Прокурорската колегия ще изпрати всички документи, събрани по казуса с групата за влияние в съдебната система на Мартин Божанов-Нотариуса, на Народното събрание.

Днес колегията възложи на администрацията да изготви проект на решение, който да бъде разгледан и одобрен на следващо заседание, с което всички документи да отидат в парламента. Там има създадена временна комисия, която трябва да изясни всички факти и обстоятелства около Нотариуса и Петьо Петров, известен като Пепи Еврото.

След убийството на Мартин Божанов в началото на годината, се заговори за това, че приживе той е бил част от група за влияние в съдебната система, в която били замесени и адвокати. Съдийската и Прокурорската колегия решиха да изяснят обстоятелствата около тези информации, както и във връзка с разказани преди време казуси от съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров, които имат челен опит с тази група.

От тогава всяко заседание на Прокурорската колегия започваше с изслушване на магистрати и събиране на документи.

Разбра се, че Мартин Божанов е присъствал на коледно парти на Софийската районна прокуратура в Банско. Не стана ясно кой го е поканил, но прокурори свидетелстваха, че е присъствал на празненството заедно с адвокат Велимир Атанасов.

Сред документите, които Прокурорската колегия събра, са справки за делата и преписки, свързани с Божанов и групата му, резултати от проведени ревизии в СРП, справка от Софийската градска прокуратура за разследването на групата за влияние и др.

Съдийската колегия на свой ред създаде седемчленна комисия, която да изясни фактите. Преди почти два месеца кадровиците удължиха срока ѝ на действие до края на септември. На последните заседания обаче членове на комисията вече искат тя да преустанови дейността си, защото не върши работа. На две поредни заседания бяха канени за изслушване бившият председател на ВКС Лозан Панов и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, но те не се явиха. Изслушан тогава беше само бившият лидер на „Да, България“ Христо Иванов.

В края на миналия месец Съдийската колегия пък образува дисциплинарка срещу съдия Маргарита Немска от Административен съд София-град по предложение на Инспектората към ВСС, без да стане ясно обаче основанието за това. Името на Немска обаче попадна във фокуса на общественото внимание във връзка с групата за влияние на Нотариуса. Връзката на съдия Немска с Мартин Божанов е през съпруга ѝ Емил Писков, който беше осветен като съдружник на Нотариуса в разследването на Антикорупционния фонд (АКФ), свързано с разкритията на манекенката Ивайла Бакалова, която записа разговор с Божанов, а в него той обясняваше, че излизането от ареста на съпруга на Бакалова би струвало поне 100 000 евро.

На 9 април при изслушването си във временната комисия по случая с Нотариуса, главният инспектор Теодора Точкова заяви, че НАП и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) проверяват произхода на парите на съдийка, която живее на съпружески начала със съдружник на Мартин Божанов-Нотариуса, защото разходите им многократно надхвърляли доходите. Точкова не спомена име, но тогава се появиха информации, че става дума за Маргарита Немска и съпругът ѝ, които са купили имот, изтеглили са кредит, взели са автомобил на лизинг и са плащали обучение на дете през 2022 г.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Петър
Петър
14 август 2024 13:16
Гост

Е, само Христо Иванов ли се е отзовал на поканата?

Чочо
Чочо
14 август 2024 13:13
Гост

Не канят случайни хора на коледно парти на Софийската районна прокуратура.

Лазар
Лазар
14 август 2024 13:14
Гост

Надали ще се разнищят нещата.

Ad nauseum
Ad nauseum
14 август 2024 13:01
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Нотариусът начело на ВАС
Нотариусът начело на ВАС
14 август 2024 13:00
Гост

Евалата Бацарки!!! Машала.

Цветанов
Цветанов
14 август 2024 13:00
Гост

Създадена е седемчленна комисия, обаче тя не върши работа!

Димо
Димо
14 август 2024 13:00
Гост

Поредната излишна такава.

Стоянов
Стоянов
14 август 2024 12:46
Гост

E, пак ли някой друг ще върши работата на родната ни прикриватура?

Шонев
Шонев
14 август 2024 12:43
Гост

Дано това да помогне да се изяснят обстоятелствата.

Анонимен
Анонимен
14 август 2024 12:33
Гост

Като са решили да замажат случая и да приемат, че няма допуснати дисциплинарни наршения от прокурори и следователи, да си прекратяват преписката и да си носят отговорността за решението. Казват, че няма никакъв проблем прокурорите да ядат и пият на една маса с човек, срещу който се водят 20 и кусур преписки и дела, да си говорят с него по телефона и да си го канят в кабинетите и толкоз. Какво все гледат да се измъкнат да прехвърлят отговорността на някой друг. Парламентът няма никакви правомощия в случая.

Анонимен
Анонимен
14 август 2024 12:31
Гост

Ама…тя нищо не е събрала?

123
123
14 август 2024 12:32
Гост

E, той и парламентът няма нищо, само зала за пресконференции.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
14 август 2024 12:38
Гост

То пробелмът е, че прокуратурата събира, но само складира.

Заки
Заки
14 август 2024 12:44
Гост

Хич не ме учудва този факт.

Далай
Далай
14 август 2024 12:22
Гост

И какво от това? Парламентът ще свърши работата напрокуратурата ли? Или просто ще й даде наставления?