„Това е последният шанс пред 50-ото Народно събрание да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята“.

Това заяви президентът Румен Радев, след като връчи на „Има такъв народ“ (ИТН) последния трети мандат за опит за съставяне на правителство в този парламент, преди да се пристъпи към поредните предсрочни избори. В предходните случаи, в които държавният трябваше да решава на коя парламентарна група да връчи третия мандат, той избираше това да е БСП, но това не водеше до съставяне на кабинет.

Днес Радев посочи, че ИТН застъпват тезата за необходимостта от редовно правителство, което да е надпартийно и експертно.

„И на фона на конфликтите между партиите, а и вътрешно партийните раздори в редица от тях, вие демонстрирате устойчивост на вашата парламентарна група и на позициите си. Надявам се това да ви помогне за успешната реализация на мандата“, каза Радев.

По думите му, третият мандат има специфика, тъй като предоставя по-голяма гъвкавост и не задължава ИТН още днес да излъчат кандидат за министър-председател, а да го направят по-късно и след разговори с другите политически сили.

„Призовавам ви да пристъпите незабавно към тези разговори, да заложите на конструктивния и прозрачен подход и в разумен срок да ни информирате за резултатите от тях“, добави президентът.

Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов получи мандата и каза, че за тях той носи по-голяма отговорност дори и от първите два.

„Ще подходим изключително практично и с разум, ще проведем разговор с всички парламентарно представени партии, включително и с независимите депутати. Не е тайна, че за излизане от кризата, в която е страната, е необходимо бъдещото управление да стартира с колкото е възможно по-широка парламентарна подкрепа, за да има необходимата легитимация и да може да решава належащите проблеми“, каза Йорданов, след което обеща процесът на разговори да е изключително прозрачен и да не се налага да се тълкува това, което се случва на тях.

„Както вие, така и обществото ще можете да наблюдавате този процес и да си направи изводите – има ли отговорни политически представители в Народното събрание, или няма. Ще започнем още от утре“, добави Йорданов.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Малко сметки
Малко сметки
29 юли 2024 13:40
Гост

Ако приемем, че ГЕРБ и ДПС-Пеевски държат на думата си, то решението да има правителство зависи от Възраждане.

А с Възраждане ПеПейци, чалгари и комунисти ще направят оргия, по-голяма и от оргията на откриването на игрите, където бяха само „социалисти“, „либерали“ и крайно леви комунисти.

„ЗАЕДНОСТ“…

Анонимен
Анонимен
29 юли 2024 12:55
Гост

Срам и позор е тази нашата държава…

Велемир
Велемир
29 юли 2024 12:55
Гост

Да видим бат Бойко и онз другия, чието име не желая да споменавам, дали ще си стиснат ръцете с Дългия… Знаем, че ИТН се финансират от ДПС, знаем и че ДПС и ГЕРБ са си гъсти … Слави и Бойко остана да се разберат

ИТН и Стоян Денчев
ИТН и Стоян Денчев
29 юли 2024 14:26
Гост

„Обществен Контрол – ОК
13 август 2021 г. ·
До Ива Митева е Стоян Денчев. Агент „Симеонов“ от II ГУ на ДС! Главен секретар на Министерския съвет в правителството на Любен Беров. Вицепрезидент на Мултигруп. Ректор на Библиотекарския, известен „масон“ и ДПС-ар!“ – Фейсбук

Анонимен
Анонимен
29 юли 2024 12:54
Гост

Глупости. Чалгарина и селтак Тошко африкански ще прави правителство. С какви очи? Избрахме ви на първо място на изборите 2021. А вие ни сра**е на главите

Ласло
Ласло
29 юли 2024 12:57
Гост

Много зависи какво ще му нареди гуруто.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2024 12:53
Гост

Много им лесно да приказват как ще ходим на нови избори, но на народа не му се занимава с тях. Което е и целта на партиите де, да вкарват псевдо партий, като Веселиее

Алексиева
Алексиева
29 юли 2024 12:53
Гост

Когато ИТН имаха възможност да са водеща политическа сила и да преговарят за правителство се направиха на интересни и дори не пробваха… Сега вече сме много отговорни… След дъжд качулка

Анонимен
Анонимен
29 юли 2024 12:52
Гост

Изгубена кауза.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2024 12:51
Гост

Глупости. Да го връщат, чее няма смисъл от ИТН. Другия път няма и да влязат в НС

Асен
Асен
29 юли 2024 12:51
Гост

Много смела заявка!

Лозан
Лозан
29 юли 2024 12:52
Гост

Почакай, наслушали сме се на голи думи.

Кака Ви
Кака Ви
29 юли 2024 12:51
Гост

А той па един шанс…

Анонимен
Анонимен
29 юли 2024 12:51
Гост

Да видим ще направят ли някакъв цирк сега

Щерев
Щерев
29 юли 2024 12:55
Гост

По всяка вероятност. Както обикновено.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2024 12:51
Гост

Че ако отлети щее е страшна загуба ли?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 юли 2024 12:33
Гост

Чак на третата година ИТН се научиха на рационално политическо поведение в контраст с държанието им през 2021 г., когато искаха цялата власт за себе си и поставяха ултиматуми, макар бивайки сега последната по численост парламентарна група – изглежда неволята учи.

Смехурко
Смехурко
29 юли 2024 12:43
Гост

През 2021 г- ЗАДАЧАТА им беше да прокарат ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ Мадурки.