ГЕРБ печели изборите за български и европейски парламент, а ДПС е втора политическа сила в българския парламент след оспорвана битка за второто място с „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). Това показват резултатите от вота 2 в 1 при обработени 100% от протоколите от Централната избирателна комисия (ЦИК).

ГЕРБ печели вота с 24,7% от гласовете, ДПС е втора със 17%, а ПП-ДБ е трета с 14,3%. Голямата новина от изборите обаче е, че в Народното събрание ще има вече седем партии и коалиции, след като в него влиза и новата формация „Величие“ с резултат от 4,65%. „Възраждане“ остават четвърти с 13,8%, на пето място е БСП с малко над 7%, следвана от „Има такъв народ“ с 6%.

Новият участник в парламента – партия „Величие“, се свързва с бившия служител на НСО Николай Марков и Ивелин Михайлов, който стои зад т.нар. „Исторически парк“ край село Неофит Рилски в община Ветрино.

ГЕРБ печели и изборите за Европейския парламент, като получава 23,5% от гласовете. На второ място е ДПС с 14,6%, а трети са ПП-ДБ с 14,4%. „Възраждане“ е четвърта с 14%.

На пето място е БСП с малко над 7% и ИТН с 6%.

Изборите 2 в 1 могат да се окажат с рекордно ниска избирателна активност, като от Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщиха, че към 16 ч. тя е била малко над 20%.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пеналист
Пеналист
11 юни 2024 10:28
Гост

Сега ще управлява купеното правителство, с купените гласове, които имаха тежест, само защото безпросветния и ненужен български народ, пак отказа да отдели 30 секунди за да изпълни ЗАДЪЛЖЕНИЕТО си по закон да гласува. Срам ме е че съм българин в този момент. Браво на г-н Христо Иванов за достойното поведение. Единственият български политик, който знае как да бъде политик. Защото в ОПГ ГЕРБ-ДПС политици няма, там има едни престъпници, чийто крах е неизбежен! Ако ДПС направи правителство с дъщерната си фирма ГЕРБ, то протестите ще са от ден 1! Желая на Тиквата, за рождения му ден, да приключи като Трактора!

Анонимен
Анонимен
11 юни 2024 11:01
Гост

Типично изказване на немислещ твърд електорат – народът не гласува за нашите, следователно е ненужен и ме е срам от него. Парламентарната демокрация работи по този начин. И на Макрон едва ли му е приятно, че французите масово гласуваха за опозицията, ама не чух да казва колко го е срам, че е фанцузин. Преди 2-3 години имаше реален шанс за промяна в България, но опозицията просто го пропусна. Вместо да се формира незабавно коалиция, която да обере протестния вот срещу ГЕРБ и ДПС, позволи на абсурдната партия на един поп-фолк певец без каквато и да било идея за развитието на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 юни 2024 15:27
Гост

И за кого да гласуват българите? За човека, чието еднолично управление на тая държава в продължение на 13 години я докара до там, че Хърватия и Румъния да са по-напред от нас? Хърватия, която е член на ЕС от 2013г. след война за независимост. За сивия кардинал в българския парламент, който вече 30 години дърпа конците вследствие на гласовете от „прародината“ и едно недалновидно решение на Конституционния съд от 1992г.? За високообразованата некомпетентност на дясното обединение, което и до момента не може да участва в политическия живот, без да генерира постоянни поводи за оправдания и извинения? Не знаехме, че ГЕРБ… Покажи целия коментар »

иийй
иийй
10 юни 2024 14:04
Гост

Въвеждане на задължителен праг на избирателната активност.Имали под 25 %, и избора се повтаря . На кои му харесва между 400хил., 500 хил.лица , да определят политиката в страната ?

Анонимен
Анонимен
10 юни 2024 13:26
Гост

Нищо му няма на тъпия българин, сам си е виновен за всичко.Все някой друг му е виновен, все някой нещо му дължи.Сега, за да отпусне жилата, ще оскотее, ще се надруса с домашнярка, ще набие жената и челядта и ще псува живота, че живее в миманса.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2024 12:16
Гост

Интересно ми е кои са тея 119 човека, излъгали се да гласуват за Каскета. Митьо Пищова навремто събираше доста повече гласове.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2024 10:14
Гост

Въпрос към правното общество – къде е прагът на избирателна активност, който дискредитира държавната власт в една демокрация? При активност от под 30% не следва ли да започне усилена обществена дискусия какъв мандат ще има изобщо новият парламент да представлява обществото?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 юни 2024 10:17
Гост

Аха, избори до дупка значи, като балотажа с президента – направо да въвеждат дебели глоби за негласували да видим, какъв заек ще излезе от шапката.

Жокера
Жокера
10 юни 2024 10:53
Гост

Народът кат не ще да гласува и е съгласен на „диктатура на малцинството“, кой му е крив? Да не излезеш да гласуваш само по себе си също е избор – избираш да ти е „все тая“. Така че кой му е крив на българина като не гласува и оставя друг да решава съдбата му? Новите избори са легитимни, защото 70-те процента подкрепят статуквото с бездействието си. Така е решил народът.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2024 11:29
Гост

Мисля, че е очевидно, че никой не иска да гласува, просто защото омерзението и погнусата от политическата класа са достигнали критична маса. С такава активност на практика се потвърждава, че единствените гласували са държавната администрация и хрантутниците, които пряко зависят от всяка партия. Наистина ми се вижда най-демократично да имаме “избори до дупка”, или поне докато настоящите политически играчи не схванат посланието, че суверенът ги ненавижда и не ги иска за управляващи.

Жокера
Жокера
10 юни 2024 12:11
Гост

И к’во като не ги иска „суверенът“? Никаква промяна не е станала с бездействие. Дори и да приемем, че изведнъж всички тези „омразни“ политически партии изчезнат, нали някой трябва да управлява? Кой ще е той? Обикновеният уличен умник, дет дава акъл, плюе всички, но не ходи да гласува, ще каже „а-а-а, няма да съм аз“, но политиката е мръсна работа и някой трябва да се изцапа, така работи демокрацията. Българинът изглежда не отчита този факт. Той си стои и чака някой да го оправи – царят ще ни оправи, Станишев ще ни оправи, Бойко ще ни оправи… въпросът, който никой… Покажи целия коментар »

LSSAH
LSSAH
10 юни 2024 12:35
Гост

Хората са обезверени и отчаяни и нормално да не гласуват. Някой не семвиждат и представени, като мен и така.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2024 13:23
Гост

И кое му е нормалното…..инфантилните доводи, че нямало за кого……

LSSAH
LSSAH
10 юни 2024 14:28
Гост

Напълно нормално е, когато за избор ти се предлагат различни видове екскременти. За кого точно трябва да се гласува? То се видя, че са останали само сектантите от партийните ядра + тези, които ще се облажят директно победата.

А и в моя случай е по-трудно, защото съм радикал. Малко партии биха изразили моята идеология. Напр. за жълтопаветниците или за рубладжиите, които сега реват, че трябвало да се гласува, никога не бих гласувал, защото имаме цивилистични различия.

Иван Иванов
Иван Иванов
10 юни 2024 10:07
Гост

И Васил Божков се беше засилил.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2024 8:19
Гост

Докато овцете пасат кротко в неделния ден и не им дреме, какво изобщо става в кошарата, така ще е.После ще се чудят, какво стана.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 юни 2024 8:08
Гост

Нека запазим минута мълчание в памет на ППДБ, които продължават да живеят в собствения си свят на уникалност и непогрешимост, намирайки оправдание за резултатите в „компроматната война“, но сякаш забравят, че такава винаги е имало преди избори. Ползват името на Таков, като дъвка за морално съвършенство, но не се учат от заветите му за обръщане на внимание на обикновения човек в малките градове и села, а се правят на сиромахомили в центъра на София и някои друг квартал с претенции да са „близо до народа“, умнокрасивия, не тъпогрозния, щот последният няма да разбере концепцията за дигитализацияъа в публичния сектор. ДПС… Покажи целия коментар »

ППДБ
ППДБ
10 юни 2024 19:40
Гост

Е, бухале, веднъж и аз съгласна с теб. Но корекция – Тафров и Лорер няма да ги бъде, което е и най-звучният им шамар.

От Фейса
От Фейса
09 юни 2024 23:14
Гост

„Току що осъзнах, че мантрата за образованите българи в чужбина, които ще гласуват за ППДБ до смърт, се срина. Току що 4 момчета, студенти в Лондон, ми казаха, че били приключили с ППДБ и този път щели да гласуват за Възраждане.

Разбира се, това прилича на наказателен вот, а не на споделена идеология. Явно, част от младите и образованите се оказаха гнусливи, и не могат да преглътнат сглобката с мафията, мазното кафенце, неофициалния кеш, приказките за овладяване на държавата и всички други гадости.
Очертават се забавни избори.“

Бивш СУ ЮФ играч
Бивш СУ ЮФ играч
10 юни 2024 7:33
Гост

Надявам се, да не са миячи на кенефи тези капацитети!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 юни 2024 21:18
Гост

След дълго мълчание, Лекс, които си получиха кинтите за машините и затова са хрисими като оядена мечка, решиха да отразят резултатите от изборите, няма лошо. В общи линии стигнахме там, откъдето тръгнахме, безплодният цикъл продължава в съшия дух, ороборосът и захапа опашката, народът изяде дървото с 6-те поредни избора, разноските за които плащаме всички ние. Милиард лева стигнахме ли, или не съвсем? П.С.От кого да си търсим парите – посолствоТО, заради неуспешната цветна революция или от промянаджиите, че е леко несправедливо да пълнят главите на хората с празни очаквания и накрая да се измъкнат сухи и невредими от бъркоча, оставен… Покажи целия коментар »

Проскубан ум
Проскубан ум
09 юни 2024 21:48
Гост

Търси си парите от двамата корпулентни, които предизвикаха тези избори. Само че те не дават, а само взимат.

Моше
Моше
09 юни 2024 20:12
Гост

Нека и в Брюксел да се порадват на ИТН и Възраждане, че вече забравиха Бареков. Пак ще се излагаме.

2333
2333
09 юни 2024 20:07
Гост

Каква е тази активоност, само агитки ли са гласували?

Анонимен
Анонимен
10 юни 2024 21:24
Гост

Агитки, МВР и членовете на партиите… Ебати демокрацията.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2024 20:06
Гост

Закривааааай, пълна кочина сме.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2024 20:03
Гост

Не ми дреме за евроизборите, нито за европарламента, а простия народ за тях е гласувал повече.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2024 20:05
Гост

На мен ми дреме, че Волгин най-после ще се махне от БНР, срам и позор за журналистиката. Иначе да – евроизборите са безмислени.

путин
путин
09 юни 2024 20:03
Гост

Мчи той Путин печели изборите в България. Направо може да си състави правителство.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2024 20:01
Гост

При следващи избори тези въоръжени фашисти от Величие ще влязат. Хубавото е, че взимат от Възраждане. Лошото е, че са много по-лоши от тях.

величието на падението
величието на падението
09 юни 2024 20:01
Гост

Исторически парк са турци. Лъжат ви!

анонимен
анонимен
09 юни 2024 20:00
Гост

Това е най-ниската избирателна активност. Хората им казаха, че са омерзени от всичките!

Chuck
Chuck
09 юни 2024 20:07
Гост

Всички играят, накрая Пеевски печели.

Бегай
Бегай
09 юни 2024 19:59
Гост

Нови избори значи, ако Бойко се дръпне и не направи правителство. Аман!