Мартин Божанов, известен като Нотариуса, е изградил схема за оказване на влияние върху магистрати, които гледат дела във връзка с извършени от него и групата му имотни измами. Целта е, ако делото не се развива по желания от него начин, той да предприеме съответните действия, които да доведат до отвод на съдията.

Това става ясно от справка, изготвена и изпратена на Прокурорската колегия от петимата наблюдаващи обвинители от Софийската градска прокуратура (СГП), които работят по делото срещу групата на Божанов (виж тук).

През 2022 г. в ГДБОП е бил получен сигнал от граждани срещу Нотариуса. Той е препратен на СГП, където през 2023 г. е било образувано досъдебно производство за това, че в периода 2010-2020 г. в страната, в това число и София, е била организирана и ръководена организирана престъпна група (чл. 321, ал. 1 от НК) с цел извършване на имотни измами (чл. 209 от НК) и упражняване на противозаконно влияние върху съдии (чл. 143 от НК).

От СГП описват и каква е била схемата на групата на Божанов – чрез съставяне на неистински документи и такива с невярно съдържание тя придобива недвижими имоти от хора в напреднала възраст и неравностойно социално положение, които нямат преки наследници и трудно разбират действията и постъпките си. Отнемането на имотите ставало чрез изготвяне на неистински предварителен договор за покупко-продажбата на имот като впоследствие се иска от съда този договор да бъде обявен за окончателен.

По делото имало доказателства за това, че Божанов е изградил и схема да влияние върху магистрати, които разглеждат имотните дела и ако производството не върви така, както той иска, тогава предприемал действия, които да доведат до отвод на съдебния състав. В справката не се казва какви са тези действия.

СГП проверява и данни за евентуални връзки на Божанов с магистрати – в какъв смисъл и по какъв повод са тези контакти.

Освен това имало данни, че групата му се занимава и с пране на пари, тъй като някои от имотите били продадени на добросъвестни купувачи.

До момента са били разпитани 48 свидетели, събрани са писмени доказателства, извършени са били претърсвания в имоти на Божанов, откъдето са иззети веществени доказателства. На част от тях са назначени експертизи, които все още не са готови.

Предоставената справка е по повод решението на Прокурорската колегия от 13 март, с което покани на изслушване петимата наблюдаващи прокурори по делото срещу Божанов.

В тази връзка Йордан Петров, Деян Захариев, Светослав Милушев, Мария Кабалакова и Пламен Иванов от СГП посочват, че разследването все още не е приключило. Те молят ПК, ако иска повече информация, да я посочи конкретно, за да извършат преценка за предоставянето ѝ. Изразяват обаче готовност да дадат достъп до материалите по делото на кадровиците за запознаване.

Наред с писмото от СГП, в Прокурорската колегия е получена и справка от Софийската районна прокуратура за това през годините по колко дела и преписки, свързани с Божанов, са работили и какво е тяхното развитие (виж тук).

От СРП уведомяват ПК, че от 1996 г. до 2021 г. са работили по общо 19 преписки и дела. 11 от тях са били срещу Мартин Божанов. Престъпленията, за които е бил разследван, са най-различни – от най-честото имотна измама, през заплахи и приготовление за убийство до съставяне на неистински документи. По три от тях има произнасяне на съда – в един от случаите делото е било прекратено, а в другите два има оправдателна присъда. Останалите са били прекратени от прокуратурата или е постановен отказ за образуване на досъдебно производство, най-вече поради липсата на извършено престъпление. Само някои са минали инстанционен контрол, който в повечето случаи приключва с потвърждаване. В един от случаите СГП е приела по компетентност дело за имотна измама, а друго все още е висящо пред СРП.

Пет от преписките пък са били образувани по сигнали на Божанов, като в тези случаи той се е водил пострадал. Жалвал се е за нанесена телесна повреда, закани или кражба. Всички те са прекратени от прокуратурата.

Най-старото дело е от 1996 г. и е за изнасилване, като в справката се казва, че не е ясно каква е била ролята на Божанов в този случай. Това дело е било прекратено през март 2023 г. поради изтекла давност.

През 2021 г. пък СРС е уведомил районната прокуратура, че е оставил без уважение като недопустима молба на Мартин Божанов за реабилитация.

През години над 20 прокурори от СРП са работили по сигналите от и срещу Божанов.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:17
Гост

­­­Г­о­­р­­е­­­щ­­­и­­­ ­­м­­о­­м­и­­ч­­­е­т­­а­­ ­в­­и­­­ ­о­­­ч­а­к­­в­­­а­т ­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?95627

Didier
Didier
19 март 2024 8:11
Гост

Здравейте г-н/г-жо

Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем, вариращ от €2000 до €7,000,000,00 при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви.
Така че, ако имате нужда, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес.
Имейл: didierdf93@ gmail.com
Имейл: didierdf93@ gmail.com
Телефон за WhatsApp: +33644681046

Ad nauseam
Ad nauseam
18 март 2024 22:54
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Архивът на концертна дирекция се пази!
Архивът на концертна дирекция се пази!
18 март 2024 19:29
Гост

Чудо! Архивът на концертна дирекция се намери, а и никога не е изчезнавл. Архивът не е изчезнал, изгорял, наводнен. 100 процента от архивът на ДО „Музика“, и в частност на концертна дирекция е наличен. След като архивът се намери НС да отмени решението за отпускане пенсии на певците. Решението беше заради твърдян изчезнал архив-лъжеше се яко,че архивът бил наводнен или изгорял. Нито е горял, нито е наводнен Архивът не е изченал. Архивът е напълно запазен! Друг е въпроса, че концертна дирекция няма отношение към осигуряването на певците. Свободните професии, в т.ч. и певците и днес, и преди 1989г сами се… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 март 2024 6:49
Гост

Казват,че лъжа повторена много пъти НЕ ставала истина. Ми не е така. От много години се повтаряше лъжата за твърдян пожар в концертна дирекция, унищожил архивите за осигуряване на певците. И тази лъжа доведе до специален закон за специални пенсии, не по каналния ред -с 40 години осигуряване, приложим за другите хора. И преди 1989г, и след 1989г, и днес-осигуряването на свободните професии е по един и същи начин-самоосигуряващия се сам внася осигуровмките си, а до 2015г(в тч. и преди 1989г-също си имаше осигурителни книжки) имаше осигурителни книжки-които са документ за осигуряване на свободна професия. Лъжа, повторена пъти доведе до… Покажи целия коментар »

Асуиратон
Асуиратон
18 март 2024 17:21
Гост

Тея насраняци сега се сетиха да говорят, а когато този е бил жив – ни гък, ни стон. Пълен позор! И сега замазват очите на хората с някакви измислени дела и разследвания, а когато са действали в ОПГ с въпросното лице и са лапкали кинти на килограм никой нищо не е знаел, нали!

ДДР
ДДР
18 март 2024 16:37
Гост

Е, и?
Какво от това?
Ще се търсят и съдят виновните колко Крим ще стане украински, САЩ – демокрация, и наглосаксите – хуманоиди и България ще се управлява от знаещи, честни и можещи хора.
На върба в петак.

Пут@ин
Пут@ин
18 март 2024 17:54
Гост

Даааа, най-истинската демокрация е в руzzията

НОЙ
НОЙ
18 март 2024 20:04
Гост

Щом твърдиш, нека е на твоята.

Почтени Безсрамници
Почтени Безсрамници
18 март 2024 15:51
Гост

България е еврогейска кочина и англо-краварска колония, с най-много „нотариуси“ на глава на населението. Пколо 180 са само в Парламента. Много „нотариуси“има и в Министерския съвет, в общинските и в областните управи .
Най- велики „нотариуси“ са Асфалт паша, Преродената Ирландска Пастирка, Цвъко(Молитвената закуска), Шебека ПеЙовски.

Стига бе
Стига бе
18 март 2024 14:45
Гост

Какво дело срещу умрял? Докато беше жив нито един магистрат не смееше да гъкне. Между другото, кое е сега и.д. Нотариус?

Анонимен
Анонимен
18 март 2024 17:52
Гост

В прокуратурата семейството на Пепи еврото. За съда не знам.

Кики
Кики
18 март 2024 14:35
Гост

И какво като над 20 прокурори от СРП са работили по сигналите от и срещу Божанов?

Якимов
Якимов
18 март 2024 14:34
Гост

Този никак не ми се вижда, да е жертва.

Zaki
Zaki
18 март 2024 14:29
Гост

Дали ще открият данни за евентуални връзки на Божанов с магистрати?

Един куршум за 50 стотинки...
Един куршум за 50 стотинки...
18 март 2024 14:00
Гост

…върши повече работа от десетките прокурори, работили по десетките преписки! България не е толкова богата държава, за да плаща на калпави обвинители… Нов народен съд за всички престъпни новобогаташи, конфискация на имуществото им и за по 50 стотинки да отиват при Нотариуса…

Абе
Абе
18 март 2024 14:47
Гост

Куршума по-скоро изглежда от някой работил по делата и за делата му. Просто да се скрие.

Анонимен
Анонимен
18 март 2024 13:40
Гост

Искаме си държавата обратно, ей, мошенници!

Анонимен
Анонимен
18 март 2024 13:40
Гост

Престъпници. Нямаше и да кажат от ГЕРБ, че има такъв човек, като Нотариуса ако буден гражданин не му беше светил маслото. Смятайте какви инфантили ни управляват. Трябва едно 10 000 да се съберем на протест. Ако не и 50 000

Чикулев
Чикулев
18 март 2024 13:37
Гост

Вземате ни за мезе вече. Гаврите се с хората и ще ви излезе през носа на всички Теменужки, на всички Габриели, на всички Калинковци и калинки!

Кючев
Кючев
18 март 2024 13:35
Гост

Много, като Нотариуса вероятно още си действат с различни схеми. И то на всякакви нива. Най-добре това си пролича на конгреса на БФС от миналия петък. Видя се как се уреждат аватари за управление на БФС с цел да се усвояват и разпределят милиони от ФИФА, УЕФА, както и от държавата впрочем. За нощувки в скъпите хотели на Лечков и Фурнаджиев. Тия измекяри цели хотели имат. Правете си сметката за какви схемаджии става дума.

Мавродиев
Мавродиев
18 март 2024 13:39
Гост

Протест пред Народното събрание на 22.март! Да им се покаже на кукловодите от ДПС, ГЕРБ и БСП, че не искаме да се гаврят с футбола ни. А кой знае, може и да им покажем, че не искаме и да се гаврят с изборите на национално ниво, като ден преди изборите махат машините. За да текат гласуванията в тъмни стаички, където можеш да си снимаш бюлетината и да докажеш, че си гласувал за правилните хора, за да си получиш остатъка от платения вот. Защото точно това се случи на избора в БФС, каквото се случи и на последните кметски избори –… Покажи целия коментар »

Стаоименов
Стаоименов
18 март 2024 13:34
Гост

Ходи да раздаваш правосъдие. Да да. С половин управляващ кабинет на ГЕРБ и куп спусанти некомпетентни министри по министерства. Схемите ще са в големи мащаби ОТНОВО!

Кинков
Кинков
18 март 2024 13:37
Гост

С поне 30% неграмотно население в гласоподавателна възраст, няма какво друго да очаквате. Те не могат да говорят и да пишат (ромите), но имат право да гласуват. Нямат възможност да си формират обществено мнение за добро и лошо. Гласуват обаче, защото имат право. А как решават за кого? Еми за тоя който им плати. Готово. И имаш хиляди кухи гласове, да си въртиш манипулациите. И да си „незаобиколим“ фактор в управлението.

Асен
Асен
18 март 2024 14:30
Гост

Прост народ се управлява най-лесно.

Белингер
Белингер
18 март 2024 13:33
Гост

Има си хас. А те какво ще направят кадровиците? Ще си затворят широко очите?

Анонимен
Анонимен
18 март 2024 22:38
Гост

Няма да им е за първи път !
Да си подават оставките и изпълняващият длъжността Гладен(грешката е вярна), и госпожите ръководители на СРП и СГП, и всички около тях, че вече не се търпи .
Изморих се да бера срам !

Лисичков
Лисичков
18 март 2024 13:33
Гост

Заспало общество търпи тарикати, като Нотариуса, организация ТИМ, Кирил Домусчиев и какви ли не още мазни тарикатчета!

Ластичко
Ластичко
18 март 2024 13:32
Гост

ЪЪЪ Има ли включени политичковци?

Арматурист
Арматурист
19 март 2024 10:31
Гост

Пълен смях. Някой да дръпне шалтера на държавата и да се свършва.