Разделянето на двата кадрови органа на съдебната система продължава.

След като вече бяха взети решения за отделни банкови сметки и бяха определени комисиите, а Прокурорската колегия и за структурата на администрацията си, Общото събрание на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Висшия прокурорски съвет (ВПС) разпредели и служителите, които ще ги подпомагат.

124 от тях ще са към Съдийската колегия, а 57 – към Прокурорската колегия.

Представляващият ПК Стефан Петров обясни, че процедурата по разпределяне е била демократична – шефовете на дирекции са поканили служителите писмено да посочат предпочитанието си към кой съвет искат да работят. След това на неформална среща членовете на СК и ПК са удовлетворили по-голямата част от желанията и са разпределили служителите.

Олга Керелска допълни, че при разделянето на администрацията, кадровиците са се съобразили и с други фактори, освен предпочитанията. Преценени са били дейностите, които ще бъдат осъществявани от бъдещите ВСС и ВПС.

Значителна част от служителите остават към Съдийската колегия, защото след промените в Конституцията като правомощие на ВСС изцяло остава управлението на недвижимото имущество, а също така е съобразено и обстоятелството, че дейността на Дирекция „Бюджет и финанси“ е свързана с бюджетното осигуряване на съдилищата, докато в прокуратурата нещата са организирани по друг начин. Там се разделяше една сума и се прехвърляше на прокуратурата като второстепенен разпоредител с бюджетни средства“, каза Керелска, имайки предвид, че всеки съд е самостоятелно юридическо лице, докато прокуратурата е единна.

Сега предстои изготвянето на допълнителни споразумения към трудовите договори и от 1 април служителите вече ще бъдат с нов работодател.

В тази връзка на извънредно заседание Съдийската колегия преназначи Тихомир Димитров за главен секретар. До момента той изпълняваше същите функции, но на целия Пленум, който вече не съществува. Сега Димитров ще ръководи по-малък брой служители, ще организира подготовката на заседанията на колегията и за изпълнение на решенията ѝ.

Прокурорската колегия засега има временен главен секретар и това Петя Тянкова Николова, която до момента беше шеф на дирекцията „Атестиране на магистрати“. Предстои избор на титуляр.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пеналист
Пеналист
24 март 2024 12:15
Гост

На демокрацията все още ѝ предстои да влезе през входа на ВСС. И.Ф. колегиите отдавна изчерпаха покварения си потенциал. Повече така не може!

Айседора Дънкан-Юмжагийнцеденбалова
Айседора Дънкан-Юмжагийнцеденбалова
23 март 2024 11:44
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Бравос!
Бравос!
22 март 2024 18:46
Гост

Сега да си разпределят бюджета и реформата е свършена.

РАХАТ
РАХАТ
22 март 2024 17:54
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Ще медитира ли ВСС и в бъдеща на съпа цена?
Ще медитира ли ВСС и в бъдеща на съпа цена?
22 март 2024 15:58
Гост

с ЕПОХАЛНИЯ

Ще медитира ли ВСС и в бъдеща на съпа цена?
Ще медитира ли ВСС и в бъдеща на съпа цена?
22 март 2024 15:57
Гост

Само да попитам какво стана ПОХАЛНИЯ труд :))) и напън на Марчет@ по Медиацията. Тя как е разделена, щото бая средсрва е усвоиха и кипи неуморен труд да забатачат съдиите и гражданите. Някъде се бе вияло, че Цялата дирекция имало във ВСС за Медиацията. Сякаш това е законно ВСС да се занивамва и да разходва бюджета за неща, които не са му позволени по фунциии задачи. В досегашния ЗСВ никъде не казано нищо за Медиацията :)))

Мирослава Ч.
Мирослава Ч.
23 март 2024 12:01
Гост

Потресаваща неграмотност. Включвайте редактор- всяка програма го има. Отделно от това е и липсващата базова обща култура, а най-вероятно сте писали и след употреба на разни вещества, защото накрая се е получил нечленоразделен тюрлю-гювеч, гарниран с храчки злоба и завистта на простака-неграмотник, който мрази себе си и света. Жалка картина.

Stareca
Stareca
24 март 2024 12:18
Гост

Яко. Жестоко. Красиво. Уникално. Радикално. Аплаузии!

приват - доцент Си Велева
приват - доцент Си Велева
22 март 2024 14:48
Гост

Тези мафии в съдебната система са резултат от реформите на Христо Мазния Мравояда, уйгуреца Ата Славов и кубратската увяхнала принцеса Натка Менетова. Нека да си харчат парите от Посолството, но защо трябваше да „реформират “ съдебната система, след като не са влизали в съд. Те нищо не разбират от съдебни работи, а забъркаха такава каша, че с десетилетие не може да се оправи. И защо ? Само за да заграбят поста на главен прокурор, та чрез него да управляват политическия живот в България. Отврат.

"Усогорск центъра на правото...
"Усогорск центъра на правото...' по Тодор Колев
22 март 2024 14:19
Гост

Досега беше каша, а сега още по- голяма. Къде е „умния“ министър , йориста от СУ, доцент по Конституцията, роден в Усогорск Коми АССР, Съветски съюз на социалистическите републики, в условията на развит социализъм. Точно пък той ще ни наствлява с назидателния си тон на демокрация. Този съвтески гражданин по рождение? Нека дойде Татансчо мамин да се пощура в кашата коятяо забърка, защото кашата във ВСС и ВПС ще се отрази тежко на магистратите по органите и служителите, съотвтено на адвокатите и гражданите. Но откъде да знае Атансчо, като не стъпва в зала и няма нито опит, нито визията какво… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 март 2024 13:26
Гост

И защо се мрънка? Такива бяха промените в Конституцията. Тотално разделяне, включително и финансово.

Бинчев
Бинчев
22 март 2024 11:49
Гост

Мафията управлява

Димо
Димо
22 март 2024 11:46
Гост

Демокрация значи.

Заки
Заки
22 март 2024 11:41
Гост

Дано да е за добро тази промяна.

Асен
Асен
22 март 2024 11:42
Гост

Съмнявам се.

Мавродиев
Мавродиев
22 март 2024 11:41
Гост

Изроди

Лозан
Лозан
22 март 2024 11:41
Гост

Разделяй й владей!

Анонимен
Анонимен
22 март 2024 11:39
Гост

Еми браво. Има си хас да не си разделят управлението

Димитров
Димитров
22 март 2024 12:01
Гост

Въпросът е дали ще управляват добре по този начин.

Анонимен
Анонимен
22 март 2024 11:38
Гост

Потресаващи простаци обаче има и във ВСС и във ВПС

Анонимен
Анонимен
22 март 2024 11:38
Гост

Има си хас да не разделят власт

Анонимен
Анонимен
22 март 2024 11:37
Гост

Много тъжна работа

Ангелина
Ангелина
22 март 2024 11:37
Гост

В България е най-сладко да си делиш служби

Мавродиев
Мавродиев
22 март 2024 11:39
Гост

Най-сладко е да се делят пари

Stoimenov
Stoimenov
22 март 2024 11:36
Гост

Тоест няма демокрация?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 март 2024 11:10
Гост

Divide et impera!