Прокурорската колегия възстанови на работа прокурора Дилян Деянов, който беше обвинен във връзка с казуса „Осемте джуджета“ и беше временно отстранен от длъжност. Деянов може да се върне в окръжната прокуратура в Перник още днес.

Както „Лекс“ писа, постановлението, с което той беше обвинен в длъжностно престъпление заради „Осемте джуджета“ е било отменено от Софийската апелативна прокуратура на 13 май и е влязло в сила.

В тази връзка неговият адвокат Людмил Рангелов е подал молба до Прокурорската колегия с искане Деянов да бъде възстановен на работа.

Председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Огнян Дамянов обясни днес, че КАК е изискала материалите по досъдебното производството, по което Деянов е бил отстранен. И от тях става ясно, че постановлението на СГП, с което прокурорът от Перник е бил обвинен, е отменено от САП на 13 май.

Дамянов посочи, че според чл. 230, ал. 6 от Закона за съдебната власт при промяна в обстоятелствата преди приключване на наказателното производство отстраненият магистрат може да поиска от съответната колегия да го възстанови на заеманата длъжност.

Безспорно е, че към момента колегата Деянов няма качеството на обвиняем и поради това КАК предлага той да бъде възстановен на основание чл. 230, ал. 6 от ЗСВ на длъжност прокурор в Окръжна прокуратура-Перник, считано от датата на вземане на решението“, допълни Дамянов.

Кадровиците единодушно подкрепиха предложението.

Дилян Деянов беше обвинен в длъжностно престъпление (чл. 282, ал. 2 от НК) за това, че е нарушил служебните си задължения, като с постановление от 18 януари 2020 г. върнал иззети като веществени доказателства златни монети, на лице, което не е трябвало да ги получи.

По същото разследване обвинение получиха и бившите съпрузи Петьо Петров и Любена Павлова. Те ще отговарят за вещно укривателство (чл. 215, ал. 1 от НК) за това, че на 23 март 2020 г. „в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление по чл. 282 от НК“ (виж още тук).

Заради обвинението, на 13 септември м.г. колегията временно отстрани от длъжност Деянов като реши отстраняването да е до приключването на наказателното производство срещу Дилян Деянов, но не повече от срока в чл. 234, ал. 8 от Наказателно-процесуалния кодекс. Според разпоредбата мерките за процесуална принуда не могат да продължат повече от година и половина при тежки престъпления и осем месеца в останалите случаи (виж повече тук).

И както вече стана ясно, точно осем месеца по-късно апелативната прокуратура в София отмени постановлението за привличането на Деянов като обвиняем. Основният мотив е, че липсват доказателства за извършено от него престъпление.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Микеланджело
Микеланджело
21 юни 2024 23:47
Гост

Деянов нямаше да върне нито монетка, ако Франтишекк, по заръка на Гешефф, той по настояване на Петровв, не го тормозеше в продължение на месец да го направи!!! Ето това липсва в делото, както го няма и господин Зеленски и господин Ким Чен Ун и господин Си Дзи Пин… … …

Пеналист
Пеналист
20 юни 2024 6:12
Гост

Колкото и да не им се искаше го възстановиха на длъжност прокурорът „осмелил се да повдига обвинение на петьо“ .. това последното са думи на корумпираната в душата си градска прокурорка..

sianaapricot
sianaapricot
19 юни 2024 23:08
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Ресто за "репресирания"...
Ресто за "репресирания"...
19 юни 2024 17:01
Гост

Е, няма ли да го наградят за това,че го игра бушон?Нещо командировка в апелация, пък защо не и във върховната прокуратура, там и без това е пълно с други протежета на Гешев!

Колев
Колев
19 юни 2024 21:47
Гост

Кой ще обясни на магистратското съсловие, защо военният прокурор Юлиян Лефтеров е командирован 10 години в СГП и АП-София. Има ли в България друг такъв богопомазан прокурор!!!!! Какво прави военен прокурор командирован 10 години в цивилните прокуратури. Какво прави зам.военноокръжния прокурор Стоян Лазаров в АП-София. Той също е един от дългите гастрольори в СГП и сега в АП-София. Има ли други зам.административни ръководители командировани като него дълги години по цивилните прокуратура или това е привилегия за „определена категория лица“. Какво всъщност прави военната прокуратура??? До къде стигнаха шпионските дела сътворени от Агент 007 – Гешев??? Какво стана с влизането в… Покажи целия коментар »

Иван
Иван
19 юни 2024 14:51
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
19 юни 2024 12:45
Гост

Пеевски се връща с гръм и трясък във властта и лакеите му лека-полека заемат обратно местата си на шахматната дъска. HUBAVOE <3

Ясен
Ясен
19 юни 2024 12:24
Гост

E, kак така ще липсват доказателства за извършено от него престъплени?

Кики
Кики
19 юни 2024 12:26
Гост

Какво те учудва? Не за първи път им е.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2024 12:21
Гост

Деянов е подписал постановлението, с което златните монети се връщат на Златанов- баща след като са иззети от Златанов- син
Златанов баща идва на паркинга на спеца с Любена и монетите се поставят в колата на Любена, след като Златанов баща подписва, че хи е получил.. Деянов следва да отговаря за връщането на монетите на лице без доказателства, че е собственик.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2024 12:35
Гост

Дал ги е на роднина – баща и син, то е като призовките, домашният ти може да получи вместо теб, ама за теб документи, книжа, жена, всичко. Това, че те са в лоши отношения Златанови не е работа на прокурора и не го интересува

Анонимен
Анонимен
19 юни 2024 12:10
Гост

Правилно решение. Те се саморазправяха с този колега, що да не го върнат?

Юлиян
Юлиян
19 юни 2024 12:05
Гост

Много разочароващо решение.

Лозан
Лозан
19 юни 2024 12:07
Гост

За съжаление законът го позволява.

Щерев
Щерев
19 юни 2024 12:01
Гост

И все пак ме е трябвало да връща иззетите като веществени доказателства златни монети.

Алек
Алек
19 юни 2024 11:44
Гост

Неморално решение!

Ali
Ali
19 юни 2024 11:48
Гост

По принцип в прилагането на закона и в политиката, впрочем, морала няма касателство

Milen Milev
Milen Milev
19 юни 2024 11:43
Гост

Нещо не мога да разбера, хем не е приключило разследването, хем няма доказателства за вина… какво толкова разследват и не могат да израследват – бюрокрация ли е проблема или некомпетентност?!

Анонимен
Анонимен
19 юни 2024 11:41
Гост

Срам! Правосъдната ни система е пълна с престъпници!

Александров
Александров
19 юни 2024 11:40
Гост

Щом липсват доказателства за извършено престъпление (не че е гранция, че престъпления няма), няма как да не върнат на работа Деянов.

Елена
Елена
19 юни 2024 11:35
Гост

Деянов явно няма да понесе последствията на злоупотребата с длъжността си, така, че какъв е проблем да го върнат на същия пост – да си злоупотребява на воля човека, по български

Име
Име
19 юни 2024 11:31
Гост

А с какви очи ще се върне на работа се чудя аз…

Илария
Илария
19 юни 2024 11:32
Гост

Такива като „джуджетата“ нямат срам, нямат и съвест, така че юе си стои в кабинета на затворена врата и до там.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2024 11:30
Гост

Не е морално и не е редно!

Оля
Оля
19 юни 2024 11:30
Гост

Така си и мислех… закона като кава, че трябва няма къде да иде колегията освен да го върне.