За пръв път в историята на Националното състезание за решаване на казуси в областта на гражданското и търговското право „Кристиан Таков“ в него се включиха 25 отбора от деветте юридически факултета в страната. Това съобщиха организаторите на 17-то поред издание на състезанието, като на финалната му фаза за присъствали над 160 съдии, организатори, участници и гости.

Заключителните устни кръгове от надпреварата се проведоха през уикенда в Съдебната палата в София, където гост беше и Александър Арабаджиев – съдия в Съда на Европейския съюз от 2007 г.

„Навлизането на интегралното обучение по право на ЕС с национални правни казуси и анализът им като единен правен ред има изключително значение за развитието на правната ни система и младите юристи, които ще я изграждат в бъдеще, а това сте вие“, сподели той пред участниците. Съдия Арабаджиев подчерта, че всичко това е гаранция за успешното ни придвижване към ефективното членство в институционалната, културната и правната система на Европейския съюз. По думите му, трябва да спрем да превръщаме ценности като върховенството на правото в клишета и да започнем да ги отстояваме като реални ценности всеки ден с действията си. В заключение Арабаджиев подчерта, че насърчаването и развитието на вътрешната независимост, компетентност и сила на младите юристи е една от ключовите гаранция за справедливост.

Победител в състезанието тази година стана отбор от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, състоящ се от: Ани Павлова, Антонио Дафинов, Александър Добрев и Ангел Ефтимов, които са студенти в V курс. Победителят беше излъчен след оспорвана битка пред финалния съдебен състав с членове съдия Борислав Белазелков, съдия Десислава Попколева, доц. д-р Венцислав Петров, адвокат Атанас Вълов и адвокат Димитър Стоименов. На победителите бяха връчени грамоти и награди от съдия Белазелков.

Награда за най-добър оратор от името на Фондация „Кристиан Таков“ беше връчена на участника Ани Павлова от Галя Йончева, майка на Кристиан Таков. Галя Йончева призова всички млади хора да пазят правото, дори и от закона.

Награда за изгряваща звезда беше връчена на участника Веселин Манчев от IV-и курс, а награда за най-добра искова молба – на отбор в състав Николай Замярков, Еманоил Енев, Моника Иванова и Антони Стамболийски, всички студенти в V курс.

Специални награди под формата на стажове в някои от най-големите адвокатски кантори в страната спечелиха участниците Теодор Филипов (V курс); Радина Василева (III курс); Диана Димитрова (III курс); Ваяна Петкова (IV курс) и Моника Иванова (V курс).

С награди под формата на безплатно обучение бяха отличени Магдалена Стоева (V курс) и Преслава Христова (III курс),  предоставена от платформата за обучения на юристи „ЛексАрт“.

Със специална награда за проявени изключителни доблест, кураж, отборен дух и знания бе отличен отбор в състав: Алекс Тодоров (III курс), Цветелина Ганчовска (III курс), Фуат Расим (III курс), Дебора Байчева (III курс) и Магдалена Стоева (V курс).

Националното състезание беше закрито от адвокат Снежанка Балджиева, която припомни думите на Кристиан Таков, отправени към аудиторията на Националното състезание през 2015 г., че не трябва да позволяваме на добрата аргументация да убие истината и трябва винаги да се стремим към справедливостта, използвайки умелата аргументация за отстояване на доброто.

Националното състезание е създадено през 2007 г. от група студенти и преподавали от Юридическия факултет на СУ, като всяка година в неговата организация участват съдии, адвокати и преподаватели от всички университети в страната. Състезанието е правен форум, в рамките на който студенти по специалност „Право“ имат възможност да приложат в максимално близка до практическата среда теоретичната си подготовка. Състезанието се състои от предварителен кръг (под формата на тест за допускане) и финали (устни кръгове). Най-добре представилите се на предварителния кръг осем отбора се класират за финалите, които включват решаване на казус в рамките на симулиран съдебен процес и изнасяне на устна пледоария в защита на позицията на ищец и ответник пред жури. Журито е тричленно, а на финала – петчелнно, и се състои от университетски преподаватели, съдии, практикуващи адвокати и изявени бивши участници в състезанието. През тази година в журито се включиха преподаватели от всички университети в страната, адвокати и съдии от ВКС и СРС.

От 2018 г. насам състезанието носи името на доц. д-р Кристиан Таков – блестящ юрист, завладяващ преподавател и всеотдаен обществен деец. „Кристиан е и първият научен ръководител и духовен баща на националното състезание от неговото създаване, като без неговите напътствия и стремеж към справедливост и съвършенство, състезанието днес нямаше да бъде същото“, заявяват организаторите.

Основна роля в организирането на състезанието тази година са имали адвокатите Деян Петров, Снежанка Балджиева, Анелия Личева, Светослав Желев, както и Сдружението за международни състезания по право и Съюза на съдиите в България.

Провеждането му беше осъществено и с подкрепата на основателите на състезанието: проф. Павел Сарафов, проф. Таня Йосифова, доц. д-р Венцислав Петров, доц. Ангел Шопов, гл. ас. д-р Виктор Токушев, адв. Симеон Стойчев, адв. Атанас Вълов, гл. ас. д-р Георги Георгиев, гл. ас. д-р Анастас Пунев, д-р Мартин Бъбаров, д-р Ясен Николов, съдия д-р Васил Александров, съдия Андрей Георгиев, ас. д-р Цветелина Байрактарова, д-р Елислав Атанасов, д-р Димитър Атанасов и Антоний Димитров.

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 май 2024 21:01
Гост

­­­Г­­­о­­­р­­­е­­­щ­и­­­ ­­­м­­­о­м­­и­­­ч­­е­­т­­а­­­ ­­­в­­и­ ­­­о­­ч­а­к­в­­а­­т ­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?96820

ВПП
ВПП
25 април 2024 11:15
Гост

Искрени поздравления към всички участници! Инвестирайте максимално много в образованието си и се възползвайте от всички възможно форми на обучение – това ще Ви се отблагодаря многократно през професионалния Ви път!

Робин Худини
Робин Худини
24 април 2024 23:23
Гост

Не ходят на лекции, навремето – Йорданка Зидарова се „разплака“ вика – това са ви последните шансове – слушайте ми сега лекциите – не щат и така – и това станаха сума ти – съдии, прокурори, адвокати. Не искат да влизат на лекции, всичко е едно – давай – друг път, поне да схванат разликата между поръчка и изработка – като облигация, както и нещо друго, както и да е – то животът ги учи. После в житейският път – ще трябва да учат. Живи и здрави – всички, но наистина – мястото на студента е в лекционната зала. Прожекторите… Покажи целия коментар »

Ирина
Ирина
25 април 2024 8:24
Гост

Ето това е истинският комунизъм – някой иска да спре времето, да затвори студентите на лекция, да не ги показва и най-важното – да не им дава да говорят. Радвам се, че разкрихте съвсем душичката си, макар и скрита зад тирета вместо многоточия.

Съдът
Съдът
24 април 2024 17:04
Гост

Като съдия винаги съм вярвал, че всяко усилие си зуслужава и това начинание трябва да продължи. Има надежда и успех на младите хора, те ще ви променят!

Щом си судия да не си извънземен
Щом си судия да не си извънземен
25 април 2024 12:29
Гост

Бе то ти личи какъв си щом се фишкаш, че си съдия и това ти дава някаква индулгенция да мислиш, сякаш като човек не може да мислиш само като съдия

Ужас
Ужас
25 април 2024 14:18
Гост

Някакъв индивид, който обижда всички наред, ще дава присъди кой какъв е. Пази Боже!

Адвокат
Адвокат
24 април 2024 17:00
Гост

Много хубава новина! Поздравления и за участниците и за хората зад кадър! Тази статия ме върна към моето участие в това състезание преди има-няма 9 години. С моя отбор така и не стигнахме до първите места, но никога няма забравя часовете подготовка, общите ни тренировки и срещата със съдия Белазелков като жури в състезанието. А и май поне по мое време това беше единственият форум, в който студент може да се преобрази в адвокат по българскоправен казус.

фен куб, агитка
фен куб, агитка
24 април 2024 16:43
Гост

Не спряхте да се, кичите и пъчите зад чужд труд и интелект. все искате да се отъркате и пришиите до някой известен. Аман от фен клубове и агиткаджии…. само грачите грозно, зловещо…., като е казал поета.

Анонимен
Анонимен
24 април 2024 17:03
Гост

Бате, пий хапчетата и поне спри с тези многоточия, за да не оставаме с впечатлението, че сам жалкар троли под статията 😀 Вкарай малко трол култура демек.

Стига пропаганда
Стига пропаганда
24 април 2024 16:09
Гост

Еее стига с този Таков, оставете го да почива в мир. Не бива да крийте несъстоятелността си зад неговия гръб. Все пак той беше ярко политическо лице какъвто е и целият му род. Само неговата дружка Христо Иванов и Найо Tицин Марчева липсват . Ей го Бела Зелков. Спрете са тая пропаганда. Нека го почетем по смирено този човек . Той не беше циркаджия поне.

Стига глупости
Стига глупости
24 април 2024 16:18
Гост

Знаем, че това е мокрият сън на всички депесари и нереализирани драскачи – да няма нищо светло. Еми, няма да стане. Все ще свети нещо да ви дразни.

Патиланци
Патиланци
24 април 2024 15:56
Гост

А кога реално учат и ходят на изпити тези състезатели. Купихте ли им екпипи (анцузи) гуменки, каски, ръкавици…… Как не ви е срам да принизявате правото до състезания…… Това да не ви е игра? Всичко ли трябва да обръщате на игра и забава? Остава да им подаряват и книжки, например „Баба Цуцулана“

Анонимен
Анонимен
24 април 2024 16:15
Гост

Къде видяхте игра? Това е сериозно състезание. Също, съдейки по снимките, никой от участниците не се объркал да дойде с анцуг в съдебната палата, съмнява ме и някой да е търсел такъв. Бас държа, че и в торбите на Сиби няма да намерите нищо друго освен качествена юридическа литература – о, изненада, отново насърчение участниците да четат и да подобряват юридическите си знания.

Орденоносец медалист
Орденоносец медалист
24 април 2024 16:39
Гост

оффф, че си …. задръстена. Правото има други цели от състезателност и самодостатъчност. То трябва да служи на хората, а не е забавление. Смисъла, функциите и целите му да са други . А пък кой какъв е по- добър или по- лош ще решава живота и историята, последователите. С кеф бих ти връчил грамота, медал, плакет, купа, орден, белким се наситиш на успех и почит, ама нейсе…

Апропо, да не се бърка последователи с фенове…..

Гошо Манекена
Гошо Манекена
25 април 2024 8:26
Гост

Мерси, нямам нужди от медали от някакъв лайномет. Стига ми квалификацията „задръстеНА“. МуХахахаа

Това поп колтура ли е или наука
Това поп колтура ли е или наука
24 април 2024 12:13
Гост

Това мероприятие как да се приема? Нещо като гласът на България ли е? Да очакваме и риалити формат.

Състезание е, колега, състезание
Състезание е, колега, състезание
24 април 2024 14:26
Гост

Да се приема като малкото смислени събития в подготовката на бъдещите юристи. Дайте да даваме гланост само на ергени и риалитита, а читавите инициативи да ги скрием, сакън да не разбере някой, че се случва и нещо нормално в клета майка България! Апропо поздравления на колегите!

Аман от клакьори! Милите и екзалтирани
Аман от клакьори! Милите и екзалтирани
24 април 2024 15:51
Гост

Това, че ти го приемаш за читаво не го прави само по себе си и това, че ти го искаш. За мен си същото като в комсомола. Измишльотини и изкуствено толерирани деца, които после няма в практиката и живота не се реализират, защото са свикнали да ги водят за носа учителките и калкьорите да им пригласят. Жива риалити си е това. Аз просто не съм на твоя акъл и теза. Какъв е смисъла от такова състезания каква е целта и какъв ще е приноса . Да се намира на работа една група от хора, но без реален смисъл и ефект.

Срам и позор
Срам и позор
24 април 2024 16:10
Гост

Веднага ти казвам, драги ми смехурко. Смисълът е студенти по право да бъдат мотивирани да прочетат и проучат спорни въпроси по един сложен казус, след което да напишаш искови молби и да пледират аргументирано в истинска съдебна зала в защита на своя доверител съобразно процесуалната позиция. Това се случва пред 40-50 преподаватели от почти всички ЮФ в страната, съдии от СРС, СГС, ВКС и КС и адвокати от най-големите кантори в страната. Тоест събитието е възможност студенти по право да премерят сили в една среда, която няма нищо общо с комсомола, изкуствен толеранс или учителки. Това си е здрава практическа… Покажи целия коментар »

наивно като за детска градина... провоциално
наивно като за детска градина... провоциално
24 април 2024 12:10
Гост

Щом докараха правото да е състезание и отбори, то е ясно докъде сме стигнали…..до празнословието. Всичко си изглежда като в комунизма и там много викторини и мероприятия, фанфари, плакати купеше ентусиазъм и накрая видяхме как стигнахме до крах и нацията се разедини на отбори- сини и червени …., но всички усещаме безпътицата до която се докарахме . Иначе ентусиазирани фанфарони, които се умиляват винаги ще има характеризирам ги като – наивисти. Но такива в правото нямат място, Правото е тежка материя, а не наивна. То трябва да помага и разрешава проблемите и е недопустимо да е състезание. То си личи… Покажи целия коментар »

Някой си
Някой си
24 април 2024 14:23
Гост

Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже! Единственото празнословно и лековато нещо в цялата история е злобарският Ви коментар, написан в стил емоционална ученичка с триста многоточия. Ако едно състезание стимулира студентите по право седмици наред да се готвят с ентусиазъм и задължбочено по сложен правен казус, какво по-хубаво за правото и правната наука от това? Какъв комунизъм Ви е в главата и къде го видяхте освен в собствената си долнопробна особа? Аз си пожелавам всички юристи да са на очевидно ниското ниво на журито и учредителите – в голямато си мнозинство доказани и уважавани съдии, адвокати и преподаватели!… Покажи целия коментар »

Робин Худини
Робин Худини
24 април 2024 11:50
Гост

Да не ти се случва да водиш съдебно дело, но е похвално да има поне – практически подготовки, аз забелязвам – че съдиите не обичат нищо да четат като теория толкова.

За гражданите ще е хубаво – да има подготвени адвокати, за съжаление – нивото ни е все още – ниско ниво, има една неграмотност.

Стратегическата мисъл отсъства – когато трябва да обхванеш един казус – да направиш комплексна защита, да бъде един вид – „4Х4“, като при автомобилите.

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 19:50
Гост

Завистниците пак се включиха в коментарите. Състезанието е отворено за всички. Подгответе се и участвайте.

Александър
Александър
23 април 2024 19:28
Гост

Сменете поне титуляра на това измислено състезание….“доцентчето с големите уши“, както се изказа един конституционалист. Пхахахахахахха

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 19:17
Гост

Поздравления за тази чудесна инициатива, позволяваща на студентите да получат практическия опит, който университетите не им предоставят.

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 18:40
Гост

Както винаги, чл. – кор. проф. дюн Иван Русчев не се кани за жури в това състезание. По простата причина, че нито един от участниците нямаше да се класира, познавайки критериите за знания на член-кореспондента, даже и журито не отговаря на тях.

Няма
Няма
23 април 2024 18:43
Гост

Боже, прибери си комплексираните вересии! 😀

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 18:51
Гост

Не всеки го избират за „Член-кореспондент“ на БАН;)

Анонимен 2
Анонимен 2
25 април 2024 14:28
Гост

Хубаво е човек да пише от първо лице. Инак почва да говори за себе си като Любо Пенев – „Любо Пенев е голям треньор“

Щастлив човек
Щастлив човек
23 април 2024 18:09
Гост

Браво, колеги, Вие сте гордост! P.S. Защо на главната страница стои някаква простотия с подкуп за 60к, а децата за милиони са скрити надолу?

Случаен минувач
Случаен минувач
23 април 2024 18:02
Гост

От такава новина имах нужда днес! Да отворя новините и да видя млади, умни, любопитни, търсещи и хубави лица. Да знам, че има надежда. Благодаря на организаторите на това прекрасно състезание и на Лекса, които ни удостоиха с честта да разберем, че в България се случват и хубави неща!

Щастлив човек
Щастлив човек
23 април 2024 17:50
Гост

Браво! Страхотна новина! Поздравления на победителите и на всички участници!

Свидетел
Свидетел
23 април 2024 17:46
Гост

На нагласени състезания НЕ се впечатлявам…пак го казвам. Всяка година си бутат отбора на СУ. Някой да се учудва? А и да не забравяме, че 60% от кадрите в съдебната система са възпитаници на Юридическите факултети на УНСС, ПУ и ЮЗУ.

Както казва проф.Близнашки на лекции:
Както казва проф.Близнашки на лекции:
23 април 2024 17:31
Гост

„Не е важното да си умен, важното е да знаеш правилния човек да целуваш! Вижте ме мен! Депутат и премиер бяха, ама 30 години се скъсах от това да целувам правилния човек! Но накрая човек получава удовлетворение!“

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 17:25
Гост

Късмет в бъдеще им желая аз лично.

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 17:25
Гост

Браво

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 17:25
Гост

Бе като си умен си личи бе. Личи си бе

Данчев
Данчев
23 април 2024 17:25
Гост

Поздравления за представянвто

Ерментерос
Ерментерос
23 април 2024 17:24
Гост

Успех младежи. Яие сте умни младежи. А аз? Аз вече съм с провиснало и миришещо месо…

Bob
Bob
23 април 2024 17:24
Гост

Докато не се занимават с политика за родния Ганя са млади и приятни деца. Почнат ли да се занимават и ганя квичи на умряло, че те ще го съсипят. Защо? Защото любимия му Силовак от Банкя може да бъде арестуван и аъден за държавна измяна, кражби в особено големи размери

Хършев
Хършев
23 април 2024 17:22
Гост

Надявам се на най-доброто за тях. А и за клета майка България.

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 17:22
Гост

Млади таланти. Поздрави, че са такива опортюнисти

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 17:22
Гост

Ако Васил Терзиев не стане премиер министър, Василев финансов до няколко години, деца, бягайте си в чужбина. Оправия няма даима още 20 години.

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 17:52
Гост

Прегледай се в психиатрията.