Теч в апартамента, некачествен ремонт, шумни съседи или заведение, доставка на некачествени стоки – тези обичайни ситуации често затъват в спорове „каква е истината“ – дали са надвишени нормите за шума, дали стоката е с договореното качество, дали кухнята е била наводнена.

Такива спорове по фактите в близо 40 държави по света се предотвратяват или поне значително се облекчават с помощта на процедура за констатиране на фактически обстоятелства.

Тя се прилага във Франция, Нидерландия, Белгия, Литва, Латвия, Португалия, Полша, а отскоро и в Гърция.

Процедурата беше във фокуса на международната конференция „Съдебният изпълнител като трета доверена страна“, с която страните от Балканите (България, Косово, Албания, Черна Гора и Северна Македония) днес отбелязаха в София Международния ден на съдебния изпълнител.

Йос Аутдехах
Йос Аутдехах

Тя беше представена от зам.-председателя на Международния съюз на съдебните изпълнители Йос Аутдехах, чрез личния му опит и този на колегите му от различни европейски държави.

Процедурата представлява документиране от съдебния изпълнител на установени факти и обстоятелства при настъпване на дадено събитие. Използват се и записващи технически средства за онагледяване на фактическата обстановка, с които се документират състояния, събития, изображения, миризми и звуци, информация в интернет пространството и др. Данните от тях са неразделна част от протокола и служат като доказателства пред съда.

Както стана ясно, тя има широк обхват – може да се използва при пътно-транспортни произшествия, спорове за некачествено строителство, вдигане на шум през нощта от заведения или съседи, констатиране на отказ на свиждане на родител с дете, състояние на имоти при предаването им между наемател и наемодател, състояние на коли при предаването им между купувач и продавач, измерване на ниско или високо подавано електрическо напрежение, при наводнения и други щети между съседи, получаване на партиди стоки между фирми и констатиране на тяхното състояние, запис на авторски произведения преди тяхното патентоване, запис на данни и обстоятелства в електронното пространство и много други случаи.

Установяването на факти може да се извърши по разпореждане на съда или по молба на заинтересовано лице.

То улеснява и ускорява гражданския процес, защото значително съкращава сроковете и разходите при събиране на доказателства в съдебната фаза и дава на съда възможност да придобие непосредствена представа за спорните факти и обстоятелства, изтъкна Аутдехах.

Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев напомни, че постоянна препоръка на Европейската комисия за ефикасност на правосъдието (CEPEJ) e на съдебните изпълнители да бъдат възлагани и други функции, извън тясно свързаните с принудителното изпълнение. Той напомни, че от 2017 г. ЧСИ  успешно връчват извънсъдебни книжа.

„Частните съдебни изпълнители са отговорни професионалисти с много голям капацитет на канторите и закономерно в другите държави им възлагат други дейности. Крайно време е България да последва примера на напредналите страни“, заяви Дичев. Той напомни, че всяка година 185 ЧСИ, които работят в конкуренция с 210 държавни съдебни изпълнители, събират около 1 млрд. лв. в полза на кредиторите. А освен това ЧСИ носят дисциплинарна, гражданска и наказателна отговорност, задължително са застраховани за най-малко 1,2 млн. лв., а осем институции упражняват постоянен контрол над дейността им.

Йос Аутдехах представи пред колегите си от Балканите процедурата по констатиране на фактически обстоятелства. Той разказа, че във Франция допреди 20 години, когато все още задължително се е търсела вина при развод, съдебният изпълнител е ходил посред нощ или рано сутрин, за да проверява за изневери. „Той чука с полиция на вратата и проверява леглата – дали са топли, колко човека са спали, колко четки за зъби има, дали някой не се е скрил в гардероба или е скочил през прозореца. И ако намери някой да лежи до съпруга или съпругата, докладът му се използва като доказателство за изневяра“, припомни си той, като с облекчение заяви, че това вече не е необходимо.

Аутдехах подчерта, че процедурата за установяване на факти се различава от експертизата по това, че ЧСИ не дава никакви заключения за причините за дадено фактическо състояние. „Докладът включва само наблюденията на съдебния изпълнител за материалните факти, които той лично е констатирал“, обясни той. И допълни: „Съдебният изпълнител не може да спекулира например каква е причината за дадено разрушение или теч, а само описва и документира фактическата ситуация, която лично е наблюдавал. Изводите са за съда. ЧСИ не прави изводи“.

Разказа и показа интересни случаи от практиката си. Например как в продължение на 20 вечери е ходил в ресторант и е броил клиентите, за да се установи какви са реалните приходи.

Нидерландският съдебен изпълнител обясни, че доказателствената сила на констатираното при тази процедура може да бъде оспорена само в специално производство. Докладът на съдебния изпълнител има много по-голяма доказателствена сила от показанията на което и да е друго лице, посочи той.

ЧСИ използва всичките си сетива, за да документира фактическите обстоятелства – не само зрение, но и слух, допир, мирис и вкус, каза експертът. И допълни, че често се използват инструменти, които измерват различни показатели като шум, влага или светлина.

По думите му процедурата намира все по-голямо приложение при установяване на нарушения на правата върху търговски марки, както и при използване на пиратски софтуер.

Другата важна тема, която обсъжда конференцията е доброволното събиране на вземания от страна на съдебните изпълнители преди намесата на съда.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Няма да го бъде
Няма да го бъде
17 юни 2024 17:20
Гост

Практически става въпрос за обезпечаване на доказателства. Интересно ми е какво е специалното производство за оспорване на констатациите.

Любител
Любител
17 юни 2024 11:23
Гост

Има много кантори на ЧСИ , които са със състав , по голям отколкото повечето районни съдилища. Чудят се как да разширяват бизнеса, та да печелят от още хора.

Съдия
Съдия
16 юни 2024 18:35
Гост

„Частните съдебни изпълнители са отговорни професионалисти с много голям капацитет’
ПЛАЧА !!! Грамотността им куца на тези правни ‘китюци’

Иван
Иван
15 юни 2024 22:28
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

---
---
18 юни 2024 12:53
Гост

Лекс , вместо да цензурирате юридически мнения , блокирайте семейството със свалените килограми , които пускат едни и същи реклами под всяка статия . Сега пък се е появил и този с преносимия климатик , не сте ли видели долното ? Или ви е платена реклама ?

Анонимен
Анонимен
15 юни 2024 13:23
Гост

Нови такси, както се сещате.

Иван Иванов
Иван Иванов
15 юни 2024 2:28
Гост

Чак пък и това. Но – много е необходимо понякога, но – всъщност е необходимо именно при посещения в канторите на ЧСИ-та. Но – вече – все тая.

Ако работеха както трябва – но все е едно.

vocation
vocation
14 юни 2024 15:39
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 юни 2024 15:36
Гост

Моля за ситематично тълкуване на тези два параграфа: “ „Той чука с полиция на вратата и проверява леглата – дали са топли, колко човека са спали, колко четки за зъби има, дали някой не се е скрил в гардероба или е скочил през прозореца. И ако намери някой да лежи до съпруга или съпругата, докладът му се използва като доказателство за изневяра““ и „ЧСИ използва всичките си сетива, за да документира фактическите обстоятелства – не само зрение, но и слух, допир, мирис и вкус, каза експертът. “ П.С. На ЧСИ не им стига практическия монопол върху събирането на вземания, ами… Покажи целия коментар »

Иван Иванов
Иван Иванов
15 юни 2024 2:30
Гост

Опитаха да „вземат“ глобите на КАТ, това е един вид стремежа.

Може би – събирането на вземания е доста „затихнало“, съмнявам се все пак.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2024 14:56
Гост

Наистина би било полезно да го има в България за да не затрупваме съда с глупости. Той и без туй е бавен

Възмутвн
Възмутвн
14 юни 2024 15:03
Гост

Такъв ще е. След като съдиите се мотаят с години.

Иван Иванов
Иван Иванов
15 юни 2024 2:32
Гост

Имал съм дело за теч в апартамент и е такава скука – честно не е приятно – едни „цвето-грами“, полезно ще е една частна експертиза.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2024 14:56
Гост

Вече щеше да е хубаво да е въведено и у нас.

Иван Иванов
Иван Иванов
15 юни 2024 2:34
Гост

И сега правехме частни експертизи, но – с „нулев“ ефект.

Интересно ще ми е – графологическа – дали ще може това, оценителна има доста „мегдан“.

Също така – психологическа – при родителски права.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2024 14:55
Гост

Европа не я гледайте. Там нямат носталгия по тоталитарния режим. Тука сме си … таковали таковата

Анонимен
Анонимен
14 юни 2024 14:55
Гост

Ако и тук го има или ще са претрупани с дебилни спорове или никой на село няма да им обръща внимание и никога не ще ги викне

Анонимен
Анонимен
14 юни 2024 14:55
Гост

Да видим. Ще е от полза и тук да има такава опция.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2024 14:54
Гост

Да, добре е да се знае. Защото ми предстои местене и живот и здраве раждане на дете. То ще пищи немнуемо. А май над нас са жена и 40 годишния и син, дърт ерген, живее с мама. МОже да почнат да негодуват защо е толкова шумно. Как да не е шумно с бебе? Ама като не са имали бебе. Жената не я броим, тя е забравила, като я гледам може и да е направила дете зорлем да не плаща данък по соца.

КукуРуку
КукуРуку
16 юни 2024 18:46
Гост

Toва,че си напълно неграмотна като майка и не знаеш как да успокоиш дете и да му приготвиш вкусна и питателнадомашна храна,каша/пюре на детето за да не плаче. Верояността да плаче е на 99% е ако топло мляко не излиза от булимичната ти гръд съответно то това е педиатрично-нутриционистичен въпрос и е напълно несъотносим въобще към проблематиката и темата в статията.

Иван Иванов
Иван Иванов
16 юни 2024 21:38
Гост

Това какво си написала – жената ще има дете, това, че ти не можеш да заченеш не е причина да оплюваш.

В ЖСК винаги има „нервни“ съседи, в моите кантори – понякога ми се сърдят за „висок“ тон, макар – че имам право да си крещя на воля- 2-ри етаж.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2024 14:53
Гост

Ми хубаво е и тука да го направите.

Студент
Студент
14 юни 2024 14:52
Гост

Това в България вече го има и се извършва от нотариусите. За всичко могат да ти издадат констативен протокол…

Simo
Simo
14 юни 2024 14:50
Гост

Да ходиш 20 вечери в ресторант и да броиш клиентите, за да се установи какви са реалните приходи!

Бисер
Бисер
14 юни 2024 14:51
Гост

Хитро!

Стоил
Стоил
14 юни 2024 14:43
Гост

Хората са го измислили.

Заки
Заки
14 юни 2024 14:35
Гост

При този метод значително се съкращават сроковете и разходите при събиране на доказателства.

Юлиян
Юлиян
14 юни 2024 14:26
Гост

Безспорно ще трябва да вземем пример от практиките на другите държави.

Сотир
Сотир
14 юни 2024 14:45
Гост

С това са полезни тези конференции.