Столичната община редовно е осъждана да плаща десетки хиляди за обезщетения на пострадали пешеходци от счупени плочки, необезопасени дупки и шахти. Преди дни обаче Софийският градски съд (СГС) присъди 20 000 лева на жена, спънала се в стърчащи от земята корени на дърво, показа проверка на „Лекс“.

Става дума за инцидент отпреди 3 години в района на улиците „Будапеща“ и „Родопи“, при който 56-годишна жена е счупила ръката си, след като се спънала на тротоар с разбити и разместени плочки от стърчащ от земята масивен корен на дърво. На 14 юни 2020 г. пострадалата гостувала в София на своя приятелка и двете излезели на вечерна разходка из града. Нейната приятелка е дала показания в съда и свидетелства, че е видяла корена на дървото над тротоара и е успяла да го прескочи, но приятелката ѝ имала по-забавена реакция и се спънала, след което паднала на неравната повърхност и счупила лявата си ръка, на която се подпряла, за да не удари главата си. Изпитвала силни болки, както непосредствено след падането, така и през нощта, но отказала да отиде веднага в болница и искала да се прибере и да отиде със съпруга си на преглед в Тетевен.

След това се наложило да бъде оперирана три пъти в Плевен, но подвижността на китката ѝ така и не била възстановена напълно. Жената посещавала многократно центрове за рехабилитация и похарчила близо 1000 лева за лечение, а отделно търпяла болки и дискомфорт, защото не можела дълго да се обслужва сама, а така затруднила и близките си. Тя твърди, че причина за увреждането е неподдържаният от Столичната община тротоар и иска обезщетение от 50 000 лева.

Съдия Росен Димитров пише в решението си (виж тук), че задължение на общината по Закона за движение по пътищата и правилника за прилагането му е да се грижи и поддържа тротоарите и пътищата, като осигурява „необходимите условия за непрекъснато, безопасно и удобно движение през цялата година“.

В случая, пише съдът, общината е бездействала като е допуснала корените на крайпътното дърво да избият над плочките и да доведат до тяхното разместване. В решението се казва, че отговорността на общината е по чл. 49 от Закона за задълженията и договорите, като тя е отговорна за своите служители, които не са обезопасили тротоара и не са го направили годен за движение.

Съдът е приел и заключение на съдебно-медицинска експертиза, според която пострадалата още изпитва болки и не може да се обслужва с лявата ръка. Според вещото лице ръката на пострадалата е видимо деформирана, с груб и болезнен оперативен белег, костта ѝ е зараснала неправилно и не може да извършва пълен захват. Лекарят е заключил, че лечението на подобна травма е три месеца, но в случая е продължило година и седем месеца.

„Като взе предвид представените по делото доказателства според съда на ищцата следва да ѝ бъде присъдено обезщетение за преживените неимуществени вреди – болки и страдания по време на и след травматичното увреждане, в размер на 20 000 лв., а искът до 50 000лв. следва да бъде отхвърлен. Тази преценка се извършва след като се вземат предвид горепосочените критерии, възрастта на пострадалата – 56 г., интензитетът на увреждането, периодът, в който са търпени болките, както и фактът, че същата не е възстановена напълно“, пише в заключение съдия Димитров. Той осъжда общината да плати на пострадалата още 958 лева за имуществени вреди от платените пари за лечения, както и 386 лева за разноски по делото.

Решението на СГС е от 2 май и не е окончателно, като може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

И още 20 000 лева за счупена ръка в неравна настилка

Показателно за това, че общината редовно е осъждана да плаща обезщетения на пострадали пешеходци е, че в същия ден друг състав на градския съд е постановил тя да плати отново 20 000 лева на друга пешеходка, която през юни 2018 г. е счупила ръката си, докато пресича в столичния кв. „Надежда“.

Особеното в първия казус е това, че причина за осъждането са стърчащите корени на дърветата, а вторият е „класически“ – за вреди, причинени от дупките и липсващите плочи. Пострадалата по него се връщала от пазар с дъщеря си в кв. „Надежда“. Двете се движели по улицата, когато дъщерята казала на 76-годишната си майка да се качи на тротоара, защото приближавал автомобил. В момента, в който възрастната жена го направила, тя стъпила в дупка от липсваща плочка и паднала. При удара счупила лявото си рамо, последвало лечение в продължение на няколко месеца, но отново не била напълно възстановена.

В тези дела общината масово претендира, че е налице съпричиняване, тъй като пешеходците не внимавали, а в случая твърди, че няма вина, защото в този участък не е имало плочки, а бил асфалтиран в по-голямата си част.

Съдът е назначил експертиза, която е показала разнородна настилка – и паваж, и асфалтобетон, а в района имало и строеж. Съдия Цветомира Дачева пише, че няма значение дали пострадалата е паднала в дупка, образувана от извадена плочка, или от липсващ асфалтобетон, за които е отговорност на общината да следи.

„Същественото в случая е не описанието на настилката (плочи или асфалтобетон), а неравностите в нея, довели до инцидента и неблагоприятните последици от него, за който отговорността е на ответната Община“, се казва в решението (виж тук). Съдът отхвърля и възражението за съпричиняване.

Самото падане не е показател за проявено невнимание, в противен случай би се оказало, че всеки пешеходец, паднал на тротоар поради спъване в неравности или стъпване в дупка, по дефиниция е съпричинил травмата си. Липсва поведение, което обективно да е допринесло за неблагоприятния резултат по начин, че да се намира в пряка причинно-следствена връзка с него“, се казва в решението, което също може да бъде обжалвано пред апелативния съд.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 май 2023 14:47
Гост

Дреме им на Столична община, да не би те да плащат обезщетенията. Имат си предвиден бюджет за това и си плащат от него. Не знам какъв е смисълът от такива обобщения на съдебни решения при положение, че всеки божи ден някой съдебен състав осъжда Столична община заради нещо – я за спукана гума от дупка, я за счупена ръка/крак, я за ухапан от бездомно куче, я за актувана без основание земя, я за незаконна глоба или административен акт… просто няма смисъл. По-интересно е да се види колко дела е спечелила общината от общо заведените от и срещу нея.

Ники
Ники
04 май 2023 13:41
Гост

Тази кметица нищо не върши.

Лозан
Лозан
04 май 2023 13:42
Гост

За хората- да! Ама за себе си работи усърдно.

Геро
Геро
04 май 2023 13:34
Гост

Имаме се за европейска столица, а улиците ни са под всякаква критика.

Бисер
Бисер
04 май 2023 13:36
Гост

А зимата? В центъра има толкова заледени улици, че човек едвам се придвижва.

Димо
Димо
04 май 2023 13:32
Гост

Въобще не ме учудва тази новина.

Симеон
Симеон
04 май 2023 13:28
Гост

Много нелепо обяснение на тези от общината.

Щерев
Щерев
04 май 2023 13:29
Гост

Чудят се как да отърват поредната глоба.

Анонимен
Анонимен
04 май 2023 10:19
Гост

Що за политиканстване се шири в т.н. съдебна власт и сайтовете му, уж правни???

Чао.

адвокат от САК
адвокат от САК
04 май 2023 9:58
Гост

Много правилно решение на съда, жалко, че не е окончателно. Дано има повече такива съдебни производства- не са малки по размер данъците, които плащаме като МДТ и срещу нашите пари имаме право да изискваме общината да си върши задълженията. Най- много ми хареса частта с липсата на съпричиняване от страна на пешеходката.

16-ти април
16-ти април
04 май 2023 9:44
Гост

Само не се уточни откъде е била височайшата гостенка…сигурно от замъка на баба си Фон … Ай стига бе хора, не виждате ли, че и природата е срещу тази невнимателна жена! Аз съм против софиянци да плащаме за бавните реакции на всеки! Видно първата дама е успяла да реагира. Има хора всякакви. Това дело изобщо прилича на разказа на Радичков от „Ние, врабчетата“, в който Драги ми господине вика, падайки от небето: „ЕЕЕЙ, земя, отдръпни се, не виждаш ли, че падам!“ . Слезте на земята моля и спрете да присъждате тия глупости. Да внимава къде ходи. Ако отиде в Балкана… Покажи целия коментар »

Владиславов
Владиславов
04 май 2023 9:36
Гост

Има двама души в тая държава, които тотално са бита карта. Ако не се знаят да им го кажа. Това са Йорданка Фандъкова и Борислав Михайлов. И е най-добре да вземат да се скрият, защото никой не иска нито да говори с тях, нито да знае, че съществуват. Дотегнаха до толкова, че съсипаха футбола ни и града ни.

Пунчев
Пунчев
04 май 2023 9:35
Гост

Малко и е на Столична дето все пари няма видиш ли

Ирина
Ирина
04 май 2023 9:34
Гост

Ами не съм изненадана.

Каменов
Каменов
04 май 2023 9:34
Гост

Да, защото в голяма столична община, ако нещо не се свърши в срок, защото служителят се е занимавал да оправя грешките и бакиите на някой от другия отдел, тогава се търси виновен под дърво и камък, занимават се с писане на малоумни обяснения и писма до ръководството, но никой не работи нещо съществено.

Дишева
Дишева
04 май 2023 9:33
Гост

Нищо ново. Безхаберието продължава

Жилев
Жилев
04 май 2023 9:33
Гост

Леля ми падна на Витошка така преди години и поиска 10 000 от съда и от София, дадени и бяха 6 000. Нямаше представители на общината в съда.

Любенов
Любенов
04 май 2023 9:32
Гост

То е хубаво за тия нередности и гражданите да подават сигнали. Няма как да се знае за всеки проблем в самата община, ако не е подаден сигнал някъде.

Чулингиров
Чулингиров
04 май 2023 9:32
Гост

Тя столична дори не се трогва, че някой ги съди. Не праща свой представител в съдебна зала.

Спасителю
Спасителю
04 май 2023 9:31
Гост

Хайде спасителю на София къде си да ни избавиш от такива неугледни неща по улиците. Как ще видиш всеки орен или неизрязано желязо от София не е ясно, но ти си спасител. Само Фандъкова е виновна за всичко. Ти като дойдеш и ще прокопсаме рЕзко!

Бишев
Бишев
04 май 2023 9:30
Гост

Най-добрия начин да си финансираш ремонт или екскурзия – спъваш се и се почупва на нещо стърчащо от улиците в София!

Миленов
Миленов
04 май 2023 9:35
Гост

Само да вниаваме какво чупим, нали? 😀

Кики
Кики
04 май 2023 13:40
Гост

Чудна екскурзия ще е със счупена ръка!