Софийският районен съд (СРС) е осъден да плати обезщетение за бавно правосъдие, след като са му трябвали 12 години да реши дело, което е било обявено за решаване след само едно съдебно заседание.

Става дума за гражданско дело, по което ищецът е искал да бъде признат за нищожен договор за прехвърляне на имот срещу издръжка на друго лице, както и това лице да предаде владението му.

Въпреки че накрая СРС е отхвърлил исковете му, а той не е обжалвал решението и то е влязло в сила, сега съдът е осъден да плати обезщетение на мъжа.

В края на 2011 г. ищецът е подал исковата си молба в съда, с която е искал да бъде признат за нищожен договор за прехвърляне на имот срещу издръжка и гледане на ответницата по това дело. Отделно е поискал той да бъде признат за собственик на половината от имота и тя да предаде владението му. До април следващата година ищецът е изпълнил указания на съда за отстраняване на нередовност на исковата молба. Откритото заседание е било насрочено едва през ноември 2013 г., а то е било проведено на 10 декември 2013 г. Тогава са били събрани всички допуснати доказателства, били са разпитани свидетелите на двете страни, проведени са били и устните състезания и съдът е обявил, че ще се произнесе с решение. Това обаче се случило след близо 10 години – на 5 май 2023 г.

СРС е приел, че договорът за прехвърляне на имота е валиден и е отхвърлил исковете. След месец ищецът е оттеглил подадената първоначално въззивна жалба и така, на 25 юли миналата година, решението на районния съд е влязло в сила.

Мъжът обаче е завел в Софийския градски съд (СГС) иск за бавно правосъдие срещу районния съд по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, с което е поискал обезщетение от 40 000 лева. В молбата си твърди, че е било подкопано доверието му в съдебната система, след като 10 години чакал само решение на съда, не вярвал вече, че съдията е преценил правилно доказателствата, а накрая загубил интерес да обжалва решението заради голямата продължителност на делото.

По делото в СГС е разпитан адвокатът на ищеца, който разказал, че макар клиентът му да не се е явил лично на единственото заседание, през следващите години постоянно се интересувал от развитието на процеса, питал го как върви, какво се случва и нормална ли е тази продължителност.

В решението си градският съд подчертава, че производството е било със значим интерес за пострадалия, доколкото става дума за спор за собственост на имот. След това съдът категорично заявява, че продължителността на делото е излязла от разумния срок, след като то е продължило над 11 години само на една инстанция, като посочва, че срокът е „неприемлив и неправомерен“.

Според СГС ищецът не е допринесъл за бавното решаване на спора, а забавянето е дошло от сроковете, в които районният съд се е произнасял – година и 7 месеца след отстраняване на констатирана нередовност и с решение 9 години и 5 месеца след обявяване на делото за решаване.

„Този срок не е съответен на фактическата и правна сложност на делото – нито на обема доказателствен материал, нито на проведените заседания и броя извършени процесуални действия. Ето защо следва да се приеме, че е налице противоправно бездействие от страна на съда в продължителен период от време, довело до забава на производството“, пише СГС.

При определяне на размера на обезщетението обаче, съдия Десислава Зисова отбелязва, че трябва да отчете, че „ищецът не е разполагал с основателна претенция за защита на свой законен интерес – предявените искове в защита на твърдяните му права, са отхвърлени с влязло в сила решение“. Съдът посочва, че в случая ищецът неоснователно е инициирал делото в районния съд.

„Ето защо, макар и за преценката дали е налице нарушение на правото на разглеждане на делото в разумен срок да има значение продължителността на производството, то при преценка за размера на обезщетението и доколкото същото следва да се съобрази индивидуално и конкретно, следва да бъде съобразено значението на производството за ищеца – дали е забавена защитата на негово нарушено право чрез установяването му по отношение на ответника или е забавено отричането със сила на пресъдено нещо на претендираното право. И макар в случаите на неоснователна претенция правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок да не отпада, то в този случай вредите са със значително по-ниска интензивност от вредите при основателна претенция, чието удовлетворяване е забавено от съда“, се казва в решението, с което градският съд решава, че справедливото обезщетение за ищеца е само 3000 лева, а още толкова са и присъдените му разноски за адвокат.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

71
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 април 2024 17:50
Гост

Какви болки и страдания са претърпени? 11 години тръпнал в очакване дали няма да си върне имотеца с дан.оценка до 50 толкоз, ако развали алеаторката, при очевадно неоснователния му иск. Да се смее ли, да плаче ли човек?

Всички
Всички
02 април 2024 16:45
Гост

Съдебната система е дъно, а с назначаването на все по-некадърни магистрати ще го копае още.

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 16:14
Гост

Разваляне на издръжка и гледане само с кошаревски свидетели, е класика в жанра. 100 процента неуспех при противоречиви свидетелски показания, ама …….. попаднали при Мето и сега 3000 лева без лихви и разноски са му малко.
Ами няма такава държава, но има такъв народ

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 15:14
Гост

Той, ищецът не знае какво иска, а после съдията виновен! Естествено, че ще се дава приоритет на по-важни дела от някой, който си няма друга работа и ходи до съда. Човекът си иска обезщетение, т.е. като му е ясно, че ще загуби делото, поне някой лев да изкара. Заради такива ищци, не можем да се приберем по домовете си, нямаме събота инеделя, празници и отпуски!

Признай
Признай
02 април 2024 16:14
Гост

Луд ли си?

адвокат Петрова
адвокат Петрова
02 април 2024 22:47
Гост

Вие сериозно ли? Ако наистина сте съдия, нали това Ви е работата? На който не му харесва- да хваща овците! И ако наистина сте съдия, дано никога не попадам на Вас, защото горко на тия, за които „правораздавате“!

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 14:48
Гост

Бе то Христо Иванов цяла конституция обърка, тия ми коментират някакво забавено решение с нисък материален интерес на ниво районен съд, колко зле било??????????
Не сте добре!!
определено

Магистрат
Магистрат
02 април 2024 12:50
Гост

Ей заради такива колеги ме е срам да кажа какво работя….
Чудно ми е как спите спокойно като имате ненаписани дела

Кукуригу
Кукуригу
02 април 2024 12:59
Гост

Ако не е заради такива, за нещо друго ще сме криви, споко.

Лозан
Лозан
02 април 2024 10:52
Гост

Сега ще обжалват пред САС.

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 11:01
Гост

Да обжалват бе
Ще падне на 500 лева и тва е

Тхц9
Тхц9
02 април 2024 10:51
Гост

Да попитам.с много произвол полиция ми влиза в дома и намира забранени неща-малко Мара.производатвото е бързо.обаче 7месеца по късно съм осъден в РС въпреки че съм обжалвал постановлението преждевременно обаче прокурора е бездействал.може ли да искам присъдата да се отмени.може ли да претендирам за бавно правосъдие?благодаря ви

Е, все пак...
Е, все пак...
02 април 2024 11:06
Гост

Бавното правосъдие не е основание за преразглеждане на присъда.

Любител
Любител
02 април 2024 11:25
Гост

Обжалвал сте постановлението за привличане, и преди произнасянето сте осъден от РС ? Не може да искате отмяна, а и ви препоръчвам да не държите забранени вещества. Вредят на здравето, свидетелството за съдимост, а в някои случаи и на правото на свободно придвижване.Gt

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 10:51
Гост

Ищецът сам е разбрал, че не е прав, оттегляйки въззивната си жалба. Признал е, че макар и много забавено първоинстанционното решение е правилно! Е, извинявайте много, ама това си е живо доказателство, че ЗОДОВ се използва за точене на пари от бюджета, понеже народа и адвокатите обедняха много, а делата са с 10 лева такса. Само гледат пари да изкарат от нашите данъци, пълен срам за такива хора!!!

Чайник с чинийка
Чайник с чинийка
02 април 2024 11:23
Гост

И подобен съдия, който не може да реши спор 10 години е срам за системата и е редно, чрез регрес да върне тези пари, които ние плащаме от данъците си.

Тихомир
Тихомир
02 април 2024 10:50
Гост

Поредното безхаберие! А решението засяга човешки съдби.

Speid
Speid
02 април 2024 10:00
Гост

И понеже това всъщност е мое дело, ще дам още един детайл. Основният доказателствен материал се състои в разпит на свидетели – става дума за разваляне на издръжка и гледане. Та въпросът е, какви лични впечатления има съдията от разпита на свидетелите 10 години по-късно. Щото ако беше само въпрос на записаното в протолока, свидетелите нямаше да трябва да се явават лично. Това подсказва и причината за отказ от въззивна жалба – не вярвам да допуснат преразпит във въззивната инстанция, но така или иначе, хората вече не са между живите и няма кого да разпитваме… Нейсе, би било любопитно за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 10:18
Гост

Ми така е, 12 години занимавате държавата и се хаби ценен ресурс с неоснователните ви претенции, тръгнали сте пари да искате.
При бай Тошо, такива неща не се случваха.

Тиква Бокова
Тиква Бокова
02 април 2024 11:58
Гост

Решението е имитация на обезщетение – ЕСПЧ присъжда минимум 1000 лв. на година – да не говорим дали СРС е бил “безпристрастен съд“ щом е съден за делото, което гледа

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 13:26
Гост

Решението е на СГС, ответник по делото е СРС. Чукча писател.

Гост
Гост
02 април 2024 23:14
Гост

Чудя се дали е подавана жалба за бавност. Разбира се, че е недопустимо подобно забавяне, то е чудовищно. Но има правни способи да се оплаче човекът и те действат. Ако не се е оплаквал значи не е бил заинтересуван. Затова не мисля, че чак толкова е пострадал. Вече е ако го е правил и няма резултат, тогава е друго.

Адвокат
Адвокат
03 април 2024 7:35
Гост

И като пуснеш жалба за бавност после те режат с решението за наглостта ти. Всеки адвокат знае да не пуска такива, защото съдът после ще го накаже.

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 9:49
Гост

Колегата може да е имал лични проблеми, здравословни проблеми, семейни проблеми, да се е обучавал в чужбина, да е писал докторат, да е преподавал в университет, да е ходил на сбирки на нашия съюз. А времето си върви много бързо. Някой мислил ли ги тези неща? Не….
Наказателни дела може да продължават над 10 години, а гражданско да не може, откъде – накъде.
Сега, ако исковете бяха основателни, донякъде бих разбрала, но при отхвърлянето им и влизане в сила на първоинстанционното решение веднага, не виждам какво неимуществени вреди има

Чайник с чинийка
Чайник с чинийка
02 април 2024 11:27
Гост

Като не можеш да постановява в срок, спираш да си на държавната хранилка и пробваш на свободния пазар! Обаче друго си е да не ходиш на работа, да моташ дела с години, но да ти тече заплатата за безхабдрието.

Вън
Вън
02 април 2024 16:17
Гост

Напускай системата!

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 23:36
Гост

Прокурорите имат 30дневен срок за произнасяне-отказ, провирка, прекратяване, спиране, ОА…Как на тях им стига, а на вас не…Как се пишат мотиви по елементарни от фактическа и правна страна дела по 2, 3, 5години. За СГС не ми се говори, че има едни основно наказателни съдии, при които е като в Държавния архив. И не им пука, няма и кой да ги провери и накаже!

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 9:30
Гост

За да бъдем честни по отношение на колегите, трябва да се спомене, че към 2023г. в ГО на СРС имаше само един съдия, който работеше в такива срокове, и вече не е съдия. При другите – бавни или бързи – няма такова нещо като 10 години, освен ако не е някое спряно дело или дело на „вечен ищец“, което е стигнало до 102-рата частна жалба срещу разпореждане за връщане на частна жалба.

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 9:33
Гост

Да не е Шушана този мъдрия?

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 23:37
Гост

Е, 10години никой ли не видя, че съставът цикли

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 април 2024 9:20
Гост

Добра логика (с гласа на Ники Кънчев), щом делото е ясно, няма за какво да се бърза излишно с него, защото винаги може да бъде нахвърляно решенийце в един слънчев ден, когато чакрите са активирани и ретроградният Меркурий е в точната позиция.

Приятел на гражданите
Приятел на гражданите
02 април 2024 9:10
Гост

Е има и такива съдии, които просто не ги интересува интереса на гражданина, важно е да върви заплатката от близо 4К за ниво районен съдия….

Баш гражданин
Баш гражданин
02 април 2024 9:17
Гост

Те повечето съдии са такива. Това е проблема.

И се крепят краставите магарета взаимно посредством самоуправлението на ВСС В СЪДЕБНА СГЛОБКА!

И Ицо Торбалан „прави и прави реформи, само и само да опази Статуквото по заръка на ПосолствоТо!

Гост
Гост
02 април 2024 23:19
Гост

Не, повечето съдии не са такива. Нека говорим с цифри и имена. Тогава щепвидим колко и кои са. Конкретно за всеки съд.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 април 2024 9:21
Гост

Моля, моля, преди 12 години заплатата не е била 4 к за ниво районен съдия, така че това би могло да обясни забавянето.

Ad nauseam
Ad nauseam
02 април 2024 9:04
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 8:54
Гост

Това решение на СГС е пълна глупост. Какви вреди е претърпял ищеца от бавното правосъдие, след като е оттеглил въззивната си жалба и са му отхвърлени исковете? Вредите са по – скоро за ответника заради вписаната с години искова молба в Службата по вписванията, ако е искал да прави разпореждане с имота, но той не се е оплакала от бавно правосъдие. Бавно било делото, Ами при лекар и в съд се чака, това е. Някои чакат цял живот да се оженят или омъжат и не го дочакват. Те кой да съдят за вреди, себе си ли? Освен това липсва виновност… Покажи целия коментар »

Тинтири-минтири
Тинтири-минтири
02 април 2024 9:01
Гост

Голяма попара си написал. Каква вина, какво НК при отговорност на юридическо лице?
И страната не е длъжна да пуска сигнали и молби за бавност, за да търси обезщетение. Това не е съпричиняване.
Къде си учил, ако си учил право въобще?

КЪРТИЦАТА
КЪРТИЦАТА
02 април 2024 9:07
Гост

Чакалнята е на гарата – ТРОЛЧО!

Като не става за съдия, да идва следващия! Незаменими съдии – НЯМА! Мераклии за съдии винаги ще се намерят? 10 години?!?

Нека 10 години почака да си получи заплатите от 2013 г. СЕГА!

Пеналист
Пеналист
02 април 2024 9:12
Гост

Това, което си написал граничи с правния нихилизъм. Такова дело, ако страните не шиканират, с добре известните похвати, процеса, би трябвало да приключи за месец и половина, а не за 11 години. Но така е когато говорим с някакви житейски измислици, а не като юристи.

Чайник с чинийка
Чайник с чинийка
02 април 2024 11:29
Гост

Само се надявам да не сте съдия, че се излагате!

Speid
Speid
02 април 2024 12:16
Гост

Не дай-боже и на теб да се наложи да чакаш /при лекар или при съд/ – тогава може би ще си спомниш за думите ти. Останало, дето си писал просто не си струва да се коментира…

бърз съдия
бърз съдия
02 април 2024 16:20
Гост

Пореденият олигофрен си.

Адвокат
Адвокат
03 април 2024 7:40
Гост

И като пуснеш молба за бавност и после те порязват в решението… Кое да избереш – да чакаш или със сигурност да загубиш делото?Огромен избор. Да не говорим за 1 инстанция, която повтаря решенията на първа, а трета не допуска…

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 8:40
Гост

Такива дела поначало са сложни. Освен право, в тях има и много морал и етика. Трябвало е добре да се обмисли казуса, за да се реши. Щом не е обжалвано пред СГС, значи решението е било правилно. Това е по-важното, а не скоростта.

КЪРТИЦАТА
КЪРТИЦАТА
02 април 2024 9:10
Гост

Много си скоростен ТРОЛ! Много.

Време е да попътуваш 10 години СКОРОСТНО! От България за Америка, без билет за връщане.

Приятел на гражданите
Приятел на гражданите
02 април 2024 9:16
Гост

И от кога се прилага етиката, а не нормативният акт? Няма какво да мисли толкова съда, като погледне процесният договор и казва дали е недействиетелен. Къде е сложното в това?! За да си съдия изначално трябва да си запознат с работата, ако не си, има си закон, отвори го, после прочети приложимата съдебна практика и реши спора на гражданите в рамките на месец – два. СГС е наясно, че ако не осъди СРС да плаща сега, гражданинът ще осъди държавата в ЕСПЧ и тогава ще се плаща царски … АМАН ОТ ПРАВНИ НИХИЛИСТИ !!!

Михаил
Михаил
02 април 2024 10:48
Гост

В случая скоростта е важна. Как ще чака човекът толнова години за едно ршение?

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 12:06
Гост

Не е важна скоростта. Вие какво искате – да стигнете бавно, но без катастрофи, или да бързате, ама да катастрофирате. Бързай бавно! Ето, аз съм жена на 52 г., съдийка,но още не съм загубила надежда, че ще се омъжа и ще имам дете или деца. Това, ясно ли ви е, или не????

Mary
Mary
02 април 2024 14:03
Гост

Деца може да имате и без да се омъжвате. Намирате сурогатна майка и сте готова. На мъж не може да се разчита в днешно време. От собствен опит.

Пеналист
Пеналист
02 април 2024 14:52
Гост

В ГПК пише „разумен срок“, европейската правна мисъл отдавна е определила какво е разумният срок. Скоростта е важна, защото бавното правосъдие не е правосъдие. Ама един правен нихилист не го интересуват такива неща..

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 15:41
Гост

Тия ги разправяй на кака ти Мира Т. Като се събирате в ССБ. Че и тя не е от бързите

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 8:08
Гост

Страшна идиотщина

Аналитичен
Аналитичен
02 април 2024 9:11
Гост

Винаги е било така в съдебната система! Те това не можаха да изправят дисциплинирайки съдиите … щели да борят корупцията …

Жилина
Жилина
02 април 2024 8:08
Гост

Позор!

Арабаджиев
Арабаджиев
02 април 2024 8:08
Гост

Е…като ти я управлява ГЕРБ държавата, така ще е

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 8:40
Гост

Герб ли пак са виновни? Аз пък мисля, че е Путин и Русия.

Арабаджиева
Арабаджиева
02 април 2024 9:20
Гост

На умните и красивите ВИНАГИ Путин им е виновен.

Приятел на гражданите
Приятел на гражданите
02 април 2024 11:11
Гост

Защото путлер е мръсен диктатор и нападна чужда и миролюбива държава, която е длъжна да се защитава от отвратителната агресия на временният обитател на Кремъл! А за да се стигне до там, неговите съучастници – Бойко Борисов и Теменужка Петкова, с нашите пари построиха Турски поток, с който путлер заобиколи винаги славна Украйна и я нападна по нечовешки, мръсен и зверски начин. Путлер убива децата на Украйна, така че да, то е виновно за всичко!

Paragraph 22
Paragraph 22
02 април 2024 14:48
Гост

Другарю Приятел на гражданите, очевидно е,че имате сериозни ментални проблеми. Вашият партиен лидер ХараКирчо купуваше руски газ от същият този Путлер през посредници и ощетявайки България с огромни суми. Украйна е толкова ‘миролюбива’ държава, колкото Христо Иванов-Бойкикев е юрист, тоест никак. А ти, Приятелю на гражданите, иди да заработваш с ДеБилните си опорки в друг сайт, тук нивото е твърде високо за вас, ПеПейките 🙂

Приятел на гражданите
Приятел на гражданите
02 април 2024 14:55
Гост

На смешните, но несмешни опорки дори не си струва да се отговаря … Бойко Методиев Борисов е съучасник на путлер да започне варварската си война срещу Украйна и да избива украинският суверенен народ. Съучасничеството се наказва по същият начин като извършеното престъпление. Бойко Методиев Борисов, освен че е корумпиран изцяло е и убиец на украински деца!

Чулев
Чулев
02 април 2024 8:07
Гост

Добре де, като не им се работи да се махат от там.
Ако им се работи и са потрупани, тия дето разпределят делата или назначават съдии да се махат от там

Попчев
Попчев
02 април 2024 8:07
Гост

Не виждам как изобщо може да отидем и да си подадем исковете в съда с надежда съда да реши даден спор. Той просто е бавен. Това е крайно нелепо!

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 8:06
Гост

Е как да имаш доверие на родния съд?

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 8:05
Гост

Нищо ново под слънцето. И е така от години, от години!

Аналитичен
Аналитичен
02 април 2024 9:14
Гост

От петилетки. От десетилетия! Е те така! Съдиите се гаврят със Суверена.

В ИМЕТО НА НАРОДА!

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 8:05
Гост

Ами няма начин да станем нормални с подобни селски номерца

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 8:05
Гост

Всичко е бавно та бавно