И. ф. главният прокурор Борислав Сарафов изрази увереност, че прокуратурата и МВР ще гарантират спокойни, честни и прозрачни избори.

Сарафов и зам.-главният прокурор Мария Павлова присъстваха на Националното съвещание на МВР, което беше посветено на подготовката и провеждането на местните избори, мерките за ограничаване на незаконната миграция, домашното насилие и престъпленията по транспорта.

„Наша отговорност е да върнем доверието на българите в институциите, като създадем условия за това гражданите да са уверени, че отиват на честни и прозрачни избори, в които техният глас ще бъде зачетен“, заяви Сарафов и обеща прокуратурата и МВР да направят всичко необходимо изборният процес да бъде спокоен и честен и да не се допусне изкривяване и манипулиране на вота.

Той припомни, че след двегодишно прекъсване ръководствата на прокуратурата, МВР и ДАНС подписаха съвместна заповед, която регламентира действията на институциите при разследване на изборни престъпления.

„И по закон, и по призвание ние с вас сме партньори в общата битка срещу престъпността и беззаконието. Дълбоко съм убеден, че принципът на разделение на властите не значи поставяне на разделителни линии, а обратното – ясно очертани отговорности на всяка институция“, посочи още Сарафов и добави, че правата на гражданите „могат да бъдат съхранени само с общи действия на служителите на МВР, на следователите и прокурорите, на съдиите и на гражданското общество“.

На съвещанието на МВР присъстваха и премиерът Николай Денков, вътрешният министър Калин Стоянов, главният секретар на МВР Живко Коцев, представители на ДАНС и полицейски началници.