64-ма младши магистрати, випуск 2023/2024 на Националния институт на правосъдието получиха днес своите първи назначения в съдебната система. Всички те ще встъпят на новите си длъжности в понеделник.

На официална церемония в НИП 30 младши съдии, 19 младши прокурори и 15 младши следователи бяха приветствани от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, и.ф. директора на Националната следствена служба Ивелина Христова, члена на Прокурорската колегия Евгени Иванов, зам.-министъра на правосъдието Бисерка Цанева и директора на НИП Миглена Тачева. Поздравителен адрес изпрати и председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова.

Проявявайте човещина, поставяйте се на мястото на пострадалия, на жертвата„. С тези думи Борислав Сарафов се обърна към младшите магистрати. И.ф. главният прокурор им каза още, че върху тях пада отговорността да прилагат закона, да се ръководят от неговото спазване, но също толкова важно е и да проявяват човещина.

На младшите прокурори главният прокурор напомни, че техните решения ще определят човешки съдби и че тогите, които от днес ще носят, са огромна отговорност. Той им пожела да работят така, че да се гордеят със себе си и да пазят авторитета на съдебната власт.

Към младшите следователи Борислав Сарафов направи специално изявление. Каза, че професията им е от най-вълнуващите и интересните. И още: „От вашето усърдие и професионализъм, от събраните доказателства, зависи хода на цялото дело“.

Зам.-министър Бисерка Цанева също приветства младшите съдии, младшите прокурори и младшите следователи: „Всеки от вас е избрал много интересен път за развитието си, но той е и труден, отговорен и задължаващ. Защото ще се сблъскате с човешки съдби и голямата ви отговорност ще е да отсъдите съобразно закона и правото. Най-вече, стремете се да бъдете справедливи!“.

Цанева заяви още, че последните 20 години са доказали колко важно, необходимо и значимо е въведеното в Закона за съдебната власт задължително първоначално обучение в института.