Мащабна съдебна реформа в Мексико предвижда до 2027 г. всички съдии в страната да бъдат избрани след общонародно гласуване, а още през юни следващата година по този начин трябва да бъдат излъчени 11-те върховни съдии.

Това е планът на управляващата партия Национално движение за обновление (МОРЕНА), представен миналата седмица от лидера ѝ в долната камара на Националния конгрес Игнасио Миер. Предложената реформа ще бъде обсъждана през септември, но срещу нея има сериозни критики.

Реформата ще се проведе на няколко етапа – през 2025 г. трябва да бъдат избрани половината от всички магистрати в Мексико, като вакантните длъжности трябва да бъдат попълнени също след пряко гласуване от народа. А до 2027 г. всички длъжности в съдебната система трябва да бъдат заети от избрани от хората магистрати.

Новоизбраната президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум, която ще встъпи в длъжност през октомври и също е от партията МОРЕНА, защити идеите на отиващия си президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, като заяви, че е съгласна с предложенията. Обрадор е чест критик на съдиите в Мексико и инициатор на промените. Показателно е и предложението изборът на върховни съдии да е измежду кандидати, номинирани от правителството.

Скептично за реформата на мексиканската съдебна система обаче се изказа американският посланик в Мексико Кен Салазар пред „Ройтерс“, пише БТА. Според него тя заплашва мексиканската демокрация, както и жизненоважните търговски отношения САЩ.

„Въз основа на моя жизнен опит в подкрепа на върховенството на закона, смятам, че прекият избор на съдии е голям риск за функционирането на мексиканската демокрация“, каза Салазар.

Той посочи, че дебатът около тази реформа би застрашил търговските отношения между САЩ и Мексико, „които се основават на доверието на инвеститорите в правната рамка на Мексико“.

„Всяка съдебна реформа трябва да има правилни предпазни механизми, които да гарантират, че съдебната власт ще бъде укрепена и неподвластна на политическата корупция“, добави посланикът.

През седмицата съдебната система в Мексико спря да функционира, след като магистрати и съдебни служители започнаха безсрочна стачка в знак на протест срещу плана на правителството. След онлайн гласуване около 55 000 съдии и служители са спрели работа за неопределено време, според съобщения в местната преса. В Мексико Сити стачкуващите съдии развяваха национални знамена и скандираха: „Приятелю, разбери, моята работа те защитава“.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ВС да е един, и от 12 съдии!
ВС да е един, и от 12 съдии!
23 август 2024 12:53
Гост

Значи и върховният съд на Мексико е от 11 съдии. Толкова са и в Бразилия. В САЩ са 8 върховните съдии. Държави с огромно население и територия и далеч по-сложно законодателство са с малко върховни съдии. В България с мижава територия и спадащо население има стотици върховни съдии в два върховни съда. В цивилизования свят да си върховен съдия е лебедова песен за малцина , а в България -масовка, а вече във ВС започнаха да пристигат и завършите планинския ,морския ПУЦ, че и АОНСУ, а диплом от СУ е все по-голямо изключение. И понеже един върховен съд е малко има… Покажи целия коментар »

Роднина-милиционер
Роднина-милиционер
23 август 2024 13:05
Гост

А що се отнася как се постъпва в администрацията на съдилищата, бивш съдия, бивш шеф на голям съд, днес адвокат разказа в статия, как от ВСС -предишен състав са го търсили по телефона с укадание кой да спечечели конкурса за съдебни секретари. Той отказва да изпълни повелята, и съответно-вече не е в съдебната система.„

Ето и друга статия за роднинството в администрацията- Десетки роднини работят във Върховния административен съд https://news.lex.bg/pregled-na-pechata/%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D1%8F%D1%82-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8/

ivoryfront
ivoryfront
23 август 2024 12:51
Гост

Най-попyлярното и eфeктивно сpeдство за отслабванe в света блокиpа апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диeти, да ходите на фитнeс, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, пpосто опитайте и завинаги ще забpавите за излишните килогpами. Ето това лeкаpство:–- https://use.my/ketoex

Билалова
Билалова
23 август 2024 11:41
Гост

Българска аналогия имаме ли?

Анонимен
Анонимен
23 август 2024 11:40
Гост

Сериозен отпор

Калоянов
Калоянов
23 август 2024 11:39
Гост

Аналогия с българската съдебна система ли трябва да правим?

Анонимен
Анонимен
23 август 2024 11:40
Гост

Може да се опита, но имам съмнения, че няма да е в наша полза

Миланов
Миланов
23 август 2024 11:38
Гост

И нас какво ни касае?

изпити, лична отговорност, озаптяване на заплати,
изпити, лична отговорност, озаптяване на заплати,
23 август 2024 12:59
Гост

Ще се въвежда и в България! При изборите за ВНС ще се въвеждат избори за съдии, и проектотекстовете се подготвят. И ще се премахнат 20 заплати при пенсиониране и напускане-с промяна в ЗСВ, ще се въведе лична осигурителна вноска, ще се спрат парите за дрехи. Ще се въведе и лична отговорност за съдиите, и ще се премахне несменяемостта. Заплатите ще станат -във ВС-80 процента от професорската, а в районните съдилища-80 процента от заплатата на асистент в СУ. Също така-на всеки три години ще има атестационни изпити за инсталираните-повготвения не се страхува от изпит, от изпитващи, извън съдебната система-с цел обективност.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 август 2024 11:38
Гост

Ето това се казва обединеност

Алексиева
Алексиева
23 август 2024 11:37
Гост

Приятелю, а дали наистина твоята работа ме защитава … Или защитава интересите на който трябва, когато трябва… Не знам, не знам

Велемир
Велемир
23 август 2024 11:34
Гост

Много демократично ще ми стане в Мексико.

Кака Ви
Кака Ви
23 август 2024 11:35
Гост

И американския посланик май така мисли и не му допада 😁

Пени
Пени
23 август 2024 11:32
Гост

Някой го е страх от народната любов 🤣