникнаха като гъби след дъжд, и започнаха систематически да подкопават самостоятелността на адвокатурата, свеждайки я до формално обособена съсловна структура с оперативна автономия да ръководи гилдията, възползвайки се от нейното пословично ниско имиджово ниво сред обществото. Така де, никой няма да плаче за тях, а касателно легитимността на актовете, на арбитражния орган, тезата лесно бива контрирана… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 14:50
Гост

Браво на колегата

Кръстев
Кръстев
08 октомври 2024 14:50
Гост

Потресаваща мнителност

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 октомври 2024 16:01
Гост

Не е мнителност, защото съдията е прекалено интелигентен и ерудиран, за да задава подобни аджамийски въпроси на КС без дори да спомене чл. 134 от КРБ, така че остава да е нещо друго…

cherchez l’organisation

Nikolova
Nikolova
08 октомври 2024 14:49
Гост

Това е пълен потрес. Кой вярва?

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 14:49
Гост

Ще го поздравят и повишат за дето е такъв параноик

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 14:49
Гост

Ох, глупости на търкалаци

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 14:48
Гост

Ти да не мислиш. Съдия от СРС.

Пунчец
Пунчец
08 октомври 2024 14:48
Гост

Време е за уволнения май

Йерми
Йерми
08 октомври 2024 14:47
Гост

Трябва да се предпазим от противоконституционност

Скуби Бу
Скуби Бу
08 октомври 2024 14:45
Гост

Ако не пишеше в публикацията, че усъмнилият се е съдия от СРС, щях да си помисля, че е брат’чедът Скуби Ду. Защото, както всички малки деца знаят, от него по-голям параноик няма. Та той в случая би казал – „Бъдете много внимателни! Противоконституционност ви дебне отвсякъде!!!“ 🙂 🙂 🙂

Пепи
Пепи
08 октомври 2024 14:48
Гост

Ма тя и анорексията дебне зад ъгъла

Скуби Бу
Скуби Бу
08 октомври 2024 15:07
Гост

То зад ъгъла много неща дебнат, така че по-добре да не ходиш там… 🙂 🙂 🙂