И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов е поискал обвинителят от Софийската районна прокуратура Константин Сулев да бъде временно отстранен от длъжност, защото е обвиняем.

Искането е внесено в Прокурорската колегия, която насрочи разглеждането му за 27 март. Дотогава ще даде възможност на Сулев да представи писмено становище или да се яви на изслушване.

През есента на миналата година Константин Сулев беше обвинен в длъжностно престъпление, а миналата седмица обвинителният акт срещу него беше внесен в Софийския градски съд.

Според обвинението прокурорът е извършил престъплението от 30 май до 1 юни миналата година с пет деяния. Прокуратурата твърди, че Сулев нарушил, а също така и не изпълнил свои служебни задължения, за да набави облага за бившия главен прокурор Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медиите, както и с цел да причини вреда на Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, и на Кристиян Христов. Христов е един от замесените в схемата „Осемте джуджета“ за завземането на бизнеса и имуществото на Илия и Явор Златанови. Миналата година той беше арестуван преди да даде пресконференция, на която обещаваше да направи разкрития за отношенията си с Петьо Петров и бившата му съпруга Любена Павлова. Признанието му дойде след разказ на Павлова пред „Антикорупционния фонд“, която пък каза, че Петьо Петров е писал заплашителното писмо до бившия вече главен прокурор Иван Гешев. Христов на свой ред заяви, че е работил няколко години за Павлова и Петров и бил принуждаван да прави „какви ли не неща, които не са морално ОК, не са законни и т.н“.

Обвинението, за което прокурорът Сулев ще бъде изправен пред съда, предвижда от 1 до 8 години затвор, като според прокуратурата от него са могли да настъпят немаловажни вредни последици – незаконно засягане правата на граждани и уронване престижа на прокуратурата (още по темата виж тук и тук).

Първоначално определеният съдия по делото Стоян Михов си направи отвод. Той е от Софийския районен съд, а в момента командирован в СГС. Поради това е в колегиални отношения със Сулев, като двамата се познавали и лично. За да бъдат избегнати каквито и да е съмнения относно безпристрастността на съдията, той се отведе.

Делото е разпределено на нов съдия и това е Лилия Георгиева.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 март 2024 11:23
Гост

А адвокат Илка Петкова,КОГА??!

Симеон но не Велики
Симеон но не Велики
15 март 2024 9:34
Гост

Аз като данъкоплатец искам освобождаването на и.ф. главната фуражка – Борислав Сарафов. Не желая парите ми да се харчат за заплата на тоя лумпен.

Пеналист
Пеналист
14 март 2024 13:05
Гост

И.ф. главната фуражка отново с мафиотски замах чисти неудобните нему. А говореше ли говореше, как той не бил като Каскета. И двамата са ПОЗОР !! Освободен от длъжност следва да бъде самата и.ф. главна фуражка, защото срещу него също текат разследвания. СРАМ И ПОЗОР Е САРАФОВ !!!!

Росица
Росица
14 март 2024 14:10
Гост

Няма да даде кокъла, този е изключително нагъл!

За протокола
За протокола
14 март 2024 9:31
Гост

Антропофагия в действие.

ПРБ
ПРБ
14 март 2024 9:32
Гост

Крайно време беше.

Само едно не ми е ясно. Ще има ли ПЪЛНО ИЗГАРЯНЕ?

Ad nauseam
Ad nauseam
14 март 2024 9:17
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Христо Кръстев митничаря
Христо Кръстев митничаря
14 март 2024 0:09
Гост

Мале леле, божидаркин Данчо писал. Колкото му е акъла , такъв му е и обвинителния акт срещу сулевия тютюнджия. Тъпа история е цялата работа. Хавальов да питата за сулев. А за даньо да питат Божидара и хората от вещерските събори . Не са стока и двамата. Омаааха и последната капка авторитет на прокуратурата. Ама то Данчо си е за настаняване по реда на закона за здравето. Поръчко поръчков с високото мнение е Данчо . Да му се проверят всички прекратявания и откази за политици и магистрати. За него виновен политик и магистрат, който е корумпиран няма, щом Боби Ганева не… Покажи целия коментар »

Мостра Дамус
Мостра Дамус
13 март 2024 21:24
Гост

Сулев ако е мъжкар няма да се крие като мишка, а ще иде на заседанието във ВСС и ще ги изобличи всички, след което в БТВ и Нова, ако решат да е закрито заседанието на ВСС

Ха ха
Ха ха
14 март 2024 0:27
Гост

Мъжкар друг път!Обикновен Гешевски мишок, взел се на сериозно!

Заки
Заки
13 март 2024 20:20
Гост

Напълно нормално решение.

Български гражданин
Български гражданин
13 март 2024 19:51
Гост

Само в България може да се случи такава перверзия!
Лицето Борислав Боби Сарафов сниман ухилен до уши, в дружеско ръкостискане с Пепи Еврото иска отстраняване на прокурор осмелил се да разследва авера му! ( Без значение е дали Сарафов е участвал в корупционни схеми с Пепи Еврото, важното е че е сниман с него)
Хайде сега прокурорската колегия да обясни на обществото, как един и.ф. главен прокурор затънал до ушите в лайна, иска отстраняване от длъжност на прокурор разследвал Пепи Еврото?

от психиатрията
от психиатрията
13 март 2024 19:58
Гост

Така може да разсъждава само един фашист-комунист

Пеналист
Пеналист
14 март 2024 13:08
Гост

Кажи го на комунистите в САЩ и Италия например, където за по-малко от снимка с мафиот ще бъдеш минимум щателно разследван. И е правилно да бъде така, защото всеки контакт с компроментиран мафиот е вреден и следва да бъде изцяло проверен.

ДядоСоки
ДядоСоки
13 март 2024 19:44
Гост

Николета Лозанова роди от Любовника си и лъже Ники Михайлове за да може да го завърже да му харчи парите и ползва имуществото, но много скоро Ники Михайлов, ще разбере че уличницата НиКлозета го е измамила и е забременяла от любовника си с който се прикриваха от Ники и си правеха кефа на гърба на Ники и тогава, ще я изхърли заедно с чуждото чаве при този които и го е напрвил. Номера и да оплете в мрежите си богат мъж за да я издържа докато е жива няма да и мине,няма да и се получи да се прикрива и… Покажи целия коментар »

Журналист
Журналист
13 март 2024 19:20
Гост

„Единственият известен ми гражданин обаче, станал причина прокурор да бъде обвинен пред съда за това, че извършил престъпление, защото искал да му причини вреда, като го обвинил, но без да има доказателства, е Петьо Велков Петров. Във всички останали случаи никой не се е и замислил дали пък не може да става въпрос за престъпление чрез незаконно обвинение. Не, там последното е било плод единствено на погрешно формирано вътрешно убеждение. Прокурорска грешка, за която никаква отговорност не се носи, какво остава за наказателна.“ В задачата се пита с какво точно Пепи Еврото държи Сарафов,Русинова и Кирилова и дали е толкова… Покажи целия коментар »

от психиатрията
от психиатрията
13 март 2024 20:07
Гост

Не преписвай словоизлиянията на представителя на ОПГ-АКФ проваления и нереализирал се мързелив и некадърен прокурор Андрейчо Янкулов. Сулевчо е участник в ОПГ с Гешев, Зартова, Даниела Димитрова и още няколко люде. Знае се как, кога и какви указания са давани и какво да се направи по отношение репресията срещу Петьо Петров. И понеже много си разтягате локумите да Ви питам, Може ли едно производство да започне с обвинение срещу което и да е лице, без нито едно доказателство, искане за задържане за 72 часа, обявяване за издирване и т.н. Това господа са правили фашистите и комунистите. Как се казваш –… Покажи целия коментар »

Колега
Колега
13 март 2024 21:05
Гост

Петьо, отчасти си прав, но ще е по- убедително да си дойдеш и да се защитиш лично.

Iordan petrov
Iordan petrov
13 март 2024 23:59
Гост

Йордан Петров защо пишеш от явно ай пи. Ти си наблюдаващ не се крий, разказвай си спокойно делото и без това така правил по тв. Виж дали няма някой анонимен свидетел за осветление. Данчо мамин чувал ли си за функционален имунитет.сулев пак ще оцелее.

Анонимен
Анонимен
14 март 2024 9:07
Гост

В Истанбул няма пуканки за микровълнова по магазините за вкъщи, проверявала съм. Еврото е в Сърбия, а не в Истанбул

Нemи
Нemи
13 март 2024 16:51
Гост

Ех, тъкмо ще се намери един прокурор, който да си вдигне главата и ще му видят сметката!

Ge6eff
Ge6eff
13 март 2024 20:22
Гост

Това си е традиция още от времето на Цацаратурата.

Благовест Цветанов
Благовест Цветанов
13 март 2024 16:16
Гост

Всяко разследване на Пепи Еврото води до името на Сарафов. Та те имат и общи снимки, за бога! Това е и причината да се иска отстраняване на прокурор Константин Сулев – на път е да докаже връзката между Еврото и Сарафов.

Колибесов
Колибесов
13 март 2024 20:24
Гост

Тази връзка никога няма да излезе наяве.

Самоотсраняванеto na Беко
Самоотсраняванеto na Беко
13 март 2024 15:49
Гост

А кога пък Сарафов ще си поиска самичък собственото отсраняване ?

Анонимен
Анонимен
13 март 2024 14:50
Гост

Правилното заглавие е: Пепи еврото поиска да се повдигне обвинение на Сулев,а Сарафов бе законово задължен да му иска отстраняването.

Анонимен
Анонимен
13 март 2024 14:27
Гост

Той няма ли имунитет

Анонимен
Анонимен
13 март 2024 16:49
Гост

Това е мистерия