Продуцентът Нико Топарев остава окончателно на свобода, след като Софийската апелативна прокуратура оттегли протеста на градския прокурор Димитър Франтишек Петров, с който той настояваше за задържането на Тупарев.

Апелативният прокурор оттегли днес в съдебната зала протеста на колегата си, като изтъкна допуснати серия от нарушения – при съставяне на постановлението за привличане на Тупарев, при изпращане на призовка до него и при предявяването на обвинението. По думите му, при това положение прокуратурата е длъжна да оттегли искането за налагане на мярка за неотклонение.

Софийският апелативен съд пък посочи, че това е упражняване на законово право от страна на прокуратурата и прие оттеглянето на прокурорския протест, след което прекрати делото.

Нико Тупарев беше задържан миналата седмица и обвинен за длъжностно присвояване на близо 1.44 млн. лева за случай от 2020 г. Наблюдаващият прокурор се оказа Димитър Петров. Според обвинението от март до септември 2020 г., в качеството си съдружник в търговско дружество, Тупарев си е превел незаконно пари от фирмата. Твърдеше се, че бил наредил превод от сметки на дружеството в две банки към собствената си банкова сметка, без да е взето решение от общото събрание на съдружниците за разпределяне на печалбата, твърди прокуратурата, която поиска от съда да му наложи постоянен арест.

В петък Софийският градски съд го освободи, без да му налага мярка за неотклонение, макар прокурор Петров тогава да искаше и домашен арест. Според съда обаче не са представени никакви доказателства за извършени престъпления и няма такива, които да сочат, че Тупарев е оперирал със сметките на фирмата „Лайм“ ООД, за което беше обвинен и задържан. Прокуратурата е представила информация единствено, че има превод на пари от сметките на дружеството към лични сметки на Тупарев на определени дати. Няма информация кой е наредил преводите.

Адвокатът на Тупарев – Любомир Таков, посочи, че става дума за спор между съдружниците Никола Тупарев и Александър Тошев, който е подал сигнала в прокуратурата. Освен това Тупарев няма длъжностно качество да бъде обвиняем по това дело, изтъкна защитникът. Парите били дивиденти, преведени по банков път, след подпис на упълномощен от Тошев човек. Те били и декларирани в НАП.

Днес Тупарев каза, че ще се споразумее със съдружника си и благодари на прокуратурата, че се е отказала да настоява за задържането му.

„Първо съм благодарен на прокуратурата, защото винаги тя е орган, който само се критикува. Смятам, че всеки един прокурор трябва периодично да минава някакви изследвания. Единственото мое обяснение е въпросният Франтишек да е болен и трябва да се направи някаква експертиза“, каза извън съдебната зала Тупарев, цитиран от „24 часа“. Той разказа, че най-големият му проблем в ареста, където престоя близо 20 часа, били дървениците и затова като лична кауза се заел да проучи как може да бъдат изчистени килиите от тях.

Прокурорът Димитър Петров беше шеф на Специализираната прокуратура, след закриването ѝ беше преназначен в СГП. Преди три дни и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов разпореди да се извърши пълна проверка на работата на обвинителя заради ареста на Тупарев.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Хаха
Хаха
06 юли 2024 21:54
Гост

Тва до тъпанарев адвокат ли е или някакъв певец в чалгарска кръчма ?

Законно ли е милицай да си къса пагона?
Законно ли е милицай да си къса пагона?
05 юли 2024 6:09
Гост

Кога ще бъде арестуван милиционерът, който си самоскъса пагона от ноторният случай? Кога ще бъдат арестувани ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛИТЕ от милицията, които лъгаха дори в съда по случаят самоскъсания пагон. Съд го написа,че са лъгали-в мотивите на съдебният акт, с който опрадва невинните, набедени граждани-тоест място за обсъждане дали е лъгано-няма, как милиционерите дори са си помислили,че съдията-10 пъти по образован от тях няма да ги хване? Лъгаха, хванаха ги в лъжите, време е за дълъг престой при Бай Ставри-много малко остава до изтичането на давността. И най-важното-кога ще бъдат арестувани прокурорите, които не само не обвиниха милиционерът със завидни шивачески умения,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 юли 2024 6:18
Гост

На млада жена прокуратура и милиция унищожиха живота- години из съдилища, заради престъпление което не е извършили, а мижавото 5 цифрено обезщетение не е никаква компенсация-то нямва да върне откраднатите години . Вместо да има семейство и деца, тя е разкарвана из съдилищата и милиции-за деяние, което не е извършила, и това е изначално ясно-ИМА ВИДЕОЗАПИС НА САМОСКЪСВАНЕТО. Като върха на цинизма-в началото разследването е в съседния кабинет, на милиционерът -шивач. Милицията се саморазследва в началото. А дори и когато разследването е пратено в следствието-пак следователят ехидно се изказва,че милицията е недосегаема. Къса си милицитията пагона, обвиняват граждани-и това и… Покажи целия коментар »

Иван Иванов
Иван Иванов
05 юли 2024 1:00
Гост

Частна фирма не може да вреди на обществото, не знам – за мен като юрист е странно.

Държавни да са фирмите – там е ясно – това-онова.

Хаха
Хаха
05 юли 2024 0:35
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Хаха
Хаха
04 юли 2024 20:23
Гост

Голяма новина по всичките сайтове. Ще си го преместя, дреме ми за Тупарев ли е, какъв е там. Лекс, да бяхте пуснали новина за оня 19-годишния келеш и 6-те години ЛОС, там е по-интересно, прокуратурата и съда пак решили да набият вързано куче. За да угодят на шепа вресльовци.

Сеирджия
Сеирджия
04 юли 2024 20:38
Гост

Там няма да пуснат коментари, много точно сте го изписал- бой на вързано куче.

Ad nauseum
Ad nauseum
04 юли 2024 20:04
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Ад Психиатриум
Ад Психиатриум
04 юли 2024 20:26
Гост

И без субекти по Закона за здравето, вихрещи се с „шаблонни актове“, както би се изразил един истински Хинов.

Д-р Ох Боли
Д-р Ох Боли
05 юли 2024 7:36
Гост

Копайте от яд тролчета и безделници от т.нар. съдебна система!

Види ви се края на РАХАТА.

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 15:28
Гост

Много шум за един Нико Топарев, а ако беше някой неизвестен, имам предвид да не е публична личност, пак прокурор от САП ли ще го играе защитник, за да не попадне под проверката, спретната от Сарафов. Може и да има погрешни действия от страна на Петров, обаче този вой за някакъв продуцент, айде холан! Вече ми намирисва и на нещо друго, а като видях кой му е адвокат, все повече си мисля ….

До анонимен
До анонимен
04 юли 2024 18:15
Гост

Това е шума на парите. Франтишек трябва да бъде опраскан. Това е повелята. Той знае много, пък е и свидетел на някои процеси, които засягат тези, дето искат да го сготвят. Протест не се оттегля току така. Някой е разпоредил ! Въпросът е Кой и защо? Съда е този, който трябва да каже, но му е отнетая тази възможност

разтревожен
разтревожен
04 юли 2024 14:43
Гост

Какъв е проблемът на АП – София да има произнасяне и от Апелативния съд, че се налага такъв нетрадиционен подход и саботиране на съдебния контрол върху мярката за неотклонение „ЗС“?

Разтревен
Разтревен
04 юли 2024 18:19
Гост

Да питаме ИФ Емито. Кой даде указанието да се оттегли този протест? Защо не се даде възможност на съда да си каже думата? Тя Емито недолюбва Франтишек и много би се радвала да го види разпнат

Дичо
Дичо
04 юли 2024 13:52
Гост

Много сериозни обвинения.

Симо
Симо
04 юли 2024 13:50
Гост

Този пък чак благодарил на прокуратурата.

Моис
Моис
04 юли 2024 18:21
Гост

Така правят гузните

Ласло
Ласло
04 юли 2024 13:47
Гост

Сигурно Нико Топарев е застрашил нечий интерес

Щерев
Щерев
04 юли 2024 13:48
Гост

Oчевидно е. Въпросът е чий.

Лозан
Лозан
04 юли 2024 13:44
Гост

Очаквано е при твзи допуснати серия от нарушения.

Hoho
Hoho
04 юли 2024 12:15
Гост

Франтишек – Кьорфишек… Този или е много глупав или е на хранилка от който дойде…

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 12:14
Гост

Франтишек пак под прожекторите

Мнимен
Мнимен
04 юли 2024 18:23
Гост

Защо пак и защо сега? ДА питаме ли някой…..

Монов
Монов
04 юли 2024 12:12
Гост

„става дума за спор между съдружниците Никола Тупарев и Александър Тошев, който е подал сигнала в прокуратурата“
Да си дойдем на думата…

Колев
Колев
04 юли 2024 12:10
Гост

От „осемте джуджета“ до върховната прокуратура… Петров, Петров продължаваш да се буташ между шамарите и да правиш глупости

Волен
Волен
04 юли 2024 18:27
Гост

Ми да питаме криещите се джуджета началници

Кака Ви
Кака Ви
04 юли 2024 12:07
Гост

Тупарев е настъпил нечий интерес, току виж е и на някой съдружник даже и съдебната бухалка е пусната на повикване

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 12:08
Гост

Или така или на обратно… Тупарев бързо, бързо си е активирал връзките

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 12:16
Гост

Баш това е станало…

Велемир
Велемир
04 юли 2024 12:06
Гост

Е пак да питам… Що ручаха жабетата?

Александров
Александров
04 юли 2024 12:05
Гост

Е как кой е наредил парите – счетоводителя е наредил парите и винаги се нареждат с основание, какво пише по бележките да видят…

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 12:01
Гост

Тази пък поръчка от къде се взе, че не разбрахме…