Спор в етажна собственост със столичен съдия стигна до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и Комисията „Професионална етика“ към Съдийската колегия. Собственик на фирма, която менажира апартаментен комплекс в Слънчев бряг, се е оплакал от неетично поведение и заплахи от страна на съдията от Софийския градски съд Цветан Колев, съобщи Euractiv.

Милен Ганчев е собственик на дружество, което управлява комплекс „Роуз Вилидж“ в Слънчев бряг. Част от апартаментите там се отдавали под наем, а други си имали собственици.

През 2019 г. съдията Колев си купил апартамент в този комплекс (покупката е отразена в имуществената му декларация през същата година, като преобладаващата част от средствата са от банка). Тогава съдията сключва и договор за поддръжка на общите части на сградата, като плаща редовно сметките си.

В сигнала си до инспектората и до ВСС Милен Ганчев твърди, че от началото на 2021 г. съдията е започнал да бави плащанията, а впоследствие е отказал въобще да дава пари с мотива, че договорът за поддръжка бил „нищожен“ и възнаграждения не били дължими. Ганчев описва серия от действия на магистрата, които слагат началото на тежък конфликт между тях – „заплашително поведение към персонала на дружеството“, заплахи, че разполага с възможност „да забрани изцяло туристическата дейност в комплекса“ и др., като при това Ганчев твърди, че Колев парадирал с позицията си на съдия и опита в наказателен съд (той е преназначен в СГС след закриването на спецсъда, където пък отива от Окръжния съд-Монтана), посочва Euractiv.

Магистратът е подал сигнал до окръжната прокуратура в Бургас за извършени престъпления „в особено големи размери“ в дружеството, управлявано от Ганчев, когото поименно посочва като възможен извършител на престъпления. Но и районната, и окръжната прокуратура в града отказват да образуват наказателно производство поради липса на престъпление.

Скандалите обаче продължават, стига се и до полицейска намеса през есента на 2022 г., когато Колев получава и предупреждение за нарушение на обществения ред, разказва медията. Следват сигнали, които съдията подава до Комисията за защита на личните данни, на която се оплаква от „незаконно видеонаблюдение“ в общите части, което нарушавало личните му права според Общия регламент за защита на данните.

Милен Ганчев обаче изтъква в сигнала си, че лично магистратът е подписал договора за поддръжка (и е заплащал дължимото по него), с който се възлага охрана с видеонаблюдение на общите части в сградите. Пред Комисията за защита на потребителите Цветан Колев подава сигнал, в който настоява да се прекратят всички туристически услуги и „затваряне на обекта“, тъй като става въпрос за жилищна сграда и извършваната хотелиерска дейност била незаконосъобразна.

Ганчев е приложил сигналите към писмото си до ИВСС, в което описва и други истории от двегодишния конфликт с Цветан Колев, в т.ч. към роднини на лица, които си „набелязал“. Става въпрос за изпратено по електронна поща писмо, също приложено в документацията към ИВСС, до доцентка по криминалистика, която е дъщеря на управителката на комплекса. В него се описват конфликтите и Колев предлага на доцентката да убеди майка си да се уредят накърнените отношения „по един що-годе спокоен и несъдебен начин“.

Пред Euractiv съдията посочва, че спорът му е в качеството на гражданин и по никакъв начин  не ангажира институцията СГС.

Заявявам отговорно, че не съм отправял никакви закани и заплахи към никого и не съм използвал служебното си положение в разрешаването на гражданския ми спор относно управлението на жилищна сграда в комплекс „Роуз Вилидж“ в Слънчев бряг – Запад. През 2019 г. купих апартамент в тази сграда през банка, имотът е надлежно деклариран и плащам данъци за него”, заявява Цветан Колев. И допълва, че както той, така и други собственици в сградата са подавали сигнали до полицията, Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите и други институции заради нарушения в управлението на сградата.

Твърдя, че от 2010 г. не е провеждано легитимно Общо събрание на етажната собственост, не е избирана фирма за поддръжка и сключеният договор е нищожен. Имам основателни съмнения относно легитимността и на проведеното на 10 юли 2023 г. Общо събрание. Тези обстоятелства обаче по никакъв начин не касаят работата ми като съдия, те представляват граждански спорове, каквито има в много жилищни сгради. Възприемам намесването на работата ми като съдия като опит за натиск, за да се откажа да търся справедлив изход от ситуацията“, изтъква още Цветан Колев.

На този етап все още няма решение на инспектората по казуса.

52
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimo
Anonimo
11 октомври 2023 22:36
Гост

Може ли имейла на адвокат Цветан Колев? От години се боря по същите причини в друг апартамент в Слънчев бряг. В тези райони почти всичко е незаконно, не се спазва закона за етажната собственост, управителите не са професионалисти, няма адекватни документи и НИКОГА не се провеждат събрания на етажната собственост, без документи, без данъчни бележки и без данни за разходите, не подписвам и Никога няма да подпиша никакъв договор за етажна собственост, нито ще платя един лев! Посетих етажната собственост Rose преди години, но след това реших да купя другаде.

Познато
Познато
15 август 2023 17:24
Гост

От опита ми с етажни спорове съм убеден, че съдията е подписал най-лаишки договор за управление на имота, с който се е вкарал във филма. Ами като си наказателен съдия питай някой граждански колега или прегледай малко практика по ЗУЕС. Моя доверителка така се беше закопала по същия начин, че едва я отървах от професионалния домоуправител, който играеше с един-двама собственици за сметка на останалите. Най-лошото беше арбитражната клауза, въз основа на която се убедих каква мафия са арбитражите. В случая става въпрос за онзи, който се рекламира като на-стария и най-авторитетния, с куп пенсионирани върховни съдии и адвокати –… Покажи целия коментар »

Людмилова
Людмилова
15 август 2023 18:29
Гост

Договора не е подписан с професионален домоуправител. Щом Милен Ганчев е стигнал до платена статия, значи съдия Колев правилно действа и то според закона.

Анонимен
Анонимен
16 август 2023 8:36
Гост

От опита ми с интернет съм убеден, че пишете наизуст, без да знаете какви са фактите.
А за тях „статията“ не ни информира, т.к. целта й е друга.
Докато съдията не изрази своето виждане за тях или не се опишат именно те – обективно и в пълнота, ние, юристите, не си правим никакви изводи. А предположенията запазваме за себе си.

Людмилова
Людмилова
15 август 2023 12:09
Гост

Уважаемия читал освен с недостоверно отразената ситуация в статията, може да се запознае и с творчеството на съдия Цветан Колев- книгата „Кир Велики“ том 1 от поредицата „Персия“. Месец декември очаквайте том 2.

Димитров
Димитров
15 август 2023 10:13
Гост

Поредната поръчкова, евтина жълта статия, отразяваща гледната точка само на едната страна на конфликта. И множество коментари на интернет „капацитети“!

НЧХД
НЧХД
15 август 2023 11:28
Гост

Надявам се с едно любезно писмо ИВСС да отговори на „домоуправителя“, че следва да адресира „оплакванията си“ от съдията към компетентните РУ, прокуратура, съд и т. н. Като патил от такива „домоуправители“, мога да пожелая на пострадалите от тях търпение и твръдост при отстояване на правата им.

Дария
Дария
14 август 2023 23:32
Гост

Професионалните домоъправители редовно си превишават правата. Сдушват се с няколко от собствениците и смятат останалите собственици за глупаци,които им дават пари,колкото те искат. Целта е изкупуване на апартаменти ,за нищожни суми. Свъзани с ЧСИ. Професионалните домоуправители получиха неконтролирана власт от НС

Красимира Делчева
Красимира Делчева
14 август 2023 21:11
Гост

Апартаментите в комплекса са жилищни сгради и той трябва да се управлява по закона за етажната собственост. Аз съм собственик и мисля,че законите трябва да се спазват. Нека г-н Ганчев има достойнството да ми изпрати, за което съм помолила, протокола от така наречено събрание от юли тази година, както е по закон и да внесе в Община Несебър същият , както е по закон! В подробности няма да влизам има толкова много нередности,за които знаят всички собственици, едни си затварят очите за по.ниска такса, други се хранят безплатно, трети паркират безплатно в двора и т.н. Силно се надявам да се… Покажи целия коментар »

Людмилова
Людмилова
14 август 2023 20:41
Гост

Като собственик в ЖИЛИЩНА СГРАДА „Роуз Вилидж „-според всички строителни документи мога да заявя, че въпросната статия не отразява действителната ситуация. Същата сграда беше категоризирана като „ХОТЕЛ“ 3 звезди, след подаване на сигнали до Министерство на туризма и КЗП тази грешка беше поправена, НО НА МИЛЕН ГАНЧЕВ ТОВА НЕ МУ ХАРЕСВА! Аз както и други собственици желаем сградата да се управлява както ЗАКОНА ЗА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ отрежда. СЪЩО ТАКА МИЛЕН ГАНЧЕВ НИКОГА НЕ Е ПРОВЕЖДАЛ ОБЩИ СЪБРАНИЯ НА ЕТАЖНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ, НИКОГА ПРЕДОСТАВЯЛ ОТЧЕТ ЗА ИЗРАЗХОДЕНИТЕ СРЕДСТВА-1200-1500 ЛВ. ЗА АПАРТАМЕНТ. За сметка на това в ЖИЛИЩНА СГРАДА извършва незаконна all inclusive… Покажи целия коментар »

Маринов
Маринов
14 август 2023 19:33
Гост

Така! Пълно е с тролове тук които нямат никакво отношение със случая. Ние като собственици в посочения комплекс сме плътно зад съдия Колев във всички жалби и искания срещу посочения Милен,поддържащ комплекса. Действителния проблем е,че от жилищен комплекс от затворен тип се превърнахме в апартхотел с ол инклузив не по наше желание.Въпросния Милен строи комплекс от 120 апартамента преди около 15 години,разпродава всичко/без 2-3 апартамента/ и решава чрез друга негова фирма да ни менажира пожизнено…това му е като пенсия.. Въпросния бизнес се развива с наети апартаменти от собственици/99% чужденци/,а не със собствени апартаменти на Милен. Като потърпевши ще сезираме всички… Покажи целия коментар »

Маринов
Маринов
14 август 2023 19:13
Гост

Маринов

Анонимен
Анонимен
14 август 2023 19:09
Гост

Маринов

Байрактар
Байрактар
14 август 2023 18:45
Гост

Поредният търтей, получаващ грешни пари. Дано го оскубят.

Байрактар
Байрактар
15 август 2023 10:07
Гост

А и само да допълня. Явно не е много, как да го кажа, далновиден. Къф трябва да си, за да си купиш жилище на бетономорието.

Андреев
Андреев
14 август 2023 18:16
Гост

Поредния некадърен Магистрат

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 август 2023 15:50
Гост

Пази Боже сляпо да прогледа описва най-добре ситуацията.

Красимира Делчева
Красимира Делчева
14 август 2023 19:03
Гост

В смисъл ? Кой е“ сляпото“?

Бате Енчо
Бате Енчо
14 август 2023 15:21
Гост

Бързи, смели, бедни съдии се сдобиват с недвижими имоти по морето.

Социално слаби. Е не е в Приморско, ама … па там.

Някой очуден или всичко си е в реда на нещата?

След 13-а и 14-а заплати, по време на съдебната ваканция … и преди 20-е бруто на излизане от „системата“, демек от корупционната схема …

Анонимен
Анонимен
14 август 2023 14:19
Гост

Ами човекът е в правото си с тези самозабравили се мутробизнесмени, които градят богатството си на наш гръб, трябва да им се даде отпор. Познават съдията и е много достоен човек.

Стан
Стан
14 август 2023 15:50
Гост

И да е в правото си, без да е изразил гледната си точка по проблема, няма как да разберем от „статията“.
Тя има други цели.
Не информативни.
Редовият трол подхранва идеята с по някой коментар, но нещо излезе ялово.

Анонимен
Анонимен
14 август 2023 16:38
Гост

Цветан Колев е един от най- интелигентните и ерудирани хора, които познавам и абсолютно чист човек, много далеч от мръсотията, която за съжаление се среща в съдебната система. Щом е стигнал до конфликт, ако въобще е така, значи мутробизнесменът използва социалното положение на съдията , за да го изнудш, а и вероятно си е платил, защото на всички ни е ясно как се оправят такива на местно ниво! Абсолютно крайно време е да дадем отпор на такива дерибеи и да видим откъде са им парите за тези комплекси и какво значи „поддръжка“? Какво поддържаш, мутро? Корупцията и местния феодализъм ли?

Анонимен
Анонимен
14 август 2023 13:50
Гост

Махленски клюки с недомлъвки.

Красимира Делчева
Красимира Делчева
14 август 2023 19:08
Гост

Ами платил си човека, Милен Ганчев, написали статия далееч от истината! всичко ще си дойде на мястото, въпрос на време, кой е злоупотребил със служебното си положение или пък някой е злоупотребил с наивността на хората …

Пипи
Пипи
14 август 2023 12:32
Гост

Какъв инспекторат! Те са с изтекъл мандат.

Анонимен
Анонимен
14 август 2023 12:07
Гост

Масово тия инвеститори са мафиоти и със солидни схеми зад гърба си!

Пореден опит за омаскаряване?
Пореден опит за омаскаряване?
14 август 2023 11:31
Гост

Може ли да се запознаем и с гледната точка на съдията?

ЛОЛ
ЛОЛ
14 август 2023 11:51
Гост

Омаскаряване няма. Позицията на съдията е написана в статията. Стига използва съветски методи, за да си прокараш тезата за „опит за омаскаряване“.

Ужас…

Анон ра
Анон ра
14 август 2023 12:30
Гост

„Позицията“ е преразказана само и то от другата страна в конфликта.
Със сигурност и засегнатият господин има лична позиция, но няма да се постигне очернящият ефект, ако директно му се даде думата.
О, да „ужас“ е, когато с елементарни изтъркани похвати и по жълто му пресъздадена „информация“ се опитват да се правят внушения по холивудски сценарий.

Анонимен
Анонимен
14 август 2023 12:35
Гост

Има някакъв малък откъслечен цитат.
Няма позиция по отношение обвинението в неплащане на вноските да поддръжка, нито обяснение относно примината за това, ако е така. А точно това е същината на въпроса, не махленско-клюкарското: „Той ме обиди!“ „Не съм.“.
Точно този проблем касае хиляди собственици на жилища в дакритите комплекси, ховечето от които не са съдии, но са в същото положение.
Вместо това ни занимават с жълтини тук.

Анонимен
Анонимен
14 август 2023 12:42
Гост

Но това тролче пак „съветски“ намеси му се привиждат в един чисто имотен казус. Голямо шубе ви гони, тролажът. И за математика да се говори, пак ще намесите нещо „съветско“. Много сте се отнесли.
Никаква позиция на съдията няма относно въпроса с неплатените суми и причината за това, както и за какъв сигнал става въпрос, в какво той обвинява оплакващия се от заплахи. Само цитат от несъществени твърдения.
Много плитък опит за омаскаряване. Чак прозрачен.

лол
лол
14 август 2023 11:08
Гост

Да иска прогляване на нищожност бе. Да си напише иска, да се влачи по съдилища 3-4 години и да види как е от другата страна. Накрая на формални основания да го отрежат, защото не си е формулирал иска правилно. А, и по делото му да има 50 отвода преди това, да види дали и това е забавно.

Людмилова
Людмилова
14 август 2023 21:44
Гост

Каквото е необходимо в рамките на закона ( включително и искови производства) е направил съдия Колев, но това не се харесва на г-н Милен Ганчев, защото собствениците на апартаменти му се явяваха спонсори на туристическия бизнес, но този порочен бизнес модел бавно залязва.

Анонимен
Анонимен
14 август 2023 11:02
Гост

Когато опрат нещата до имоти, българинът става много чувствителен.

Рни
Рни
14 август 2023 12:32
Гост

И до пари …

Анонимен
Анонимен
14 август 2023 11:00
Гост

Ало, съдийчето, с какви пари си купи тоя имот? Да не е с рушвети, дето са ти тикани под масата в пликчета?

Анон ра
Анон ра
14 август 2023 11:33
Гост

Вероятно с каквито пари си купил ти твоя.

Хари
Хари
14 август 2023 12:33
Гост

Не бой се! Те са с достатъчно високи заплати, за да си го позволят.

Красимира Делчева
Красимира Делчева
14 август 2023 19:13
Гост

Алооо, що така мислите???!!! Личен опит ли???? Аз също съм собстевеник в този комплекс и и не съм съдия! Не е лошо да пишете неща за който сте сигурни, все пак! За разлика от Вас аз пиша с името си , а Вие – не, що така???!!!

Нунйеш
Нунйеш
14 август 2023 10:59
Гост

Да си гледа работата гадния съдия. Ма лошото е, че съдбините на хора зависят от такова мекере.

Анонимен
Анонимен
14 август 2023 10:59
Гост

Абе класика – аз имам възможности, знаеш ли кой съм. Кой си бе бате? Един комплексиран кретен. Такива сте много. Дето парадирате с положение и работа. Какви възможности имаш? Имаш приятели по министерствата? И като се опре до това да се забранява в комплекса да се извършва каквато и да е дейност, без да има видими причини за тази забрана, нали по веригата ще ти искат пари? За да стане нещо извън закона трябва да плащаш пари. И как точно си представяш, че ще плащаш подкупи, да се затвори един обект да не извършва туристическа дейност, само защото си се… Покажи целия коментар »

Людмилова
Людмилова
14 август 2023 22:01
Гост

Както писах в друг мой коментар „Роуз вилидж “ според всички строителни документи е ЖИЛИЩНА СГРАДА. В продължение на повече от 10 години, обаче незаконосъобразно тази ЖИЛИЩНА СГРАДА бе категоризирана като ХОТЕЛ-тогава кой според Вас реализира неправомерни контакти и има приятели в Министерство на туризма.

Анонимен
Анонимен
14 август 2023 10:56
Гост

Мизерия. Как не.

Любенов
Любенов
14 август 2023 10:56
Гост

Абе ниската ни култура е трагична

Диргенска
Диргенска
14 август 2023 10:55
Гост

Трагедия. Те и съдии си имат просташки манталитет

Людмилова
Людмилова
15 август 2023 9:39
Гост

Когато се запознаете с действителната ситуация може да употребите „просташки манталитет “ за една от двете страни! Търсенето, отстояването на правата и желанието за спазването на законите има друго определение!

Радосвет
Радосвет
14 август 2023 10:55
Гост

Някога си мислех и имах възможност за закупуване на такова жилище по морето с цел инвестиция и в бъдеще да го ползвам за отдаване под наем. Еми отказах се, Защото в крайна сметка хората, които ще ми плащат наем ще имат прекалено високи и честно доасдни и лигави изисквания.

Анонимен
Анонимен
14 август 2023 10:54
Гост

Много жалко е това, което се случи по морето ни. Но е хубаво и да сме малко по-човечни и да приемаме и другия.

Анонимен
Анонимен
14 август 2023 10:53
Гост

Същата гняс е и по Манастирски ливади в София. Разходих се онзи ден и честно казано сградите там мязат на хотелчета по Слънчака, и на други места по южното море.

Анонимен
Анонимен
14 август 2023 10:53
Гост

Така става, с тия грозни затворени комплекси

Симо
Симо
14 август 2023 12:34
Гост

Е, зор да се правят на баровци.

Ники
Ники
14 август 2023 15:28
Гост

Като иска жилище на морето, сега да чака ИВСС, освен разнасянето по медии.

Това са рисковете на професията.