Софийската градска прокуратура (СГП) ще разследва отново изтичане на данни за служители на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) през ваучери за храна, които получават.

От държавното обвинение съобщиха днес, че Софийската апелативна прокуратура е отменила постановлението на колегите си от СГП, с което те са отказали да образуват досъдебно производство.

Става дума за сигнал за нарушения на Закона за защита на класифицираната информация, извършени от ДАР, който е бил подаден в ДАНС. Според него в агенцията е била проведена обществена поръчка за избор на оператор, който да изработи ваучери за храна на служителите, но на ваучерите било написано името на ДАР и така всеки, който има достъп до тях, може да разбере числеността на агенцията и конкретния служител.

От прокуратурата не посочват какви са били изводите от проверката на ДАНС, но след като материалите са били изпратени в градската прокуратура, наблюдаващият прокурор е отказал да образува досъдебно производство.

„Той е приел, че не са установени данни, обосноваващи корупционно или друго деяние, съдържащо признаците на престъпление от общ характер по смисъла на НК“, посочиха от държавното обвинение. От апелативната прокуратура обаче са отменили това постановление като „необосновано, неправилно и незаконосъобразно“ и разследването трябва да продължи.

Според съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов, случаят привидно е смешен, защото става дума за ваучери за храна, но е и тежък пробив в националната сигурност.

„Апелативната прокуратура казва това, което казвам и аз – ДАНС е замела случая под килима. Става въпрос за нещо хумористично, една обществена поръчка за ваучери за храна, които се раздават на служители на ДАР. Като отидат в магазина тези, които виждат ваучерите, че са на ДАР, си давате сметка какво се случва…То е смешно, но по този начин са осветени служители на разузнаването, което е тежък скандал и пробив в сигурността на разузнавателната ни служба“, каза Атанасов.

Според него ДАНС пък е прикрила това, което е извършило ръководството на ДАР.

„Смятам, че трябва да бъде образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление от лицата, които са го допуснали на ръководно ниво в ДАР. От друга страна, трябва да се разследва защо при първата проверка ДАНС е прикрила този пробив в националната сигурност“, добави Атанасов.

Той е сред депутатите от „Продължаваме промяната-Демократична България“, които настойчиво искат реформа в разузнавателните служби и смяна на ръководствата им. Шеф на ДАР сега е Антоан Гечев, а председател на ДАНС е Пламен Тончев. Двамата бяха назначени на постовете си през 2021 г. от служебното правителство на президента Румен Радев, който е против смяната им.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Logan Concrete
Logan Concrete
12 февруари 2024 2:49
Гост

Impressive! Your knowledge on the topic is evident. concrete contractors Logan Utah

batshev
batshev
08 февруари 2024 19:16
Гост

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим–> https://do.my/azalfa

Фортуна
Фортуна
08 февруари 2024 17:09
Гост

….изкряка гнома-жаба и потъна в слузта на блатото!
Жалба за мангизи,дедо Скруч пардон Сорос отряза благинките и боклука търси вариант да навакса!
Скоро без нищичко и в ЦСЗ на трошки и молитви!

Жужа
Жужа
08 февруари 2024 15:49
Гост

На Гнома не му ли писна да се прави на по-висок от тези метър и половина , от които разсмърдява страната.

Мики
Мики
07 февруари 2024 22:46
Гост

Интересно какво ще излезне.

Борис
Борис
07 февруари 2024 22:47
Гост

По всяка вероятност пак нищо.

Рики
Рики
07 февруари 2024 22:45
Гост

Според мен случаят привидно въобще не е смешен.

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 19:04
Гост

Пак ли са дали трибуна на най-високия женерал? Стига сте му лъскали.. имиджа 🙂

Нинедонка
Нинедонка
07 февруари 2024 16:15
Гост

Това е недомислица

Мавродиев
Мавродиев
07 февруари 2024 16:14
Гост

Нелепица от най-нелепата страна, член на ЕС. Живнем ли с малко повече пари и всичко тръгва нагоре, като цени

Гинчев
Гинчев
07 февруари 2024 16:14
Гост

Ма чакай бе, ДАР какво е ? ДАР ООД има, които са собственик на Фантастико. Еми пишете ги тия неща. Два пъти чета и не разбирам защо ДАР ООД е прецакало службите с ваучери за храна.

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 16:13
Гост

Хахаха това е изключително калпава история. Нелепица дори

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 16:12
Гост

Да я направят тая пуста реформа де

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 16:12
Гост

Само Атанасов ли иска реформа в службите?

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 16:11
Гост

Манджа

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 15:15
Гост

ДАР е само една от трите теми, коментирани от Атанасов. Другите са посетителите в клуба на „нотариуса“ и споразумението с ГЕРБ.

„Той обясни защо в подписания меморандум между ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ е записано, че след ротацията Николай Денков ще е вицепремиер и министър на образованието, а сега ПП – ДБ настояват той да е външен министър.
„Няма нищо вечно под слънцето, към онзи момент е имало такова убеждение, еволюирали сме. За нас е важно, като политическа коалиция, да имаме външнополитически канал, затова настояваме“…“
https://bntnews.bg/news/atanas-atanasov-za-pp-db-e-vazhno-da-ima-vanshnopoliticheski-profil-1266007news.html

ганю
ганю
07 февруари 2024 15:36
Гост

И що разводняваш с другите две теми?!

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 15:04
Гост

https://prb.bg/bg/news/68404-sofiyska-apelativna-prokuratura-otmeni-postanovlenie-za-otkaz-ot-obrazuvane-na-d

„По разпореждане на Върховна прокуратура в Софийска апелативна прокуратура е извършен контрол за законосъобразност на постановление за отказ от образуване на досъдебно производство на Софийска градска прокуратура по сигнал за нарушения на Закона за защита на класифицираната информация от Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР)…“

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2024 14:45
Гост

В момента Сарафа гази всички апелативни и поголовно отменят всичко след години, при условие, че повечето изобщо не са наясно със съставите, които коментират.