На фона на политическите и съдебните страсти около парламентарните избори и на предстоящите избори за председател на Върховния административен съд и главен прокурор за други изключително важни и за политическата, и за съдебната система избори засега цари пълно мълчание, въпреки че за тях има по-малко от два месеца.

Става дума за избора на четирима съдии в Конституционния съд (КС), който трябва да е приключил до 12 ноември 2024 г. Тогава изтича мандатът на назначените от президента проф. Мариана Карагьозва и Филип Димитров, и на избраните от върховните съдии Таня Райковска и от Народното събрание – Константин Пенчев.

Председателката на КС Павлина Панова още преди месец е изпратила писма до всички институции, които трябва да излъчат новите конституционни съдии, но все още няма задвижване при нито една от тях.

Както става ясно, при тази ротация президентът Румен Радев ще назначи двама членове на КС на мястото на Карагьозова и Димитров, които бяха посочени от предшественика му Росен Плевнелиев. На практика всеки държавен глава, изкарал два мандата, получава възможността сам да формира една трета от състава на Конституционния съд. Румен Радев вече назначи там чл.-кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов и проф. Янаки Стоилов, а сега ще „вкара“ и още двама конституционни съдии.

Видно от досегашните назначения, държавният глава е изразявал предпочитания към академичните среди, като е съобразявана и необходимостта на самия съд от юристи със специализация в конкретна област на правото. Очаква се и сега подходът да е подобен и да бъде отчетено например, че Павлина Панова е единственият пеналист в КС и че след края на мандата на Таня Райковска и Константин Пенчев няма да има специалист по търговско право.

Като едноличен орган, който директно назначава конституционните съдии с указ, а не провежда избор, при президента процедурата е най-бърза и може да се случи в последния момент.

Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) трябва да изберат един член на КС.

Според джентълменското споразумение между двете съдилища тази година той трябва да е от ВКС. При предишната ротация през 2021 г. беше ред на ВАС и в Конституционния съд влезе Соня Янкулова. А през 2018 г., когато върховните съдии излъчваха двама членове на КС, бяха избрани настоящата председателка на съда Павлина Панова (ВКС) и Надежда Джелепова (ВАС).

Общо събрание на съдиите от ВКС и ВАС, което да избере бъдещия конституционен съдия, обаче все още не е свикано и няма податки кога ще се проведе. Решението за това е на двамата председатели Галина Захарова и Георги Чолаков, но засега те не са дали знак за кога ще го насрочат.

Както „Лекс“ писа, преди ден във ВАС бяха назначени 17 нови съдии (повече виж тук). Очаква се и назначаването на 13 нови съдии в Гражданската колегия на ВКС. Класирането за двата конкурса беше обявено през ден – за ВАС на 11 юни 2024 г., а за ГК на ВКС на 13 юни 2024 г., и е възможно двамата председатели да изчакват влизането на всички нови попълнения във върховните съдилища, за да свикат събранието за избор на конституционен съдия.

Както стана ясно, след ротацията КС ще има нужда от специалисти по наказателно и търговско право и сред върховните съдии се коментират имена на двама техни колеги, които правораздават точно в тези материи и скоро ще се пенсионират.

Последното овакантяващо се място в КС е от квотата на Народното събрание. Очакванията са, че то няма да бъде запълнено навреме – настоящият парламент не е започнал процедура, а новият тепърва ще трябва да встъпи в началото на ноември.

Последният избор на конституционни съдии от парламента се забави с повече от две години и вместо през 2021 г., се случи едва тази година. Това скъси с две години мандатите на избраните от депутатите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков (повече виж тук).

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Атанас Семов АКАДЕМИЧНО
Атанас Семов АКАДЕМИЧНО
18 септември 2024 11:05
Гост

comment image

академично е
академично е
18 септември 2024 12:52
Гост

А ти явно си щастлив да целуваш ръцете/и не само/ на ББ и да се радваш на Деса и сие. И да се хихотиш анонимно по форумите /тази силна българска черта/.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2024 10:36
Гост

От ВКС и ВАС се говори, че ще е Е. Стайков, а от НС няма никаква яснота заради политическите конфликти. Президентът ще назначи академични хора, най-вероятно едната ще е доц. Киселова, за другия не е ясно още…..

Крум Зарков
Крум Зарков
18 септември 2024 11:26
Гост

Той „потъна“ напоследък. „Академичното“ му досие:

„Крум Зарков е български юрист и политик, народен представител в 44-тото, 45-ото, 46-ото и 47-ото народно събрание, министър на правосъдието в служебното …“ – Уики

“ Заема поста на министър на правосъдието последователно в двете служебни правителства на президента Румен Радев, встъпили в длъжност съответно…“ – president.bg

Анонимен
Анонимен
18 септември 2024 12:55
Гост

Ако е Зарков, ще е втора Шекспирова трагедия в КС след Деса Дуловска. Да се надяваме, че РР няма да допусне подобна безумна грешка.
На КС трябват личности с авторитет и солидни биографии, а не политически креатури и мамини и генералски синчета и внуци.

ИЗПИТИ за кандидатите
ИЗПИТИ за кандидатите
18 септември 2024 10:29
Гост

Предлагам номинираните да преминат през публичен ИЗПИТ-по трите конспекта за държавни изпити на Университета. Само с ИЗПИТ ще се провери нивото на знанията. КС има огромна власт, исрещу тази огромна власт следва да се докажат знания на ИЗПИТ. Подготвения не се страхува от ИЗПИТ. Редно е изпитът да бъде излъчват онлайн, с цел правната общност да бъде изумена от знанията на кандидатите. След старото решение на КС , отпреди десетки години вече(от 90-те години), че имало частна държавна собственост, каквото чудо няма никъде по света и е непреводимо например на анлийски-явно необходимост от изпит има. Частна държавна собственост -това е… Покажи целия коментар »

Скуби Бу
Скуби Бу
18 септември 2024 11:55
Гост

За частната държавна собственост си абсолютно прав, но обслужиха интереса на адвокати и крадливи тарикати, за да могат да прилапват държавни и общински имоти по давност, което е още по-смешно… В чл.17 от КРБ е видна идеята на законодателя: ал.2 Собствеността е частна и публична; ал.3 се отнася за частната собственост – Частната собственост е неприкосновена, а ал.4 за публичната – Режимът на обектите на държавната и общинската собственост се определя със закон. И чл.18, ал.6 – Държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и на обществото, като е очевидно, че не се делят на публична и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 септември 2024 12:18
Гост

Забелязва се една устойчивост – не се познава практиката на КС, вкл. тълкувателната. Тези въпроси са изяснявани още 1992-1993 г. Каква противоконституционност при тълкувателни решения на КС? Този път не ще давам повече жокери и няма да влизам в безсмислени спорове. Но винаги трябва да се даде мнение, нали?! По всяка тема.

Скуби Бу
Скуби Бу
18 септември 2024 12:49
Гост

Ти първо завърши специалността „Право“ – в качествен ВУЗ, а после се опитвай да влизаш в дискусия с мен, като не забравяш и да се аргументираш юридически. Тези въпроси, мога да ти кажа, са изяснени още в законите на Хамурапи, а това, че ти не ги познаваш, си е чисто твое извращение/проблем… За практиката на КС, мисля, съм си казал мнението – МАЛОУМНА и ПРЕСТЪПНА. И съм се обосновал. А смисъла на КРБ мога да си го тълкувам и сам. Ти крадците и мошениците ли защитаваш?

незапознат
незапознат
18 септември 2024 10:25
Гост

Къде се подават документите за кандидатстване като конституционен съдия?

Динев
Динев
18 септември 2024 10:15
Гост

Държавата се тресе, а те?

Евстатиева
Евстатиева
18 септември 2024 10:15
Гост

Ох и тия ли ще се сменят

Каменов
Каменов
18 септември 2024 10:15
Гост

Време е за промяна. Но тя не идва.

Пашов
Пашов
18 септември 2024 10:14
Гост

Да видим как ще се намеси и тук КОЙ. Ще си проличи бе.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2024 10:13
Гост

Голямата рбота. Само Семов става за тая работа

Анонимен
Анонимен
18 септември 2024 10:13
Гост

Пазарлък бе. Като на пазара

Анонимен
Анонимен
18 септември 2024 10:12
Гост

И там може да върви тайно договаряне

Андрей Карлович
Андрей Карлович
18 септември 2024 10:12
Гост

Държавата се разпада, те искали да им попълнят състава …

Карайте така, какво толкова?!

Анонимен
Анонимен
18 септември 2024 10:12
Гост

По-добре да не се говори много

Полонска
Полонска
18 септември 2024 10:11
Гост

Задкулисие?

Мунчо
Мунчо
18 септември 2024 10:09
Гост

Райковска и Пенчев били специалисти по … търговско право?!

Ха ха ха ха ха ха.

Те не са учили търговско право, не са държали изпит по търговско право … защото между 1948 г. и 1991 г. търговско право не се изучава в Университета!

КС е един реликт и компрометиран орган, особено след „избора“ на Атанасова и Белазелков!

Планът-източник на правото
Планът-източник на правото
18 септември 2024 10:32
Гост

А любимото ми е-по облигационно право два семестъра , преди 1989г се учи,че социалистическия план е източник на правото. Такава глупост да се повтаря една година, и после студентът да го рецитира на изпити-и държавен, и семестриални и пред МП, и със сигурност е най-помненото от следването.

Всички учили преди 1989 социалистическо право, дори и да са пенсионери следва да им бъдат анулирани дипломите, до повторно явяване на държавни изпити но новите учебни планове.

ганю
ганю
18 септември 2024 10:37
Гост

И Герджиков не е учил търговско в Университета.
Значи не е специалист.
Тъй ли?
Откъде се намирате такива, чудя се!

Скуби Бу
Скуби Бу
18 септември 2024 13:02
Гост

Не, бе, всички ГанЮвци, че и тези във ВКС, ВАС и КС даже, сте изключителни „специалисти“. Разбирате от футбол, жени, коли, лов, риболов, политика, медицина, право и т. н. последният да затвори вратата… Затова законодателството и юриспруденцията в държавата ни са на този хал. Не ми е известна друга държава по света с такива малоумни казуси и дела, в резултат на абсурдната законодателна и хаотичната правоприложна дейност на „специалисти“ тип ГанЮ, намърдали се на постовете си на принципа „роднина-милиционер-роднина-милиционер“…

Ad nauseum
Ad nauseum
18 септември 2024 10:05
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН