Прокуратурата няма да протестира пред Софийския градски съд наложената най-лека мярка за неотклонение „подписка“ на актьора Христо Шопов.

Миналата седмица той беше задържан и обвинен за закана с убийство на съседката си Патриша Тийвс, но в събота Софийският районен съд го освободи. Тогава прокуратурата искаше постоянен арест за Шопов, като според обвинението той е използвал пистолет, с който се заканил да убие жената, с която имали семейни спорове от две години, но последният бил заради паркиране и счупена чистачка на автомобил.

Според прокуратурата актьорът на два пъти се заканил на съседката си с убийство, като държал оръжието и ѝ казал: „Ще те застрелям в лицето с пистолета си!“. След това я хванал с ръка под брадата и я блъснал към оградата на къщата, като ѝ казал: „Ще те убия“.

В съда обаче се оказа, че дори от клиповете, които пострадалата сама е направила с телефона си, се вижда, че по време на конфликта Шопов не държи пистолет, а връзка ключове. Районният съд реши, че няма опасност Шопов да се укрие или да извърши престъпление, тъй като има установен адрес и е публична личност, а освен това никога не е бил осъждан и не е имал противообществени прояви.

Прокуратурата можеше да обжалва най-леката наложена мярка на актьора, но от държавното обвинение са се съгласили с извода на съда, че не се налага арест за Шопов.

Адвокатът му Ина Лулчева коментира днес пред бТВ, че е било излишно и задържането на актьора в петък, тъй като не е имало заплахи с пистолет, а разговорът между съседите не бил с нищо по-различен от всяка разправия.

„Оръжията са в дома му, той казва, че ги има. Ако за такива разменени реплики се повдига обвинение, трябва 2/3 от българския народ да бъде обвинен“, коментира Лулчева.