С поредни разяснения във връзка с конкурсите излезе днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС).

Първите са свързани с писмо на съдии от апелативния съд в София. Те помолиха кадровиците да преразгледат едно свое становище от май тази година. То беше взето по повод конкурса за повишаване на 13 места в Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ГК на ВСС). За участие в него документи са подали както съдии от Софийския градски съд, така и такива от АС-София.

Според Закона за съдебната власт и наредбата за конкурсите магистратите от СГС трябва да бъдат атестирани от помощни атестационни комисии (ПАК) от АС-София, а тези от апелативния съд – от ПАК от ВКС. Това означава, че участници в конкурса ще атестират други участници в конкурса.

Заради това през пролетта СК на ВСС излезе със становище, че това положение е неприемливо, защото би се явил конфликт на интереси между двете групи участници в конкурса.

Доколкото съдиите от АС-София и тези от СГС, като кандидати за участие в конкурса, се намират в условията на конкуренция, то в конкретния случай може да бъде приложена разпоредбата на чл. 54, т. 2 от Наредба № 2/23.02.2017 г., съгласно която в състава на ПАК не може да участва съдия, по отношение на който поради други обстоятелства може да се предполага, че е предубеден или заинтересован от вземането на определено решение. В този смисъл съдиите от АС – София, избрани за членове на помощни атестационни комисии, биха могли да се отведат на това основание.

С разпоредбата на чл. 39а, ал.7 от ЗСВ законодателят е предвидил разрешение в случай на затруднение при определянето на ПАК. Разпоредбата гласи, че при невъзможност да се сформира ПАК от съответния съд съставът й се допълва с членове от горестоящия съд на съответния съдебен район“, изтъкна СК на ВСС в становището си.

Сега обаче от АС-София посочват, че с оглед решението на колегията от май т.г., са останали само шестима магистрати, които могат да влязат в състава на помощните атестационни комисии, а са необходими повече, защото кандидатите от СГС са много (в списъка с допуснатите фигурират 41 съдии от СГС, което би означавало 41 ПАК, ако на всички тях трябва да бъдат изготвени нови атестации).

Днес колегията реши, че не намира основание да преразгледа становището си, защото всъщност с него не е вменено задължение на съдиите да се отвеждат, а само се препоръчва, ако самите магистрати преценят, че има предпоставки за това, да го сторят. Т.е. в ПАК може да влязат и съдии от АС-София, участващи в конкурса за ГК на ВКС.

Същевременно пък комисията в конкурса за повишаване в търговските отделения на апелативните съдилища също поиска съдействието на СК. Един от кандидатите в него – Михаил Малчев от РС-Дупница, е представил свое определение, което не е влязло в сила, а се иска неговото оценяване. Заради това комисията попита СК на ВСС дали да изиска друг акт от Малчев, или да продължи да го атестира и по представеното определение.

Кадровиците днес заявиха, че казусът е идентичен с друг, с който наскоро се занимаваха във връзка с конкурса за преместване в районните съдилища (виж още тук). Разликата е единствено в момента на сезиране на СК – тогава беше след изготвянето на класирането, а сега е преди. Заради това решиха да укажат на конкурсната комисия да даде възможност на Михаил Малчев да представи друг свой акт, който обаче да е влязъл в сила.

Третият казус, който беше представен на вниманието на СК на ВСС, беше свързан със съдия Евгени Стоянов от Административен съд София-град. Той участва в конкурса за повишаване във Върховния административен съд. Но се оказва, че не може да бъде атестиран. Това е така, тъй като според наредбата оценяването трябва да обхване петгодишен период, от който поне две години магистратът трябва реално да е работил. При Стоянов обаче са налице само година и десет месеца. Три години той беше зам.-министър на правосъдието, а след като се е върнал в съда, е отсъствал от работа поради временна нетрудоспособност. Заради това СК на ВСС реши да не провежда атестиране на Евгени Стоянов поради липса на поне две години реално отработен стаж и прекрати атестационната процедура спрямо него.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 октомври 2023 13:16
Гост

Кога ще приключи конкурса за НО в САС, няма ли указания в тази насока. Вероятно защото отговора е: На кукув ден!

Юлиян
Юлиян
25 октомври 2023 22:37
Гост

Добре е, че се изясни.

ППП
ППП
24 октомври 2023 23:50
Гост

ВАС трябва да се срамуват от това свое Oпределение /отказ от правосъдие/ касаещо конкурса за първоначално назначаване на прокурори – 2022! Не съм и предполагала, че точно ВАС може да сътвори подобно безумие! Кой следи за незаконосъобразните актове на ПК на ВСС? Досега при аналогични сходни решения на ПК как подлежаха на обжалване, а сега-не? Студент по право, първи курс, може да каже, че не е ИАА, но ВАС да го каже, започвам да се съмнявам в обективността! Как и защо сега класираните кандидати се поставят в по-неблагоприятно положение от некласираните? Как ПК изрично посочва, че решението им подлежи на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 13:03
Гост

Няма пречка да укажат съдията да представи друг акт, който е влязъл в сила, защо чак указания от ВСС. Друг е въпросът, ако участникът в конкурса не оказва съдействие.
Другите обстоятелства в случая не ги коментирам.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2023 20:52
Гост

Тук поне мислят, докато опорочените от ПК творят само пороци – За справка – конкурса за първоначално назначаване на прокурори в районните прокуратури. Пълна некадърност, потвърдена от техните приятели във ВАС.

legal
legal
24 октомври 2023 17:28
Гост

Колагата от РС-Дупница можаха поне да го дисквалифицират, щом не спазва правилата.
Все пак за една година се премести в СГС, а след това в САС…

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2023 20:06
Гост

Нарочно го е направил. Кой дава определения, че и невлезли в сила.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 19:42
Гост

Явно е целял да покаже, че е в САС, а не в РС -Дупница. То аман от командировани връзкари

Ad nauseam
Ad nauseam
24 октомври 2023 16:36
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2023 15:39
Гост

Brawo

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2023 15:39
Гост

Разработиха се

Филип
Филип
25 октомври 2023 22:38
Гост

Имитират дейност.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2023 15:38
Гост

Много професионално

Начко
Начко
24 октомври 2023 15:38
Гост

Чудесно ще е да знаем тънкости, да

Илев
Илев
25 октомври 2023 22:39
Гост

Изсмукани от пръстите.

Мария
Мария
24 октомври 2023 15:37
Гост

Ми не е зле да разяснят, наистина. Еми как не.

Мария
Мария
24 октомври 2023 15:37
Гост

Добре