Съдебните служители, членове на Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт в България, предлагат да отпадне задължителното подаване на декларациите за имущество и интереси. Това стана ясно на годишната среща на Управителния съвет на организацията с председателите на секции в съдилищата и прокуратурите в цялата страна.

„Поправката може да бъда направена с предстоящия нов Закон за съдебната власт, който се обсъжда в момента“ , каза председателят на сдружението Александър Николов. Служителите за пореден път подчертават, че длъжности, като секретар и деловодител в съдебната администрация, неправилно се тълкуват като позиции във високите етажи на властта, както и че разследването на тяхното имуществото и на семействата им не би допринесло за борбата с корупцията на лица, заемащи висши публични постове.

На срещата бяха обсъдени над 33 предложения от служители в цялата страна за промени в Глава 18 от ЗСВ, която урежда дейността на съдебните служители.

Организацията е подготвила пакет от законодателни предложения, които да подобрят работата на съдебната администрация. Едно от тях е да няма забрана за съдебните служители да работят на втори трудов договор, но ако се приеме, това да е допустимо само в социалната сфера – например като лични асистенти или лектори. В момента, както магистратите, така и служителите, могат да бъдат единствено преподаватели в университет на втори трудов договор. На срещата бяха обсъдени и конкретни законодателни предложения, свързани с работата на съдебните и прокурорските помощници.

Дискутирани бяха и предложения, свързани  с атестирането на съдебните служители, като една от възможностите е това да става въз основа на тяхната натовареност, както и на становище на магистратите, с които те пряко са работили през годината. Настоява се и за промяна в класификатора на длъжностите.

„Сдружението е разработило унифицирана рамка с вътрешни правила за работа на администрацията на съдилищата и на прокуратурата, която е предоставена на Висшия съдебен съвет“, посочи Александър Николов.

На срещата беше представен и обучителният календар за 2024 г. за съдебните служители.

Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт е създадено през 2017 г., като в страната има над 50 секции в съдилищата и прокуратурите. В момента организацията е най-голямата съсловна организация в съдебната система, в която членуват над 1800 служители. Сдружението е част от международното семейство на съдебните служители.

47
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Къде е декларацията за по случая Дани Пачката?
Къде е декларацията за по случая Дани Пачката?
27 февруари 2024 7:08
Гост

Къде е позицията на съдебните служители по стария случай Дани Пачката-случая, когато служител в един съд подменяше старите съдебно спогодителни протоколи, и десетки граждани загубиха жилищата си? И до ден днешен-почти 20 г по-късно гражданите, загубили жилищата си не са успели да си ги върнат. Дани Пачката вече не е съдебен служител, но това не променя,че съдебните служители не се отрекоха в декларация от дейността й, както и никой гражданин не успя да си върне имота. А да-Дани Пачката очевидно няма нужните знания сами да пише фалшивите протоколи, съмнението,че е подпомагана от съдия са налице. Днес давността е издавностена- и… Покажи целия коментар »

Необходими са реформи
Необходими са реформи
27 февруари 2024 7:01
Гост

Крайно време е съдебните служители:
-да им бъдат спрени парите за дрехи. Хиляди левове,безотчетни пари за дрехи е турбонаглост. Дрехи ще си купувате сами-от заплатата.
-Да бъде спряно неплащането на осигуровки. На всеки съдебен служител следва да се уддържат вноските за пенсия, както плаща вноски всеки друг работещ.
-Да се спрат колосалните пари за пенсиониране, в размер над 6 заплати. Другите хорат получат от 2 до 6 заплати при пенсиониране.
-Да се въведе формуляр за удовлетвореност от гражданите, и гражданите да преценяват дали са доволни от съдебните служители.
-Да се извършат СЪКРАЩЕНИЯ-днес съдебните служители са 10 000 ,че това е повече от армията, алооооооу.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2024 16:59
Гост

Ок. Ако един новоназначен деловодител, млад човек си плаща осигуровките, то чисто ще взема малко над минималната заплата. Тогава няма да има никакви деловодители. На хора извън системата не им е ясно колко са натоварени тези хора. Завеждане на 100 документа дневно по пет минути са цял работен ден. Често се остава и извънредно. Дават се дежурства събота и неделя. Нямат право на втори трудов договор под никаква форма. Така, че не омаловажавайте труда на тези хора. В големите градове за тези пари няма луди, които да работят. А относно декларацията, не мисля, че е проблем. Просто ако няма изменения… Покажи целия коментар »

Гост
Гост
27 февруари 2024 22:54
Гост

На съдиите при пенсиониране дават 20 заплати и дори ги Награждават с Грамоти и още пари…

alabala
alabala
29 февруари 2024 18:49
Гост

Дали гражданите са доволни ? 😀 Като ги търся постоянно за задължения и запори, според мен ще са много доволни. 😀 Толкова много пари получаваме пък на конкурсите никой няма, защо така?

Стоил
Стоил
26 февруари 2024 20:56
Гост

Така е, и затова е безсмислено да се декларират. Нима мислите, че държавата не знае кой „ГУШИ“? ТОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ТЪПОТОЯ. Оня бившия им шеф с апартамента е показателен случай, пе всичко е една голяма пунта Мара.Само хабене на листа хартия, дискове и намиране на работа няко му.

Gost
Gost
26 февруари 2024 20:00
Гост

Нещата са много елементарни. Наблюдавах системата от преди 25 – 30 години. Тогава е нямало ВСС, а всичко към МП. Нямало е правилник за дейността и работата в съдебната система, а наредба. Служителите много малко като брой, пишеха на пишещи машини преди бавните и тук, там компютри. С много брой дела за разлика от сега. В момента на всякъде в съдилищата по – големи секретари колкото съдий, касиери или счетоводител, гл. счетоводители, статистици, административни секретари, системни секретари, системни секретари – първа, втора, трета степен, деловодители с два, три състава, че и повече когато колегите им отсъстват в отпуск, болничен и… Покажи целия коментар »

Някой
Някой
27 февруари 2024 10:01
Гост

„съдий“, „търтейте“ Пробвайте да прочетете какво Сте написали, моля!

Гост
Гост
27 февруари 2024 23:06
Гост

Тези събирания и дискусия на Сдружението са „прах в очите“, от години НИЩО Не правят за служителите! Тези декларации са най-малкия проблем. Проблемите са далеч по-други, като напр. 1.неадекватно заплащане; 2.извънреден труд, без заплащане; 3.невъзможност за друга работа и втори труд. д-р; 4. 10 заплати при пенсиониране с/у 20 заплати за магистратите; 5.ДМС само за магистрати в изключително натоварени съдилища, но не и за служителите и т.н. и т.н. ……

Въх
Въх
26 февруари 2024 17:54
Гост

Сред тези какви бандитки в колаборация със съдии и адвокати има – бедна ви е фантазията… Че и законодателен пакет предлагат.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2024 16:28
Гост

Изобщо не ми пречи тази декларация, в нея вписвам само кредитите !!! С тези заплати нямам какво друга да впиша !!! Не имитирайте дейност.

Стоил
Стоил
26 февруари 2024 20:55
Гост

Така е, и затова е безсмислено да се декларират. Нима мислите, че държавата не знае кой „ГУШИ“? ТОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ТЪПОТОЯ. Оня бившия им шеф с апартамента е показателен случай, пе всичко е една голяма пунта Мара. Само хабене на листа хартия, дискове и намиране на работа няко му.

tidero7488
tidero7488
26 февруари 2024 15:15
Гост

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:– https://do.my/bluestone

Деловодител
Деловодител
26 февруари 2024 14:09
Гост

Има служители с юридическо образование, които се ползват от съдиите като помощници, вършат си и деловоднота работа, но по ранг и заплата са равни с останалите.

Гост
Гост
26 февруари 2024 15:33
Гост

И защо се ползват? Съдията си има заплата и следва да си я заработи както прави съдебният служител. Недопустимо е служител без да е назначен на юридическа длъжност, след съответния изпит, да „помага“. Всеки си има длъжностна характеристика и заплата за положения спрямо нея труд. Но, ако на някои работното време е 3-4 часа и част от тях минават в приказки по стаите, то може й да не смогват. Но никой не им държи сметка за работно време. Камерите обаче всичко виждат, особено в провинцията.

Бай
Бай
27 февруари 2024 14:30
Гост

Това се отнася и за ДП РВД, нали ?!

Служител
Служител
26 февруари 2024 19:27
Гост

Не само юридическо образование!
Вече почти няма служители със средно образование.

Калоян
Калоян
26 февруари 2024 14:06
Гост

Една от точките е най-важната в случая! А, именно тази, че имуществото на деловодителите не трябва да се разследва… Защо не драги сидии, май ви притеснява, че участвате вие самите и ваши близки в корупционни схеми и друго престъпления!? В борбата с корупцията и цялата престъпност, влизат всички, които са преминали от другата страна на закона, в това число и вие /ако се остановят нарушения /!? Времето на олигархията и грабителите – Селяндури облечени във власт ПРИКЛЮЧИ! Разследване – Лустрация – съд – затвор!

Грамотен
Грамотен
26 февруари 2024 14:47
Гост

Установят се пише….

Съдебен служител
Съдебен служител
26 февруари 2024 13:53
Гост

Съгласен съм, атестациите да бъдат според натовареността на служителя!!! Не може един да изработи годишно 300 дела, а др. до него 170 дела и да се скатава. Дори и да е с най-високият ранг, то същият следва да му се свали на по-долен такъв, заради скатавката и мързела! Относно изказвания, че съдебните служители са мързеливи и надменни….. ще кажа следното: НЕ СЛАГАЙТЕ всички под един знаменател!

Гост
Гост
26 февруари 2024 15:39
Гост

Защо не се назначават съдии според броя дела в съответния съд, а служителите да са пропорционално на съдиите. Така всички биха били еднаква натоварени. Винаги може да се приложи математическа формула, за да е справедливо, ако това се цели. Щом с математика ковид-а прогнозираха, то тук ще е лесно.

Магистрат
Магистрат
26 февруари 2024 13:47
Гост

Наистина несъществен въпрос. А аз лично мисля, че Декларацията трябва да остане. Но трябва да се БОРИТЕ ЗА ЗАПЛАТИ, достойни за това натоварване и отговорност! Отишли сте гледам малко по морето и айде дай да си говорим глупости….съдебните служители са незаслужено ниско платени!

Запазнат
Запазнат
26 февруари 2024 13:31
Гост

Повечето назначени с връзки, без специално образование, подходящо за работа в съдебната администрация. Като цяло, с лошо възпитание и с все по-нарастващо самочувствие на база дадени им права, но без съзнание за отговорности, а размера на заплатите им никак не е малък, предвид нивото им. Получават и ДМС-та. Доходите им са по-високи от тези на един средно статистически адвокат, което е абсурд, но в България е така. Що се касае до имуществения им ценз, то на времето се говореше за една секретарка в съд близо до София, която сама си построила три етажна къща с манипулиране на съдебни протоколи. Едва… Покажи целия коментар »

666
666
26 февруари 2024 15:27
Гост

Да не става дума за марсианските съдебни служители? За една приятелка питам, дето иска заплата колкото на средностатистически адвокат. Има две висши, извън правото, обича си работата, дъни в зала по 9 часа, та за заплата й питам. А за манипулирани протоколи от секретар, направо по Айзък Азимов. Сигурно и заседанията сама си е водила. То съдията за какво е, при такива окомуш секретари!!! ПИСНА МИ ОТ ЛАИЦИ И ДЕБИЛИ, КОИТО ХАЛ ХАБЕР СИ НЯМАТ ОТ СЕКРЕТАРСКАТА ПРОФЕСИЯ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА! ЩОМ ТОЛКОВА СМЕ КРИВИ, ЕЛА, РАБОТИ, ДАЙ ПРИМЕР! И ще си получиш и заплатата, и ДМС (това не знам… Покажи целия коментар »

Пеналист
Пеналист
26 февруари 2024 11:39
Гост

А аз питам съдебните служители, кога ще започнат да си изпълняват императивно заложеното задължение, да качват абсолютно всеки един съдебен акт, от състояло се о.с.з. в Единен Портал за Електронно Правосъдие ?! Кога най-накрая ще мога да прочета съдебен акт от 2022г по което и да е НОХД например? Съдебните служители се скътават доста по отношение това си задължение, но искат да им отпадат задължения. Няма как да стане уважаеми!

666
666
26 февруари 2024 15:33
Гост

Много се пениш. По – полека. От друг фактор зависи. Секретарят изпълнява. Само претенции и словоблудство. Да не си подложен на домашен тормоз, та тук да избиваш комплекси?

Герасим
Герасим
26 февруари 2024 16:46
Гост

Що за петно би използвало „домашен тормоз“ язвително шеговито… Колегата е прав, а Вас 666, ви съжалявам! Надявам се само да не служите в съдебната система под каквато и да е форма.

от съдебната власт
от съдебната власт
26 февруари 2024 11:32
Гост

Тези на масата, кога ходят на работа? И какво точно служат? За една година не мога да им преброя семинарите и събранията. И умните им проблясъци.

магистрат
магистрат
26 февруари 2024 11:28
Гост

Напълно споделям становището, че заплащането на съдебните служители е изключително ниско. Наистина не знам в София как се намират служители, но по- страшното е, че вече и във вътрешността на страната тези длъжности не са привлекателни. На конкурс се явяват по 5- 6 човека, често- хора преди пенсия, които искат да си допълнят стажа.
Но и наистина не разбирам по каква причина да не подават декларации.

от администрацията
от администрацията
26 февруари 2024 12:29
Гост

Заплащането на служителите в цялата администрация е излючително ниско! Без да омаловажавам професиите, но един продавач в Кауфланд и Лидл взимат повече!

Кики
Кики
26 февруари 2024 10:51
Гост

Много разумно предложение.

Галина Н.
Галина Н.
26 февруари 2024 10:30
Гост

Това ли са ни съдебните служите?!
Това прилича на събрание на БКП отколкото на среща на УС.
За бабите на снимката дори не искам да коментирам.

666
666
26 февруари 2024 15:35
Гост

А ти какви ги искаш? Като Мара отварачката или като някоя Златка?

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2024 10:29
Гост

Пълна глупост

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2024 10:29
Гост

Всеки се мъчи да се отърве от работа и се опитва да облелче доводите за такова нещо с някакви уж бъдещи удобства, които ще настанат, когато им се махне това задължение от главите. Пълни алабализми. Така едно време децата в детската градина, като им се изпише хапче или сиропче за кашлица и са го давали лелките в детската. А сега – лелките са зинали, че не могат да носят отговорност и фактически прецакват работния процес на хилядо родители. Децата им не са заразни, не са тежко болни, само трябва да пият сирпоче. Но един родител трябва да дреме цяла седмица… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2024 10:27
Гост

Не ми изглежда сериозно.

Стоил
Стоил
26 февруари 2024 10:52
Гост

И на мен.

Мишев
Мишев
26 февруари 2024 10:27
Гост

Е, определено има какво да се каже относно доводите им.

Stawrevska
Stawrevska
26 февруари 2024 10:26
Гост

Издишат ми тия техни намерения.

Демирев
Демирев
26 февруари 2024 10:26
Гост

Защо се занимават с глупостевини не разбирам. Какво им пречи да се подава декларация?

Кирчев
Кирчев
26 февруари 2024 10:26
Гост

Пак ля-ля-ля е работата

Динев
Динев
26 февруари 2024 10:25
Гост

Олеле, тази стаичка е един път. Това е официално събитие ли?

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2024 10:17
Гост

Парашутна бригада

123
123
26 февруари 2024 10:16
Гост

А с какво им пречи подаването на декларацията?

Кумчо Вълчо
Кумчо Вълчо
26 февруари 2024 9:42
Гост

Тия туристи на снимката, няма кжй да се занимава с тях

Съдебен служител също
Съдебен служител също
26 февруари 2024 9:35
Гост

Моля, горепосочените първо да обърнат внимание на заплащането на съдебен деловодител и съдебен секретар, защото скоро в големите съдилища ще се блокира правораздаването и то по тяхна вина. Отворете, моля, НСИ и направате съпоставка със заплатите ни.

Нерегистриран
Нерегистриран
26 февруари 2024 19:57
Гост

Много бързо малоумници от ВСС и съвети от разни колегии със заплащането на съдебните секретари, най ниско платени с най много работа, точно до 2 години съдиите ще си пишат сами в залите. Няма кандидати с тези минимални заплати. Чукнете се по тези тъпи кратуните и оправете заплащането. ОЩЕ НЕ СМЕ ПОЛУЧИЛИ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ ЗА 2024ГДОКОГА,ЩЕ СПРЕМ ДА РАБОТИМ.