Прокуратурата отказа да започне разследване по сигналите, свързани с изграждането на национална детска болница в София.

От държавното обвинение съобщиха днес, че и по двата сигнала, по които бяха назначени проверки, наблюдаващите прокурори са стигнали до извод, че няма извършени престъпления.

До казуса се стигна, след като през май правителството одобри първо проекта на дружеството „Търговска лига“ за създаване на Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и аз“. Срещу изграждането на тази частна болница в столицата реагираха членовете на обществения съвет към здравния министър. След реакцията Министерският съвет отхвърли проекта.

Тогава от „Търговска лига“ подадоха сигнал в прокуратурата, че членовете на Обществения съвет са застрашили националната сигурност и са извършили престъпление против републиката с изразените си позиции, които са довели до отхвърлянето на проекта им. В съвета е и адвокат Мария Шаркова, която пък съобщи тогава, че тя и други негови членове са били викани в ДАНС и в атникорупционната комисия. Адвокат Шаркова заяви тогава, че нито адвокатите, нито членовете на консултативни съвети са лица, заемащи публични длъжности, които има правомощие проверява комисията.

Последва реакция на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), който защити адвокат Шаркова, която беше подкрепена и в позиции на председателите на над 20 адвокатски колегии. В позицията на ВАдС се казваше, че „намира за особено тревожни случаите, при които адвокати са обект на проверка и са извиквани да предоставят „сведения“ без яснота за тяхното процесуално качество в рамките на тези производства и без да им бъде предоставена ясна и конкретна информация за правното основание на извършваните проверки, в това число във връзка с какви предполагаеми деяния са инициирани тези производства“.

Днес от прокуратурата обясниха, че проверката по този сигнал е била възложена на ДАНС, а относно това, че адвокат Шаркова и други членове на съвета са били викани, за да дават сведения, от държавното обвинение посочват, че основен принцип в правото е да се изслуша и насрещната страна, в конкретния случай – представители на Обществения съвет за изграждане на националната детска болница.

„Наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че няма данни за извършено престъпление от общ характер, конкретно престъпление против Републиката, и е постановил отказ от образуване на досъдебно производство. Основен довод за постановяване на отказ е, че правото на свобода на изразяване на мнение е основно право и никой не може да бъде наказан за своите мисли и в частност мнение по даден обществен въпрос“, обясниха от прокуратурата.

До прокуратурата беше подаден и втори сигнал – от правителството за това законна ли е била процедурата за одобряване на създаването на болница „Мама и аз“. По него пак е била образувана проверка, възложена вече на анткорупционната комисия, като тя е трябвало да установи дали има извършени длъжностни престъпления от служители на Министерство на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. В хода на проверката също бяха викани за сведения членове на Обществения съвет, като накрая прокуратурата пак е стигнала до извод, че няма извършени престъпления.

„Сред мотивите на прокурора за постановяване на отказ от образуване на досъдебно производство са, че не са установени нарушения на служебните задължения, неизпълнение на такива или превишаване на власт, както и поради обстоятелството, че не е констатирана користна цел да бъде получена облага или да бъде причинена вреда. Също така е възприето, че не е извършено престъплението безстопанственост, защото не е причинена вреда“, посочиха от държавното обвинение.

Постановленията за отказ от образуване на досъдебно производство могат да бъдат обжалвани пред Софийската апелативна прокуратура. Ако бъдат потвърдени и от нея, подателите на сигналите могат да обжалват и пред Софийския градски съд.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Милeн
Милeн
30 август 2024 11:15
Гост

Надявам се нещата да стигнат до Софийския градски съд.

Геро
Геро
30 август 2024 11:12
Гост

E, щом не са установени нарушения на служебните задължения.

Харалампиев
Харалампиев
30 август 2024 11:13
Гост

Е, не съм сигурен обаче дали няма користна цел да бъде получена облагa.

Михаил
Михаил
30 август 2024 10:13
Гост

А защо Главчев даде на ДАНС за проверка решение, в което е участвал?

4567
4567
30 август 2024 10:15
Гост

Защото е малоумен и съм сигурен, че няма кой да ме обори в това си мнение

Михаил
Михаил
30 август 2024 11:11
Гост

Или да докаже, че решението му е правилно?

Анонимен
Анонимен
30 август 2024 10:12
Гост

Изначално беше ясно, че няма престъпление и че тия от лигата се опитват да окажат натиск чрез ПРБ и ДАНС. Те трябва да бъдат разследвани, а не съветът

Асен
Асен
30 август 2024 10:10
Гост

Oсновният проблем е дали частната детска болница може да възпрепятства изграждането на държавна такава.

Филип
Филип
30 август 2024 10:12
Гост

Има ли значение? Или се опасяват, че много качествени лекари ще отидат да работят там. Децата в случая са най-важни.

хмхм
хмхм
30 август 2024 10:14
Гост

В една нормална държава не би трябвало да има проблем да има и държавна, и частна детска болница.

Хари
Хари
30 август 2024 10:07
Гост

България е единствената страна в Европейския съюз без национална детска болница.

Лозан
Лозан
30 август 2024 10:14
Гост

Построяването на такава се бави от години.

Sotir
Sotir
30 август 2024 10:04
Гост

Мътна история!

Заки
Заки
30 август 2024 10:00
Гост

Не виждам защо са отхвърлили проекта им.

Симо
Симо
30 август 2024 10:01
Гост

И аз. Дано да обжалват пред Софийската апелативна прокуратура.