Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова Висшия съдебен съвет (ВСС) да отстрани от длъжност главния прокурор Иван Гешев, заместника му Борислав Сарафов и неговия заместник Ясен Тодоров, за да се осигури обективно, всестранно и пълно разследване на фактите и обстоятелствата по вече образуваните производства за предсрочно освобождаване от длъжност. А когато това бъде сторено, от организацията настояват членовете на съвета да подадат оставки, защото те са избрали и тримата. Това се казва в специална декларация по повод скандалите през последните дни (виж пълния текст тук).

Многократно, недвусмислено и аргументирано сме заявявали, включително преди избора на Иван Гешев за главен прокурор, че същият е абсолютно непригоден за този пост поради пълната липса на необходимите съгласно закона професионални и нравствени качества. Ето защо не сме изненадани от многобройните негови действия, недопустими от гледна точка на етичните норми и професионалните стандарти. С голямо съжаление отчитаме, че дискредитирането на Иван Гешев далеч надхвърли личността му и фигурата на главния прокурор и дълбоко засегна доверието не само в прокуратурата като институция, призвана да се бори безпристрастно и компетентно с престъпността, но и в цялата съдебна система, доколкото прокуратурата все още е част от нея“, казват от ССБ.

Както е известно, ВСС ще се занимава с три производства – предложението на шестима членове на ПК на ВСС за предсрочното освобождаване на главния прокурор, искането на обвинител №1 за образуване на дисциплинарка срещу Борислав Сарафов и предложението на директора на Националната следствена служба (НСлС) за освобождаването на Ясен Тодоров като негов заместник.

От ССБ припомнят, че миналия четвъртък ВСС отказа да обсъди въпроса за взрива до кортежа на главния прокурор, а само ден по-късно, след изказване на кандидата на ГЕРБ за премиер Мария Габриел, „настъпи магическа и радикална промяна в убежденията на част от мнозинството, отхвърлило категорично възможността Пленумът на ВСС да се занимава с обсъждане поведението на Иван Гешев и на публичния конфликт между него и Сарафов, като шестима членове на Прокурорската колегия внесоха предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор поради тежко нарушение на служебните му задължения“.

Вече не може да се говори само за уронване авторитета на съдебната власт. Не се уронва, а се унищожава авторитетът на съдебната власт от лица, непритежаващи професионални и нравствени качества за заемане на каквато и да било длъжност в съдебната система. Очевидно е, че само отстраняването на едни лица и избирането (назначаването) на други по същите критерии и процедури, не е в състояние да реши дълбоките системни проблеми на съдебната власт, водещи от своя страна до кадрови проблеми“, казват от ССБ.

Те припомнят редица скандали през годините в съдебната система, в които са били замесени съдии, прокурори и политици и сочат, че те ясно показват недопустимо политическо и криминално вмешателство в съдебната власт зад фасадата на публичните процедури, което представлява тежко нарушаване на авторитета на съдебната власт.

Ако някой изобщо е имал съмнения за горепосоченото, тези съмнения бяха окончателно заличени вчера, на 15 май 2023 г. лично от Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров. В поредица от пресконференции, брифинги и интервюта по категоричен начин беше заявено от тримата, в качеството им на участници в тези процеси, че съществуват непрекъснати нерегламентирани връзки между политици, политически партии и групировки от една страна, и действащи висши магистрати. Заемащият в момента длъжността главен прокурор Иван Гешев показа завидни театрални умения, късайки оставката си пред журналисти и разкривайки разговори, договорки, обвързаности, дори чувства на обида от „предателството“ на политици и политически партии. Цялото драматично изложение на Иван Гешев беше несъмнено политическо и лично, показващо че длъжността му и цялата съдебна власт се използват само като инструмент на тези амбиции“, пише ССБ.

И уточнява, че нещата са ескалирали, след като зам. главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че се страхува за живота си, защото познава Иван Гешев. ССБ определя изявлението на шефа на Националната следствена служба като „доста информативно“ – „за държани дела „на трупчета“, изнудване на политици, извършване на услуги на политически партии, лично облагодетелстване от служебното положение на главния прокурор“.

А това не просто уронва, а унищожава престижа на съдебната власт, изтъкват от ССБ.

И допълват: „Натрупването на скандалите нагнетява обществената непоносимост, поради което актуалните непристойни сцени на човешка и професионална низост могат да се превърнат в повратна точка за прекратяване на дългогодишните вредни процеси на криминално овладяване на съдебната власт. Иначе казано – от всички нас, българските граждани, зависи да настояваме за промяна. За да се случи това, се изисква честно да си дадем сметка за мащаба на вредите и да не позволяваме да бъде подменена истината“.

Съдийската организация посочва, че е наясно за вредите, които политици и сенчестите центрове на власт вече са нанесли върху способността на съдебната власт да се самоуправлява в обществен интерес и върху кадровите процеси в прокуратурата в частност.

Всички правни средства за промяна на модела на съдебната власт са в ръцете на изпълнителната и законодателната власт. Но докато очакваме отговорната политическа воля за предприемане на необходимите стъпки за укрепване на разделението на властите и върховенството на правото, изключващи всякакви възможности която и да е партия да може да има „контрол върху съдебната власт“, да „избира“ или да „опрасква“ съдии, прокурори и следователи, не можем да бъдем безучастни наблюдатели на поредното посегателство върху независимостта на съдебната власт“, казва ССБ.

И призовава още Инспекторатът към ВСС да извърши проверка на изнесените от Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров факти и обстоятелства, така и на цялостната им дейност като административни ръководители на прокуратурата и следствието.

На финала съсловната организация посочва, че е необходима промяна на Конституцията в частта на съдебната власт относно устройството на прокуратурата; съществуването, функциите и правомощията на фигурата на главния прокурор; съставът и конституирането на ВСС, правомощията на колегиите и Пленума на ВСС; въвеждане на работещи процедури както за контрол на дейността, така и за разследване на главния прокурор и неговите заместници в случай на извършено престъпление.

 

53
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
18 май 2023 12:44
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Питанка
Питанка
17 май 2023 18:38
Гост

Този съюз не е ли на съдиите?! Колко становища е изразил досега за корупцията в съда?! Нула или по-малко?!

Съдия Русе
Съдия Русе
17 май 2023 18:52
Гост

Те не се ползват с голямо доверие сред съдиите и не са много хората, които членуват и споделят дейностите му. Аз лично съм отвратен от начина, по който се опитват да кадруват, налагат тези и мнения. Но лицата им са разпознаваеми, дори при избора на членове на ВСС се опитаха да скрият подкрепата си за техните хора, но колегите по места се усетиха и не гласуваха за посочените, при което ССБ веднага хвърлиха вината на Чолаков. Истината е че Чолаков няма принос, просто недоверието в ССБ е искрено. Моето мнение е такова.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 май 2023 20:54
Гост

Слава Богу, има надежда в съдебната система, дръжте фронта.

345
345
17 май 2023 17:15
Гост

ССБ, поне се изокаха в очакваната посока, но ни вопъл ни стон от до скоро активните – Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите?
Снишаване, Снишаване откъде, ще повее, така ли?

почитател
почитател
17 май 2023 19:03
Гост

Глупости. Те първи реагираха още в понеделник. Прочети на сайта им. Но за журналистите са по интересни пикантериите на ССБ.

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 15:20
Гост

Не знам кой кого подкрепя, но на изборите за професионалната съдийска квота за новите членове на ВСС тия приятелчета от ССБ не можаха да прокарат нито един техен човек. Толкова им е тежестта и значението.

прокурор СРП
прокурор СРП
17 май 2023 16:47
Гост

Те и сега са „на гол тумбак чифте пищови“, както винаги- писма, декларации, становища, ако може да се развяват в присъдружните медии и пет фейсбук борци за свобода да плачат под страницата на ССБ. Да ги питам как щяха да постъпят ако Асоциация на прокурорите бе излязла със становище да се уволни Мирослава Тодорова за неизписаните си в многогодишен срок дела. Но за наши хора аршинът е друг, а и грантовете не позволяват свобода на мнението освен да мразим прокуратурата и ВСС.

съдия от провинцията
съдия от провинцията
17 май 2023 17:15
Гост

И Лулчева вече взе становище по скандала, да не би да пропусне дивидент за кантората !

съдия
съдия
17 май 2023 18:48
Гост

„колега“, при излятата чудовищна ПРОСТОТИЯ от шефовете ви само през последните дни, би трябвало да не си и помисляте да си отваряте устата. Excuse my french.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 май 2023 20:56
Гост

С какво пък е виновен редовият прокурор, айде моля всеки да бъде оценяван спроред личните му качества

Съдия
Съдия
17 май 2023 21:01
Гост

„редовият прокурор“ си трае за всички идиотщини и престъпления на шефа, а когато го изкомандват грабва джуките, слага едно червило и излиза на пиацата. С това е виновен. И да, личните му качества имат огромно значение- няма такива.

Адвокат
Адвокат
17 май 2023 23:03
Гост

Редовия прокурор няма как да знае, че шефа му върши престъпления, защото тези неща се вършат на тъмно.Само защото са писали Дневник и Фрог нещо, което е поето от услужливи НПОта , добрия редови прокурор няма как да приеме за истина, тъй като знае, че сме на 100но място по свобода на медиите и че статиите могат да се поръчват и се поръчват, за да се ударят неудобни магистрати.
Същото важи и за добрия редови съдия.
И в този контекст- написаното от ССБ са несъобразени със закона глупости в традиционния политически контекст на партията им ментор.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
17 май 2023 14:55
Гост

“… и сочат, че те ясно показват недопустимо политическо и криминално вмешателство в съдебната власт…“ ССБ що не си прочетат поне чл. 130 ал.3 във вр. с чл.129 ал.2 от КРБ… ТАМ е тънкото, там се къса…Ха сега ССБ да посъветват ПОЛИТИЦИТЕ да се откажат от въпросната квота и да оставят съдебната власт НАИСТИНА сама да се самоуправлява, а… Ама на никого не му стиска да предложи на политиците те сами да отрежат клона, на който са седнали и чрез който са яхнали съдебната власт. И НИКОЕ НПО не дава даже да се продума за истинският корен на Злото, а… Покажи целия коментар »

Обикновен съдия
Обикновен съдия
17 май 2023 21:06
Гост

По- лошо е да си мислиш, че знаеш нещо, отколкото да не знаеш нищо. Вие си мислите, че знаете нещо. Имате претенции. Нямате покритие. Но не сте изключение. Съветът за четенето важи за вас много. Наистина, излагате се доста-така наречените ви познания са оскъдни, повърхностни и доста аматьорски за претенциите ви за професионализъм. „Не по-високо от обувките, обущарю“ е казал Плиний. Послушайте го.

Мда
Мда
17 май 2023 13:38
Гост

Наблюдава се точно днес активиране на всички грантаджии, соросоиди, харварди, сорбони и прочее пипала.Явно някой е натиснал командното копче.Ако ме питате мен, битката трябва да е равна между мафиотските кръгове, защото само на това разчитаме да се унищожат взаимно.

Съдия
Съдия
17 май 2023 13:23
Гост

Тези откъде изплуваха и те с техните глупости.Пет човека кариеристи останали, вдигат шум за хиляда

Съдия без каскет
Съдия без каскет
17 май 2023 13:26
Гост

А, повече бяха онези с червените тоги оня ден на стълбите пред съдебната палата в „спонтанния“ протест в защита на Гешев след „атентата“. Най ми е болно, че колегите в черни тоги не са толкова „независими“ колкото тези от ПРБ и не скачат веднага в защита на който трябва, когато им натиснат копчето.

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 15:17
Гост

Аз чакам с копнеж сега същите тези тоги да излязат пак така спонтанно срещу това, в чиято подкрепа излязоха едва преди дни.
Присъщо им идва някак.

Венета
Венета
17 май 2023 13:10
Гост

Няма нормален юрист, който да не подкрепи написаното в декларацията.

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 15:19
Гост

Няма нормален юрист, който да сипе общи приказки и да предявява политически претенции при пълна липса на мотиви и доказателства.
Това е ако си говорим на юридически език и с правни доводи.
Иначе селташкият опит да се засегнат юристите, познаващи и спазващи правните норми, може да мине в жълтите среди на квази журналистиката и фейсбукарските махленски разправии, но не и в правните среди.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
17 май 2023 15:36
Гост

До “Анонимен 17 май 2023 15:19“ Адмирации за коментара Ви.Време е юристите да започнем да създаваме някакви елементарни стандарти, защото в крайна смета този форум се саморекламира като специализиран юридически форум, а не като сайт на еди коя си политическа партия…

Бай Ганьо
Бай Ганьо
17 май 2023 12:29
Гост

Maхнете Гешев, Сарафов, ССБ, Калпакчиев и Цариградска, и нещата ще са с една идея по-добре

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 13:11
Гост

Първите двама са видни членове на каскетно-тиквената мафия

Любител
Любител
17 май 2023 12:23
Гост

„Тъй рече Козяк“ ! Проблема е, че кандидатите на ССБ се провалиха на изборите за членове на ВСС, затова сега ще се пеят мантри как да постъпва ВСС

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 12:05
Гост

Да биемли бас после кой ще плаща поредните оцезщетения?
Циркаджии.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
17 май 2023 11:51
Гост

ССБ – тези са като черна станция: дори имена няма в “адреса“

съдия
съдия
17 май 2023 12:03
Гост

Декларацията е от ССБ, съставът на Управителния съвет е публично известен като от регистъра, така и от интернет страницата на съюза. Какво не ви е ясно???

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 12:06
Гост

Прав е Бай Ганьо да пита.
Съвсем на скоро имаше едни люти изявления от ВАдвСъвет, които после се оказаха, че били на един председателстващ само, а не били приети от Съвета.
Резонен е въпросът.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
17 май 2023 12:07
Гост

Да, ама не пише собственика на ССБ – дедо ви Дьорд Шорош.

16-ти април
16-ти април
17 май 2023 11:38
Гост

Браво бе, Лекс! Отново виден проводник и ПР на ССБ го играете! А така се бях притеснил, че не излъчвате техните послания и настоявания…та ние не можем да спим, да работим, да целунем любимата спокойно…ако няма СТАНОВИЩЕ НА ССБ! Сега вече всичко е наред! Благодаря ви!

Гешев - позор, уволнение, съд и затвор...
Гешев - позор, уволнение, съд и затвор...
17 май 2023 11:22
Гост

Тоя, хапващ баклавички с ромски лидери, милиционер, трябва незабавно да бъде изхвърлен от съдебната система, на която не спира да уронва престижа, обвинен, осъден и изпратен при бай Ставри, в обща килия с Винету от Банкя…

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 10:42
Гост

Айде да не коментираме сегашния зам.- министър на правосъдието техния човек какви законопроекти създава, и като отстранят Гешев кого ще получат – заместника му, същата работа. Недопустимо е НПО в съдебната система с грант отвън, същия грант да върви и за НПО-та, от които излизат политици!

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 11:19
Гост

Недопустима е мафиотската симбиоза между каскети и тикви, която се оказа, че вирее в съдебната система. НПО-тата са им трън в очите, защото редовно осветяват тези порочни и престъпни практики.

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 11:23
Гост

Точно, НПО-тата осветяват на едни, а на други НЕ, вие когат видяхте когато ПП-ДБ бяха на власт да осветяват нещо, свързано с тяхното управление! Или според вас те бяха цвеята и рози! Кефи ли ви НПО–та като ИПВ да откриват кампанията на ДБ и техни членове да са кандидат -депутати в миналото на ДБ, но иначе да са независимо и безпристрастно НПО или АКФ най-големия „антикорупционен“ орган НПО, където 1 милион + им е гранта и техен член е кандидат – министър на ДБ! Проблема с НПО-тата е че е ясно, че не са обективни и безпристрастни и аршина е… Покажи целия коментар »

съдия
съдия
17 май 2023 11:49
Гост

Защо? Айде да ги коментираме законопроектите. Единственият досега законопроект, който предлага работеща процедура за контрол и отчет на главния прокурор, разследване при извършено престъпление. И за пръв път одобрен както от Венецианската комисия, така и от Съвета на Европа. Емил Дечев свърши огромна работа по този законопроект и говоренето на необосновани глупости е нелепо просто! Същото е и за проектите на съюза с „Америка за България“- публично обявени и прозрачно финансирани проекти с висока стойност за обществото, образованието, науката ако щеш. В същото време обаче дума не отваряш за съмнителното финансиране без каквато и да било отчетност на всевъзможни медии… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 12:02
Гост

Да, консултативния орган към Съвета на Европа, може да одобрява, но може ли да каже дали този закон е противоконституционен или не, в България има йерархия на НА и най-отгоре като основен закон стои Конституцията, а нейното автентично тълкуване е само от КС, това че орган с консултатитев характер дава някакво положително становище няма никакви правни последици, важно е дали предложеното отговаря на К рамка, а да ли е това не може да каже нито тази комисия, нито Съвета на Европа, в предишното НС в законопроекта дори не знаеха каква е структурата на ВКС и бяха написали длъжност, която я… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 май 2023 21:00
Гост

Това, че „всичко е открито“ и финансовите потоци са ясни, не означава, че промените отговарят на КРБ, особеностите на обществото и националните интереси. Пораснете бе хора.

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 10:38
Гост

И? До какво ще доведе това? До слагането на нов прокурор, който е излъскан и готин. Може да е жена. От тия около Борисов. Приятелките му.

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 10:38
Гост

Най-добре, но едва ли ще стане

Подкрепям!
Подкрепям!
17 май 2023 10:30
Гост

Всеки нормален юрист подкрепя този призив на ССБ! Съдебната система не трябва да е нито феодално владение, нито място за разчистване на сметки между мафиотски кланове.

баба ти
баба ти
17 май 2023 11:09
Гост

Имаш доста странни критерии за нормалност.
Никой нормален юрист и човек не може да подкрепя ССБ.

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 11:15
Гост

Каскетно-тиквената мафия определено не подкрепя ССБ. Така че ако това е критерият за нормалност, ССБ определено не са нормални. Но мнозинството български граждани също като ССБ не искат такава нормалност.

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 10:26
Гост

А аз призовавам ССБ да се саморазпуснат поради пълната си непригодност да изпълняват целите, заложени в Устава им и превръщането им в котерия на малка група съдии от съдебната палата

съдия
съдия
17 май 2023 10:36
Гост

Хм, викаш, върховенството на правото, независимостта на съда, авторитета на съдебната власт, почтеността и професионализма на магистратите, няма как да са цели на професионална организация на съдиите. Според теб това е профсъюз като този на ветеринарите (с цялото ми уважение към последния) и трябва да се занимава само със заплатите, отпуските и почивните станции. Ами не, драги, не си прав.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 май 2023 21:03
Гост

Ми няма, нали всеки съдия е функционално независим в решенията си, правата му за защитени от закона и единственото, което ни трябва е паралелна сектантска организацияа, финансирана (прозразчно )отвън, която се опитва да кадрува най-безочливо, фаворизирайки лица с повече амбиция за кариерно израстване, отколкото заслуги.

съдия
съдия
17 май 2023 10:26
Гост

Много трол тук, много нещо. Юристи малко, тролове много.

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 11:03
Гост

Вече не са тролове, а ботове. Капацитетът на изкуствения интелект вече далеч надминава този на бг троловете (а и е по-евтин).

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 май 2023 10:19
Гост

Хаха, бих се учудил, ако не бяха призовали за отстраняването им, при положение, че им имат зъб и сега с това „соломоново решение“ искат да си разчитят терена за Козяшките креатури, за които Херо Мустафа говореше при напускането на посланическия си пост – реформите в съдебната система да бъдат извършени от българи, продали се на НПО сектора и с промито съзнание. Не са глупави американците, ама никак с техните пълзящи агенти на промяната.

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 10:29
Гост

Нещо невярно да са написали в позицията си?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 май 2023 10:47
Гост

Нещо невярно да съм написал аз?

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 11:16
Гост

Герберасткия бухал за пореден път се опитва да измести фокуса след като неговите са се ос*али.

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 10:18
Гост

ССБ взема от същото като културния министър от правителството на ПП. Направо да подават оставка и съдиите и депутатите, които са гласували за сегашния ВСС. Ако може ССБ да поеме функциите на ВСС, ще е най-добре. Де да можеше ССБ да избере главен прокурор, това със сигурност ще „реформира“ съдебната система и ще гарантира правовата държава.