Българската прокуратура официално е поискала от Москва да ни предаде трима руски офицери, служители на Главното разузнавателно управление (ГРУ), обвинени, че са отровили оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор на фирмата им “Емко” Валентин Тахчиев през 2015 година, пише „24 часа“.

Други шестима руски разузнавачи също задочно са обвинени, че в продължение на 10 години са взривили четири оръжейни склада у нас, в които се е съхранявала продукция, предназначена за Украйна и Грузия.

Искането за принудително довеждане на тримата офицери от ГРУ е отпреди по-малко от месец, тоест в мандата на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов. Това е първият опит руснаците да ни бъдат предадени, макар че те са задочно обвинени от началото на 2020 г. Разследвани са за опит за убийство, като делото се води от Софийската градска прокуратура. По него не е установена българска следа.

Обвинението е, че в периода от 28 април до 4 май 2015 г. в София са опитали умишлено да умъртвят Гебрев, сина му и Тахчиев по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, като деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер. Това посочиха от държавното обвинение, когато задочно обвиниха офицерите от ГРУ.

Градската прокуратура чрез Върховната касационна (ВКП) е изпратила молбата за правна помощ до Москва. До момента отговор няма. Големият проблем обаче е, че руските закони не позволяват предаването на техни граждани на други страни. За отравянето на Гебрев, сина му Христо и Валентин Тахчев обвинените са Сергей Федотов, Георги Горшков и Сергей Павлов. По-късно групата за разследваща журналистика “Белингкат” освети, че това са псевдонимите на Денис Сергеев, Егор Гордиенко и Сергей Лютенко от ГРУ.

Сергеев/Федотов е сред заподозрените и за отравянето на двойния агент Сергей Скрипал с “Новичок” в английското градче Солсбъри през 2018 г. Той напуска България вечерта на 28 април 2015 г. Гебрев, синът му и Тахчиев са отровени в същия ден.

До момента известното е, че оръжейникът пристигнал в подземния паркинг на БЧК, който е близо до централата на “Емко”, малко след 9 часа на тази дата. Следобед до него паркирал колата си Тахчиев. Две минути преди 14 ч охранителните камери заснели непознат мъж с шапка и ръкавици. Той носел нещо в ръцете си и последователно се доближил до колите. От снимките, които преди години публикува прокуратурата, не се разбираше какво точно прави. Вероятно тогава е поставил отрова по дръжките на колите. Мъжът прекарал около автомобилите две минути. Излязъл от паркинга четири минути след като бил заснет за първи път.

Подготовката за отравянето обаче вероятно е започнала месеци преди това. Първото регистрирано влизане на Сергеев /Федотов, Павлов/Лютенко и Горшков/Гордиенко у нас е на 2 февруари 2015 г. Те пристигнали в София с три различни полета. Лютенко (Павлов) се настанил в хотел “Хил” като поискал стаята му да гледа към паркинга на БЧК. Той отседнал в същия хотел и през април. Тогава Федотов (Сергеев) бил в друг хотел на около 300 м от БЧК. Пак през април 2015 г. Лютенко имал стая и в хотел, който е от другата страна на бул. “Черни връх”.

“Разположението на трите хотела, ползвани за посочените времеви периоди, най-вече преди инцидента, не е избрано на случаен принцип, а е по-скоро продиктувано от необходимостта обектите на престъплението да бъдат както проучвани отблизо, така и извършителите да могат да осъществяват контрол над обекта и да имат бърза и ефективна комуникация помежду си, ключова за реализирането на толкова добре организирано тежко криминално престъпление”, казаха разследващите, когато задочно обвиниха тримата.

При следващото си идване у нас през април Сергеев и Гордиенко кацнали с един полет в Бургас. След това наели кола, с която пътували до Варна. На 28 април вечерта Федотов отлетял през летище София.

Сега всеки един от тримата има Европейска заповед за арест, както и са обявени в Шенгенската информационна система и Интерпол.

В тероризъм пък са обвинени шестимата офицери от руското разузнаване, които се разследват за взривовете на военни складове в последните повече от десет години. И това дело се води от Софийската градска прокуратура. Според разследващите и шестимата са граждани на Русия, което затруднява изправянето им пред нашия съд по същата причина. Москва не позволява екстрадиране на нейни граждани.

Неотдавна разследващият журналист Христо Грозев обяви, че някои от шестимата са на държавна служба. Те са федерални инспектори в Сахалин, Магадан и Сибир, а един е представител на Русия в Тайланд.

Първият случай, за който са разследвани, е от 12 ноември 2011 г. Тогава в склад на “Емко” до севлиевското село Ловни дол избухва взрив. Унищожени са боеприпаси, които според прокуратурата е трябвало да бъдат изнесени в Грузия, която е във военен конфликт с Русия от 2008 г.

Вторият е от 21 март 2015 г. Тогава избухва пожар в складове до село Иганово, които са на ВМЗ – Сопот, а след това започват взривове на продукцията в тях. Част от унищожените боеприпаси отново са на “Емко” по информация от Министерството на икономиката.

Третият инцидент е от 14 април 2015 г. отново в складовете на ВМЗ – Сопот, в село Иганово. За него няма информация за боеприпаси на “Емко”. Тогава основната версия е за пожар, след който са последвали взривове.

Само месец и половина по-късно, на 31 май, в сградата на бившия Институт по специална техника в София лумва пожар, който изпепелява доказателства по делото за взривовете в складове на ВМЗ – Сопот до село Иганово. Заключението на пожаротехническата експертиза е, че огънят не е от самозапалване.

Четвъртият случай е от 11 март 2020 г. до Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и капсул-възпламенители на оръжейния завод “Арсенал”, който е стратегически обект за националната сигурност. И четирите взрива си приличат, показва експертиза, изготвена от дирекция “Специални операции и борба с тероризма” (СОБТ) в МВР.

Прави впечатление, че при всичките няма пострадали и загинали, а ситуацията се развива по един и същи начин – първо възникват пожари, които да предизвикат оттеглянето на персонала, след което започва взривяване на продукцията.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 18:35
Гост

Некомпетентна статия. Става дума за молба за правна помощ с искане за връчване на призовки на обвиняеми лица.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
21 ноември 2023 8:41
Гост

При положение, че ни не екстрадираме техни граждани, защо да очакваме същото и от Русия, при положение, че т.нар. Велики сили воглаве със САЩ не бръснат никого за нищо. Да искаш те да спазят международното право или някаква форма на сътрудничество е все едно от умрял писмо да чакаш.

Спиридон, фотограф
Спиридон, фотограф
20 ноември 2023 23:48
Гост

На всяко 🐷 му идва Коледата!

Борислав Боби, ти чий зам беше, а?

Тъп милиционер!

ИФ.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2023 21:17
Гост

Претопленото свинско си остава старо.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2023 20:29
Гост

Надявам се скоро н.п. американският посланик да заеме мястото на Сарафов. Само така ще достигнем лелеяното върховенство на закона. Разни гебреви и грозеви плюнки е редно да бъдат назначени за прокурорски помошници на новия главен прокурор.

SemKolo
SemKolo
20 ноември 2023 15:21
Гост

И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта: желязна ерекция цяла нощ, няма да свършите бързо: cвиpка, анaлeн и вагинален секс колкото искате, увеличена издръжливост до 10 ПЪТИ по-дълго, ярки оргазми и за двама ви, подобрен вкус на спермата: тя ще иска да яде все повече и повече! Съветвам всички да опитат––> https://tyny.to/suex

Про100киро&Мишолай Денков
Про100киро&Мишолай Денков
20 ноември 2023 19:45
Гост

Много сме доволни и двамата, благодарим Ви! А когато ни надупват в посолството, изпитваме истински емоционален взрив! Радваме се дори и на такива претоплени стари манджи, като с Гебрев и оня платен трол Грозев! Съжаляваме само, че за върховното удоволствие, тип тантра-оргазъм, не се е из(а)кал някой титан като Минджев, Ал Бож, или Плювналиев, а какво оргазмично евроатлантическо удоволствие би било!

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2023 15:16
Гост

Жалък театър на политоснова.СГП-то и милиционера се осраха за пореден път.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2023 15:04
Гост

Евтин театър просто. Смешно, но най-вече – жалко.

Интересно,
Интересно,
20 ноември 2023 12:30
Гост

а ако руската прокуратура поиска предаването на Гебрев, заради снабдяването на украинските фашисти с боеприпаси, нашите кретени дали ще го дадат?! На това му се вика удар в празното пространство и нескопосан опит за трупане на точки за пред посолствоТО. Само че да не се наложи след около година, разбирай след като Тръмп спечели изборите в САЩ, прокуратурата да прави мили очички на другоТО посолство, че ГРУ забавят, но не забравят…

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2023 12:21
Гост

Прокуратурата просто се опитва да прави точки от безсмислени удари в тъмното.
Глупости.
Вместо да почне да работи. Но кой да го направи? Половината – с връзки, другата половина – спи.

Любител
Любител
20 ноември 2023 12:10
Гост

О, Белингкат, доказателства хайли лайкли, яко

Димо
Димо
20 ноември 2023 11:26
Гост

Къде са тръгнали? Надали ще ги огрее.

Димо
Димо
20 ноември 2023 11:27
Гост

Не знаят ли, че руските закони не позволяват предаването на техни граждани на други страни.

Гери
Гери
20 ноември 2023 11:22
Гост

Надали ще удовлетворят искането им.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
20 ноември 2023 9:59
Гост

Боже, ела си прибери вересиите, Боже! Ако това е нивото на родната прокуратура, нещата не са зле, не са много зле, а са пълна трагедия. „Унищожени са боеприпаси, които според прокуратурата е трябвало да бъдат изнесени в Грузия, която е във военен конфликт с Русия от 2008 г.“ Що ли по мои спомени тоя военен конфликт трая само 5 дни, от които 3 дни Саркози летя като замаян напред-назад да преговаря. Ако войната от 2008 г. беше продължила със същите темпове още три години, от Грузия камък върху камък нямаше да е останал. В Украйна за няма и две години… Покажи целия коментар »

Re:
Re:
20 ноември 2023 23:44
Гост

Нищо! Сега Гешев ще адвокатства. На Руската федерация. Ако го приемат за адвокат де!

Дермински
Дермински
20 ноември 2023 9:12
Гост

Това е акт, който да покаже на плоскоземците, че руската терористична държава извършва такива атентати

Име
Име
20 ноември 2023 19:47
Гост

Това е следствието на полов акт, извършен в Посолството, с пасивна страна Гебрев, а поддържащо фелацио- Грозев.

Любенов
Любенов
20 ноември 2023 9:12
Гост

Уви няма да последва нищо

Джерков
Джерков
20 ноември 2023 9:12
Гост

Да видим, но не вярвам, че ще им предадат руски агенти. Защо да го правят? Ние сме им в ерния списък, а според мен е редно и те да са в нашия черен!

Чилингиров
Чилингиров
20 ноември 2023 9:11
Гост

Важното за Сарафов и прокуратурата не е да иска неща, които няма как да се случат о международни въпроси и казуси, а примерно до къде ще докара проверката в БФС. Където държавни, а и европейски пари са се присвоявали. Лечков трябва да е в затвора още от времето, когато беше кмет на Сливен и така. Да не се окаже там кротко след 5 месеца, че няма открити нарушения.

Лозан
Лозан
20 ноември 2023 11:23
Гост

E, кокклко дела имаше срещу него! Ама ВКС го оправдаха.

Белгун
Белгун
20 ноември 2023 9:10
Гост

Сарафов отчита дейност. Но нищо друго не може и да направи точно по този случай де.

Рики
Рики
20 ноември 2023 11:24
Гост

Да, очевадно е, че е красноречив. Но до тук!

Дългун
Дългун
20 ноември 2023 23:41
Гост

Може! Да се обеси примерно. Или да напусне ПРБ. По примера на Гешев на когато адвокатстваше като з(н)ам.

Хършев
Хършев
20 ноември 2023 9:09
Гост

Нямали сме производство. Да няма го колхоза, но пък имаме производство и то не на скъпи танкове и изтребители, а на нещо, което е най-нужно на Украйна или Израел – амуниции.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2023 15:19
Гост

Амуниции викаш-коне ли ще впрягат, сине на неграмотността.За муниции става дума, за МУНИЦИИ………ама така ще е, като не сте виждали казарма и българска граматика.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2023 20:04
Гост

Тичай в Украйна, да те сХършат .

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2023 9:08
Гост

С това си действие не знам как очавка Русия на Путин /защото това не е нормалната Русия/ да спре работата на оръжеен завод.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2023 9:07
Гост

Ами малко си е за отчитане на действие. Както на международния съд искането Путлер да бъде арестуван. Просто не ходи в западния свят, но иначе му дреме да не казвам на кое на Путлер.

Путлер
Путлер
20 ноември 2023 20:07
Гост

Веднъж вече писах- изчисти си устата, често съм в нея, но ми е неприятно, след като си подал отчета в посолството и си поемал техните.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2023 9:07
Гост

Тия руски кретени са герой при Путин. Как не.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2023 9:06
Гост

Тия щения са само документални. Едва ли някой ще ни предаде когото и да било.

от Трън
от Трън
20 ноември 2023 8:57
Гост

Браво на Борислав Боби и с-ие. Достойни наследници на Гешев!

Със старите каки – нова и вече неевропейска прокуроратура! Понеже европейската „идея“ вече не е на мода.

Пропаганда. От най-чист вид.

Важното е, ПРБ и съда да продължат жалкото си съществуване в този си вид и за тях да потъват повече от милиард годишно!

ДА ЖИВЕЕ РАХАТА!