Съдийската комисия по натовареност оредя и няма изгледи съставът ѝ да бъде попълнен.

Заявления за напускането ѝ бяха подали двама от общо четиримата членове – Драгомир Кояджиков и Боян Новански. Така в комисията остават председателят ѝ Даниела Марчева и Атанаска Дишева.

Молбите на Кояджиков и Новански бяха докладвани на днешното заседание на Съдийската колегия от Марчева. Тя обаче призова двамата да преосмислят решението си и да обмислят дали не може да участват в комисията по „така модерния в последните месеци ротационен принцип, за да има сглобка“.

Драгомир Кояджиков се съгласи и оттегли заявлението си, но Новански отказа, като изтъкна, че участва в шест комисии и му е трудно да работи.

Последва допитване до няколко от кадровиците дали биха „влезли“ в състава на комисията по натовареност. Севдалин Мавров и Стефан Гроздев отказаха с мотива, че са членове на много комисии, а Боян Магдалинчев каза само „категорично не“ на призива да се включи в работата по натовареността.

Така комисията по натовареност остана с трима членове – Марчева, Дишева и Кояджиков, а според правилата за работа на СК на ВСС трябва да са петима. С трима души ще е по-трудно събирането на кворум, а предстоят важни въпроси, свързани и със заповедните производства.

В началото на мандата на този състав на ВСС за членове на комисията по натовареност бяха определени Марчева, Дишева, Кояджиков, Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова.

През лятото на 2021 г. обаче Шекерджиев и Димитрова напуснаха ВСС, а през септември с.г. за член на комисията беше определен Боян Новански. Предложението за това беше направено от Кояджиков, който изтъкна, че работата е много важна и трябва поглед отвън, за да се отчита натовареността на съдилищата.

А Новански заяви: „Аз благодаря. Ще приема, макар че ще станат вероятно шест комисии вече, в които участвам, но така или иначе работата трябва да се свърши. Благодаря. Приемам“. На това Кояджиков отговори: „Отговорностите са важни, отговорностите, колега“.

Новански участваше в състава на пет комисии  – по натовареност, етичната, по информационни технологии, за съдебната администрация и управлението на сгради. С напускането му днес, той остава член на четири комисии.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
07 февруари 2024 20:22
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Цац
Цац
07 февруари 2024 16:50
Гост

Кояджиков и Новански са наистина много натоварени- най-вече да пият след 12 ч в кръчмите около съвета. Да не говорим, че и като са в съвета- пак никаква полза от тях.
Мъни, мъни, мъни…

Разград
Разград
07 февруари 2024 16:54
Гост

Ах, тези двама видни юристи. Единят с общ успех 3.11 от следването си в Бургаския университет, а другия – с 3.50. Наистина голяма загуба . Мен ако питате- по-добре нищо не им давайте да правят, защото иначе само простотии раждат.

Чавдар
Чавдар
06 февруари 2024 22:15
Гост

Tова за мен въобще не е новина.

Щерев
Щерев
06 февруари 2024 22:12
Гост

Не се учудвам въобще. Много непривлекателна работа.

Чочо
Чочо
06 февруари 2024 22:13
Гост

И неблагодарна.

Геро
Геро
06 февруари 2024 22:07
Гост

Eстествено, че двамата няма да преосмислят решението си.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 19:14
Гост

Куха комисия. Натовареността няма никакво значение, освен за дисциплинарните производства и то абстрактно и субективно. Ако някой въобще вземе под внимание кухи цифри и изкривена статистика. По никакъв начин не се отразява на заплащането на магистратите, което е най-важно, определящо и водещо. Ама на теория, но не и на практика. От пусто в празно и типично за тази комисия. Съдебната карта е пълен провал. Няма връзка с натовареността, а с други причини. Командироването си е пак същото – неясно и безпринципно. Нищо. Закривай!

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 16:37
Гост

С Марчева и Дишева заедно, никоя комисия не може да заработи.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 14:21
Гост

Тя без друго не работи. Никога не е бивала отчитана реалната натовареност, съобразно вида наделата, обема, страните и останалите критерии.
Докато се отчита на бройка – работата им е нула. И няма нужда въобще от комисия или каквото и друго излишно подобно органче.
Запрокуратурата въжи същото, дори в по-голяма степен. Едни влачат камари, други ходят по магазините в работно време.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 13:24
Гост

Еми да решават проблема управляващите, какво друго да кажем. Нали реформи, а у.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 13:24
Гост

Страшни драми

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 13:23
Гост

А, вие алармирате. Еми да го решава някой тоя казус

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 13:23
Гост

То кое не оредява?

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 13:22
Гост

Браво

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 13:22
Гост

Тия пък кои бяха?

Делян
Делян
07 февруари 2024 16:51
Гост

Приятели на Пепи Еврото. Гара разпределителна в съвета за разни поръчки.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 13:06
Гост

Тежък удар по българската демокрация е това.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2024 13:05
Гост

Голям праз