Висшият съдебен съвет (ВСС) да даде насоки как да се извършва разпределението на заповедните дела, ако парламентът не отложи с година влизането в сила на разпоредбите в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), уреждащи централизираното им разпределение. За това призова Съюзът на съдиите в България (ССБ) в писмо до кадровия орган (виж пълния текст тук).

Както „Лекс“ писа, на 11 юни Съдийската колегия реши да предложи на парламента да се отложи с една година влизането в сила на разпоредбите в ГПК за централизирано разпределение на заповедните производства и вместо 1 юли 2024 г., запише 1 юли 2025 г. Причината за това е липсата на финансиране, поради бездействие от страна на изпълнителната власт (виж повече тук).

В тази връзка от ССБ искат насоки от колегията, както и отправят призив към председателите на съдилища да се консултират с общите събрания, за да се вземат принципни решения в този случай.

Приканваме и всички колеги да потърсят възможни законосъобразни решения в защита на правата на страните по делата и да синхронизират тези решения помежду си“, пише ССБ.

В случай че бъде внесен такъв проект за промени, тогава от организацията са на мнение, че до приемането им, трябва да се спре разпределянето на заповедните дела, за да не се създават предпоставки за накърняване на правната сигурност, като според ССБ минималното забавяне ще създаде много по-малко щети от неяснотата в правото. „Призоваваме към спешни действия за намиране на общо решение на случая при спазване на правата на гражданите“, казват от съюза.

Във второ обръщение, този път до 50-тото Народно събрание, от организацията настояват депутатите отново да създадат временна комисия, която да продължи да събира информация за връзки на групата около убития Мартин Божанов-Нотариуса с магистрати, но и да разшири предмета на изследване като проучи и кръга „Осемте джуджета“, частни клубове за съдии, прокурори и следователи и др. Обръщението е внесено в НС в петък и беше разпространено до медиите в неделя вечерта (текста виж тук).

От ССБ предлагат комисията да приобщи документи от прокуратурата, МВР, ДАНС, ВСС и антикорупционната комисия, да ги анализира в съвкупност с протоколите от изслушванията на различни хора от временната комисия, която работи три месеца в 49-ия парламент. Освен това от организацията казват, че е наложително да бъдат поканени на изслушване бившият главен прокурор Сотир Цацаров, и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов, както и сочените за близки с Нотариуса – адвокатите Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков.

Очакваме Народното събрание да доведе до край започната проверка на фактите за нерегламентирано влияние върху дейността на съда и прокуратурата, което да постави начало на оздравителен процес в съдебната власт, водещ до правосъдие, което е честно, ефективно и равно за българските граждани. Без този оздравителен процес не може да бъде постигнато върховенството на правото, което е не само основна европейска ценност, но и основата на държавността“, пише ССБ. От съюза припомнят, че до момента няма данни разкритите групи за влияние да са неутрализирани и дейността им да е прекратена. Освен това на практика нищо не е направено за защита правата на хората.

Наред с това ССБ очаква основен приоритет на 50-тото НС да бъде темата за автентична и дълбока реформа на правосъдието, която да може да гарантира независимост на съдиите и автономност на прокурорите, но и отчетна и ефективна съдебна власт, която прилага еднакво закона към всички.

Настояваме за честно, открито и отговорно отношение на Народното събрание към проблемите на съдебната власт, завършват от организацията.

 

79
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 юни 2024 23:02
Гост

ас осъдиха ли Ви вече с незаконно издадена Заповед за изпълнение, потвърдена от незаконно назначения с „ръчен избор” съди – същия който я е издал, или това тепърва Ви предстои?! В ход е ново национално предателство! До момента най-масовите по установителни искове след подадено възражение срещу издадената заповед за изпълнение /ЗИ/ се провеждат изцяло незаконно от незаконно назначен съдия с „ръчен избор“! Съдията издал ЗИ, после незаконно става съдия и в производството по нейното оспорване! Нарушен е основния за правосъдието принцип приет още в древността: „Никой неможе да бъде съдия на самия себе си!!“ Именно това се прави обаче в… Покажи целия коментар »

поредната изрусена женичка магистрат
поредната изрусена женичка магистрат
25 юни 2024 13:03
Гост

И цялата тази дискусия заради една Владка да може да се изявява. Кой толкова настойчиво ние я пробутва за член nа ВСС ли я гласят. Няма да я бъде кой ще си плюе на сурата да я гласува

съдия ВКС
съдия ВКС
25 юни 2024 11:38
Гост

Виждам, че някои „доктори“ от СРС спешно се нуждаят от психиатър.
Колеги, ще подмина без коментар просташкия стил и лексика, и липса на възпитание, на елементарни правни познания и умения за прилагането им, но ще призова спрете да се излагате публично. Ясно е кой стои зад агресивните и просташки постове на членовете на УС на ССБ. Слава на бога, кръгът е твърде малък, макар и достатъчно креслив.

до поредния самозван простак
до поредния самозван простак
25 юни 2024 12:04
Гост

ССБ не са стока, но понякога, както е в случая, и при тях има проблясъци на мисъл. Ама тези, дето плюете по тях, не сте по-различни… Както казваше един професор, 80 % от българите са идиоти. Същото е съотношението и в съдебната система, без значение дали се касае за ССБ или за другите мърлячи. За жалост с „конкурсите“ през последните 20-30 години във ВКС съотношението стана 95 % идиоти срещу 5 % читави, справка – малоумните тълкувателни решения и особените мнения към тях. За обикновените казуси няма смисъл да говорим… P.S. Писнало ми е от идиоти и от още по-идиотските… Покажи целия коментар »

Васил А.
Васил А.
25 юни 2024 12:15
Гост

Първият разпознал се 🙂

Съдия
Съдия
25 юни 2024 12:20
Гост

За съжаление колегите от ССБ сами способстват за загуба на доверие в съдебната система с постоянното крещене колко е корумпирана, зависима, неработеща, без да дават личен пример с работата си, срочното приключване на дела, достойно поведение в зала, благородство и добронамереност при контакт с колегите. Носят се като прокажена група из съдебните коридори, с контакта с която всеки внимава, предвид пословична отмъстителност и възможност да влияе на конкурсите. За това и анонимния форум на Лекс е възможност съдиите да изразят позициите си без риск да бъдат атакувани от сдружението. Не е тайна нито политическата им протекция, нито лобирането чрез тях… Покажи целия коментар »

който го е страх от мечки, не ходи в гората
който го е страх от мечки, не ходи в гората
25 юни 2024 12:52
Гост

„За това и анонимния форум на Лекс е възможност съдиите да изразят позициите си без риск да бъдат атакувани от сдружението.“ – спри да се пишеш съдия, че срамиш съдебната система, бе, палячо страхлив… Аз, където трябва и когато се налага, си изразявам позицията, без значение дали касае ССБ или някой друг смешник, като теб. Баси подмолните и страхливи мишки сте всички… Ей заради такива 80 % идиоти и съдебната ситема и цялата държава са на този хал!

Порфирий
Порфирий
25 юни 2024 13:15
Гост

Доктор Крумов-Петров,
Иди си лекувай мизантропията и личностните дефицити при специалист, моля те. Вредиш на всички.

Dr. Dre
Dr. Dre
25 юни 2024 13:38
Гост

Няма общо този доктор. Просто малко забавление и гавра и с форумните анти-ССБ мишки-идиоти понякога не е излишно. 🙂 Друг път, когато дадат повод, ССБ ще са на прицел. Сега обаче са прави.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 юни 2024 8:52
Гост

Понеже Бухалът вижда, че страстите се разгорещиха над приемливите за един възпитан и професионален дебат по актуален казус нива, призовава всички участващи да понижат градуса на личните обръщения, защото това не води до нищо добро и само напряга излишно обстановката. Всички горски обитатели трябва да живеят в мир и разбирателство, независимо от персоналните си виждания, които могат само да обогатят дискусията с различни гледни точки, и в този ред на мисли ми се струва, че основният спор се състои в това кой от двата нормативни акта има примат – ГПК (специален процесуален) или ЗСВ (общ устройствен), чиято природа подсказва верния… Покажи целия коментар »

скубещият бухали
скубещият бухали
25 юни 2024 10:01
Гост

По-добре не се изказвай по-въпроси, които не са ти ясни. А и логиката ти в случая е доста куца…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 юни 2024 10:52
Гост

Отново ожесточено атакуван е Бухалът миролюбив Винаги коректен, възпитан уважителен, любезен и учтив В отговор на разсъжденията свои най-свободно изразени Получава залп от жлъч, злоба и омраза на лица разкривени. Честичко се сблъсква той с краен емоционален субективизъм Но запазва самообладание, призовава към прагматизъм Вече и елитът на горското общество е безумно освирепял Напада кроткия крилат наш познайник, като хищник изгладнял. Установяване на мъдростта в тази среда е под съмнение На откровеност се отвръща с бързо цензуриращо гонение Рефлекторна на реакция на звяр, отчайващо, болезнено ранен Попаднал в собствения си капан, притиснат в ъгъла, окървавен. Не бойте се малки и… Покажи целия коментар »

скубещият бухали
скубещият бухали
25 юни 2024 12:54
Гост

смени дрогата, пич, че тази явно не ти влияе добре… 🙂

lama carole
lama carole
25 юни 2024 3:43
Гост

Здравейте г-н/г-жо

Аз съм финансова бизнесдама, която мога да ви дам бърз заем, това е много сериозен и бърз паричен заем, с много изгодна лихва за решаване на всички ваши парични проблеми
За всякакви запитвания, моля свържете се с мен на моя имейл:
lamacarole849@gmail.com

Ponka
Ponka
24 юни 2024 20:30
Гост

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Съдия ОС Бургас
Съдия ОС Бургас
24 юни 2024 19:45
Гост

Колегите от ССБ много трудно търпят друго мнение, което обяснява и агресивната реторика по- долу във форума срещу инакомислещите. Всички становища, декларации писма са през призмата на враг, срещу който те се борят, а враг е този, който не е с тях и не споделя тяхната позиция.

моля "колегите" от БСУ,
моля "колегите" от БСУ,
24 юни 2024 23:19
Гост

пардон – от БОС, да не се изказват неподготвени, че заедно с онези от ЮЗУ-то в Благоевград копаят юридическото дъно….

Съдия ОС Бургас
Съдия ОС Бургас
25 юни 2024 0:14
Гост

Моля колегите от ССБ да не забравят, че дипломата на техния законотворец Дечев е 3.00,което добре отговаря на резултата от предлагания ЗСВ

Боже, прибери си вересиите...
Боже, прибери си вересиите...
25 юни 2024 10:10
Гост

Този, другият, пък се пляска, че бил „съдия ОС Бургас“… Kапчица срама няма, като се знае как е станал такъв с „честен“ конкурс с дипломката си от БСУ и скромните си юридически познания, клонящи към 0-та…

комплесарите ни поучават
комплесарите ни поучават
25 юни 2024 11:49
Гост

То доколкото си спомняме , то и другата законотворка рецитиращата заучени фрази Надka Йордан ова е с подобна диплома около 3 като Дечев.

комплексаря
комплексаря
25 юни 2024 12:57
Гост

Диплома от БСУ си е комплекс за цял живот. По-добре тройка от ЮФ на СУ, отколкото шестица от БСУ – факт!

Съдия
Съдия
25 юни 2024 7:52
Гост

Ако съдим по Вас, ЮФ на СУ също никак не се справя добре при подготовката на бъдещите юристи. Отчавайщо зле. По-лошото в случая е самочувстието и манията за величие, което демонстрирате и което е типично за неуките и нискоинтелигентните хора.

кой го казва
кой го казва
25 юни 2024 9:57
Гост

за самочувствие и мания за величие ми говориш… некъв неук и скаран с правото галош, дето няма дори капка скромност и се титолува по форумите като съдия… все едно е единственият и незаменимият. Толкова си тъп, че даже не можеш да проумееш какви глупости дращиш… Ама трябва да ти нашият (разпределят) на теб всичките ч. гр. дела от страната, че да си спазваш принципите „да разглеждат и решават всяка подадена до тях молба за защита и съдействие на лични и имуществени права /чл.2 ГПК/, а чл.13 ГПК предвижда делата да се решават в разумен срок.“. И да ти покажа колко… Покажи целия коментар »

Вандал
Вандал
25 юни 2024 12:45
Гост

Горките страни, разчитащи на съдии, чиито аргументи се изчерпват с изрази „да си изсипят л@йн@та в СРС и да го блокират яко“.
Безмълвен съм, наистина нямам какво да отговоря на подобни аргументи.

Скандал
Скандал
25 юни 2024 13:11
Гост

Ако си виждал заявления на колекторски фирми и на доставчици на комунални услуги, особено телекомуникационни, и ако знаеш колко труд и време изисква изработването само на едно такова заповедно производство, в това число и с доста изчисления и частични отхвърляния, точно за защита интересите на т. нар. от теб „горките страни“, би разбрал какво съм имал предвид… Но явно си нямаш никаква представа за същността на проблема. Така че стой си безмълвен по-добре, че иначе със сигурност ще изтрещиш някоя простотия…

много глупаци в ССБ-то, че и тук, бе...
много глупаци в ССБ-то, че и тук, бе...
24 юни 2024 18:19
Гост

…че и съдии се пишат! Като не може да се изпълни законът по обективни причини, не се изпълнява – елементарно е. Няма система за централизирано разпределение – делата не се разпределят и си седят и чакат, докато проима такава или законодателят промени закона, а не както разни кретени умуват за компетентността на съдилищата. Тюфлеците от НС и от ВСС да мислят какво да правят! Дебили, сър…

Съдия
Съдия
24 юни 2024 15:43
Гост

Толкова произволни до степен на незаконосъобразност съждения има в това открито писмо, че чак е плащещо. Съд, установен със закон, според смисъла на КЗПЧ, означава само и единствено, че правораздаващият орган следва да бъде регламентиран в законов акт от нужната степен. В конкретната хипотеза- заповедните дела се гледат само от районни съдилища, които са създадени по силата на КРБ и ЗСВ. Те са от равна степен и вътрешното преразпределение на делата между тях не засяга законността на съда, вкл.неговата компетентност. Местната подсъдност не е абсолютна процесуална предпоставка за допустимостта на иска, не се следи служебно от съда и има значение… Покажи целия коментар »

доста си тъп
доста си тъп
24 юни 2024 18:23
Гост

поне не се пиши съдия, че срамиш съдебната система…

Съдия
Съдия
24 юни 2024 18:43
Гост

Само аргументи ad hominem ли имате?

имам цял чувал с аргументи,
имам цял чувал с аргументи,
24 юни 2024 23:15
Гост

ама глупости не ми се обсъждат изобщо. Пък ти дори не осъзнаваш каква идиотщина си написал. Чети там по-надолу, където цитирах ГПК и ЗСВ…

Съдия
Съдия
25 юни 2024 7:46
Гост

Прочетох и не видях нищо по-различно от това в писмото. Да се спре разглеждането на заповедни дела за 1 година /колкото ще трае изграждането на системата/- това предлагате. Защото не може да се разпределят централизирано по техн.причини. Е, голяма работа,че според чл.6 КЗПЧ всеки има право на правосъдие в разумен срок. Основен принцип в ГПК задължава съдилищата да разглеждат и решават всяка подадена до тях молба за защита и съдействие на лични и имуществени права /чл.2 ГПК/, а чл.13 ГПК предвижда делата да се решават в разумен срок. В ГПК принципите за разпределението на делата не са процесуална предпоставка за… Покажи целия коментар »

и да си прочел, нищо не си разбрал
и да си прочел, нищо не си разбрал
25 юни 2024 9:43
Гост

И как ще ми го разпределят точно на мен едно дело, бе, байно? Ти ще кажеш – както и досега, с ЕИСС… ама т’ва си е лично твое извращение и ще противоречи на закона. Щото аз може да искам да се джуркат делата с машината на спортния тотализатор по Канал 1 на БНТ, хем ще е открито и публично, а не както сега да се падат определени дела на определени хора, въпреки уж случайния избор. Трети може да желае да се тегли жребие – по аналогия с делбата в ГПК… Всички са еднакво приложими и противни на закона, но защо… Покажи целия коментар »

Съдия СРС
Съдия СРС
24 юни 2024 15:23
Гост

Хубаво е, че се повдига темата. Яхнали вълната – няма значение. Дано се намери решение, защото само ако се донатоварят всички съдилища – нещо елементарно от техническа гледна точка – ще има баланс, няма да се закриват съдилища, а все пак колегите от страната ще имат равномерно натоварване. За тези, които пишат, че в СРС „не си пишат делата“ да ви уведомя от кухнята, че само за последната седмица са ми разпредлени /следователно и на всички останали 86 съдии, които разглеждат заповедни в СРС/ над 20 нови заповедни дела по чл. 410 ГПК. Имате ли представа това какво заливане е… Покажи целия коментар »

я па тоя
я па тоя
24 юни 2024 18:27
Гост

скрий се бе, мишка, що подсъдности се измениха през годините в ГПК, заради мързелите от СРС, а и този ЕИСС беше създаден и натресен на съдилищата в страната с участието на капацитетите от СРС. На гол тумбак – чифте пищови… палячовци!

Ulpianus
Ulpianus
24 юни 2024 23:21
Гост

Грещите. Съдиите в София – мнозинството съдии в Софийския район съд и множество съдии от Софийския градски съд, някои апелативни съдии и тогавашния председател на ВКС Лозан Панов – се противопоставиха на въвеждането на ЕИСС. Можете да се осведомите по-подробно от някои стари материали по тази тема – https://www.svobodnaevropa.bg/a/30842365.html . Ние, разбира се, не ще Ви се сърдим, защото всяко незнание се случва против волята на душата.

Ulpianus
Ulpianus
24 юни 2024 23:21
Гост

Грешите*

Съдия СРС
Съдия СРС
25 юни 2024 12:03
Гост

Мишка си ти , щом знаеш само да обиждаш! И в крайна сметка след последната комплексна проверка на ИВСС вижте на колко от състава на СРС са образувани дисциплинарки за забавено изпълнение /да, има мързели в СРС/ – те представляват около 10 % от съдиите. Това означава, че останалите са писали в що – годе разумен срок и няма основание да им се търси отговорност. С малко повече официални данни, смирение и уважение един към друг ще стигнем по-далеч ми се струва. Иначе обиди знам и аз, ама не слизам на това ниво. Сполай Ви

ей, тарикат,
ей, тарикат,
25 юни 2024 12:47
Гост

ходи стани съдия в районния съд в Трън. Ти хем искаш да си седиш в Софето, хем да имаш работа колкото в другите съдебни райони, хем да вземаш по-висока заплата, като за окръвен съд, а пък другите, щото са прости, да ходят да копат на село софийските топлофикации… И си мишка – това не е обида, а обективен факт!

Съдия СРС
Съдия СРС
25 юни 2024 13:55
Гост

Аз съм роден тук, ща не ща , си седя, защото нямам друга собственост, роднини или съпруга в друг град. И да, вече много софиянци се изнасят от тази клоака, която се сътвори в последните години заради утайката, която се довлече да си хвърля тук боклука, да сее простотия и да се мисли за голямата работа по улиците и на пътя. мишките са в полето, йо

мишката от софийското равно поле
мишката от софийското равно поле
25 юни 2024 14:06
Гост

Е няма лошо. В провинцията знаеш ли колко съдии има, които пътуват по 50-60 км в едната посока, за да отидат на работа в районния съд в някой малък градец? Та не ти пречи да отидеш я в Трън, я в Своге, я в Елин Пелин, я в Пирдоп… и да пътуваш, както те го правят. А пък и работата ти ще е по-малко (уж) и няма да ореваваш формите с абсолютните си лъжи за това колко много сте натоварени в СРС.

Проскубани и други анонимци
Проскубани и други анонимци
24 юни 2024 15:00
Гост

Добри или лоши, членовете на УС на ССБ са известни с имената си и застават с тях под становищата, които обявяват. А тролещите в този форум анонимно оплюват…

Жиловица
Жиловица
24 юни 2024 14:32
Гост

На сайта на ССБ са качени всички техни становища, от които всеки колега може да си направи извод кои са приоритетите на УС на ССБ. 1/3 от тези становища касая все прокуратурата и главния прокурор., което на мен като съдия никак не ми помага. Другите становища са международно ориентирани- все решаваме проблемите на съдиите от други държави-Полша, Турция и т.н.. Изнасяме демокрации, така да се каже. Една друга част от становищата са като тезиси от последния конгрес на КПСС- как „правилно да функционира съдебната система“ /in fine/. Няма нито едно становище по болезнено важни въпроси като: -възнагражденията в съдебната система;… Покажи целия коментар »

БКП, КПСС... ССБ
БКП, КПСС... ССБ
24 юни 2024 14:08
Гост

очаквам скоро ССБ да предложи да се направят обществени съвети към административните ръководители в Окръжните и районни съдилища и прокуратури и да им дават насоки и одобрения как да си вършат работа. в тях задължително трябва да са активистките им, нещо като партийни секретари, които да ни спускат тезисите на партията и да ни ги разясняват чрез кръжоци си, т. нар семинари за уеднаквяване на мисленето. Чудно е защо по темата не се е изказала бившата партийната секретарка на софийски окръжен съд- Куцката. Те двете с влади-ту са като еднояйчни близначки тип пепелянки.

таз владка, таз владка
таз владка, таз владка
24 юни 2024 14:02
Гост

Тази високо ерудирана „правно“, а също „невинна девойка“ от гр. Луковит доста ми напомня на Грета Тунберг. Толкова нахалство и кресливост в буквалния и преносен смисъл, не е имало в съдебната система. Серсеми доста е имало, системата ги е поемала по един или друг начин, но такова невежество въздигнато във вувузел не сме виждали. Колко пъти и кои ли не инстанции съдилища и показаха, че нищо сериозно е сезира по всичките разнородни теми, които повдига(КС, ЕСПЧ, СЕС, НС, ВСС). Би било редно първоо да измете собствения си двор, а не да го смушва (мъжът и брат му, баща и, сестра… Покажи целия коментар »

Луко вит ти ти люлка си на гений
Луко вит ти ти люлка си на гений
24 юни 2024 13:31
Гост

В тази по смисъл и практическо приложение декларация, съзирам напористия Луковистки правен почерк, останал от далечният вече социалзъм. Нещо като нищо, просто да напомним за себе си. на всички ни писна от това ссб, което води само да проблеми с възратно- постъпателните си телодвижения. Не мирясва тази девойка и това си е. Навила си е на пръста, че ще напряга системата и колегите си докато й се позволява. Тя мъж и деца няма ли си , кой ги гледа- готви, пере, чисти, възпитава ?????? Кога се изрусява, лакира и пили маникюра и ходи на солариум?

Анонимен
Анонимен
24 юни 2024 13:00
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
.......
.......
24 юни 2024 12:58
Гост

Андрейчо Георгиев от СРС отново е демонстрирал своята некомпетентност. Цитирал е разни конвенции, а не е прочел ГПК и ЗСВ. Да не говорим и за спекулативното твърдение, че ямало да има „съд, установен със закон“ по заповедните дела след 1 юли. Що за глупости, колеги?! Това ли е смисъла на употребеното понятие- рпазпределението на делата ли е условие за компетентност /подведомественост/ на съда по смисъла, вложен в цитираните международни актове?
Хайде престанете да се правите на клоуни и си напишете делата. Така ще бъдете по-полезни отколкото да пишете тези глупости и самонадеяно да ги излагате на показ.

ей, клоун,
ей, клоун,
24 юни 2024 18:30
Гост

напиши си името и съда и ще ти преразпределям и изпращам всички мои заповедни на теб, като толкова няма значение кой е компетентен съд и как ще се извършва разпределението… Заради такива тъпунгери, като теб, съдебната система е на този хал!

Черен Петър
Черен Петър
24 юни 2024 18:54
Гост

Мазгалов ли си, Георгиев ли си, ти първо седни да прочетеш ГПК и тогава разсъждавай публично какво е компетентен съд. С тези правни познания, личностни обиди и агресия нищо не постигаш, освен съжаление.

до черния тъпанар
до черния тъпанар
24 юни 2024 23:09
Гост

ти си го прочети, бе, клоун! чл.411, ал.1, изр.1 от ГПК – Заявлението за издаване на заповед за изпълнение се разглежда от районен съдия, определен съобразно чл.9, ал.3 от Закона за съдебната власт. чл.9, ал.3, изр.1 от ЗСВ – Заявленията за издаване на заповед за изпълнение, с изключение на заявленията по чл. 417, ал. 1, т. 3, 6 и 10 от Гражданския процесуален кодекс, се разпределят централизирано на принципа на случайния подбор между всички районни съдии в страната, които са определени да разглеждат такива дела съгласно действащите в отделните съдилища правила за разпределение. И като не можеш да се спази… Покажи целия коментар »

Дама купа
Дама купа
25 юни 2024 12:48
Гост

Обидите и агресията издават не особено умен начин да се справиш с липсата на капацитет- и професионален, и личностен. Твърде много личностни дефицити имате, колеги от УС на ССБ.

до ДАМАта с подКУПА
до ДАМАта с подКУПА
25 юни 2024 13:22
Гост

я е, поредната мишка… то от толкоз идиоти, как да не му писне на човек… после агресия било… аре у лево – кат не ти харесва, заминавай на прайда на любовта, дето нема агресия. 80 % идиоти и в съдебната система – факт. даже вече се замислям дали не е по-висок %, че то на практика се получава идиоти – идиоти да назначават… разформироване и ново конституиране на съдебна власт и то такава от нов тип – това само е решението. пък вие със ССБ-то продължавайте взаимно да се плюете – на пазара на труда…

Анонимен
Анонимен
24 юни 2024 12:50
Гост

Какво значи да им даде насоки? Да им каже как да разпределят и как да си пишат заповедните дела ли? На това не му ли викат правораздаване?

мда
мда
25 юни 2024 13:47
Гост

Безпредметно е да се дават каквито и да било насоки или указания. Просто заповедните дела няма да могат да се разпределят съобразно изискванията на закона и няма да има определен съдия-докладчик от районен съд в страната, който да ги пише, т. е. по тях няма да има произнасяне (правораздаване, дето му викаш). Не е толкова сложно да се направи този извод. Всичко останало е булшит… Законодателят да му мисли как да се разреши проблемът, а дотогава ще си се трупат и чакат делцата.

Смях в залата
Смях в залата
24 юни 2024 11:48
Гост

Къде е е техния „реформатор“ къде се скри Христакии, направи „Конституцията“ и се скри като мишкаааа, ама нали има цял ЗСВ, нали К поставя само основните, кой ще прави ЗСВ, Славофф – йориста не е в НС, Йорданова, ли ще прави ЗСВ, Миро на Лена и той отпадна, остана Стою, само с НПО–та и пропаганда не става!

ТИМи
ТИМи
24 юни 2024 17:11
Гост

Мамин Стою и съдия ли го направиха? Нямам думи!

В.В.
В.В.
24 юни 2024 11:39
Гост

Страшни капацитети в този УС на ССБ- Цориградска, Жилова, Андрей Георгиев. Толкова са некомпетентни в случая,че дори не го осъзнават и се излагат с поредната акция.

Андрейчо
Андрейчо
24 юни 2024 11:04
Гост

Предозиране и/или некомпетентност се демонстрира с това писмо. ССБ имат поведението на лешеояди- само хаос и деструктивност. Нищо градивно и смислено не са направили за системата, напротив- винаги се опитват да създават напрежение и проблеми, особено когато ги няма. На фона на позорните вътрешни конкурси и масовото недоволство на съдиите нито веднъж не са изразили позиция за кариерното израстване. Защо ли? Дали е по-важно, че заповедното дело ще се разгледа от съдията в София или този във Варна, или това докладчикът да е наистина компетентен и безпристрастен, което се следи уж в конкурса. А предложението им да се спре разпределението… Покажи целия коментар »

Петров
Петров
24 юни 2024 10:57
Гост

Надали ще получим честно, открито и отговорно отношение.

Михаил
Михаил
24 юни 2024 10:49
Гост

И кога ще започне този прословут оздравителен процес в съдебната власт?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 юни 2024 10:47
Гост

„Във второ обръщение, този път до 50-тото Народно събрание, от организацията настояват депутатите отново да създадат временна комисия, която да продължи да събира информация за връзки на групата около убития Мартин Божанов-Нотариуса с магистрати, но и да разшири предмета на изследване като проучи и кръга „Осемте джуджета“, частни клубове за съдии, прокурори и следователи и др. Обръщението е внесено в НС в петък и беше разпространено до медиите в неделя вечерта.“ Група съдии, представляващи много малка част от професионалното съсловие, призовават НС да продължи воденето на по същество „следствени действия“, удряйки по едно стабилно рамо на вече добре познатите ни… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 юни 2024 11:56
Гост

Интересно е и обръщението по повод начина на водене на заповедните производства – от една страна с него се искат насоки от ВСС (навеждане), а от друг се отправят препоръки (акт по управление) не до кого да е,а до председатели на съдилища, все едно упражняват свое правомощие на паралелен властови орган в разнебитената и отслабена вече съдебна система – разделяй и превземай, като нищо в скоро време, ако институцията по административно ръководене на съдилищата не възприеме за свои членове представители на „либерално-протестърския“ НПО модел по бързата писта, да се наложи да слушаме повече квазинареждания и намеци от гражданската организация, отколкото… Покажи целия коментар »

Каци
Каци
24 юни 2024 10:33
Гост

Кое народно събрание, тая пасмина, която не може да се разбере за едно копче ли?!

Тихомир
Тихомир
24 юни 2024 10:51
Гост

Пълна пародия!

Ананиев
Ананиев
24 юни 2024 10:31
Гост

Някой се чувства убиден, щом и разширяване на обхвата до осемте джуджета се иска

Чочо
Чочо
24 юни 2024 10:30
Гост

И всичко това заради липсата на финансиране, поради бездействие от страна на изпълнителната .

Ананиев
Ананиев
24 юни 2024 10:32
Гост

Сефте… всичко винаги е за пари, а пари има за каквото изпълнителната прецени, че трябва да има

Анонимен
Анонимен
24 юни 2024 10:29
Гост

Ей пак клинчат отлагане

Александров
Александров
24 юни 2024 10:28
Гост

Спешни действия и удължаване, ако имате министър на правосъдието. Като гледам няма да я бъде, на самоинициатива на народните представители не се надявайте. Те ще се изпокарат сега до края на юни още, юли ще го ударят почивен, август кампания, септември пак на избори.

Каци
Каци
24 юни 2024 10:34
Гост

Клета демокрация, римейк на социализЪма

Алек
Алек
24 юни 2024 10:25
Гост

Абе съдилищата исъюзите не почиват ли лятото … кой ще пише разяснения посред върла жега

Елена
Елена
24 юни 2024 10:23
Гост

Е сега новата изпълнителна власт като се задейства ще се чудим от къде ни е дошло

Симо
Симо
24 юни 2024 10:53
Гост

Надали ще се разбързат особено.

Анонимен
Анонимен
24 юни 2024 10:21
Гост

Ох, Съюзът на съдиите не забелязва ли, че съдебната реформа остава на заден план. То парламента се не знае на кой свят е, всички с претенции, от което следва, че съдебната система потъва в същата глуха, от която я изкара Х. Иванов и компания

Анонимен
Анонимен
24 юни 2024 10:03
Гост

ССБ критикуват като евнусите в харем: те знаят как се прави, но не са в състояние да го направят и предложат решение и много искат някой да го прави, че да може да му намерят още грешки. Колеги, престанете да се държите като политици, че на цялата съдебна система й се повръща от вас!

Въпрос
Въпрос
24 юни 2024 10:21
Гост

нещо по същество? ССБ ли са отговорни за провала на въвеждането на централизираното разпределение? Или за „Осемте джуджета“ и „Нотариуса“? А вие нещо ще предложите ли конкретно, освен дежурното анонимно тролене?

Елена
Елена
24 юни 2024 10:24
Гост

Айде сега и предложения, че па и конкретни, ще прекалим… само понеделник е

Ваш колега съдия
Ваш колега съдия
24 юни 2024 11:14
Гост

Да, конкретното ми предложение към вас е да спрете да пишете писма и създавате напрежение там, където досега го е нямало.Седнете си на за ..те, пишете си делата и давайте добър пример на колегите си за почтено професионално поведение. Нито ВСС може да вземе решение как да се приложи/ неприложи ГПК, нито НС може да замени съд и прокуратура !

Наташа
Наташа
24 юни 2024 11:37
Гост

Закъснението не е провал. Провал е управлението на ПП-ДБ.
ССБ е пълен провал. Какво точно сте свършили за съдебната система- да се п оели отговорност за реформа, която да е в полза на системата. Само декларацийки, обслужващи конкретни партийни интереси.
А като говорим за партийни интереси, ССБ, защо не питате политическите си ментори в ПП-ДБ защо саботираха тази реформа, като отказаха да изпълнят ангажимента си да финансират изграждането на системата?
Чий е провала?
В бързането си да стреляте по тези, които се опитват да направят нещо смислено, се простреляхте в крака. Защото сега и умрелите ще разберат кой е истинския виновник за провала.