Синът на бизнесмена Гриша Ганчев – Данаил, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 180 000 лева заради т.нар. „захарно дело“, по което Ганчеви бяха окончателно оправдани преди две години.

Разследването започна през 2012 г., когато Данаил Ганчев беше и задържан, а обвиненията бяха за организирана престъпна група, ръководена от Гриша Ганчев, в която са участвали осем души и е извършвала данъчни престъпления. Обвинителен акт беше внесен едва след като обвиняемите поискаха делото или да бъде прекратено, или да влезе в съда, а след това Ганчеви бяха оправдани на три инстанции. Обвинението беше за данъчни престъпления за над 700 000 лева, като според прокуратурата то е извършено чрез продажба без фактури на захар, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Според обвинението продажбите били извършвани чрез фирмите „Симек“ ЕООД, „Никдоналд Комерс“ АД и „Лозев“ ЕООД.

Миналата година Данаил Ганчев заведе в Софийския градски съд (СГС) иск срещу прокуратурата за 120 000 лева неимуществени вреди от незаконното обвинение, както и за още 59 000 лева, които е платил на адвокати през десетте години, в които е продължило делото.

Градският съд уважи напълно исковете на Ганчев, а от решението му става ясно, че е щял да получи и значително по-голямо обезщетение, но не го е поискал.

В исковата си молба Данаил Ганчев подчертава, че първоначално през май 2012 г. е бил арестуван и е останал близо три месеца в ареста, въпреки че не е имал намерение да се укрива и е нямало никакви данни да е извършил престъпление. Той обяснява, че в ареста условията били ужасни, особено при рекордно високите температури тогава. Отделно Ганчев казва, че здравето му трайно се влошило, в ареста получил и хипертонична криза, бил откаран в болница, където унизително бил заключен за леглото с белезници на ръцете и краката, въпреки че бил в тежко здравословно състояние.

Синът на Гриша Ганчев твърди, че незаконното дело „сериозно и необратимо“ е накърнило неговото добро име и човешко достойнство, тъй като животът му на млад и високообразован човек, който нямал никакви криминални прояви, бил напълно объркан и съсипан. Той описва подробно как на 15 години е отишъл да учи в Швейцария, където завършил с отличие колеж, а след това завършил и висше образование в Лондон. Като дипломиран финансист се върнал в България и имал амбиция да се утвърди в „Литекс“ и през 2011 г. станал шеф на „Литекс Комерс“. В най-активния му период и само година след връщането му в България обаче бил арестуван и започнали дългогодишните му проблеми с правосъдието, които попарили амбициите му. Ганчев припомня, че преди всяко заседание в тогавашния спецсъд в медиите имало подробни репортажи, като негативите за него продължавали и до днес, защото ограничил социалните си контакти. Показания за всички тези преживявания на Ганчев е дал и адвокатът му, който е свидетелства, че синът на Гриша Ганчев се страхувал и за живота си в ареста.

В решението си съдия Божана Желязкова пише, че делото е водено почти 10 години и са доказани страданията на Ганчев. Тя обаче изрично обръща внимание на медийния отзвук и отговорността на прокуратурата.

„Повдигнатото обвинение срещу ищеца, заемащ ръководна длъжност, е нямало как да не бъде отразено в пресата поради сензационния му вид, изкуствено създаден от едно неиздържано обвинение, с което се накърняват доброто име и честта му“, се казва в решението.

Съдът отбелязва и влошеното здраве на Ганчев, за което е приета и експертиза, осуетеното му образование, проблемите в професионалната дейност и унижението от повдигнатото тежко обвинение, за да реши, че справедливото обезщетение би било 200 000 лева, но Ганчев е поискал само 120 000 лева.

„Съвкупната преценка на тези обстоятелства мотивира съда да приеме, че справедливо по размер обезщетение за претърпените от ищеца неимуществени вреди би било 200 000 лв., но тъй като съдът не може да се произнася по свръхпетитум, то следва да се уважи иска до предявения му размер, а именно 120 000 лв.“, мотивира се съдът. Освен това той уважава и иска за имуществени вреди на Ганчев, който е представил писмени доказателства за платени адвокатски хонорари за 59 000 лева. Така прокуратурата е осъдена да плати на Данаил Ганчев близо 179 000 лева, към които се добавят и 600 лева разноски за делото в СГС.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Коки
Коки
27 юни 2024 21:50
Гост

Тука коментиращите сте тотални идиоти

Асфалт паша дьо Банкя
Асфалт паша дьо Банкя
27 юни 2024 20:05
Гост

А колко по 180 е дал баща му на съдията, за да го оневини – това никой не съобщава ?

Калоян
Калоян
27 юни 2024 14:52
Гост

Поредното проточило се дело.

Хари
Хари
27 юни 2024 14:47
Гост

Е, това новина ли е?

Бисер
Бисер
27 юни 2024 14:49
Гост

Сефте! Родната ни прикриватура.

Иван Иванов
Иван Иванов
27 юни 2024 14:46
Гост

Най-бедни в Европа и – най-отрудени и това е лицето на бизнеса.

Не може и – не иска.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
27 юни 2024 11:47
Гост

Дали част от обезщетението няма да се върне при някой съдия от СГС?

Цветанов
Цветанов
27 юни 2024 14:45
Гост

Въобще няма да се учудя.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2024 11:46
Гост

А той съда искал да му даде 200к, ама Ганчев бил искал само 120… пародия

Присъда
Присъда
27 юни 2024 11:44
Гост

Гришата и цялата му пасмина са за затвора от години!

Алек
Алек
27 юни 2024 11:43
Гост

Предвид Гришата какъв го спретна на ЦСКА последно, съм сигурен че са били виносни, но съм сигурен и че са си прикрили следите повече от чудесно

Анонимен
Анонимен
27 юни 2024 11:42
Гост

Платиха ли си Ганчеви на трите инстанции, които ги оправдаха?!

Миков
Миков
27 юни 2024 11:27
Гост

Такива като Гриша Ганчев са си опекли работата толкова добре, че обикновено разследване на прокуратурата няма как да ги хване. Това са хора с опит и за техния първи милион не се пита… Освен всичко са й видно нагли, та щом могат да осъдят прокуратурата ще го направят – това в крайна сметка ги реабилитира

Анонимен
Анонимен
27 юни 2024 11:20
Гост

Както казва един военен магистрат „Дреме ми на мен за ЗОДОВ!“

Анонимен
Анонимен
27 юни 2024 11:41
Гост

Не му дреме, защото не вади парите от собствения си джоб, ако ги вадеше от там, щеше да се образова и да се позамисли.

Кака Ви
Кака Ви
27 юни 2024 10:54
Гост

„Обвинителен акт беше внесен едва след като обвиняемите поискаха делото или да бъде прекратено, или да влезе в съда, а след това Ганчеви бяха оправдани на три инстанции.“
Ето това казва всичко и за прокуратурата и за обвинението и за цялата българска скалъпщина

Независимостта на прокуратурата
Независимостта на прокуратурата
27 юни 2024 10:51
Гост

Както каза Илиана Кирилова – това е работата на прокуратурата, в отговор на въпрос какво ще стане, ако поредното шумно обвинение се окаже лишено от основание

Анонимен
Анонимен
27 юни 2024 11:25
Гост

Пука й на прокуратурата, че й дреме… нали я ползват за бухалка нагоре надолу, свикнали са ще платят. Няма да е за сметка на бюджетно спестяване от тяхна страна, но все пак …

Велемир
Велемир
27 юни 2024 10:51
Гост

Тоя масраф пак е за сметка на данъкоплатеца

Анонимен
Анонимен
27 юни 2024 10:50
Гост

До кога прокуратурата ще е донор на българската мафия и нейните отрочета