Първата задача на новосформираната Комисия по конституционни и правни въпроси са промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които да бъде отложено централизираното разпределение на заповедните дела.

Законопроектът (пълния му текст виж тук) за това е на председателката на комисията Анна Александрова и на съпартиеца ѝ от ГЕРБ Марин Маринов и ще бъде разгледан днес на първо четене от комисията.

Както е известно, от 1 юли 2024 г. всички заповедни дела трябваше да се разпределят централизирано и за тях да не важат правилата за местна подсъдност. Тази дата отмина, но промяната не се случи, тъй като не е готов новият модул „Заповедни дела“ на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Изграждането му се финансира от Плана за възстановяване и устойчивост и трябваше да е факт до края на 2023 г. Европейската комисия обаче одобри със закъснение българския ПВУ, а след това Висшият съдебен съвет и Министерството на финансите сключиха оперативно споразумение едва на 26 март 2024 г.

Затова сега се предлага централизираното разпределение на заповедните производства да бъде отложено за 1 юли 2025 г. Като промяната да влезе в сила със задна дата от 1 юли 2024 г.

Проектът, внесен от Александрова и Маринов, предвижда още една промяна в ГПК. Тя е в чл. 415, ал. 5 да се предвиди, че „За предявяването на иска в едномесечен срок от съобщението съдът следи служебно“. Т.е. няма да е необходимо след възражение срещу заповед за изпълнение заявителят да предоставя доказателства, че в срок е предявил иск. „Заповедният съд ще получава информация за образуваното исково дело по служебен път, съответно непредставянето на доказателства няма да е основание за обезсилване на заповедта за изпълнение и изпълнителния лист по чл. 418 ГПК. Задължението на съда да следи служебно ще изключи възможността за обезсилване на издадената заповед за изпълнение при пропуск на съответния служител да отрази в системата, че искът е предявен“, обясняват вносителите.

Очаквайте подробности

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
.....
.....
24 юли 2024 12:22
Гост

Анна Александрова е един от малцината стойностни юристи в НС.

А чл. 6 ГПК?
А чл. 6 ГПК?
24 юли 2024 10:54
Гост

Считам, че предложението съдът служебно да следи за това дали заявителят е предявил иска си в срок противоречи на принципа в чл. 6 ГПК – диспозитивно начало, респективно такова действие не представлява дължимо от съда действие по чл. 7, ал. 1, предл. първо ГПК.

Съдия СРС
Съдия СРС
24 юли 2024 10:41
Гост

Заемете се с това разпределение да не обезкървявате районните съдилища по места, а да ги захраните с поне тези елементарни дела. Надуването на балона в София дава отрицателни за всички резултати: още по-бавно произнасяне, почти никаква перспектива за кариерно израстване, още повече столичани в повече, които не знаят къде се намират и вършат глупост след глупост, изобщо ЗАЩО БЕ, ХОРА?!!! Защо се тъпчете в този препълнен асансьор София?! Неефективно е това пренаселване и в съда, и в квартала Ви, и по улиците, и накрая – без места в детските градини. Защо сте дошли тук, за келепир ли? Ами ТОЙ СВЪРШИ!… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 11:35
Гост

За последното бих поспорим, „йо“.

Hollispollich
Hollispollich
24 юли 2024 9:43
Гост

The first task of the legal committee is to delay the central distribution of warrant cases, which is a complex process and requires thorough intervention to ensure fairness and efficiency in the legal system. physical. Google

Съд
Съд
24 юли 2024 9:39
Гост

Ами хубаво, успех на новата правна комисия

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 9:38
Гост

Тези няма ли и те да излизат във ваканция… или има още 7 дни до тогава и си ги оплътняват

Борисов
Борисов
24 юли 2024 9:36
Гост

Не вярвам аз, че нещо ще се проверява/следи по служебен път…

Елена Колева
Елена Колева
24 юли 2024 9:34
Гост

Така и не можаха да го измислят това разпределение на делата…

Алексиева
Алексиева
24 юли 2024 9:33
Гост

ПВУ е един от най-политическите проекти правени някога, а доказателство за това са някои от безумните проекти, които са заложени. Пример: Парк за съхранение на 6000 Мегавата зелена енергия… защо е толкова абсурдно ли?! Защото зелената енергия се съхранява до 4 часа и след това се губи, а за да осмислим количествата, които се очаква да съхраняваме по 4 часа – АЕЦ произвежда 1000 мегавата. То бива, бива подмазване на Зелената сделка, но нещата излизат извън контрол

Славко
Славко
24 юли 2024 9:30
Гост

Типично по нашенски, трябва да сме приключили 2023 г., а ние 2024 тепърва започваме с предварителните неща…

Kalin
Kalin
24 юли 2024 9:27
Гост

Не съм изненадан, че имаме забавяне в техническо отношение. Дано поне се компенсират нещата по отношение на качеството

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 9:26
Гост

Скоростта с която ПВУ финансира каквото и да е отчайваща, съответно всякакво изпълнение е сходно тромаво

Александров
Александров
24 юли 2024 9:25
Гост

Щом ГЕРБ-аджиите го произвеждат… значи не е добре

Алек
Алек
24 юли 2024 9:24
Гост

Първа задача – отлагане! Браво