Прокуратурата внесе протест срещу присъдата на районния съд в Пловдив, с която близнаците Борислав и Валентин Динкови бяха осъдени на по 3 години затвор за участието им в убийството на Димитър Малинов в Цалапица.

Братята са обвинени в лично укривателство, тъй като са помогнали на подсъдимия за убийството Рангел Бизюрев да заровят тялото на жертвата и след това единият е откарал Бизюрев до дома му.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор, а близките на Малинов настояват братята да бъдат съдени като съучастници в убийството и организираха протести преди всяко заседание по делото, както и по време на отделния процес срещу Бизюрев. Днес майката на Малинов Атанаска Бакалова каза, че обмисля да дойде в София и да иска среща с и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, защото твърди, че ниската присъдата е заради неправилното обвинение, повдигнато на близнаците.

„За мен това беше подигравка. Тази присъда беше в резултат на това, че окръжен прокурор Бойка Лулчева преди година и три месеца не повдигна правилните обвинения. Тя раздели делото на две, като близнаците бяха пратени в районна прокуратура. Ние не сме съгласни с тази ниска присъда, но те я получиха, тъй като окръжната прокуратура в Пловдив повдигна тези обвинения. Надявах се главният прокурор през това време да се намеси. Писах писмо преди година и два месеца – да преразгледа случая на Митко, да види какви са обвиненията. Отговор не съм получила. Отново ще пиша и дори да отида в София директно при него”, каза Атанаска Бакалова.

От държавното обвинение днес съобщиха, че районната прокуратура в Пловдив е внесла протест срещу присъдата на Динкови и ще настоява за максималното наказание от 5 години затвор при първоначален строг режим, за каквото пледира вчера и наблюдаващият прокурор Димитър Костов. По думите му, Динкови не са зачели най-важното човешко благо и ги определи като „безчовешки“ личности.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Розовата Пантера
Розовата Пантера
25 октомври 2024 21:07
Гост

Разбирам емоционалното поведение на близките на пострадалия, но не и на адвоката им, който би трябвало да знае какво е съучастие и че в случая такова няма. Общественото недоволство също е до някаква степен разбираемо, с оглед ниската правна култура в страната. Доста често в такива случаи недоволните всъщност имат проблем с написаното в закона, но насочват неоснователно критиките си към конкретни личности, най-често магистрати. Но да си обект на такова отношение е част от професията на тези хора. Особено у нас, където е факт, че често пъти магистратите не вършат работата си адекватно. В случая и прокурорът е пледирал… Покажи целия коментар »

Скуби Бу
Скуби Бу
26 октомври 2024 15:57
Гост

Ти да не би да се опитваш да оспориш експертизата и авторитета на видния следовател и главен прокурор на републиката в сянка – ДП?!?! 🙂 🙂 🙂 „Лидерът на ДПС Делян Пеевски: С решенията си Съдът оставя съкрушени майки и близки на жертви на престъпления! Трябва справедливост! За необходимост от възстановяване на чувството за справедливост в българското общество и реални промени в съдебната система сигнализират решенията на Съда по най-обществено чувствителните теми, свързани с битовата престъпност, войната по пътищата и домашното насилие. Решението на Пловдивския районен съд да даде смущаващо лека присъда от три години за близнаците Борислав и Валентин… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2024 16:31
Гост

Ще подаде протест прокурорът, къде ще ходи. Иначе Сарафов ще му спретне проверка, дисциплинарка и командоровка в РП – Лом. Протестът е въпрос на вътрешно убеждение, а Главният е доста убедителен.

Скуби Бу
Скуби Бу
25 октомври 2024 22:00
Гост

:-):-):-)

Правдомир Кривов
Правдомир Кривов
25 октомври 2024 14:40
Гост

Направо да ги разстрелят на площада! Ужас!!! Изумен съм колко правно неграмотни хора имат самочуствието да коментират въпроси от които абсолютно нищо не разбират. Въобще прави ли се разлика от някого от коментиращите между това кога си съучастник в едно престъпление / съизвършител или помагач / или само си се опитал да спомогнеш на извършителя да избегне наказателно преследване без да си се договорил с него предварително/ така наречения „личен укривател “ / Без да са известни доказателствата по делото се правят такива крайни заключения, раздават се присъди и се оплюват прокурори и съдии!!! Няма скоро да се оправим, боже… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2024 16:20
Гост

При всеки подобен случай, се възмущавам от същото. Как обаче да се промени това, когато очевидно и разбираемо заблудената му майка, е в истерия от сутрин до вечер по медиите и е лесно да се говори по дифолт квто текне на ум, без да се познава и прилага правото. Иначе всички искаме правова държава, но доказаните факти в България нямат никаква стойност.

Loll
Loll
25 октомври 2024 20:06
Гост

И като не са съучастници дай да ги наградим. Стига с тази милозливост . Чл. 54 от НК как се прилага от съдилищата. Дайте практика колко случая има в които няма нито едно смекчаващо вината обстоятелства, а има множество отегчаващи такива и присъдата да е в макс размер. Тук става въпрос за убийство, за изгубен човешки живот , а не лично укривателство на някой който е избягал от полицейска проверка .

Калинков
Калинков
25 октомври 2024 11:45
Гост

Поредното доказателство, че я караме както ни дойде

Момчилов
Момчилов
25 октомври 2024 11:44
Гост

Ясно е. За мен в България трябва да се въведат наказанията от щатите. По 15-20 години само за укривателство и съучастие. А за убийство – 50 години до доживотна. А може и няколко доживотни. Зависи от жестокостта на престъплението. Ясно е, че там са 300 милиона души и има много изплискали легена, но все пак явно и тук имаме дебилщина породена от чалгализацията и мутризацията. А имаме и много цигани.

Михаил
Михаил
25 октомври 2024 11:43
Гост

Успех на майката! Дано да има справедливост.

Дончев
Дончев
25 октомври 2024 11:43
Гост

Права е майката на убитото момче. В страната ни няма адекватни наказания. Всеки познава някого и му се разминава с леки присъди, ако няма как изобщо да отърве присъдата.

Милчев
Милчев
25 октомври 2024 11:42
Гост

Нещо ме съмнява, че ще им наложат по-големи наказания. От десет кладенеца вода се вадят и става ясно, че видиш ли те не са знаели, че крият убиец.

Стоименова
Стоименова
25 октомври 2024 11:42
Гост

А според оная патица адвокатката им и 3 години били много.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2024 11:41
Гост

Това е позорно наказание. Направо позорно

Димо
Димо
25 октомври 2024 11:41
Гост

Дано Сарафов да обърне внимание на майката.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2024 11:41
Гост

Не схващам защо в България наказанията са толкова меки. В САЩ и в страни в Европа за съучастие и скриване на престъпник ще си отнесеш като нищо 10 години примерно

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2024 11:40
Гост

Абе добре де, прокуратурата настоява от 3 да мине наказанието на 5 години. А адвокатката им настоява да ги пускат. Били лежали вече година и половина. Това е нелепо. Живота на човек е от 1 до 3 години.

Заки
Заки
25 октомври 2024 11:40
Гост

Тази присъда наистина е подигравка с близките на жертвата.

Серафим
Серафим
25 октомври 2024 11:43
Гост

Каква жестокост само! У тези млади хора!

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2024 11:40
Гост

Ма те и 5 години са нищо за съучастие, бе!

Лазар
Лазар
25 октомври 2024 11:39
Гост

Естествено, че ще настоява. Та те са съучастници.

ганю
ганю
25 октомври 2024 11:41
Гост

Лазаре, правиш ли разлика?!
Или само си пишеш?!