Съдът на Европейския съюз (СЕС) светкавично образува дело (С-611/24) по преюдициалното запитване на Върховния административен съд (ВАС), свързано с казуса на Андрей Гюров. Делото пред СЕС е образувано в същия ден, в който са постъпили въпросите от българските върховни магистрати, съобщиха от ВАС.

Гюров обжалва пред ВАС решението на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ), че са налице основания за освобождаването му като подуправител. Според УС той „не отговаря на изискванията, които са необходими за изпълнението на неговите задължения“ и е „признат за виновен за извършено сериозно нарушение“ – две от основанията в Закона за БНБ за освобождаване на подуправител.

До това решение се стигна след като Комисията за противодействие на корупцията (КПК) изпрати на БНБ свое решение, в което установява несъвместимост при Андрей Гюров. Тази несъвместимост се обосновава, с „участието му като съдружник в „Йонтех Инженеринг“ ООД, както и във връзка с осъществяваната от него дейност като член на управителен орган на юридически лица с нестопанска цел: Сдружение „Балкански – Паница Институт за научни издирвания“ и Сдружение „Голф-клуб Благоевград“, без решение на Управителния съвет УС на БНБ по чл.12, ал.5, изр. 2-ро от Закона за Българската народна банка“.

Защитата на Гюров поиска ВАС да отправи запитване до съда в Люксембург и след три заседания по делото съставът с председател и докладчик шефът на съда Георги Чолаков и членове Юлия Ковачева (на особено мнение) и Емилия Иванова реши да сезира СЕС (какви са въпросите по него виж тук). ВАС поиска делото да бъде прието за разглеждане по реда на бързото производство.

Скоростното му образуване може да е знак, че съдиите в Люксембург ще се произнесат бързо по въпросите, свързани с член на ръководството на централна банка.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Съдия
Съдия
23 септември 2024 13:57
Гост

Лекс е хубаво да знаят, че веднага след изпращане на документите по съответния електронен канал на СЕС, се получава номер на дело.Делото на Гюров е образувано със същата скорост, както и делото на Саламуров от Горно Нанадолнище

summit health patient portal
summit health patient portal
21 септември 2024 11:07
Гост

Съдът на Европейския съюз (СЕС) бързо образува дело (С-611/24) по преюдициалното запитване на Върховния административен съд (ВАС) относно казуса на Андрей Гюров. Гюров обжалва решението на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) за освобождаването му като подуправител поради несъвместимост, установена от Комисията за противодействие на корупцията (КПК). КПК твърди, че Гюров е участвал в дейности, които са в конфликт с неговата позиция, без одобрение от УС на БНБ. summit health patient portal

Ха ха ха ха ха ха
Ха ха ха ха ха ха
20 септември 2024 23:21
Гост

За богопомазаните може, а за обикновените пе.ер.си – НЕ МОЖЕ!

Двойните стандарти по американски тертип лъсват по политически мотив! 🐕 син е. Но техен 🐕 син, нищо че е отвсякъде в лай.а!

Пеналист
Пеналист
20 септември 2024 18:42
Гост

Защо не споменавате, че има и особено мнение на един от членовете на състава? Или това не ви е важно. Защото да се сезира СЕС по толкова кристално ясен спор е просто израз на безумието на председателя на ВАС – Жоро Басейна.

Петрова
Петрова
20 септември 2024 23:22
Гост

Юлето не е член, тя е от ДСБ! Пардон – ССБ.

Пеналист
Пеналист
21 септември 2024 10:47
Гост

Съдия не може да е член на партия. А ССБ е единственият щит, който съдиите имат и приветствам всичките членове. Аз лично не знам, кой къде и от кого е, но си личи по делата, а тази госпожа беше един истински достоен зам. министър, ако няма дублиране на имена.

Съдия
Съдия
23 септември 2024 14:01
Гост

Пак ли изплуваха мерзавците от ССБ!? Вече съм сигурен, че преюдициалното питане е основателно!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 септември 2024 16:12
Гост

Защо ли не се учудвам за тази светкавична реакция, сякаш са разбрали, че техен съмишленик е изпаднал в беда и трябва да му се помогне спешно, за препочитане преди изборите, за да може после ППДБ да разявяват спокойно картата за административната репресия, провеждана от „Главния Корупционент“, Славчов, сходно с редица други разследвания срещу зелено-розовите депутати, които подскачат като ощипани за всяко разследване, свързано с тях, но мълчат рибешката за подправянето на подписите от лицето ЛБ, известно като Мимолетка Парапетка, защото знаят прекалено добре, че там нещата са зле, ама доста и мърдане няма.

Пеналист
Пеналист
21 септември 2024 10:49
Гост

Добре троляк, каквото кажеш… ако имаше общо с правото, щеше да знаеш, че разследване не означава, че някой е виновен за нещо, това се установява единствено с влязла в сила осъдителна присъда.

Съдия
Съдия
23 септември 2024 14:04
Гост

Оооох,членовете на ССБ си изтърват нервите! За тях трябват специални хапчета- пенално- янални глобули!

от един роб
от един роб
22 септември 2024 4:29
Гост

A какво точно е подправила, бихте ли каза ли на глас на широката публика, за да има хабер и НАРОДЪТ на БЪЛГАРИЯ? че делата им станаха твърде оплетени и сигурно сами не се знаят вече колко много са оплели конците…патета в кълчища:(((

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 септември 2024 9:34
Гост

Най-малкото нито веднъж не отрече категорично, (сходно на историята с парапета, която се опитаха да популяризира с уклончиви опровержения) че обвиненията към нея са с изцяло политически характер и не почиват на факти, а останахме само с бланкетни обещания за съдействие на компетентните органи. Отделно от това, и двамата замесени -Минчев и Л.Б. побързаха да се скрият зад (кандидат)депутатски имунитети, научавайки този удивителен похват от ББ с Барселона, Кико с гражданството и естествено последният представител на тази елитна „група“ Сокола, усетил, че неговият Феномен може да го подгони. Винаги съм смятал, че критериите за морал и професионализъм към умнокрасивитета, ксто… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 септември 2024 16:12
Гост

И това с какяо ще помогне на клетата ни страна? С дескридитация на единствената нормална, европейска и модерна партия ПП. Да си изберете пак статуквото, което ще ходи по залите дето „той ги е построил“, вероятно с лични пари, а не с държавни и ще ви лъже колко сме зле при ПП/ДБ. Па видиш ли при него сме цъфнали. Най-бедни и корумпирани при ГЕРБ. Ма вие пак от същото да си изберете.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2024 19:05
Гост

Забравил си хапчетата.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
21 септември 2024 10:48
Гост

Ако пълна правна неграмотност и национално предателство се пробутват за „нормална, европейска и модерна“, то спукана е на нашата държава работата. Аман от анонимна политическа пропаганда!

Кристиан Велинов Смилянов
Кристиан Велинов Смилянов
21 септември 2024 20:56
Гост

Ето ти не анонимна – при ГЕРБ, страната ни беше дъно. За 8 месеца общо, в което управляваха и то с ежедневни спънки и циркове, ППДБ, страната ни не е най-бедна, влезе в клуба на най-богатите страни, икономическият разтеж е безспорен факт, имаме безплатни детски градини, пенсионерите взимат по-високи пенсии, минималната заплата (без никой предизборно да обещава) чукна почти 1000лв, а за това се говореше от 2010-та. БЛАГОДАРЯ НА ППДБ, ЧЕ НИ ТЕГЛЯТ ОТ БЛАТОТО, В КОЕТО НИ ОСТАВИ ОПГ ГЕРБ-ДПС

д-р Фостър от Глостър
д-р Фостър от Глостър
20 септември 2024 16:10
Гост

Скоростно, скоростно, колко да е скоростно произнасянето?!?

Лунчев
Лунчев
20 септември 2024 16:10
Гост

„Тръпна“ от вълнение. На Пеевски доносите. Как не.

Станимеров
Станимеров
20 септември 2024 16:09
Гост

Понеже често тука се мънка за това, че политиците не се интересуват от проблема на малкия човек та да кажа. Това е вярно от части. Нещата са прости. Има хора на ръководни постове от които зависи да ви решат проблемите по градове и села. Ма тия хора са назначени на шефски места за да изпълняват поръчки и обслужват олигарси, не да се занимават с малкия човек. Има битка тия хора да се сменят с нормални и работливи. Обаче задкулисието си пази постовете, че краденето е голямо. Затова са и тия нескончаеми спорове и политически войни, от които изглежда, пе никой… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
20 септември 2024 22:11
Гост

И ако тия работливите са от ПП, Бог да ни е помощ, по-добре мързел….. Справка: реформите в КРБ….

Чунчуков
Чунчуков
20 септември 2024 16:07
Гост

Да им имам казусите и проблемите. Дето обикновения човек дори не ги разбира. Никой не се грижи за обикновения човек.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2024 16:06
Гост

Е добре е да се изясни тая пуста драма

Анонимен
Анонимен
20 септември 2024 16:00
Гост

Голямо чудо. Измислени скандали дето в Герб и Дпс се случват почти при всеки техен представител. Ама се мълчи. Смееш ли да гъкнеш. Че разследване да правиш…

Анонимен
Анонимен
20 септември 2024 15:59
Гост

Глупости на търкалаци…

Анонимен
Анонимен
20 септември 2024 15:58
Гост

Хората без вода седят, тия с какво се занимават родните народни представители. Кой народ представляват?

Анонимен
Анонимен
20 септември 2024 15:57
Гост

Брех. Толкова ли е важвн тоя въпрос?

Анонимен
Анонимен
20 септември 2024 15:57
Гост

Е как не. Идат избори. Разработиха се. Хахаха